• Kazak
    A kopoltyús légzés szerintem legalább annyira hatékony, mint a tüdős. A cápák azért kénytelenek folyamatosan úszni, mivel nincsenek kopoltyúfedőik (primkó porcoshalak). A többi hal úgy lélegzik, hogy a kopoltyúfedője mozgatásával biztosítja a víz egyirányú áramlását a kopolytúin keresztül. A vízben nem a tüdő a nyerő megoldás, biztos vagyok benne, hogy sok hal lényegesen gyorsabban képes úszni, mint a víziemlősök. Az éppen a víziemlősökre igaz, hogy jobb az oxigénhasznosításuk mint az emberé, de ez kényszerből alakult így (szegények ritkán jutnak levegőhöz).

Ha jól tudom, Cousteau kapitány (lehet, hogy nem így kell írni) is kísérletezett palack nélküli búvárkészülékkel, bár nála más volt az elv. Abból indult ki, hogy a tényből indult ki, hogy a tüdő a vízből is képes kivonni az oxigént. A problémát az okozza, hogy a tüdő rugalmas rostjai nem elég erősek ahhoz, kipréseljék a tüdőből a vizet. Így az elhasznált, csökkent oxigéntartalmú víz helyére nem tud friss áramlani, ezért áll be a fulladás. Ezért Cousteau a delikvensek tüdejét egy speciális folyadékkal töltötte fel, ezt keringette szivattyúval egy csőrendszeren keresztül a búvár tüdeje és egy szűrő között. Az oxigéncsere a spec. folyadék és a (tenger)víz között a szűrőn keresztül zajlott. Hogy mi lett a kísérletekkel, azt nem tudom, lehet, hogy kamu az egész, bár tudományosan megalapozottnak tűnik. Hallott másvalaki is erről?