110
-
#30 Nem igazán, mivel egyfelől a napvitorla nem a sci-fikben tünt fel először, másfelől pedig a napvitorla csak nagyon lassú gyorsulást biztosít... -
Giotto #29 Hat a millenium falcon-nak en is jobban orulnek, de kicsit sem hulyeseg ilyen iranyban kutatni, ugyanis az alternativ meghajtasok kozul ez az eddigi egyetlen eletkepes. Egy nalam sokkal bolcsebb ember kiszamolta hogy kb a napot kellene elegetni ahhoz hogy a mostani raketatechnikaval naprendszerek kozott lehessen kozlekedni...
Es a sebesseggel sem nagyon lesznek gondok: en ugy tanultam hogyha sikerul egy ennel tobb nagysagrenddel nagyobb vitorlat osszehozni, abba az urjarmube eloleny nem kerulhet mert akkora gyorsulasa lesz hogy a szenlanc nem birja...
Nyilvan ennel a kicsinel nem lesz ilyen gond, de biztos nem halott otlet ez a vitorla :) -
#28 A Wright fivérek meg repültek vagy 260-265 métert Szerintem igazából már embert se kellene felküldeni, hajrá robotok -
LowEnd #27 Tényleg. Miért nem az X szárnyúakat fejlesztik? Láttam róla könyvet a bótban. A kukacos nem ismeri mennyit halatt a tekknika. Tessék meknészni a Sztár vósz visszavág-ot. Azok tudnak valamit. Túl sok lenne a véletlen egybeesés. -
kukacos #26 Ez már rendszeres, hogy amikor valami űrkutatási hír van, akkor valaki bedobja, hogy mijé-nem-a-milenyinum-falkont fejlesztik már a bénák. Szerintem a gondolat-teleportot kellene fejleszteni. Rá gondolsz, és ott vagy. Az a legtutibb, nem igaz? -
#25 mért érzem ugy, hogy az egész ürkutatás az utobbi 10-20 évben elment valami tök rossz irányba? egyhelyben topogunk, semmi fejlödés, és ilyen enyhén nevetséges ötletekkel szorakoznak...biztos van benne valami fantázia, de addig amig az ürhajosokat képtelenek visszahozni biztonságosan, amig pár kilos habdarabka szarrá vág egy 100milás gépet, és képtelenek megoldani, inkább kinyiffantanak 7 kiválo magas képpzetségü tudost!
hát nem tudom, talán nem az ilyen hipotetikus kutatásokra kéne koncentrálni... hanem valami stabil, többször biztonságosan felhasználhato gyors hajo kéne már :)
pl. egy nabooi cirkálo :)) -
pipaxy #24 „A Nap fotonjai által hajtott eszköz nyolc tükröződő lapáttal van ellátva, melyeket úgy terveztek meg, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a folyamatosan változó orbitális energiához és az űrjármű sebességéhez. A Cosmos-1 lesz az első kísérlet a visszaverődött fény által létrehozott nyomás kiaknázására, mivel ez szolgál az űreszköz kizárólagos meghajtásaként.”
Ez aztán a tudományos megfogalmazás!
Mivel ez a kis vitorlás majdnem kör pályára fog állni „orbitális sebessége” csak alig fog változni, meg különben is, az űrben, súlytalanság állapotában vajon mihez kell alkalmazkodnia a vitorlás lapátjainak???
„…az űreszköz kizárólagos meghajtásaként” Álljunk meg egy szóra! Ez az űreszköz nem megy sehova, csupán a vitorlái segítségével valamelyest nagyobb pályára tud kerülni. A napvitorla anyaga mintegy egy hónap alatt tönkremegy, ha addig elegendő plusz sebességet adott a szondának akkor még sokáig keringhet, ha nem akkor elég a légkörben. Az utóbbit tartják valószínűbbnek. Ki lehet számolni, hogy a 100 kilós szondának maximálisan kb. 5 m/s-os plusz sebességet tud adni a vitorla, ez egész hónap alatt is csak 150 m/s. Ez meghajtásra nem, csak pályakorrekcióra elegendő.
A mikrohullámú tesztről annyit, hogy annak meghajtási képessége körülbelül ezerszer gyengébb, mint a napfényé. Körülbelül akkora gyorsulást okozhat mint a Pioneerok rejtélyes gyorsulása. Gyakorlati szempontból elhanyagolható… Eddig senki se próbálta.
Ha sikerül fellőni, azt hiszem szép fényes csillagot láthatunk majd az égen, 600 négyzetméteres felületéről sok fényt verhet vissza! Bár lehet M.o.-ról nem lehet majd látni.
-
#23 előbb jusson el a szomszéd naprendszerbe :) ott meg majd megfordítják a vitorlát ;) ... voálá kész az örökmozgó :) -
Flashy #22 visznek vasmacskát és kidobják -
#21 Már az episode II-ben is ilyen színű napvitorlája volt "Dúkú"-nak! ;)
Tudnak valamit a sci-fi írók és designerek! -
#20 Szerintem nem a apvitorla elkészítése a "poén", hanem a felhasználása. És nem is a napvitorla elkészítése lehet túl drága, hanem a körítés + a kilövése az űrbe + tesztek + alkalmazottak. -
Sith #19 MEgállni? hm teszem azt becsukják a vitorlát és extrának mondjuk van rajta egy fékező rakéta
Anyira nem halott ügy leeht hogy lasaqn gyorsul és le lasul a naptól távolodva de gondolom csilagközi utakra szánják
már az is nagy szó ha a szomszédos bolygokra gyorsabba jutunk el
Andris akkor kérlek csinálj nekem egy ilyen gagyi napvitorlát otthon a sufniban...
-
Andris #18 De gagyin néz ki : ...mint amit valaki összetákolt a sufniban
Jó mondjuk 4millából kihozni.... tényleg nagyon szűkösen voltak pénznből. Más ilyen project simán milliárdos nagyságrendű. -
#17 jaja, ez nekem is eszembe jutott :D De egyébként nem a fellövésre értettem, hanem a cég központjára, de azt is csak viccnek szántam -
#16 Csak sikerüljön mert nagy a kockázat!
Oroszoknál minden tönkremegy. -
Don Vito #15 mondjuk elég komoly lenne ha a gettóból lőnék fel, legalábbis az L.A.-i Pasadena-t még 2Pac is megénekelte -
SaubyBoy #14 hoppá -
HUmanEmber41st #13 megállni ??? azt minek???
:) :) :)
csak nehogy a terroristák kezére kerüljön -
#12 Kíváncsi vagyok, hogy akkor most műkködni fog-e. :) -
Temaruk #11 És hogy fog majd megállni? -
#10 Gondolom, hogy itt a Houston-i Pasadena-ról van szó, nem a los angelesiről. Azért eléggé érdekes, hogy egy amcsi cég (magán) ennyire szoros kapcsolatokat ápol az oroszokkal. Egyébként részemről jónak tartom ezt a dolgot.Csak eddig ez nem volt bevett szokás. A Naptól való távolodást jól ellensúlyozza a mikrohullám :) -
Gipsz75 #9 Nahh végre megmozdult valami. Remélem folyamatosan csöpögtetik majd nekünk is az infókat, én kíváncsi vagyok mi lesz belőle. -
#8 Nem kompetenset akartál írni? Ha tévedtem, akkor előre is bocsi :) -
Anteris #7 "A szerkezetet egy orosz atom-tengeralattjáró állítja földkörüli pályára egy Volna rakéta segítségével."
nem hülyegyerekek azért ezek az oroszok sem csak kevés a lóvéjuk.
-
#6 Szerintem halott ügy, nagyon soká tart míg felgyorsul, plusz a naptól távolodva egyre gyengébb. -
LowEnd #5 mondjuk én is azt olvastam, h. a napvitorla (a klasszikus, a fénnyomáson alapuló) nem működhet a fizika általunk ismért törvényei szerint.
Sajnos nem vagyok komponens a témában
A kettes változat (ahol a napsugárzás, vagy a mikrohullámok a vitorla egy részét elgőzölögtetik természetesen mehet), kár, hogy nem tudjuk, ez melyik verzió.
Nincs valakinek infója? -
jeec #4 Itt ugyanez a hír, poénos a képaláírás:
http://www.fn.hu/index.php?id=9&cid=100418
:)
-
Sith #3 nagyon remélem hogy sikerül nekik bármilyen kis eredményt elérni.. persze eltelik még addig jó pár év de talán gyakorlatban is tovább lépünk a meghajtás terén nem csak tervek készülnek
egyes kilövéseket már szponzoráltak mondjuk nem a Nike :)
-
#2 Ezt a Cosmos-1 nevet eladhatnák valami cégnek reklámfelületnek, mint ahogy mondjuk a magyar bajnokság "Arany Ászok" pl. vagy a formula-1-es csapatok közt akad pl. "Red Bull". Gondolom lenne aki fizetne érte némi pénzösszeget... Vagy például a két marsjáró "Nike" meg "Coke" neveken ha futna? :) -
Inquisitor #1 Mekkora a vitorlafelület?