Mount & Blade és Warband

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Figyeljetek lenne egy kerdesem.Van ra mod hogy beszeljek aa szultannal es mondjam meg hogy harcoljunk peldaul a vaegirek ellen?,vagy mit tudom en nordok ellen?
dronkZero
Eh, elbeszélgettem az olaszok trónkövetelõjével... Most már vagyok elég ismert és tapasztalt, hogy el is fogadja az ajánlatomat.

A bökkenõ az, hogy hûséget kell neki esküdni, mint bármelyik "normális" királynak.
Na akkor ez felvet egy olyan kérdést, hogy mi lesz ezekkel a trónkövetelõkkel akkor, amikor már én is "király" leszek? Akkor már nem lesz lehetõségem trónra segíteni õt? Vagy akkor benyeli a birtokaimat szó nélkül? Hogy megy ez?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Sziasztok!
Nem tud vki egy jó modot a warbandhoz?
ill. nincs vmi magyar közösség (esetleg steam) Warbandozáshoz?
üdv
bardocz
Beszélsz a szultánnal, hogy a hûbérese akarsz lenni.
Figyeljetek hogy kell be allani a sultannal emirnek?ugyertem hogy hozzajuk tartozzak fogaljak varat es kapjak enis varat?
Köszi szépen...hát a többiek sem tudtak okosabbat...akkor majd kikísérletezem😊
dronkZero
Ja, és ha már van királyságom, támogathatok még egyéb trónkövetelõket?

dronkZero
Um, ha alapítok saját királyságot, akkor utána még fogadhatok el küldetéseket másoktól, vagy akkor ott vége a haverkodásnak, és csak saját szakállra lehet már csak dolgozni?

bardocz
Most akkor 5 hozzászólásban részletezzem, hogy hogyan, és hol vettem meg?
nem nem nem!!!! Tudom már igy a legkönyeb csináltam egy oldalt és rajta fönn van a 3 legutobbi verzióhoz crack meg egy csomo minden nézétek majd csak meg http://mountbvarband.mlap.hu/ itt tényleg jó
nekem a googléba egyszerre sikerült <#wink>
Ha még is nem jó a link csak írjátok be hogy "MBWMP...."(verziószám)egybe írjátok!! és már ki is adja néhány klik és töltitek is le ha segítség kell vagy valami elakadás van csak szóljatok <#wink><#wink>
valakinek nincs magyarosítása?
Helló! Mindenkinek nem tudom biztos vannak itt sokan akiknek ezekre szükségük lehet. 1.127 crack
1.126 crack

MÜKÖDNEK <#eljen>
nearo
Pontosan. Amíg zsoldos vagy nem lehet birtokod, akár te foglalod, akár valaki más.

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

dronkZero
Az tiszta, hogy nem kaphatok, a kérdésem inkább az, hogy amit hódítok, azt nem magamnak hódítom, ugye? Tehát ha a nordoknál vagyok zsoldos, és teljesen tökegyedül elfoglalok egy várat, akkor azt a nord király köszöni szépen, és majd kiadja egy fõurának?

nearo
Ha csak zsoldos vagy, akkor semmilyen birtokot nem kaphatsz.
Viszont a 90 napot sem kell megvárnod, a királynál fel tudsz mondani azt hiszem (bár azt nem tudom, hogy ez milyen hatással van a királysággal való kapcsolatodra).

Én még az alapjátékban egyszer végighódítottam a térképet Harlaus zsoldosaként. Hát mit ne mondjak, nagyon kényelmes volt, hogy nem volt birtokom, amit védenem kell. Most valahol 500. napnál tart az a karakter, az egész térkép svád kézen van, és azon gondolkodok, hogy fellázadok Harlaus ellen.

Van egy másik karakterem is, ugyancsak a svádok szolgálatában. Vele rögtön úgy kezdtem, hogy felkerestem Lady Isollát (svád trónkövetelõt), és leigáztam Harlaust. Nõi karakter, csak INT-re és CHA-ra nyomom a pontokat, és az ezekhez kapcsolódó nem party skilleket fejlesztem. Nem rohanok be a csata közepébe, de a 2-es power strikeal meg a 200 feletti fegyverhasználattal így is szépen tudok aprítani, ha olyan kedvem van.

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

nearo
Az elengedés nem mindig mûködik. Van, hogy ilyenkor besértõdik és megharagszik rád.

dronkZero
Ja, értem.
A lordosditól nem tartok, van 16 hõs a játékban, ha hármat közülük mindig magam mellett hagyok, akkor is marad egy rakás, akibõl még lehet majd lord...

Ja, a doki lábadozása tényleg probléma lehet, lehet, hogy majd kimikrózom nagyobb csatákban. Beteszem külön csoportba a sereg többi részétõl, aztán kinn tartom a map szélén. Vagy nyomok csak neki csata elején egy visszavonulást. (ezt még nem próbáltam, lehet büntetlenül, csak adott csoportnak visszavonulót fújni?)

Honor mire jó? Azt kell gyûjtögetni, hogy független királyként elismerjen a többi uralkodó?

A világhódítás jelenleg ANNYIRA távoli cél, hogy még felesleges foglalkozni vele. Tetszik, hogy vannak rövid, közép és hosszútávú célok a játékban... a világhódítás kb a legeslegutolsó. Hogy érezd a kontrasztot, jelenleg a rövidtávú célom egy reinforced plate mail-re a zseton összegyûjtése (~25000 dínár, meg még meg is kell majd találni, a legutóbbi, amit láttam, az már nincs ott), kissé középtáv felé a feleség, egy legalább 100as veterán sereg, meg egy valamilyen birtok, hogy végre letelepedhessek, távlatban meg támogatni akarok egy trónkövetelõt...

Az nem tiszta még, hogy ha most jelenleg zsoldos, de nem vazallus vagyok a nordoknál, és teljesen önállóan elfoglalok valamit, akkor az a nordoké lesz, vagy az enyém? Tehát meg kell várnom, amíg lejár a három hónapos szerzõdésem (ami egy vicc, kb pont három hónapnál, 90 nap környékén), és csak akkor foglalhatok magamnak?

Egyébként a nordok nagyon jól nyomják, terjeszkednek ezerrel. Foglaltak várat az oroszoktól is, meg Dhirim-et is elfoglalták a sváboktól, azt már az én segítségemmel...

A tervem az, hogy összehaverkodok velük, hogy amikor majd saját királyságot alapítok, akkor legyen egy erõs szövetségesem. Igyekszem Ragnarnak a seggét is kinyalni, bár most kaptam egy trenírozós küldetést tõle, amin már másfél hónapja ülök...

Ja, még ez:
"Ezért is kedvelem az INT karaktereket mert bõven marad pontjuk fejleszteni a harci skill értékeiket is"

De hát pont az a bajom, hogy a statok fogják vissza a fejlõdésem, hiába állnak kupacban a skillpontjaim, a fontosnak ítélt skillek maxon vannak, nem tudok rá több pontot rakni, amíg elég szintet nem lépek. Nem fogok csak azért engineeringet (pl) fejleszteni, mert van "fölös" pont. Ha így teszek, akkor amint meg elérem a megfelelõ szintet, nem lesz skillpont a tényleg fontos skillekre.

Közben eszembe jutott még egy mód:
Legyõzöd harcban és mikor foglyul ejthetnéd, inkább elengeded. Ekkor 5 pontot javul a viszonyotok meg talán még a 1honor pontot is kapsz.

Illetve nagy ritkán elõfordulhat, hogy ha a közvetlenül az õ irányítása alá tartozó falvaknak feladatot csináltál és rövid diõn belül egy rablótámadást is megakadályoztál, akkor ezt szóvá teszi mikor legközelebb beszélsz vele. Ekkor is javulhat a viszony, de benne van a pakliban hogy romlik, mert megsértõdik hogy az õ uralma alatt állókat más menti ki a bajból.

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

bardocz:
Ha emlékezetem nem csal alapbeállításon az x billentyû lesz amivel a dobó fegyvereket átfordítod közelharcira.

ewuk:
Meg is rendelheted. bizonyos távok felett olcsóbbra jön ki mint ha felutaznál érte BP-re a boltba. Úgy emlékszem volt valami törés ami lehetõvé tette a multizást de valami iszonyat instabil dolog volt így aki multizni akar annak inkább az eredetit javallják.

kiscsavo96:
Azok a módok vannak amit írtál. Feladatot csinálsz neki meg segíted ahrcban. Más nincs.

Nem viszem párhuzamosan õket. Egyszerûen van több karakterem is különféle modokban különféle helyzetben és attól függõen melyikhez van kedvem azt töltöm be és azzal játszom (történetesen 3 van most, egy gyalogos számszeríjász közelharcos, egy kiegyensúlyozottabb lovas íjász meg egy agyas skill mániákus aki mellesleg lõdözget is). 😊

Maximum szintrõl nem tudok, de idõvel nagyon nehézzé válik a fejlõdés. Eddigi csúcsom egy 56-os szintû karakter tízmilliós nagyságrendû XP mennyiséggel.

Skillek:
Az engineering az party skill igen. De nem tartok rá külön embert.
A training az a skill amit szinte mindenkinél növelek (nem party skill de mindenkié érvényesül és az jó).
Egy emberem van first aid és egy másik kimondottan wound treatment skill-re építve (változó hogy mikor ki, elsõsorban az adott modoktól). Jobb ha többek között van szétszórva gyógyítási skill-csomag mert ha lecsapják az egyiket, akkor míg elég jól nem lesz addig sajna nem üzemelnek a skill-jei így egyetlen egyén lecsapásával kiüthetõ a gyógyító ami nem a legjobb megoldás. Surgery az általában a saját reszortom plusz 1 vagy 2 ember garantáltan növelést kap szintén ezekre mert a bonusz jól jön és ha engem lecsapnak akkor is van még aki életben tartja az elhullásra ítélt egyéneket.
Pathfinder+spotting+tracking az amit egy egyénre hagyok. Ezek is party skill csoport szóval minek erõltessem magam velük?
A kereskedést szintén másra bízom általában.

Prisoner managing az jó ha van és úgyis csak magamnak növelhetem.
Leadership az nagyjából 5-nél tetõzik nálam (ennyi volt az eddigi csúcs amit karaktereim valamelyikénél felállítottam de többnyire 3 körül szokott lenni 9-10-es charisma mellett).
A lényeg úgyis a renown pontból számolódik (sokkal de sokkal több ember kommandírozható magas renown mellett mint magas leadership és charisma kombóval) az megy gyûlik szépen a játék elõrehaladtával. Egyetlen elõnye a leadership skill-nek ami miatt egyáltalán 5-ig növelem, hogy csökkenti minden pontja 5%-al a katonák fenntartási költségét.

A skill pontok elosztogatásával én nem szoktam várni 3 szintet, nem tartalékolom azokat. Amint van pontom úgyis találok valamit amire nem árt költeni mert jó ha van. Skill pontot költeni mindig van mire és mindig lesz értelme is, szóval nem lebecsülni. <#kacsint>
Akkor meg különösen ha idõvel kiszórod a csapat skill-es csókákat lordokként vagy küldözgeted õket kalandozni. Addig ki biztosítja az ismeretüket?

A 8-as 10-es skill értékekhez meg nem kell 30-40-es szint. Össze lehet hozni úgy emlékszem egy 12-es induló tulajdonságot is, így például 13-as szinten már összejöhet a 24-es tulajdonság is (8-as skill szint) célirányos karakterfejlesztéssel. 18-as szinten meg még alacsonyabb értékrõl indult karakternél is elérhetõ ez a magasság és nem feltétlenül csak egy tulajdonság volt növelve. Ekkor persze más téren le fog maradni, de valamit valamiért nem? <#vigyor>
Ezért is kedvelem az INT karaktereket mert bõven marad pontjuk fejleszteni a harci skill értékeiket is, nem csak azt ami szükséges. Az a legkevésbé sem zavar ha alacsoyn a PD/PT/PS vagy épp IS, mert kerülöm a közelharcot amikor csak lehet, inkább besegítek gyengítéssel a csaptaimnak.
Míg ha bunyós pityut épít valaki akkor skill pont hiányban fog szenvedni sokszor pedig milyen jól jönne pár pont itt meg ott, de mivel kell a harcban is használható dolgokra így azokra tartalékol...

Itt meg nem lehetõség a világhódítás, hanem errõl szól a játék. Csak egy maradhat. Ha szolgai típus vagy akkor beállsz vazallusnak valakihez és meg is mardsz ott míg le nem nyomtok mindenkit, de ha kemény legény vagy akkor sosem szolgálsz senkit csak amgad és végül a te királyságod lesz az egyetlen és legerõsebb. <#eplus2> Persze középútnak ott van hogy egy ideig szolgálsz másokat majd megpattansz onnan mikor megerõsödtél.

bardocz
Majd megkeresem, köszi.
Figyeljetek hogy lehet felvini a relationt egy lordnal vagy egy sultannal?Azon kivul hgy kuldetest csinalsz es segtiesz a harcba?
ewuk
hali!
virágbolti verzióval lehet neten tolni? vagy azt csak eredetivel. nem mintha drága lenne eredetibe, csak macerás bezúzni pestre érte.
dronkZero
Uh, az egy nagyon fontos gomb, azzal lehet hónaljba szorítani a szálfegyvereket is. Opsönszben valami weapon mode, vagy valami hasonló. Nem tudom, default beállításokkal melyik gomb, a játék meg most nincs elõttem.

bardocz
Melyik gombbal tudom közelharci fegyvernek használni?
Szemét dolog? Naná. Lehetséges? Igen. Akkor miért ne?
A meredek domboldal/sziklaszál amire nem másznak fel az ellenfelek míg te a tetején ácsorogsz és lõdözöl a csapatoddal ugyanez a szituáció, csak az ellenfél esélytelen mert el sem ér. Míg a terep széléhez állva beléd mennek így közelharcba jutnak és ha meg tudnak fordulni vagy kiverik alóluk a lovat akkor bunyózni kezdenek.

Természetesen tény, olyan hülye szegény AI, hogy nem nagyon kell ilyesmit bevetni ellene, max ha tényleg kicsi haderõd van szemben egy óriásival. Na akkor ez a hátat a falnak taktika ez bizony életet menthet (ugyanakkor azt se feledjük el hogy mozgásban a végrehajtóját is korlátozza). Õszintén szólva még mindig értelmesebbnek tartom mint a végy magad mellé 40 lovagot és gázold le az ellenfelet mert sokat tenni ellened úgy sem tud "taktikát" (szintén a gyér AI és a lovasság elleni megfelelõ gyalogos fegyverek hiányában keresendõ a probléma oka).

Lovas íjásznak mi a francnak kellene lándzsa+kard+íj+nyílvesszõk? Elég oda egy közelharci fegyver önvédelemre (mondjuk balta mert az bontja a pajzsot így jobb mitn egy sima kard) meg 2 tegeznyi lövedék és egy íj. Ha meg nem akar olyan messzire lõdözni az ember akkor arra ott vannak a dobó fegyverek és mellettük még pajzs+lándzsa+közelharci fegyver is lehet.
Sõt ha tett valaki akár 1-2 pontot is a power throw-ra akkor a közelharci fegyver is le van tudva egy csomag hajító fegyverrel legyen az dárda vagy valami más (Warband egyik jó újítása hogy egy gombnyomásra fogást vált a hajító eszközön és onnantól közelharcban használja a delikvens). Íjásznak is jól jöhet mint kiegészítés.
Egy gyors ló legyen az íjász feneke alatt és nem lesz gondja meglépni az üldözõk elõl míg begyûjt némi ellátmányt (akár az elesettektõl is).

dronkZero
Akkor már leírom a partim többi tagját is, hogy teljes legyen a kép:
Pathfinding, tracking, spotting: Klethi
Surgery, first aid, wound treatment: Jeremus
Trading, engineering: Marnid
Plusz training: Lezalit, õ elég jól harcol is.
Meg van még Alayen, de õt el fogom küldeni kalandozni, amint lehetõségem lesz rá, mert köpködnek egymásra Marniddal...

Õket cél-emberként tartom, Klethinek szinte csak az agilityt tolom, Jeremusnak csak az intelligenciát, stb.

dronkZero
4-es power draw-m van jelenleg, meg 4-es horse archery. Valami long bow van nálam, asszem jelzõ nélküli (tehát se nem repedt, se nem erõs, stb.), meg alap, jelzõ nélküli +1-es nyílvesszõk.
Ja, ami skilleket felsoroltam, azok szinte mind négyes szinten vannak, kivétel: leadership 5 (elolvastam a Nagy Sándoros könyvet), inventory 1, prisoner 1, a statjaim 12-esek mind, kivéve az erõt, most azt túrom fel 15ig, aztán majd power strike, draw, ironflesh. Aztán jön majd az agility 15ig és így tovább.
Uh, ugye nincs maximum elérhetõ szint?

A fegyverek sebzéstípusait vágom, szoktam rá figyelni. Az egy dolog, hogy a piercing nem ad bónuszt könnyû páncél ellen, viszont sebez akkorát egy lovasroham, hogy amit a vért beenged, az általában halálos is. 😛

Jééézusom, te egyszerre több karaktert viszel? 😄 Nekem ez az egy is 100% kitölti mostanában a szabadidõmet... 😛

Az építkezés party skill, ugye? Tehát a saját birtokaimat majd az egyik hõsöm skilljébõl építem majd? Nagyon remélem...

Nálam a musthave a training volt a próbajátékom utáni újrakezdéskor. Egyrészt a sok béna talpast fel lehet vele húzni csata nélkül, másrészt a hõseim, mivel mind alacsonyabb szintûek mint én, szépen fejlõdnek folyamatosan.

Egyébként nagyobb gondom az, hogy nagyon lassan unlockolódnak a skillek, gyakorlatilag három szintenként van értelme a szintlépésnek, addig semmi elõnyt nem ad. (Na jó, mondjuk +3 HP-t, vagy +15 semmire sem jó fegyverpontot, +3 embert, vagy +3 skillpontot amit megintcsak nincs mire költeni)

A leadershipet nem tartod túl fontosnak? Hogy szedsz úgy össze nagy sereget? Nekem most ~45 emberem van, ami baromi kevés, még úgy is, hogy elit katonák... Nálad mit takar a "némi" leadership? 😄

Én egyébként nagyon az elején vagyok, tizen...nyolcas szint (asszem), te meg érzésre olyan 30-40-es szintek környékérõl beszélsz ezekkel a 8-as 10-es skillekkel...

Minden szerepjátékban egyébként félisten létrehozása a célom, ez sem kivétel. 😊 Itt lehet világhódítani is, úgyhogy az is fent van a listámon.

bardocz
Lehet vinni 2 csomag nyilat is. Az már 68db, ha jól emlékszem. Az sok mindenre elég.
"Az is megoldás, ha hátravonulsz teljesen a térkép szélére az egész galeriddel"
Azért ez már exploit kategória (vagy nem rendesen megírt AI inkább). A lovasíjászkodással nekem inkább az a bajom hogy elég hamar elfogy az a 30 nyíl, több meg nem fér, mert ugye lándzsa, kard, íj, nyíl és tele van az inventory (oké elvben vissza lehet menni a ládához de a gyakorlat mindig az hogy vagy a térkép túloldalán van az ember vagy épp harminc lovas üldözi modtól függõen 😊
A sebzésed valószínüleg azért marad alacsonyan íjnál, mert nem elég magas a power draw. Mondjuk azt sem árt tudni, hogy a power draw hiába lesz mondjuk 10-es, mert van egy limit a tényleges használatban ami az éppen alkalmazott fegyvertõl függ. Az aktuális íj/dobófegyver minimum követelménye +4 az a power draw/power throw skill maximum amit még figyelembe vesz a program. Tehát nem kell a végtelenségig növelni. Ellenben ha jót akarsz magadnak és alapvetõen lóhátról dolgozol akkor kénytelen leszel növelni a horse archery skill-t is, mert igencsak pontatlan a lórol lõdözés.

Namost egy jobb íjnál, mondjuk 3-as követelmény mellett és 7-es power draw értékkel +98% sebzésed lesz plusz ezt a százalékos értéket még növeli az ellenfél mozgási sebessége is (ezért jó ha sok ellenfelt magadra húzva menekülsz lóval és lõdözöl hátrafelé, mert nem tudnak egy oldaladra csoportosulva kibújni a lövéseid elõl ellenben szépen felnyársalják magukat a lövedékekre mert a lövéseddel szembe mozognak). 30-as alap sebzéssel (íj+nyílvesszõ) és az említett bonuszokkal már egy lovagot is kicsaphatsz, fõleg mert a lövedékek piercing sebzést produkálnak ami hatványozottan erõsebb nehéz vért ellen.

Ez egy másik tényezõ ami szintén számít. Az ellenfél vértje és a sebzéstípusod. Van ugye 3.
Cut, piercing és blunt. Elõbbi a könnyû, max bõr vagy ruha vértezetûek ellen, meg a vért nélküliekkel szemben lesz nagyon hatékony (gyengébben mûködik ellene a vértezet).
A piercing sebzés az kimondottan nehéz vértek ellen kemény (ideértve a láncinget és a pikkelyeket is nem csak a lemezvérteket), könnyû vértesek ellen nem ad bonuszt.
A blunt meg nem rendelkezik sem hátránnyal sem elõnnyel, így sokan kifejezetten az ilyen típusú fegyvereket favorizálják mert általánosan jók mindenhová. Plusz ugye ha ilyennel abálod az ellent az megmarad és eladható rabszolgának. 😄

A skill igény nálam fontos dolog, mert én alapvetõen support és nem front karaktert játszok (harcoljanak mások a vérgõzös örjöngés közepette, én majd kultúráltan gyilkolok a távolból). Gyógyítgatás (csak surgery és max 4-es szintig wound treatment, a first aid megmarad valamelyik bugrisnak), némi trenírozás (max 5-ig viszem ezt is), magas építkezés (amennyi csak lehet) és emellé némi íjászat és lovaglás (ilyenkor power strike az nem nagyon van ahogy az iron skin sem verdesi az eget). Ezek a must have kategória. Melléjük némi leadership, minimál persuation, amennyi jut a prisoner management-re, plusz némi inventory növelés. Ha van kedvem akkor spotting és/vagy pathfinding. Elsõsorban INT-re alapoznak a karaktereim, azt igyekszem kitolni maximumra mert ugye minden pont az INT-re az +1 skill pont is.

A taktikád teljesen jól fog mûködni az alap native modulokban (akár warbands akár M&B a játék).
Lovagok meg lovasság ellen kellemes szivatás ha mondjuk számszeríjászokat hozol (nehéz páncél ellen és lovakkal szemben brutálisak a jó számszeríjászok), összetereled õket kisebb csoportba, majd letiltod a lövésüket míg az ellenfél elég közel nem ér. Na akkor tûzparancs kiad és csak figyeled ahogy egy sortûzzel elfújják a lovasok alól a pacijaikat (elég el ne mítélhetõ módon elõb azokat igyekeznek kilõni). Ekkor aztán a nehéz gyalogjaid elõretörnek és vérengzenek az oldalra elküldött majd rohamra vezényelt lovasságoddal egyetemben. A kivárásos taktika amúgy is az egyik leghatékonyabb a gép ellen. Nem kell még domb sem. Csak ne lõdözzenek a távharcászaid mint a hülyegyerekek hanem tartóztassák magukat míg az ellen elég közel nem ér. A sûrûn álló gyalogokban az esetleges megmaradt lovasok meg elakadnak és onnantól a gyalogjaid szétszedik õket. <#eplus2>

Az is megoldás, ha hátravonulsz teljesen a térkép szélére az egész galeriddel és ott állsz meg, bevárva a támadást. Ez azért jó mert nem tudnak elgázolni a lovasok, ugyanis a térképrõl kimenni õk sem tudnak, így elakadnak. Ha meg már állnak akkor jóformán csak forgolódnak és szabadulni próbálnak míg te nyugodtan ver(et)heted õket.

dronkZero
Elnevezheted a királyságot, címet nem tudom, kapsz-e... Az biztos, hogy a saját néped királynak tekint, az más kérdés, hogy a többi király elismer-e.
Fõurakat nem vágom, ott még nem tartok, de ahogy nézem, az égvilágon semmi különbség nincs a játékos és a nem játékos karakterek közt, úgyhogy szerintem saját kasszája lesz, saját sereggel. Tehát ami birtokot kiadsz hûbérbe, annak a jövedelmét bukod. (majd valaki kijavít, ha tévedek 😛) Rengetegszer láttam már olyat, hogy a király saját magának "adományozza" a frissen szerzett birtokot, gondolom kell neki a zsé.

Ha kilépsz a kánságból, akkor az azonnali hadüzenetet jelen, -40es viszonyt. És számíts rá, hogy a legjobb régi haverjaid, sajnálkozva, ugyan, de fel akarnak koncolni. Rossz esetben egyszerre vagy tucatnyian, ahogy azt szokták.

Sziasztok!

Olyan kérdésem volna, hogy ha warbandozok, és kilépek a kánság seregébõl, és saját népet alapítok, akkor milyen bónuszt kapok rá? Adhatok neki nevet? Titulusom lesz (pl kán, stb)? Ha valakinek oda adom telkem, akkor fizet nekem valamit érte? Külön serege lesz, mint a többi fõúrnak?

Ha kilépek a kánságból, akkor megmarad a jó viszony a régi és új népem közt?
dronkZero
"Én szoktam és szeretek lõdözni, mert már messzirõl is hatékonyabb mint a lándzsás támadás"

Na ezért kérdeztem, hogy milyen skillel csinálod ezt, mert én íjjal 25-30-akat tudok sebezni (fejre dupla, de kb 5%-ban sikerül). Ráadásul védik pajzzsal a lövéseim kétharmadát, fõleg amikor egymás hegyén-hátán vannak az ellenségek, akkor gyakorlatilag MINDIG van valaki, aki felemeli a pajzsát, és védi a körülötte lévõket.

Ezzel szemben a lándzsával/kopjával ha szúrok, akkor minimum 40-et sebzek, amire jöhetnek a sebességbónuszok, az általában elég a gyalogosokra, ha meg hónom alá szorított kopjával rohamozok, akkor a sebzés határa a csillagos ég, volt, hogy valami 270-et adott be, igaz, azt lóra. A kopjás lovasokkal nem szoktam szemberohamozni, úgyhogy nemigen szoktak megütni, ha mégis, akkor fejbeszúrom a lovát elõször, és akkor hamarabb felbukik, minthogy a lándzsája hegye engem elérne...

Az elõttük rohangálás nekem annyira nem jött be, alig tudom õket eltalálni hátrafelé nyilazva. Fõleg, hogy folyton kanyarodni kell balra. Ugye jobbra nem lehet, mert arra nem tud elfordulni a nyeregben a karakterem...

A skilligény nem tétel, a fõ karakteremnek kiválogattam...nemtom mennyi skillt, asszem minden tulajdonsághoz hármat, amit folyamatosan maxon tudok tartani. Valahogy úgy, hogy STR: ironflesh, power strike, power draw, AGI: weapon master, riding, horse archery, INT: trainer, tactics, persuasion, CHR: leadership. Ami hiányzik picit, az az athletics, az inventory management, meg a prisoner management. Az athleticsen nincs még pont, az inventoryn és a prisoneren van egy-egy.

Ez így azért jó, mert a skillek három szintenként unlockolódnak, a skillpont szerencsére megmarad, ha nem költöm el szintlépéskor, úgyhogy lehet olyat pl, hogy amíg fellépkedtem az STRbõl 12-rõl 15-re, összegyûlt 3 skillpont, és amikor a 15-ös STR unlockolta a következö skill szintet, akkor rögtön fel is tudtam túrni az ironflesht, meg a power izéket. Aztán agilitynél ugyanez. Intelligenciánál meg 3 szintre kapok 6 pontot, meg karizmánál marad 2 "fölös" pont, azt meg majd a hiányzó skillekre fogom költeni.
Ez nekem tökéletes fejlõdési tervnek tûnik, szinkronban nõnek a skillek a tulajdonságokkal, és minden van, amit használni szeretnék.
Az összes többi party skillt hõsökbõl szerzem.

Pajzsot egyébként nem használok, gyakorlatilag csak gyalogosan látom értelmét, lóról úgysem állok le közelharcolni.

Az szokott lenni a taktikám, hogy leállítom a sereget valami magaslatra (tele vagyok kergita veterán lovasíjásszal), aztán egymagam megrohanom az ellenséget, az elején megpróbálom kiütni a parancsnokot, aztán elkezdem ritkítani a széleit a seregüknek, elsõsorban a lovasságot és az íjászokat. Mindezt úgy, hogy lehetõleg a saját íjászaim lõtávjában maradjak, és közben ügyelve arra, hogy nehogy beszoruljak a tömegbe, meg vigyázok a lóra. Igyekszem mindenkibe belekötni azért, hogy ne a seregemre nyomuljanak, hanem rám, engem úgysem érnek utol. Ha valaki mégis a seregemre nyomul, akkor azt elkapom. Ha már kevesebb, mint feleannyi ellenfél van a csatatéren, mint mi, vagy láthatóan gyengék, akkor teljes roham.
Ez általában veszteség nélküli csatákat eredményez, bár igazán erõs seregbe még nem kötöttem bele.

Eh, na szófosásom van, abbahagyom... 😛 😄

A hölgyekkel a kapcsolati viszony javítása mindig jó dolog.
Amennyiben nem tévedek nagyot, azt a funkciót amit ez betöltött az alap játékban, érvényben hagyták a Warbands esetében is. Ha pozitív a viszony akkor a lehetõség máris adott lesz a beszélgetés során szóba hozni, hogy békíteni szeretnéd a haragos urakat.
Nevezetesen ha egy hölgyeménnyel jó viszonyban vagy, akkor az adott frakcióban veled ellenszenves lordjait, amelyikhez a nõszemély is tartozik, lehet kibékíteni ajándékokkal. Ez pénzbe kerül és a negatív viszonyt lehet mérsékelni általa. Sokba kerül és apró lépésenként lehet csak ledolgozni a negatív viszonyt, de legalább le lehet feladatok végzése nélkül is. Idõnként jó szolgálatot tehet.

Nálam a lovagi torna, a találkozó és a lakoma helyszíne ugyanaz a város volt.
Mindegy volt, hogy a lakomán ajánlom fel a gyõzelmet, vagy a találkozón.

Amúgy a lovagi torna gyõzelmét nem csak a lakomán lehet felajánlani valakinek, hanem benn a várban is a fõúr feleségének, ha éppen nincs lakoma.

Persze neki nem lehet udvarolni, de a kapcsolat javul. Hogy ennek van -e más jelentõsége nem tudom.
dronkZero
Nálam Afriddal úgy nézett ki, hogy mikor végre megtaláltam egy lakomán, akkor gyorsan mondtam is neki, hogy én vagyok a legnagyobb rajongója, +7. Aztán találkozásonként kemény +1 pontot adott, az öt vers, amit ismertem +5 +2 +1 +0 +0 pontokat eredményezett a viszonyra.

Aztán szerencsém lett, pont az õ városában beleszaladtam egy lovagi torna+lakoma témába, így fel tudtam ajánlani neki a tornán elért gyõzelmemet, úgyhogy most már minden oké. Az is asszem +5-öt adott, de így már 24-en áll a viszonyunk, és már házasodna is, ha lenne birtokom.

Azt nem gondoltam, hogy a gyõzelmet kettesben történõ találkozón is fel lehet ajánlani. Kicsit fura, hogy örül annak, hogy felajánlom a gyõzelmet, amirõl soha senki nem fog tudni, mert a találka titkos, ugye... 😛

Nem szerencsére nem csak a versekre ad pontot.
Eleve már a találkozókért is kapsz, talán 5 pontot, viszonylag sûrûn hivogat.
Illetve a másik lehetõség, ha van lovagi torna abban a városban, ahol a találkozó van, akkor elõbb a lovagi tornára menj el és nyerd meg.
Ha megnyerted, akkor a találkozón felajánlhatod neki a gyõzelmedet.
Ez nem csak a találkozón lehetséges, ha abban a városban lakoma is van és a hölgy ott van a lakomán, akkor a lakomán is felajánlhatod.

Így is eltart az udvarlás, de amíg kifejlõdik a karaktered, addíg simán belefér.
Én szoktam és szeretek lõdözni, mert már messzirõl is hatékonyabb mint a lándzsás támadás (fõleg hogy téged ugyanúgy lekaphatnak mikor már ütéstávban vagy). Az persze tény, hogy a balance-ot nem ismerõ, szar AI szintû native modok amik a játékokhoz alapból kijönnek, ott bizony erõsen overpowered a lándzsa pont a kiegyensúlyozottság és a gépi ellenfelek hülyesége miatt (szerencsére vannak modok amik ezen segítenek akár warbands akár alap játékról legyen szó és így már mindjárt élvezetesebbb a harcolgatás), de még ilyen helyzetben is messze erõsebb egy jó íj.

Az ok egyszerû. Egy jó íj és egy köteg megfelelõ nyílvesszõ, pár szintnyi power draw valami félelmetes mennyiségû sebzést tud jelenteni. A power draw különösen sok sebzést tud bonuszban adni amivel gyönyörûen le lehet kapdosni az ellenfeleket már messzirõl. Még lovagokat is. Ráadásul mivel az ember felé száguld az ellenfél, így a sebessége miatt további plusz sebzésre számíthat ami gyors elhalálozáshoz vezet. Amikor meg eléjük vágtál ha elég gyors vagy végig elõttük is maradsz és míg üldöznek lazán lelövöldözhetõek/meggyengíthetõek az ellenfelek.

De természetesen ennek a harcmodornak (lovas íjászat) megvan a maga hátrányos oldala is bármilyen hatékony is. Mégpedig hogy eszement skill pont igényes. Fejleszteni kell a lovaglást (mert a skill beleadódik a ló sebességébe és manõverezésébe), fejleszteni kell a lovas íjászatot (0-ás skill-el brutális levonás van az archery weapon skill értékén ami csak 8-as fokozaton szûnik meg) meg a power draw-t. Ez 3 skill. Egy közelharcosnak ezzel szemben elég 2 skill (lovaglás és power strike), egy számszeríjásznak 1 (lovaglás elég mert nem kell neki horse archery azt ugyanis csak dobásra és íjra számolja a program, meg nincsen power skill sem számszeríjra), míg egy dobálózó egyénnek szintén 3 kell (power throw, lovaglás és horse archery).

A fegyveres skill meg fejlõdik magától is ha eleget használja az ember plusz ugye tesz is rá szintlépésekkor de ez egyre macerásabbá válik idõvel így marad a gyakorlat teszi a mestert megoldás. Minél magasabb annál pontosabban és annál gyorsabban lõ vele a karakter. 200+-os értékeknél 25%-al növekszik meg a tûzgyorsaság, 300+-os értékeknél 50%-al lesz gyorsabb a lövöldözés, 400+ esetében már 75% míg 500-as értékek felett dupla a tûzgyorsaság és ráadásul a százas érték megmutatja hogy mennyi másodpercig nem fog mozdulni a célkereszt (nem lesz nagyobb a szórás). 200-as értéknél 2 másodpercig precíz marad az íj megfeszítve és csak utána kezd el tágulni a kör.

dronkZero
Ti lõdöztök csatában..? Mekkora íjász/számszeríjász skillekkel? Én össz-vissz ostromok alkalmával veszem elõ az íjamat, az ellenség íjászai ellen... Nyílt terepen lovasroham lándzsával, egy ütés egy ember, bármilyen tapasztalt és bármekkora páncél van rajta. Pl kifejezetten hasznos messzirõl kinézni az ellenség parancsnokát, és elsõ rohammal õt zúzni le...

bardocz
Arénában kilövöm alóla a lovat, aztán utána a pajzs úgyis széthullik, és szabad minden testrésze. Csatamezõn inkább otthagyom, és a pajzs nélküliekre megyek. Elég sokszor egy lövés is elég, hiába testre megy, belehalnak. Így az íjászokat elég jól lehet csépelni.
nearo
Hát nemtom... íjászként jobb szeretem, ha lovas ellenfelem van, mint gyalogos. Persze arénában. És általában 1v1-ben.

Egyetlen pici pontra pazarolni a lövést aminek eltalálására elhanyagolható az esélyed, szerintem bûn. Ezért írtam hogy szinte teljesen eséyltelen (nem lehetetlen csupán elhanyagolható az eredményessége).
Lõdd lábon 2 alkalommal inkább, ugyanott vagy (már megfelelõ képzettségi szinten bár akkor már pár lövésbõl a pajzs is lebontható).

A felsõ testét alig takarja ki az csak a látszat. Most nem megy a játék, de úgy emlékszem a pajzsok méretei közül a legkisebb is 40-es (50-es az tuti biztos de talán van 40-es is mint legkisebb). Ez a teljes testfelület 40%-át fogja védeni még akkor is ha látszólag jó ha a harmadát takarja és a fej is szabadon lévõnek tûnik. Ezért írtam korábban hogy a program egy kis mozgást is beleszámol pluszban a megjelenített felülethez (ha már egyszer nem kezeli le azt, hogy a pajzsot többféle szögben és magasságban is lehetséges tartani míg itt a játékban mindig ugyanazon magasságban tartják a delikvensek a nagy tányért maguk elõtt). De úgy is felfoghatod hogy a megjelnített kép és a méret nem fedik egymást. A védett terület nagyobb mint a megjelenített pajzsfelület.

Plusz arénáben ha sok a pajzsos delikvens akkor átváltok bunkóra (íjásznak és számszeríjásznak másodlagos fegyverként van akárcsak a lancer delikvenseknek) és inkább bunyózok. Ha meg lovuk van akkor azt próbálom kilõni alóluk. Úgy már nem olyan nagy legények. <#nyes> Mondjuk harcban is ez az alap taktika. Lovas alól kapd ki a lovát és máris jobb helyzetbe kerülsz.

bardocz
Najó, de amikor a felsõtestét alig takarja ki, és kilóg a teljes feje, akkor azért illene oda mennie, ahova lövöm. És amúgy olyankor ha ölé lõsz nagyon, lesz egy pont, amikor fejbe lövöd.
Nos végülis erre szolgál a pajzs. Hogy védjen. Nem viccbõl használták anno sem (ráadásul a Warbands esetében legalább nem szivat a program skill növelésével mint az alapjátékban). 😉 <#vigyor>

A fejre lövés pajzsos ellenfél ellen szinte teljesen esélytelen, felejtsd el. Ez nem hiba, hanem a pajzsnak a megjelenítettnél nagyobb kiterjedést számol a program, mintha kicsit mozgatná a delikvens. Ezt takarja a méretül megadott szám. Látható is a pajsz eltalálásánál, hogy szabályosan beletartja a pajzsot a lövésbe az eltalált célpont még ha valami nagyon elcseszett szögbõl érkezik is a támadó lövedék.

Pajzsos ellenfél ellen biztos találat csak lábon van. Ha lovon ül és pajzsot tart maga elé, akkor van ugyan egy pont a nyereg és a pajzs között amivel kikaphatod a manust (valami elképesztõen necces telibe kapni ap ontot de nem lehetetlen) vagy marad, hogy a combját próbálod telibe kapni oldalról (szembõl sajna a nyeregbe/paciba áll a lövedék az esetek 90%-ában). Esetleg megvárod míg leereszti a pajzsát és akkor lövöd meg.

Gyalogos pajzsos ellen a biztos találat a láb. Nagy pajzs esetén ha feléd halad akkor egyrészt a mozgási irányát is kalkuláld bele a célterületbe és a megfelelõ mértékben lõjj elé (ez a tornákon használt íjakkal gázosabb mert azok kisebb sebességgel így nagyobb esési íven küldik a vesszõiket), plusz általában a támadó jobb lábát kell célba venni és azt megpróbálni eltalálni (kicsit döntve tartják a nagy pajzsokat a bal kezükben így a bal lábukat teljesen védi haladás közben a jobbat viszont nem annyira).

Lovagi tornákon meg a gyengébbre ugranak rá. Ezt úgy kerülheted el, hogy kicsit a saját csapatod mögé húzódsz, hogy az elsõ csapásokat õk fogják fel. Aztán mehet a darabolás. Csatlakozz egy társad mellé és ne egyedül keménykedj míg nincs elég magas erõd (minden pontja +1HP), elég magas iron skin skill-ed (minden szintje +2HP) és kellõen magas power strike (közelharci fegyverre) vagy távolsági fegyveres (power draw vagy throw) skill értéked. Mondjuk az ütés idõzítésének begyakorlása, fõleg lovasok ellen, szintén megérne egy misét mert azt is csak hosszas és folyamatos gyakorlással lehet biztos tudássá fejleszteni.

Emellett ugye a fegyverek is nagyon erõsen meghatározzák a stílust amiben küzdened kell. Baltával/bunkóval szabályosan bele kell másznod a célpontod arcába, karddal maradj távolabb tõle és nagy ívû ütésekkel próbáld lekaszabolni, amikor csak lehet elkerülve õt. Kétkezes kardnál is ki kell tapasztalni hogy oldalsó tartásban melyik oldalon nagyobb az elérésed és ezt a mgad elõnyére kihasználni.

dronkZero
Csajozni csak verssel lehet? Látom, hogy a versek "elfogynak", nem lehet neki kétszer ugyanazt elmondani. Van más mód, vagy innentõl egy találkozás=egy pont a viszonyunkra, azt' annyi?

Akkor használj eredeti játékot és ne egy letöltött crack-elt vacakot mert akkor bizony ez lesz a hiba esetedben. Patch a maximumra és mehet a buli úgy, hogy bizony minden látszani fog.

bardocz
Tököm tele van már, hogy lovagi tornákon az összes ellenfél rámugrik.
Meg a kurva pajzsokkal is, hiába célzom a fejét, meg lövök a pajzs mellé, akkor is abba csapódik a rohadt nyílvesszõ. Ezt kijavíthatnák.