21171
LCD - Plazma
-
#19928 Semmi gond
Persze az igazi teszt az lenne, ha egymás mellé tennék sorban a technológiákat (oled, lcd, plazma, crt)
valamint egy másik teszten meg a felbontás lenne a lényeg (4K, FHD, HD, SD), mert így sokkal szembetűnőbb lenne a különbség...
és persze mindegyiken egyszerre ugyanaz a videokép futna.
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.12.23. 10:57:07 -
partizan182 #19927 Erről szól a videó, persze ha az ember érti az segít. Magyarul nem találtam hasonlót, bocsi. -
#19926 Ezek a tesztek max arra jók, hogy hol csippan a hang. (általában 0 érték körül), ezen kívül nem sok mindenre..
Csekkoltam lcd-n: cool.
Plazmán: cool.
Crt-n: cool.
Szóval? -
#19925 Ez csak duma. Tényeket ha lehet.
Vagy reális látható különbségeket ha lehet.. -
#19924 Találtam ilyeneket, hogy használni hogyan kell még nem néztem, de hátha jó valamire :)
- link
Amúgy ha fogsz egy pl jó BBC hír videót majd valami cucmuccal kirendeled 24fps-re amit kiírsz egy lemezre az nem jó tesztelni ? -
partizan182 #19923 Végre egy jó elemzés a HDR vs SRD hatásról az új Blue Planet példáján bemutatva:
Blue Planet 2 HLG vs SDR
Olyan 3,5 percnél kezdődik a lényeg, SDR kijelzőn is egyértelmű a különbség (pedig a szélesebb color gamut át sem jön így). -
#19922 Legyen D65 :)
Gramcsi még nincs, de ami késik.. -
partizan182 #19921 A gramofon mellett biztos jól mutat. Természetesen kalibrációs sztenderdek analóg időben is voltak, első konkrétan 1931-ből (CIE 1931 color space), a fehér pont már akkor D65 volt. -
#19920 Csak úgy kíváncsiságból bekapcsoltam már a vendégszobai crt-met
Ez analógba jön a Philips saját analóg tunerén. Amin meglepődtem, mert már rég el is felejtettem, hogy lent az üzenőcsík olyan simán, folyamatosan és szaggatás mentesen szalad, mint cica a jégen a körmei nélkül
Szerintem a szín is rendben van, bár ezen még nem volt gyári sztenderd
Elkértem a szolgáltatómtól is egy listát, hogy mit ad. Balra a sötétebbik oszlop az analóg adók (58 csatorna) többi digitális (138 csatorna) amiből jelenleg 28 a HD. De ez apránként úgyis bővül még..
Jó ötlet volt a szolgáltatómnak megtartani az analóg műsorszórást, így nem kellett kidobnom a régi tévét sem -
partizan182 #19919 Tippre nem szarik rá, nagyon meg lennék döbbenve ha nem lennének bekalibrálva a studio-monitorjaik. Max az ilyen helyi kábeltévéknél lehet ez gond. Minden más anyag esetén (filmek, sorozatok, dokumentumfilmek etc.) meg tök irreleváns a tévécsatorna helyi beállításai, azokat úgy adják le ahogy kapják.
@Zephy: természetesen semmi köze ennek sem az élességhez sem a bitrátához, de még a digitalis kábeltévé képminőségéhez sem. Feketeszint, fehér-plafon, fehéregyensúly, színtér, színpontosság, ezekről van szó. -
#19918 nem, az iparági szabvány mindenkire vonatkozik
hogy az ertéelklub sz*rik rá, az nem a szabvány hibája.... (a nézőközönségük amugy sem feltétlenül kalibrált kijelzőn élvezi a műsorszolgáltatásukat :D ) -
#19917 Amiről te beszélsz, azt vagy mozi módnak, vagy ahol tudja thx-nek nevezik és a mozifilmekre vonatkozik.
De a tévén bármily meglepő is ez, tunerrel digitális tévéadásokat is lehet nézni (sőt az én ismerettségi köreinkben rendszeresen szoktak is) abban a kontextusban pedig ez a gyári sztenderd egy rakat kaka.
Ezért a szuper az lenne, ha akadna olyan 4K uhd tetyó is a kínálatban, ami megközelíti mondjuk egy hd ready tévé által nyújtott tévéadás képét, miközben meg a blu-ray pengeéles képe kettészeli a kijelzőt is :D
-
partizan182 #19916 Nem a műszerek döntik el, hanem a rendező amikor a color gradinget csinálja. Amikor te a saját szád íze szerint elállítgatod akkor kinyírod a készítők szándékát. Ettől lesz nálad Thor vörös köpenye hupilila vagy narancssárga. Ettől nyíródnak ki a bőrtónusok.
De ezt már egyszer megbeszéltük, anyám is bevallottan a kiemelt módot szereti, mert nehogymá' a tévé is olyan unalmas legyen mint a valóság, szikrázzanak azok a színek. Ettől még van objektíven helyes beállítása a képnek.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.12.12. 06:42:46 -
#19915 Lesz@rom a pontos képet.
Nekem olyan kell, ami tetszik..
Ne a műszerek vagy mások döntsék már el, hogy kinek mi jó. -
#19914 Helyes :)
Azon gondolkodok, hogy melyik filmben láttam még hasonlót (hogy tényleg 24p-be tudd kipróbálni). Amúgy News Crawler-nek (vagy ticker) hívják.
Tőzsdecápákban talán nem.
LA ostroma, vagy valamelyik Fehér ház elfoglalósban híradó jelenet alatt?
Mondjuk a híreknél lassabb, mint a tőzsdei infóknál. Az az igazán jó teszt. -
#19913 (azóta se sikerült a teszt...de nem felejtettem el! ;) ) -
partizan182 #19912 Nem tudom ki beszélt is gyári beállításokról, a Normál képmód tipikusan hulladék.
Műszerrel be lehet kalibrálni a képet az iparági sztenderdre.
Autó hasonlatod nem ül, zenében talán az a helyes analógia ha olyanra lövöd be a hangszínt amit a stúdióban használtak mikor a mixet keverték. Zenénél nem tudom hogy működik, de mozgóképnél van erre a stúdióbeállításra egy standard, mindenki ezt használja a 200milliós holywoodi filmek és a filléres brazil szappanok is. Minél közelebb kerül a saját képbeállításod ehhez a standardhez annál pontosabb a kép.
Remélem így érthetőbb ;) -
#19911 Autókra is van optimális sebesség, de attól ugye használhatom más sebességgel is?
El ne hidd már, hogy a rakat fos gyári beállítások mindenkinek megfelelnek..equaliser-eken is létezik "flat" opció, de aki azon hallgat zenét, annak csak gratulálni tudok, hogy hangszínszabályzós hi-fi tornyot vett..
Én eddig az általam használt összes tévét finomhangoltam úgy ahogy nekem megfelel. Elmondanám, hogy a végső beállított paraméterek fényévekre voltak a nekem tetsző gyári "alap"-beállításoktól.
Talán (és ez egy nagy talán) egy nap majd belefutok egy számomra is tökéletesre belőtt gyári sztenderdbe valamelyik típusnál, de ez a nap még nem jött el :)
-
partizan182 #19910 A tévé beállítása annyira szubjektív hogy ezer éve van rá iparági sztenderd, D65/rec709, erre kalibrálnak SDRben. Nem egyénfüggő.
És igen, külön szoktak egy nappali és egy éjjeli beállítást kalibrálni. Új tévéken van rá külön ISF day/night képopció. -
#19909 Visszaolvasgattam, mert lemaradtam :)
Szóval magyarul ha nem ismerem a képalkotási technológia adott paramétereit és összetevőit, akkor?
Nem lesz jó a kép? :D
És ha nem tudom, hogy hol van a porlasztó a Chevy-men, akkor nem élhetem át az autózás teljes örömét? :D
Meg mi az, hogy szubjektív hókuszpókban nem hinni? :)
Az egész televízió már maga egy szubjektív hókuszpók ha nem tudnád. Ilyen-képalkotás, olyan-képkorrekció, amolyan-színkeverés meg emilyen-kontrasztarány..
Nincs olyan, hogy tökéletes kép, ami mindenkinek egyformán tetszene. Valaki mindig korrigál a fényerőn, vagy csökkenti a színt, netán emel a tónuson. A hangzás mellett, pont hogy a televíziók képe az, ami a legszubjektívabb :)
Meg aztán ha lenne is tökéletes (objektív) beállítási koncepció tv-nként, akkor is alkalmazkodni kellene az otthoni fényviszonyokhoz. Más képe lesz a napsütötte nappaliban és megint más a félhomályos hálószobában ugyanannak a tévének is.. -
#19908 "pont azért rángatják a kamerát ... hogy ne lógjon ki a lóláb (gagyi cgi)... meg persze mert trendi"
Szerintem már rég nem a gagyi miatt. A CGI-hoz már über felbontású modelleket és textúrákat használnak, ezt láthatod is az álló jeleneteknél.
Az animációval megint nincs gondjuk, az is csodaszépen megy nekik.
Szóval én a trendi-re szavaznék, hogy "mozgalmasabbnak" tűnjön a film, mint amilyen.
Nem lenne gond vele, de 24p-be élvezhetetlen.
Infósávhoz elég ha CNN vagy hasonszőrű társaira rakod a TV-t. Legalábbis én ahányszor átteszem lent mindig megy a rizsa, meg breaking news meg ilyenek. Bár bevallom tippem sincs, hogy az 24p, vagy 60Hz (meg szolgáltató és beltéri függő gondolom) ... max kaja mellé szoktam benyomni TV-t, hogy szóljon valami sz-r. Nézni? Soha !
-
#19907 pont azért (is) rángatják a kamerát / csinálnak 5 vágást 5 mp alatt, hogy ne lógjon ki a lóláb (gagyi cgi)... meg persze mert trendi
tegnap végre megnéztem az xmen apokalipszist, semmi bajom nem volt a "szaggatással" (hányingerem pedig a kinézettől van 48+ frém miatt, nem fizikailag "fáj" :P természetfilmnél ellenben nem zavar, ott jöhet a sokfrém - ahogyan a hómvideó is 60frémmel hómvideó! dokumentarista vs. fantázia "kinézet")
a scrollt igyekszem ma megnézni otthon, sajna nem vagyok képben hogy néz az ki ;) (eléggé 90es évek az alsó infósáv :D ) -
#19906 A film nem játék, mit nem mondasz? Nem tudom milyen filmeket szoktál nézni (Vuk, Süsü?), mert a gyors jelenetek és képmozgás azért eléggé jellemző az összes "mai" (több, mint az elmúlt 20 év) műben. Egy Transformers-t buta 24p-be nézel, és csak kapkodod a fejed hogy nem érted mit látsz. Aham, mert annyira darabos az amúgy igen szépen megcsinált CGI 24p-ben (48-ra feljavítva már élvezhetőbb).
Persze, ha te is a 48p-n hányósak közé tartozol, javaslom kizárólag aktív 3D szemüveggel vezess csak, nehogy ott is elhányd magad.
"24frémmel is tud "tökéletesen" menni a scroll"
Már akkor, a 47 colos (119cm átlós) képen is durva volt, ma meg pláne az.
Vegyük 90cm-nek a szöveg (egy betű) által vízszintesen megtett távot, és mondjuk 3 mp alatt úszik át a képen. 24p-vel ez azt jelenti, hogy 90/(24*3) = 1,25 cm-eket ugrik képkockánként a betű. Azaz valójában 5:5 miatt 5 képkockánként.
Áltathatod magad ahogy akarod, ez minden, csak nem folyamatos. Ráadásul igen zavaró a szemnek. A minimumra vett +1 frame-es TM-el (48p), fele ekkora ugrásokkal már átfolyik.
Na pont ezt demózták vele nagyon látványosan ;)
-
#19905 Látom képtelen vagy megérteni: a film nem játék. Filmben nem rángatsz egeret (kivéve pár divatrendezőt az utóbbi időkben :D ), ill. van minőségi blurod. Nem kell látnod minden egyes csavart a széteső helikopterben (ez mondjuk játékra is igaz, kevésbé lógna ki a lóláb aka. uncanny valley). TL DR: a film NEM játék.
Képet nézek nem homályt.... hátpersze, te a fejed rángatva (is) mindent tökélesen látsz. A játék a valóságot próbálja leképezni, aminek része némi "motion blur".
---
Tisztában vagyok a pulldown fogalmával, csupán nem feltételeztem, hogy a tőzsdecsíkot 24@120 demózásra is használták - mivel tipikusan a hírcsíkokkal a tévéadás 50i@100 csodáját mutogatták anno (már a crt időkben is), ez megmaradt (és az is sokszor csak azért működhetett, adott látványos eredményt, mert moslékul konvertált [email protected]@50i forrásból láttad a képet - 24frémmel is tud "tökéletesen" menni a scroll - nyilván nem lesz olyan "folyós", mint a nativan 60frémes scrollozás).
Szóval a scarlet lgn a tőzsdecsík az bullshit^2 ;)) -
#19904 Várj, megpróbálom SQJ stílusában a választ:
Noooormális? Helyben nyomnám az uninstallt arra ami 24fps-es ricegést nyomna a képembe. Nem elég, hogy egyes játékokat 30fps-ben korlátoznak, még nézzek idétlenebb 24 képkockás lagfost is? Elég erős a vasam, hogy 120fps-ben meg tudja jeleníteni, akkor miért korlátoznak ilyen nulla optimizáltságú trágyadombbal. A blur meg az első amit kikapcsolok. Képet nézek, nem homályt.
"a scarlet lg-n miről ment akkor az a tőzsdecsík 120frémmel"
Őőőő, akkor most én magyarázzam el neked, hogy mi az a 5:5 pulldown? (google, wiki a barátod ám).
Vagy hogy mi a Trumotion, és hogy csinál az 1 képkocka 5x megjelenítése helyett középre 1(-4) köztes képkockát ? (még videót is linkeltem ide pár napja)
Éppen ez volt akkoriban a nagy szám, égen-földön scarlet volt kitéve demó módban (bal oldal normál 24p, jobb oldal trumotion-al feljavítva)
-
#19903 najó, de nem akkora para, ha csak az egyik leglátványosabb képjellemzőben szar egy tévé :D
cserébe 24-ből héccáz frémet csinál! héccázat! H-É-C-C-Á-Z, NO RICEGÉS! -
#19902 veled ellentétben sqj talán a szövegkörnyezetet is értelmezte volna... de persze nyomhatjuk ovisztájlban is: dedeeee, a 24fps faszaaa!
én innen indultam: tőzsdecsík -> valami hír tv -> 50i (a scarlet lg-k idején legalábbis biztosan)
ezekszerint nem így volt, de áruld már el, hogy a scarlet lg-n miről ment akkor az a tőzsdecsík 120frémmel? -
partizan182 #19901 Mindössze a kontrasztot felejtették ki belőle, de hát semmi sem tökéletes. Azért a 15ms input lag nagyon adja. -
Borg #19900 Na, akkor ez egy egész jó választás PC-hez is. Sőt, talán az egyetlen értelmes, ebben a kategóriában. -
#19899 Bevallom nem értettem Borg kérdését, illetve félreértettem, elnézést.
Azt hittem (a januárban elfogadott) HDMI 2.1 szabványra céloz ami 4K-n is tudja már a 120Hz-et.
A 2.1-es HDMI kábelből is eddig kettőt láttam összesen (az egyik még csak aranyozott se volt), úgyhogy maradtam is az 5*-os Hama-nál.
És így jött ide, hogy bár TV 120Hz, de bemeneti jel 60Hz 4K-n HDMI 2.0(a,b,)-n és így filmnézésnél mivel belső lejátszót használok így nem számít 60->120Hz, nincs mókolás (még csak duplikált frame se).
És igen, nem csak idei oled-ek, egyes LCD-k is fogadnak 1080p-t 120Hz-en.
Pl ez amit vettem is:
Supported Resolutions
1080p @ 60Hz @ 4:4:4 : Yes
1080p @ 120Hz : Yes
4k @ 30Hz @ 4:4:4 : Yes
4k @ 60Hz : Yes
4k @ 60Hz @ 4:4:4 : Yes
Amúgy eszembe nem jutott, hogy ne natív felbontásban nyomjam a játékot, bár a 120fps tényleg nem hangzik rosszul (már amelyiknél bírja a vasam, ami azért nem olyan erőmű mint SQJ gépe)
Viszont gámára sem rossz a TV:
Input Lag
4k @ 60Hz : 15.1 ms
1080p @ 60Hz : 15.0 ms
4k @ 60Hz + HDR : 15.0 ms
1080p @ 60Hz + HDR : 14.9 ms
4k @ 60Hz Outside Game Mode : 57.0 ms
1080p @ 60Hz Outside Game Mode : 40.2 ms
4k @ 60Hz @ 4:4:4 : 15.1 ms
1080p @ 60Hz @ 4:4:4 : 15.0 ms
4k @ 60Hz @ 4:4:4 + 8 bit HDR : 15.0 ms
1080p @ 60Hz @ 4:4:4 + HDR : 14.9 ms
4k With Interpolation : 98.6 ms
1080p With Interpolation : 81.9 ms
1080p 120Hz-et sajna nem tesztelték.
-
#19898 Mondtad volna SQJ-nek, hogy 24fps ok, úgy leharapja a fejed, hogy jövőre sem találod meg :D
És még a 30-nál is a: szaggat ez a sz.r kategória. És tényleg.
"A tőzsdecsík nem 24p volt, hanem 50i (ha EU-ban láttad ;) )"
Tévedni emberi dolog, és hát csak ember vagy :D. Az már 120Hz-es volt, és tudta a 24p-t (5:5 pulldown).
-
partizan182 #19897 Jaja, idei Oledek tudják a 1080@120 jelet fogadni/megjeleníteni, PC-hez istenfasza lehet. -
#19896 nem akaródzik leírni, hogy a "héccáz herc" csak "belül" van... (becsszóra annyi! hidd el lécciléccike! héccáz! jó sok, attól olyan jó a kép!)
(amugy nemrég eléggé ledöbbentem, hogy van 1-2 tv ami hdmin is fogad 120hz-et :O ) -
#19895 "A szaggatás oka MAGA a 24p. Már vagy 10 éve eljárt felette az idő, egy gyepes őskövület.
Mivel gyors mozgásnál, egész háttér mozgásnál az annyira kicsi fps, hogy képkockánként 10 centit ugrálnak a dolgok, így azt látod ahogy riceg oldalra az egész. Ha shooter PC-s gámával nyomnád 24fps-el, már üvöltenél, hogy miért lagol ennyire, mi ez a diashow ?!"
Ha a pécésúteredben nem rángatnád az egeret és film minőségű lenne a blur, PONT ugyanugy élvezhető lenne az is, mint a "mozi".
A filmszerüséghez kell a 24kép, mert azon tul h megszoktuk, a gagyi trükkök, makettek, cgi is kevésbé látszik a blur miatt (elmosás) - ami meg a 24 kép miatt van/lett.
De partizannak igaza van, azért ez jórészt ízlés dolga.
"Nem mai technika. Én még valami 10 éve láttam először egy LG Scarlet sorozatos TV-n demó módba. Tőzse csík kép alján 24p-nél olvashatatlan ricegő sz.r, feljavítva 48p-re meg teljesen folyamatos és olvasható."
A tőzsdecsík nem 24p volt, hanem 50i (ha EU-ban láttad ;) ), és azért ricegett, mert be akarták mutatni, h mekkora faszagyerek az eldzsí.
Normális forrás és tv esetén nem volt anno ricegés. -
#19894 "A 4k PC szopásnál egy van csak nagyobb a HDR PC szopás."
Jajugyanmár!
Nyáron egyszer(!) sikerült a pécémről HDR filmet HDR-ben látni a tévémen. Aztán frissült a windows, frissült az nvidiadriver és... már nemcsak a win10-ben nem jelenik meg a kapcsoló a display propertiesnél, de a tévém "no signal" üzenettel díjaz minden kísérletet.
Persze már nem is kísérletezek, mert minek....
(xboxal és ps4el semmi gond nem volt ezzel szemben) -
#19893 Volt időm egy kicsit játszani a TV saját playerével, és 4K tartalmakkal.
Kezdjük ott, hogy USB-n mindent visz, csodaszépen: 4K .mkv(HEVC x265, AVC), .mp4, .encm ... semmi panasz.
Csak hát az ember lusta folyton lehúzogatni, másolni rá, vissza ... na erre is találták ugye fel a DLNA-t.
Azt hittem a régi serviio változatom miatt nem megy fele se, de kiderült hogy nem ott a hiba (legújabbal is ugyanannyit vitt).
Felesleges hang, fejezet és sub sávok ki mkv-ból (régebbi TV-k érzékenyek erre), így se megy.
Valamiért a TV-k (LG és Samu is ahogy olvastam) nem szereti DLNA-n a HEVC-t. Sőt mp4-be még AVC-t se (azzal mkv-nál nem problémázik ... illetve lehet bitráta függő? ki tudja.).
Bután hangzik, hogy ami USB-ről megy, az DLNA-n nem, de ez van (pedig az is csak egy nyers stream copy, semmi mókolás).
Persze rögtön google, és az 1000+1-ik gagyi ffmpeg converter klón után eljutottam a plex oldalára.
Plex, szerver telepít, TV-re LG Store-ból telepít, ahogy kell. Lássuk mit tud. Vagy mit nem tud. Mert a HEVC-t bizony nem tudja mkv-ból. Állítólag mp4-ből igen, de azért csak nem kellene konvertálgatni. No meg a 4K-t plex on-the-fly lekódolja 1080p-re, hát olyan is az eredmény.
Újabb google turkászás. Plexet saját support fórumán hordják le, hogy miért csak XPlay tudja rendesen 4k, ők miért nem. Szem felcsillan.
XPlay lényegében egy oroszok által írt saját kliens a Plex-hez. OK, lássuk. TV -> LG Store, keres, megvan, telepít.
És láss csodát, működik. Tökéletesen átkódolás nélkül kéri plex szervertől a 4K HEVC-s mkv-t, és jeleníti meg. HDR auto felismeri, és még jól is néz ki. Trumotion pedig egyszerűen kell.
A bökkenő annyi, hogy XPlay fizetős, 5 nap próbaidős. De megfizethető, 550 rubel, valami 2500Ft az ára (egy Whopper :D ).
-
#19892 ez egy érdekes irány, mert nem tudom, hogy hogyan lesz kihasználva.Mert a TV-k beépitett hangfalai nem éppen alkalmasak nomrális hangerőn és minőségben visszaadni a hangokat föleg térhangzást 2db 5-10w-os hangszórón.
A TV-re direkten nem tudsz csak 5.1es hangfalakat kötni, akinek meg már vannak normális hangfalai ahhoz biztos, hogy van olyan erősitő is ami tudja a szabványt is.
Ha DVD vagy BD lemezt néznél ott megint a lejátszó is tudja, jobb esetbe nincs is a TV-vel a hang része összekötve csak a kép megy ki .
Ha streamen néz valamit akkor megint ott vagyunk, hogy ki kell vezetni a TV-böl a hangot egy erősitöbe , hogy a hangfalon szóljon és akkor megint ott vagyunk, hogy az erősitő tudja már.
A TV adásokrol meg ne is beszéljünk, hogy azok meg sem közelitik ezt a szintet és mégcsak nincs is sima nativ 5.1 még a filmek alatt sem -
#19891 Őszintén?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A Mad Max 4 "csak" Dolby Digital 5.1, de már annak is olyan brutális hangzása volt a Magnatokon, hogy végig vigyorognom kellett
Az okát nem tudom, de én nem estem hasra a Kaliforniai Álom DTS HD Master hangjától sem. Gondoltam mérföldekkel jobb lesz, mint a DD 5.1, de nem. Mondjuk a Mad Max 4-et nehéz is überelni mind képi világban, mind hangzásban.
Dolby True HD-t még ugyan nem csekkoltam idehaza, de kétlem, hogy jobban szólna mint a DTS HD Master..
-
ItaloMucsacso70 #19890 Alakul a hang is az OLED-en! -
#19889 1800p :D
És ráadásul kétszer is félregépeltem az 1080p-t..