LCD/Plazma TV-k

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Annyiban hogy magyarul nincs rendes infó sehol, csak ezek a félamatőr szponzorcikkek amiket néha linkelsz.

T4 kb 5 különböző kamerával forgott, nem tudom melyikre gondolsz, első valódi sztereoszkopikus kamera valahol 1922-ben jelent meg.

Imdbn minden fennvan, csak tudni kell keresni (persze ode is jól jön az angol)

T4 technical specs imdb

PSN id: HUN_Partizan_182 Steam id: Partizan182_1

Zephyr Retiring
Egy kicsit (hogy ne maradjak nagyon le tőletek) andol nyelvű oldalakon is utána néztem a témának..
Igen, A Transformers 4-nél használtak először 3d kamerákat blockbuster filmekhez.
Ettől persze még továbbra is az Avatár minden idők első teljes 3d élményt adó mozifilmje még akkor is, ha nem 3d kamerákkal forgatták.

Ami a többi filmet illeti, attól még hogy nem mind lett 3d kamerákkal felvéve, még adhat baromi jó és ami a lényeg: teljes 3d élményt..

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Zephyr Retiring
Angolból sosem voltam jó, épp csak annyira érdekel amennyire elengedhetetlen volt a munkámhoz. Tehát ha egy mai óvodás szintj3t nézem, még ő is jobban és többet beszél angolul mint én. Bár nem értem, hogy ez mennyiben fontos egy magyar nyelvezetű fórum, magyar nyelven történő olvasásához/írásához..
Ha netán angolul akarnék csevegni, akkor azt majd máshil teszem.
IMDb-t nézem, de ott sem szoktak mindennemű infót közölni a 3d kamerás forgatásokról..

3d kamerák/filmek már a 30as években voltak. Passengerst Alexa 65-el forgatták, az nem tud 3dt. Az infó természetesen bárhonnan (imdb pl), egyre inkább az a gyanúm hogy az angol nyelvvel nem vagy különösebben komfortos, egyébként ezek a kérdések fel sem merülnének.

Zephyr Retiring
Jó monológ, tetszik 😊
Bár középtájon elírtál egy bekezdést...javítom 😊

A 2d jó volt...öö...nem, az sosem volt jó, csak elfogadtuk és megszoktuk, mert sokáig nem voltak 3d kamerák...

A többi rész helyre-közzel rendben van, kivéve azok amikkel nem értek egyet.. 😄

arty
"Szóval talán nem minden szar ami régebbi."

itt most olyan műfajról, technológiáról beszélgetünk, ami igen gyorsan avul/fejlődik, az előző évi sokszor tényleg "szar" 😊

"Crt is jó volt sokáig míg nem volt más."

Ez a kulcs: amíg nem volt más. A plazma jó volt, amíg nem volt oled. A 3D jó volt... öö... nem, az sose volt jó, mert nincs hozzá kijelzőtech (vagyis nem megfizethető, pl egy brutál fényerejű 100"+ 8k/16k oledre gondolok + passzív szemüvegek)

---

Nekem egyébként fáj a fizika hordozók eltűnési trendje, a streaming pont úgy ócskább, ahogyan a bakelitnél a spotify - nem durva, de akkor is OCD, hogy visszafelé lépdelünk 😄 (viszont semmit nem vagyok hajlandó ellene tenni, amíg prémiumtermékként tekintenek a drága kiadók akár csak a hd filmjeikre is! a dvdnek el kellett volna tűnnie és a blurayt tolni dömpingáron. hja és magyar felirat sem ártott volna, olyan országok lemezeire, ahol évek után pár eur/fonr egy film, itthon ez elég elképzelhetetlen - nem teljesen, mm-ben már láttam jeleit a durva leárazásnak, de csak bizonyos filmek esetén, ráadásul sokszor a 4k verza mellett már ez sem vonzó....)

Forza.

Zephyr Retiring
Láttam már pár utólag 3d-be kovertált filmet, úgyhogy képben vagyok 😊
Ilyen csalódás volt többek közt a Zsivány Egyes is. Na azért a 3d verzióért tényleg kár is volt pénzt kiadnom.
Ami az Utazókat illeti, nem tudom honnan az infód, a gyári 3d lemez viszont itt van a kezemben, és ha azt valóban csak átkonvertálták 3d-be, akkor az minimum egy Oscar-t érdemel a készítőknek 😊
Ott ugyanis full olyan jelenetek vannak, ahol brutál szép a 3d.
Valahol olvastam egy ellenkritikát is róla, ahol a szakértő kolléga azt állította róla, hogy a látvány valóban díjat érdemelne, de a 3d-nek semmi értelme...
? 😄
Hát ha egy 3d-be átkonvertált mozis kamerás felvételt nézel, akkor valóban nem.
3d tévén, 3d szemüvel, 3d bluray lemezről nézve viszont, kevés olyan 3d-s film van, ami ennyire jó lett.
Talán anno még az Avatar erdős jelenetei között láttam csak hasonlóan szép térhatású jeleneteket..
Giorgio Moroder egy Isten, nem vitás 😊
De nem csak diszkósok beszélnek a vidiben..
A három kötőjeles kiemelésed számomra továbbra is lehetséges opciók...idővel.. 😊

Utazók, Star Trek utólag konvertált, nem 3d-ben forgott. Az egyetlen 3D-ben forgatott cucc a Transformers volt plusz pár China only cím. Annó hogyne lett volna CRT-re 3D, jókis piros/kék papírszemüveggel.

Bakelittel semmi bajom, nem is volt soha, nem tudom ezt hol olvastad. Csak azt írtam hogy lassan a fizikai média mint olyan a bakelit sorsára jut: ie egy pici kemény mag hobbija marad. Nézz körbe: hány embert ismersz személyesen aki az elmúlt 5 évben bakelit lemezt vásárolt/hallgat rendszeresen? Na ezt hasonlítsd össze azokkal akiknek aktív Spotify előfizetése van.

Hogy a 70es évek olasz szintidiszkó retróvisszatértése hogy jön ide azt nem tudom, jómagam inkább Giorgio Moroder mestert hallgatom a műfajban.

Új dolgok, ami nem idei az szemét: itt valami beleolvasás lesz, csak az alábbi téves kijelentéseket korrigáltam:
- 3D él és virul, sőt vissza fog térni
- Fizikai média mint olyan relevanciával bír
- Plazma tévé technó nem avult el mára csak a marketing ölte meg

Zephyr Retiring
A nézőpontoddal sokszor azért nehéz egyet érteni, mert te valamiért körömszakadtáig ragaszkodsz az új dolgokhoz.
Szerinted ami nem idei, az szemét.
Bakelit lemezeket is leírtad. Ezt is meg lehet nézni és elgondolkozni kicsit.
Szóval talán nem minden szar ami régebbi.

Crt is jó volt sokáig míg nem volt más. Bár 3D-t nehezen néztünk volna róla, aktív shutterest meg pláne<#nevetes1>

Ami a tavalyi 3d filmeket illeti ott van még az Utazók is, hogy csak egyet említsek, vagy a Star Trek: Túl mindenen.
Utóbbi is kijött 3d bluray-en hivatalosan, bár igaz azt nem ellenőriztem, hogy úgy is forgatták-e..

3D-ben felvett filmek, na itt látszik mennyire haldoklik a téma: nem animációs és nem kínai valódi 3d film 2016-ban 4 db volt (európai Robinson Crusoe, Jungle book (bár ez szvsz inkább animáció), Xmen, Billy Lynn), idén egyszem Transformers.

És bár a gyerkőcök miatt nálunk is sok-sok mese pörög, 3D szemüveget nem raknék rájuk órákra (pláne nem aktív shuttereset).

"akkor, azon és azt kell nézni, ami jólesik" Más esik jól a szememnek és más a pénztárcámnak, igen lehetne még most is CRT-n tolni (ismerek olyat akinél csak az van), de ha már ez a hobbi, jólesik a fejlődés.

Zephyr Retiring
3d alatt 3d-ben felvett filmeket, vagy eleve úgy készített animációs filmeket értek úgy mint mondjuk Kötéltánc. Vagy az Énekelj! hogy ne csak múlt századi filmeket emlegessek 😊
Ezen alkotásokat favorizálom elsősorban, de nem mondom, hogy néha nem csúszik be egy átkonvertált Zsivány Egyes is 😊

A veszik a népek, talán tényleg túlzás. De veszem én és még pár ismerősöm, az biztos 😊
Szóval a senki sem veszi is már nagyon a ló túloldala.
Az én álláspontom a házimozikról továbbra sem változott: akkor, azon és azt kell nézni, ami jólesik és nem a legújabb technók után szaladgálni.
Manapság már akár egy 5"-os telón is lehet 1080p filmet tolni. Nem mondom, hogy álmaim netovábbja, de én legalább kompromisszumkész vagyok 😄

Vagy 570k-t egy LG B7-ért ami tökugyanez a panel/képminőség. Bár nem olcsó, de közel sincsenek annyira elszállva az Oled árak mint a cikk sejtetni engedi.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.09.28. 17:24:47

HDR: annyira nem, hogy a tévé gyártókat konkrétan meglepte amikor a PS/Xbox elkezdte támogatni a HDR-t, úgy peccselték bele utólag a 2016-os modellekbe a HDR Game mode-ot. Elsődlegesen filmekre szánták a HDR-t mindig is.

3D: nem baj hogy szereted, de az tény marad hogy halott a történet, itt te vagy az outlier. 3D mánia alatt azt értem hogy az Avatar után az énpicipónimat is felkonvertálták 3d-be, csapból is ez folyt. Na ennek vége.

Bluray eladások: erre reagáltam csupán: "A mai napig jelennek meg 3D bluray filmek, mesék, és veszik a népek 😊" Nem veszi ezeket senki, mai napig több DVD megy el mint DB, plusz aki komolyan gondolja a házimozit az meg már egy ideje UHD Bluray-t vesz.

Zephyr Retiring
Átfutottam ezt az Oledes cikket.
Akkor ha jól értem, a 0,0 nit az qrva jó, csak 1,4 millát kellene leperkálnom jelenleg érte... 😄
Aztaqrva. Szerintem várok még vele egy cseppet 😛

Zephyr Retiring
Igen, ezek is lehetnek nézőpontok. Ezt nem vitatom. Másrészt viszont nem mindenki akar játszani a tévén (ha már itt tartunk az régen rossz, ha egy 40 feletti pasi a kibervilágban érzi jól magát a valódi világ helyett). Majd kijavítotok ha rosszul tippelek, de ennek a "nit"-nek is inkább a játékoknál van jelentősége, mint a filmeknél. Csak hogy megismerj más példákat is, én például 98%-ban inkább csak filmeket nézek. A maradék 2% pedig valamilyen egyéb tv műsor 😊
Bluray statisztikák is hidegen hagynak, mert nem ebből élek. Én vagyok a vásárló, aki jól akarja érezni magát valamilyen kellemes filmmel leginkább otthon.
Van pár kollégám, akik szintén a fizikai formátumok hívei szerencsére, így van miről diskurálnunk is. Streaming szintén hidegen hagy.
A 3D "mániát" nem vágom mire érted, de mondjuk én sosem divatból űztem.
Tetszik és kész. Megveszem lemezen ami tetszik és ha kedvem tartja megnézem többször is. Volt (és lesz is) rá példa, hogy átugrottak a barátaink, bedobtunk valami ütős kis 3D bluray filmet, bontottunk pár sört meg chipset, és baromi jól éreztük magunkat 😊
Mi lehet ezzel a probléma?

Pár gondolat az elmúlt néhány bekezdéshez:

3d mánia a múlt század elejétől kezdve olyan 30 évenként felüti a fejét majd pár év alatt kifullad. Ha győzöd kivárni igen, lesz ilyen, kb 2035-40-re várható.

3D filmeket azért csinálnak még mert drágábban lehet rájuk adni a jegyet a moziban. Hamá' megcsinálták, rányomják a Bluray-re. Azért sokatmondó hogy az UHD mint standard nem támogatja a 3D-t.

Blu-ray eladások sehol sincsenek, mindenki a Netflixet/iTunest/Amazont tolja, fizikai média mint olyan menetel a bakelit útján. Streamingen sok a 3d? (nemtom, nem vagyok előfizetve egyikre sem)

Glass-free 3D már létezik egy ideje, nekem is van itthon (new 3DS XL), épp idén vette ki a Nintendo a gépből (2DS XL).

A nem elavult plazma teknó csúcsán sem tudott 150-200 nitnél többet kipréselni magából (sőt, kalibrált módban már 100 nitnek is örült a nép), a megjeleníthető színek száma is megállt olyan 20-30 ezernél (+ dithering), el lehet képzelni mit kezdene egy ilyen panel egy 10 bites HDR jellel.

Imádom hogy:

- sRGB-hez méri a színteret pedig az soha életben nem volt televíziós szabvány

- "Azaz magyarán hitelesen vissza tudja adni szinte az összes színárnyalatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a focipálya zöldje tényleg olyan lesz a tévén, mint az életben, hogy csak egy példát említsünk" Ja persze, összes színt, lol, messze vagyunk még attól, sRGB a látható színtartomány kb 50%-át fedi le.

- full félreérti az Oled mozgásmegjelenítési "problémáit"

- ezen beszartam a röhögéstől: "...HDR filmek kezelését. Ennek lényege, hogy az egyes képrészletek fényereje a tartalomtól függően változik, tehát a sötéteknél kicsi, a világosaknál pedig magas" Tehát attól HDR valami hogy a sötét részlet sötéten jelenik meg a világos meg világosan.

Kezd retrospektíven felértékelődni elefánt kolléga féllaikus de legalább nem totál ignoráns munkássága.

@Zephy: felejtsd már el ezeket a magyar kóklereket, flatpanelshd, avforum, hdtvtest, rtings, ilyeneket nézegess tévé ügyben, ott értenek hozzá.

Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.09.28. 14:24:50

arty
origo <#vomit>

Forza.

Zephyr Retiring
Gondolom keresik páran őket (3d filmeket). Én legalábbis biztosan 😊
Csak egy elmélet, lehet hogy nincs igazam, de ez a 3d amolyan kuriózum lett, mint mondjuk a bakelit lemezek. Egy időben az audio cd tönkrevágta a bakelit lemezeket (vinyl-eket) oly annyira, hogy sokan be is fejezték a gyártását.
Erre tessék: 2017-re újra van piaca, jönnek is ki új albumok és maxi lemezek is megint.
Ma nem gyártják sem a 3d tévéket, sem a plazmákat, ez tény. De vajon soha többé nem fogják már?
Na ez a jó kérdés 😊

arty
de mi a magyarázat rá, hogy jönnek ki uj filmek 3d-ben (van igény?!), míg a 3d tévéknek annyi (nincs igény?!) ? 😉

Forza.

Zephyr Retiring
A kérdésed eleve kudarcra van ítélve, hiszen több 2d film létezik, mint 3d, tehát eleve így aránytalan a dolog.
A 3d nem kopott ki, csak nem terjedt el annyira, mint szerették volna. Ha kikopott volna, egyáltalán nem adnának már ki 3d filmeket sehol, semmilyen formában.
De ez nem igaz.
Diszkóba is többen járnak mint rock koncertekre (világszerte), de attól még a rock örök és elpusztíthatatlan! 😄
3d tévék megmaradásához semmi más nem kellett volna mint kínálat. Ha holnaptól minden filmforgalmazó bejelentené, hogy MINDEN filmet ettől a naptól 3d-ben forgatnak majd, hidd el, újra forgalmaznák a 3d tévéket. Ennyi 😊

arty
Tehát a te magyarázatod a 3d tévék kikopásának az hogy .... ?

(hogy mennyien ülnek be 3d előadásra amikor van 2d, hogy mennyien veszik a 2d filmeket, az megint érdekes kérdés lenne... a létük semmit nem jelent 😛 )

Forza.

Zephyr Retiring
Ezt te sem hiszed el ugye? 😊
A mai napig mutatnak be új 3D-s mozifilmeket, ami érdekli a népet.
A mai napig jelennek meg 3D bluray filmek, mesék, és veszik a népek 😊
Nem halt ki a 3D technó, csak másfelé próbálnak nyitni a fejlesztők. Igazából, nagyon nincs mit fejleszteni a 3D-n. Max kijön még valamikor a szemü nélküli 3D, persze csak akkor, ha el is lehet majd adni. Ahhoz pedig megfizethető ár és kínálat is kell majd.
Kicsit olyan téma ez, mint a plazma tv-k lecerebrálása az érdeklődés hiánya miatt. Ami meg persze nem annak köszönhető, hogy elavult a technó, hanem annak, hogy a ledes lcd-ket nagyobb nyereséggel lehet tovább passzolni..

arty
a népnek 😊

Forza.

Zephyr Retiring
Nem kellett kinek? Nekem van 😄

arty
a 3d nem kellett a 2 grammos, 1 forintos szemüvegeivel, de ez majd most HUHUUUU!!!!

Forza.

Zephyr Retiring
Főoldali cikk:

360 fokos videók és virtuális valóság jellemezhetik a jövő televíziózását

Ha esetleg valaki nem olvasta volna még eddig<#nevetes1>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.09.24. 07:33:26

Milyen kis diplomatikusan elslisszant a válasszal!<#taps>

"Szegner Gábor, Panasonic: Az OLED sok szempontból nagyon hasonlít arra a plazma technológiára, amelynek a Panasonic első számú támogatója volt. Ebből fakadóan nem is lehetett kérdés, hogy a cég belépjen az OLED színtérre, hiszen a "plazma örökség" kötelezte erre. Emiatt próbálkozott meg először a saját fejlesztésű kijelzőkkel, és amikor ez a projekt a különféle problémák következtében megállt, döntött úgy, hogy akkor mástól vásárolt panelekkel, de folytatja a megkezdett utat."

Mond ki nyugodtan nem szégyen az LG-től vásárolni! <#nyes>

Zephyr Retiring
Eltűntek a felkiáltójeleid! Ünnepeljünk<#nyes>

Plazma örökség 2017-ben

Feltámad-e a plazma? Mennyire megy az OLED? Mi lesz a Technics-szel és a 8K-val?

Zephyr Retiring

A jós szóljon belőled <#nevetes1>

Nem bántásnak szántam, érdeklődés megvan, lelkesedés filmek oldalán dettó, technóban meg majd kikupálódsz 😉

Zephyr Retiring
Hú, ebbe inkább nem folynék bele.
Rövid magánvéleményem a fórumozási etikettről csupán annyi, az ember tartsa be az adott fórum alapszabályait MÉG AKKOR IS, ha mások nem ezt teszik.
Remélem, idővel majd mindenki megbékél..

Zephyr Retiring
😄
Ó, dehogynem írogat..
Ezen célzásod személyemre irányulónak érzem, ezért erre reagálnék: én például eredetileg egy zenei fórum miatt (egy közeli ismerősöm ajánlására) regeltem be az SG-re. Aztán (ahogy ezzel nem is vagyok egyedül mint időközben megtudtam) eltelt 7 év, szétnéztem egyéb fórumokon is, hogy kik, milyen témák kapcsán és mit írogatnak. Magam a zenék mellett imádom a filmeket is, így evidens (számomra),hogy előbb utóbb ide is benéztem a zenei és a filmes totyikok mellett...
A rajongásom pedig simán csak érdeklődés, fogadd el 😊
Még akkor is, ha néha szakavatott tévétechnó pártinak tűnök 😄
Elismerem, a munkámban tényleg jó vagyok, de az meg igen távol áll mind a televíziók, mind a marketing világától..

arty
azé elefánt védelmében elmondható, hogy kb csak az rtings volt, aki a 2017-es kulaledeket így eláztatta 😊
máshol érezhető h a samu szórja az ingyentévéket.......

(sajna a házimozi nem vágott igazán a ph! arculatába és eléggé külsősként került oda elefant... (sok más tesztelő korábbi fórumos "szakiból" avanzsált). neméppen a dolgok mélyére ásó hobbista, inkább "profi újságíróság" a cél)

Forza.

arty

Forza.

A PH elvileg nem a Vasárnapi Blikk, ez egy technológiai szaklap, ezért b*sz fel ha ilyen féllaikus pistikék tolják az okosságot, a sok birka meg visszabégeti. Kedvencem az oled beégése amit ugyan még személyesen sose látott senki de minden tesztben meg kell említeni hogy hát bizony ilyen lehet.

@Zephy: "Átlagember vagyok, nem technológus"

Átlagember nem írogat technológiai szakportál fórumába, enthusiast vagy aki nem nagyon ért hozzá.

arty
Az eddigi munkásságára. Enyhén laikus, de érdeklődő, aki viszont egész jól tud írni, ezért "alkalmas".

Forza.

Zephyr Retiring
Ja a 10. percig érdekelt kábé. Átlagember vagyok, nem technológus.
Elefant pedig lehet, hogy kihagy ezt azt (csúcsfény, EOTF-tracking, uniformity) viszont szerintem pont, hogy érthető emberi nyelven fogalmaz, ami jó. Egy átlagfelhasználó amúgy is pont, hogy letojja a zárójelben említett dolgokat ha tévét néz. Gondolom.
Ez a cikk egyébként sem a szakmának szól ha jól sejtem.

Ami pedig Vincentet illeti, hát istenem: talán tényleg nem látott még eddig ilyen jó képminőséget, ki tudja?<#nevetes1>

Lesd meg jobban (10 perc alatt a 18 percet videót abszolváltad, ez valami rekord lehet), meg most talán hallgasd is, a tesztelt gép felkonvertálni pl nem tud. És igen, többek közt ez az üzenet hogy a sima 1080p blurayek is arcleszakítóan néznek ki referencia monitoron, de úgy hogy a 15 éve profi tv kalibrálással foglalkozó Vincent hebeg-habog hogy ő ilyet még életében nem látott.

Elefánt kolléga: pl a lenti idézeted a teljes hozzá-nem-értést mutatja, plusz olyasmi hogy a HDR tévék színterét a televíziózásban soha sem használt sRGB-hez hasonlítgatja, képtelen egy értelmes mondatot leírni a képminőségről, lényegi dolgok (csúcsfény, EOTF-tracking, uniformity stb.) maradnak ki, de legalább minden review-ban van 3 oldal a smart rendszerről.

Zephyr Retiring
Közben meglestem. A 2012-es Skyfall sem jött ki 4K-ba bluray-en tudtommal,
szóval akkor gyakorlatilag egy jó 1080p-t 4K-ra felkonvertált vidin kell csodálkozni?<#vigyor>

Zephyr Retiring
Mindjárt lesem a vidit, közben elmagyarázhatnád, hogy az elefant kolléga ellen tett kijelentésedet mégis mire alapozod?
thx..

Zephyr Retiring
Mi ez a 3 piros felkiáltójel a nicklogód mellett?
Már megint mibe ütötted az orrod?<#hehe>

Egyébként ez a rész ellentmond az általad leírtaknak:

" mégiscsak történtek kézzelfogható fejlesztések, tehát a QLED sokkal komolyabb annál, mint hogy egyszerű marketingtrükknek minősítsük. "

Ha még nem láttatok kislányos zavarban áradozó TV kalibrátort ezt érdemes megnézni:

Vincent vs. professzinális Sony Oled stúdió monitor

Tüneményes ahogy nem találja a szavakat hogy ilyen gyönyörű képet még életében nem látott 😊

@Kuled: év vicce, kretén PH-s elefánt cikket nem szabad olvasni.

arty
egy ideális világban nem lenne
a marketing által uralt világban simán

fényerő: feltéve, hogy pont jól vágod földhöz párszor, használat előtt... ellenkező esetben a 2017es samuátverésed a 2016osok szintjét se hozza fényerőben (se)

Forza.

Zephyr Retiring
Van-e sansza a QLED tévének az OLED ellen?

"...Tehát a 2017-es QLED tévékbe új kvantumpontok kerültek, aminek köszönhetően jelentősen nőtt a fényerő..."
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.09.06. 10:21:48

Jah, fosi android is ráadásul, világsiker lesz így a kuled ha ilyen nagyágyúk állnak mögé. De legalább nem IPS, az azé valami 😉

Zephyr Retiring
Én máris rötyögök <#hehe> látom, már Androidos TCL Qled is van..
Vagy nem ezen kell a bajszom alatt..

Legyen 😊

IFA van, pár highlight:

- Jönnek a nem-LG (Pana, Sony, Phillips) 77 collos Oledek, röpke 18-20 ezer dollár, vegyétek vigyétek 😊
- Jönnek a TCL QLED-ek, aki szeretne a bajsza alatt nagyot röhögni az most megteheti

Zephyr Retiring
És? Akkor januárig leállítjuk a fórumozást? 😄