Kilövésre kész az első napvitorla

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Igen, a Volna indítórakéta meghibásodott a fellövést követõ 83 másodpercben. Miután azonban a szonda jeleket küld valószinüleg még mûködik, csak éppen túlságosan is alacsony pályán lehet.
Úgy tünik, hogy sajnos kudarcba fulladt a kisérlet... 😞

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Meghajtás az az én értelmezésem szerint amivel a szonda képes elhagyni a Föld vonzáskörzetét, vagy például képes meglátogatni egy üstököst. Ami csupán pályakorrekciós mûveletek végrehajtására szolgál, csak amolyan másodlagos rendszernek tekinteném.

Ez volt a problémám.
A pályakorrekciót is valamiféle meghajtással érik el, nem? Akkor meg?

A forradalmian új, napenergia meghajtású Cosmos 1 ûrhajó, melyet tegnap bocsátottak fel meghibásodhatott a kilövés után - állítják a kutatók. hát eröl enyit

Kornan
Most a tv-ben is benne volt,ott a hordozó rakétát mondták egyértelmûen hibásnak.
Azért korábban sok kritika érte ezt a dolgot más tudósok részérõl, sõt, azt állították, nem mûködhet. (Mire projektvezetõ azt válaszolta, hogy de igenis mûködik.)

Lehetett itt olyan véleményt is olvasni, hogy ha mûködik, akkor csak fekete vitorlával, mert csak az nyeli el a fényt, így nyerve energiát, amitõl viszont felforrósodik és elég - miközben a tükörszerû felület egyszerûen visszaveri a fényt, és nem történik semmi.

pipaxy: Lehet, hogy itt csak pályamódosításra elég a dolog, de ez miért baj? Majd csinálnak belõle nagyobbat...

PLaci
Most van hajnali 2 óra kis országunkban, és a helyzet a következõ:

Sikerült kilõni a rakétát, majd 6 percen keresztül fogták az adását, mire az adás félbeszakadt. A küldött anyag (a hivatalos oldalon "ambiguous") homályos, félreérthetõ, feldolgozása folyamatban.
Az, hogy nem fogtak azóta jeleket, nem jelenti azt, hogy a Cosmos-1 odaveszett, nem egyedi jelenség, hogy az elsõ pár körberepülés alkalmával megszakad a kapcsolat egy ûrjármûvel.
Jelenleg a hordozó rakéta hibálya sem kizárható (az utolsó (3.) fázis elõtt kapcsolódtak be a fedélzeti rendszerek, a terveknek megfelelõen).

Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci

„Totál felesleges és értelmetlen volt a beszólásod...”
Ez egy kicsit erõs nem? Bár ha az „Az. És?”-re értetted, legyen.

Azt hiszem nem érted mire gondoltam. Természetesen igazad van, a napvitorla is hajtómû, ha még csak pályamódosításra képes is csak ebben az esetben. A cikkben meghajtás szerepelt, erre nekem mindjárt az ugrott be, hogy mivel e szonda üzemanyagot nem használ, a napfény mindig rendelkezésre áll, egész nyugodtan elmehet mondjuk a Holdhoz, majd kényelmesen visszajöhet, az egész csupán idõ kérdése. Szóval ez aztán a meghajtás! Valójában persze nem, a vitorla anyaga hamar tönkre megy, a többi, hasonlóan kis gyorsulást kifejteni képes meghajtórendszert használó szondához képest (Deep Space I, SMART I) ez elég csekély delta v-t, azaz sebességváltozást képes létrehozni. E miatt bátorkodtam azt írni, hogy ez nem meghajtás… Meghajtás az az én értelmezésem szerint amivel a szonda képes elhagyni a Föld vonzáskörzetét, vagy például képes meglátogatni egy üstököst. Ami csupán pályakorrekciós mûveletek végrehajtására szolgál, csak amolyan másodlagos rendszernek tekinteném.

Így már tiszta? Aztán remélem ez már meghaladja a totál értelmetlen szintet!
Jaj.
PLaci
Az orosz tengeralattjáróról való indítás miatt nagyon "olcsó" az ûrbejuttatás költsége, mert csak 1 meglévõ rakétát kellett felhasználni... (jobb mint az eredeti célkitûzés, mint pl. az USA/Európa atomjaira bontása 😄

Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci

En inkabb azert sggodom, hogy az az alacsony koltsegvetes egyaltalan eppsegben eltudja-e juttatni a kutyut egy darabban oda fel? <#boxer>
Ha megse jonne ossze a dolog, akkor legalabb lesz hullocsillag! <#taps><#nevetes2>
JA, es mi van ha az az orosz rocket 'veletlenul' eltalalja a feher hazat??? <#ravasz1>

\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html

[NST]Cifu
Hát én legalábbis nem tudok olyat, hogy a Lebegyev-kisérletett megcáfolták volna...

Nemtom... biztos hogy igazolták? Nem csak most akarják kipróbálni? <#conf>
Én azt olvastam (réges-rég) hogy a fénynyomás mérésére csinált kisérleteket elbaszták, és valójában nincs is olyan, hogy fénynyomás. <#confused>

<#papakacsint> persze, lehet h. azóta fejlõdött a tudomány

Napszél mondjuk tutira mûködne, de a protonok rendes lyukakat bírnak majd vágni a vékony napvitorlába <#gun>

[NST]Cifu
Ki írt olyat, hogy nem napvitorlás volt Dooku hajója? Én azt írtam, hogy a készítõk "lopták" az ötletet a tudósoktól...

Az eredeti ötletgazdának talán Keplert lehetne nevezni, aki a XVII.században rájött, hogy az üstökösök csóvája valamiféle napból kiáramló szélnek köszönhetõen néz mindig "elfele" a naptól, és ezt az energiát kihasználva fel lehetne deríteni a galaxist aféle vitorlás hajókkal. Az 1920-as években merült fel újra a napvitorlás, Friedrich Zander tollából (a neve ne tévesszen meg senkit, Litván-Szovjet tudós volt). A NASA pedig az 1970-es években készítette az elsõ napvitorlás tervet...

Kicsit szánalmas vagy, ha azt hiszed, hogy az SW2-ben volt elõször napvitorlás.😊 Egyrészt papíron már évtizedekkel korábban készen volt, másrészt elég sok scifiben szerepelt is elõtte.

Zocsi
Nézd csak meg a filmben mikor visszamegy a fõgonosz muksóhoz, miután lelépett Anakinék elõl... Szted mi az ha nem napvitorla???

"És nem is a napvitorla elkészítése lehet túl drága,"

ha egy régi sg-s napv. cikkre gondolok ott aszem pont azt írták, hogy még magának az anyagnak a steril és karcmentes elõállítása és szállítása és szép mûsorszám...

szerintem a kilövés inkább az olcsóbb része

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

Táááááááp !
Cujo01
és a tiéd? meg az enyém? <#rolleyes>

mint ahogy a te hozzászolás pazarlásod is😄
nem fölösleges ilyeneket kiokitani?

[NST]Cifu
Meghajtás <-> hajtómû. Totál felesleges és értelmetlen volt a beszólásod...

Az. És?
[NST]Cifu
A NASA nem használhat (bizonyos kivételektõl eltekintve) külföldi indítórakétát (az amerikai piac védelme), ez esetben a legolcsóbb alternatíva vagy az, hogy valamelyik nagyobb hordozórakétában másodlagos-harmadlagos-sokadlagos teherként megy fel, vagy pedig a Pegasus marad. Mindkét lehetõség magában több, mint 4 millió $...

Érdekes, ez a 4 milcsi dolcsi valahogy olcsóbbnak tûnik a NASA szokásos projectjeinél... Lehet, hogy volna mit tanulniuk innen?
Kornan
Nem azt mondom hogy az oroszok bénábbak csak kevesebb a pénz és nem költenek annyit a biztonságra.Nem csak az ûrhajózás terén.
Jelen esetben is elég szûk volt a keret és könnyen lehet hogy ez lessz a veszte.De szeretném ha nem igy lenne.
(Megállás: a másik naprendszerben is van napocska, ha minden jól megy, vitorlát is vittünk, minek trükközni..?)

Szeretettel:
Szalma
"mondjuk én is azt olvastam, h. a napvitorla (a klasszikus, a fénnyomáson alapuló) nem mûködhet a fizika általunk ismért törvényei szerint."

Miért ne mûködhetne? Ráadásul az ötletet épp a fizika törvényei adták.
Egyébként már régen igazolták mérésekkel is az effektus létezését.

nem töbször mint az amcsiknál, és sokszor az orosz gépeket ezerszer könnyebb megjavítani mint az amcsikat
Pedig ez az egyik jó irány, lehet számodra hihetetlen, de nagyon sok tudós a napvitorlásban gondolkozik, mivel jelenleg nincs más módszer csillagközi szondák meghajtására.

A megállás pedig (elméletben) elég egyszerû: ki kell dobni egy hatalmas fémhurkot, és majd a célnaprendszer mágneses mezeje és a hurok között létrejövõ kölcsönhatások lassítják a szondát.

Az anim linkek nem müxenek..
[NST]Cifu
Hát azért olyan elementeláis gyorsulás nem valószinû a napvitorlától...

[NST]Cifu
Ez meghajtásra nem, csak pályakorrekcióra elegendõ.

A pályakorrekciós hajtómû nem hajtómû?

[NST]Cifu
Nem igazán, mivel egyfelõl a napvitorla nem a sci-fikben tünt fel elõször, másfelõl pedig a napvitorla csak nagyon lassú gyorsulást biztosít...

Hat a millenium falcon-nak en is jobban orulnek, de kicsit sem hulyeseg ilyen iranyban kutatni, ugyanis az alternativ meghajtasok kozul ez az eddigi egyetlen eletkepes. Egy nalam sokkal bolcsebb ember kiszamolta hogy kb a napot kellene elegetni ahhoz hogy a mostani raketatechnikaval naprendszerek kozott lehessen kozlekedni...
Es a sebesseggel sem nagyon lesznek gondok: en ugy tanultam hogyha sikerul egy ennel tobb nagysagrenddel nagyobb vitorlat osszehozni, abba az urjarmube eloleny nem kerulhet mert akkora gyorsulasa lesz hogy a szenlanc nem birja...
Nyilvan ennel a kicsinel nem lesz ilyen gond, de biztos nem halott otlet ez a vitorla 😊
firstman
A Wright fivérek meg repültek vagy 260-265 métert <#papakacsint> Szerintem igazából már embert se kellene felküldeni, hajrá robotok <#worship>

Tényleg. Miért nem az X szárnyúakat fejlesztik? Láttam róla könyvet a bótban. A kukacos nem ismeri mennyit halatt a tekknika. Tessék meknészni a Sztár vósz visszavág-ot. Azok tudnak valamit. Túl sok lenne a véletlen egybeesés.

Ez már rendszeres, hogy amikor valami ûrkutatási hír van, akkor valaki bedobja, hogy mijé-nem-a-milenyinum-falkont fejlesztik már a bénák. Szerintem a gondolat-teleportot kellene fejleszteni. Rá gondolsz, és ott vagy. Az a legtutibb, nem igaz?

Kelta
mért érzem ugy, hogy az egész ürkutatás az utobbi 10-20 évben elment valami tök rossz irányba? egyhelyben topogunk, semmi fejlödés, és ilyen enyhén nevetséges ötletekkel szorakoznak...biztos van benne valami fantázia, de addig amig az ürhajosokat képtelenek visszahozni biztonságosan, amig pár kilos habdarabka szarrá vág egy 100milás gépet, és képtelenek megoldani, inkább kinyiffantanak 7 kiválo magas képpzetségü tudost!
hát nem tudom, talán nem az ilyen hipotetikus kutatásokra kéne koncentrálni... hanem valami stabil, többször biztonságosan felhasználhato gyors hajo kéne már 😊
pl. egy nabooi cirkálo 😊)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

„A Nap fotonjai által hajtott eszköz nyolc tükrözõdõ lapáttal van ellátva, melyeket úgy terveztek meg, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a folyamatosan változó orbitális energiához és az ûrjármû sebességéhez. A Cosmos-1 lesz az elsõ kísérlet a visszaverõdött fény által létrehozott nyomás kiaknázására, mivel ez szolgál az ûreszköz kizárólagos meghajtásaként.”

Ez aztán a tudományos megfogalmazás!
Mivel ez a kis vitorlás majdnem kör pályára fog állni „orbitális sebessége” csak alig fog változni, meg különben is, az ûrben, súlytalanság állapotában vajon mihez kell alkalmazkodnia a vitorlás lapátjainak???

„…az ûreszköz kizárólagos meghajtásaként” Álljunk meg egy szóra! Ez az ûreszköz nem megy sehova, csupán a vitorlái segítségével valamelyest nagyobb pályára tud kerülni. A napvitorla anyaga mintegy egy hónap alatt tönkremegy, ha addig elegendõ plusz sebességet adott a szondának akkor még sokáig keringhet, ha nem akkor elég a légkörben. Az utóbbit tartják valószínûbbnek. Ki lehet számolni, hogy a 100 kilós szondának maximálisan kb. 5 m/s-os plusz sebességet tud adni a vitorla, ez egész hónap alatt is csak 150 m/s. Ez meghajtásra nem, csak pályakorrekcióra elegendõ.

A mikrohullámú tesztrõl annyit, hogy annak meghajtási képessége körülbelül ezerszer gyengébb, mint a napfényé. Körülbelül akkora gyorsulást okozhat mint a Pioneerok rejtélyes gyorsulása. Gyakorlati szempontból elhanyagolható… Eddig senki se próbálta.

Ha sikerül fellõni, azt hiszem szép fényes csillagot láthatunk majd az égen, 600 négyzetméteres felületérõl sok fényt verhet vissza! Bár lehet M.o.-ról nem lehet majd látni.
valamit
elõbb jusson el a szomszéd naprendszerbe 😊 ott meg majd megfordítják a vitorlát 😉 ... voálá kész az örökmozgó 😊

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

visznek vasmacskát és kidobják

Zocsi
Már az episode II-ben is ilyen színû napvitorlája volt "Dúkú"-nak! 😉
Tudnak valamit a sci-fi írók és designerek!

Kis-Bob
Szerintem nem a apvitorla elkészítése a "poén", hanem a felhasználása. És nem is a napvitorla elkészítése lehet túl drága, hanem a körítés + a kilövése az ûrbe + tesztek + alkalmazottak.

MEgállni? hm teszem azt becsukják a vitorlát és extrának mondjuk van rajta egy fékezõ rakéta
Anyira nem halott ügy leeht hogy lasaqn gyorsul és le lasul a naptól távolodva de gondolom csilagközi utakra szánják
már az is nagy szó ha a szomszédos bolygokra gyorsabba jutunk el
Andris akkor kérlek csinálj nekem egy ilyen gagyi napvitorlát otthon a sufniban...

Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.

De gagyin néz ki :<#dumcsi> ...mint amit valaki összetákolt a sufniban <#nevetes2>

Jó mondjuk 4millából kihozni.... tényleg nagyon szûkösen voltak pénznbõl. Más ilyen project simán milliárdos nagyságrendû.

TURMIX - Szinkronparódia letölthető: http://turmix2005.uw.hu

Kis-Bob
jaja, ez nekem is eszembe jutott 😄 De egyébként nem a fellövésre értettem, hanem a cég központjára, de azt is csak viccnek szántam<#circling>

Kornan
Csak sikerüljön mert nagy a kockázat!
Oroszoknál minden tönkremegy.
mondjuk elég komoly lenne ha a gettóból lõnék fel, legalábbis az L.A.-i Pasadena-t még 2Pac is megénekelte <#wilting>

\"The old man then prepares to die regretfully, that old man here is me.\"

hoppá<#idiota><#eljen>

megállni ??? azt minek???

😊 😊 😊
csak nehogy a terroristák kezére kerüljön <#ticking><#ticking><#idiota><#idiota>

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

smv
Kíváncsi vagyok, hogy akkor most mûkködni fog-e. 😊

Starcraft + Diablo III - esemve

És hogy fog majd megállni? <#nemtudom>

A látszat csal...