Kilövésre kész az első napvitorla
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Úgy tünik, hogy sajnos kudarcba fulladt a kisérlet... 😞
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ez volt a problémám.
A pályakorrekciót is valamiféle meghajtással érik el, nem? Akkor meg?
Lehetett itt olyan véleményt is olvasni, hogy ha mûködik, akkor csak fekete vitorlával, mert csak az nyeli el a fényt, így nyerve energiát, amitõl viszont felforrósodik és elég - miközben a tükörszerû felület egyszerûen visszaveri a fényt, és nem történik semmi.
pipaxy: Lehet, hogy itt csak pályamódosításra elég a dolog, de ez miért baj? Majd csinálnak belõle nagyobbat...
Sikerült kilõni a rakétát, majd 6 percen keresztül fogták az adását, mire az adás félbeszakadt. A küldött anyag (a hivatalos oldalon "ambiguous") homályos, félreérthetõ, feldolgozása folyamatban.
Az, hogy nem fogtak azóta jeleket, nem jelenti azt, hogy a Cosmos-1 odaveszett, nem egyedi jelenség, hogy az elsõ pár körberepülés alkalmával megszakad a kapcsolat egy ûrjármûvel.
Jelenleg a hordozó rakéta hibálya sem kizárható (az utolsó (3.) fázis elõtt kapcsolódtak be a fedélzeti rendszerek, a terveknek megfelelõen).
Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci
Ez egy kicsit erõs nem? Bár ha az „Az. És?”-re értetted, legyen.
Azt hiszem nem érted mire gondoltam. Természetesen igazad van, a napvitorla is hajtómû, ha még csak pályamódosításra képes is csak ebben az esetben. A cikkben meghajtás szerepelt, erre nekem mindjárt az ugrott be, hogy mivel e szonda üzemanyagot nem használ, a napfény mindig rendelkezésre áll, egész nyugodtan elmehet mondjuk a Holdhoz, majd kényelmesen visszajöhet, az egész csupán idõ kérdése. Szóval ez aztán a meghajtás! Valójában persze nem, a vitorla anyaga hamar tönkre megy, a többi, hasonlóan kis gyorsulást kifejteni képes meghajtórendszert használó szondához képest (Deep Space I, SMART I) ez elég csekély delta v-t, azaz sebességváltozást képes létrehozni. E miatt bátorkodtam azt írni, hogy ez nem meghajtás… Meghajtás az az én értelmezésem szerint amivel a szonda képes elhagyni a Föld vonzáskörzetét, vagy például képes meglátogatni egy üstököst. Ami csupán pályakorrekciós mûveletek végrehajtására szolgál, csak amolyan másodlagos rendszernek tekinteném.
Így már tiszta? Aztán remélem ez már meghaladja a totál értelmetlen szintet!
Jaj.
Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci
Ha megse jonne ossze a dolog, akkor legalabb lesz hullocsillag! <#taps>#taps><#nevetes2>#nevetes2>
JA, es mi van ha az az orosz rocket 'veletlenul' eltalalja a feher hazat??? <#ravasz1>#ravasz1>
\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html
Én azt olvastam (réges-rég) hogy a fénynyomás mérésére csinált kisérleteket elbaszták, és valójában nincs is olyan, hogy fénynyomás. <#confused>#confused>
<#papakacsint>#papakacsint> persze, lehet h. azóta fejlõdött a tudomány
Napszél mondjuk tutira mûködne, de a protonok rendes lyukakat bírnak majd vágni a vékony napvitorlába <#gun>#gun>
Az eredeti ötletgazdának talán Keplert lehetne nevezni, aki a XVII.században rájött, hogy az üstökösök csóvája valamiféle napból kiáramló szélnek köszönhetõen néz mindig "elfele" a naptól, és ezt az energiát kihasználva fel lehetne deríteni a galaxist aféle vitorlás hajókkal. Az 1920-as években merült fel újra a napvitorlás, Friedrich Zander tollából (a neve ne tévesszen meg senkit, Litván-Szovjet tudós volt). A NASA pedig az 1970-es években készítette az elsõ napvitorlás tervet...
ha egy régi sg-s napv. cikkre gondolok ott aszem pont azt írták, hogy még magának az anyagnak a steril és karcmentes elõállítása és szállítása és szép mûsorszám...
szerintem a kilövés inkább az olcsóbb része
Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.
nem fölösleges ilyeneket kiokitani?
Jelen esetben is elég szûk volt a keret és könnyen lehet hogy ez lessz a veszte.De szeretném ha nem igy lenne.
Szeretettel:
Szalma
Miért ne mûködhetne? Ráadásul az ötletet épp a fizika törvényei adták.
Egyébként már régen igazolták mérésekkel is az effektus létezését.
A megállás pedig (elméletben) elég egyszerû: ki kell dobni egy hatalmas fémhurkot, és majd a célnaprendszer mágneses mezeje és a hurok között létrejövõ kölcsönhatások lassítják a szondát.
A pályakorrekciós hajtómû nem hajtómû?
Es a sebesseggel sem nagyon lesznek gondok: en ugy tanultam hogyha sikerul egy ennel tobb nagysagrenddel nagyobb vitorlat osszehozni, abba az urjarmube eloleny nem kerulhet mert akkora gyorsulasa lesz hogy a szenlanc nem birja...
Nyilvan ennel a kicsinel nem lesz ilyen gond, de biztos nem halott otlet ez a vitorla 😊
hát nem tudom, talán nem az ilyen hipotetikus kutatásokra kéne koncentrálni... hanem valami stabil, többször biztonságosan felhasználhato gyors hajo kéne már 😊
pl. egy nabooi cirkálo 😊)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
Ez aztán a tudományos megfogalmazás!
Mivel ez a kis vitorlás majdnem kör pályára fog állni „orbitális sebessége” csak alig fog változni, meg különben is, az ûrben, súlytalanság állapotában vajon mihez kell alkalmazkodnia a vitorlás lapátjainak???
„…az ûreszköz kizárólagos meghajtásaként” Álljunk meg egy szóra! Ez az ûreszköz nem megy sehova, csupán a vitorlái segítségével valamelyest nagyobb pályára tud kerülni. A napvitorla anyaga mintegy egy hónap alatt tönkremegy, ha addig elegendõ plusz sebességet adott a szondának akkor még sokáig keringhet, ha nem akkor elég a légkörben. Az utóbbit tartják valószínûbbnek. Ki lehet számolni, hogy a 100 kilós szondának maximálisan kb. 5 m/s-os plusz sebességet tud adni a vitorla, ez egész hónap alatt is csak 150 m/s. Ez meghajtásra nem, csak pályakorrekcióra elegendõ.
A mikrohullámú tesztrõl annyit, hogy annak meghajtási képessége körülbelül ezerszer gyengébb, mint a napfényé. Körülbelül akkora gyorsulást okozhat mint a Pioneerok rejtélyes gyorsulása. Gyakorlati szempontból elhanyagolható… Eddig senki se próbálta.
Ha sikerül fellõni, azt hiszem szép fényes csillagot láthatunk majd az égen, 600 négyzetméteres felületérõl sok fényt verhet vissza! Bár lehet M.o.-ról nem lehet majd látni.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Tudnak valamit a sci-fi írók és designerek!
Anyira nem halott ügy leeht hogy lasaqn gyorsul és le lasul a naptól távolodva de gondolom csilagközi utakra szánják
már az is nagy szó ha a szomszédos bolygokra gyorsabba jutunk el
Andris akkor kérlek csinálj nekem egy ilyen gagyi napvitorlát otthon a sufniban...
Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.
Jó mondjuk 4millából kihozni.... tényleg nagyon szûkösen voltak pénznbõl. Más ilyen project simán milliárdos nagyságrendû.
TURMIX - Szinkronparódia letölthető: http://turmix2005.uw.hu
\"The old man then prepares to die regretfully, that old man here is me.\"
😊 😊 😊
csak nehogy a terroristák kezére kerüljön <#ticking>#ticking><#ticking>#ticking><#idiota>#idiota><#idiota>#idiota>
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
A látszat csal...