12274
Age of Conan: Hyborian Adventures - MMORPG
-
#5095 Hát igen, ott még nem kényszerből (ahogyan panther írta: "ezt most nem élvezem, de, ha elérem, ezt, és ezt, akkor már tudom játszani azt, amit igazából kéne") játszott a játékos, hanem szórakozásból. Pedig nem volt nagyobb a content, csak sokkal interaktívabb volt. A játékosoknak sokkal nagyobb lehetősége volt a világban nyomot hagyni. WoW ezzel szemben teljesen lineáris és statikus, azt leszámítva hogy otthagyod a hullád "nerflockzlololol" névvel az AH közepén. -
#5094 És megint semmi kb. Mondjuk nem teljes patch notes. -
#5093 en emlekszem hogy valaki csak hetekig meg honapokig a hazat rendezgette be:D -
#5092 "De nekem akkor is az SWG jott be ugy egeszeben (mondjuk igazabol a craft rendszer miatt):D"
Én is így vagyok vele, azt a rendszert kellene tovább fejleszteni, de erre nincs sok esély mert az átlag játékosnak túl bonyolult. -
#5091 Nem egyedul jatszottam, hanem jo tarsasaggal es ez fontosabb barminel egy mmo-ban szerintem! Igazabol nem siettem soha egy jatek elejen mert minek!
De nekem akkor is az SWG jott be ugy egeszeben (mondjuk igazabol a craft rendszer miatt):D -
#5090 Mona Lisa Overdrive FTW! -
#5089 még nincs, de lesz. -
krokk #5088 azthittem ez Aoc topic... de az utolsó x hsz főleg wow sc2 és d3.... hmm.... lehet eltévedtem:)
azért a kérdés:
trial már van/lesz stb? jó lenne kipróbálni valahogy, de nem szívesen venném meg kipróbálás nélkül.
Van erre valami mód már? vagy még várni kell egy darabig?
köszi.
-
#5087 Azt én sem vitatom, hogy a jövőben az online játékok még inkább kiszorítják a többit. Én mindössze annyit mondok, hogy ez a jelenlegi, fejlődj, menj le istanciába boss-t ölni a loot-ért, játsz ilyen-olyan kidolgozottságú pvp tartalommal nem tartható hosszú távon (értem ez alatt, ha egy ugyanilyen rendszerrel jön ki egy új mmorpg, ami mondjuk csak a grafikájában, a kicsit más, de alapvetően fantasy hangulatában... tér el a wow-tól, nem fog tudni tömegeket átmozgatni). Az átlagos játékost a játékban tartó egyik legnagyobb erő, hogy büszke a karakterére, amit nagy erőfeszíttésekkel ért el (pl. elég csak azt megnézni, hogy az összes wow előfizető közül milyen kis % éri el a lvl70-es szintet! ha folyamatokról van szó, akkor statisztikai adatokból kell kiindulni; én is ezt teszem, 6-7 nap palyed-el viszek el egy karaktert 70-ig, de tudom, hogy ez közel sem az átlagos karakterfejlesztési idő, úgyhogy ha megint erre reagáltok, légy szíves ennek fényében tegyétek, az olyan kommentek, hogy én nem azért játszom, mert büszke vagyok karakteremre... nem a témáról szólnak), ez pedig csökkenti azt a hajlamot, hogy egy hasonló játékmenetű (tulajdonképpen újat nem nyújtó) játékra váltson.
Sokan írtátok, hogy egy mmorpg-t ismeek, ez nem igaz, l2, lotro, wow, eq2, a kakukktojás gw... ezeket mind ismerem. De úgy gondolom, hogy az európai-amerikai piac szempontjából a fentiek közül igazán csak a wow volt meghatározó játék (talán még az eq, de azt 'legyűrte' a wow). És a fentiekben én végig erről a piacról beszéltem, ázsia egy más világ, már igényekkel... (megkockáztatom, hogy a wow pve-ből pvp játékká kalapálására is az ázsiai piacon való elterjedés előmozddításához volt szükség) Azt sem vitatom, hogy jelenlegi pvp tartalommal az ázsiai piacon az mmorpg-knek még sok nemzedéke felnőhet, és nem lesznek bukások európában-ázsiában sem, viszont a raid-ezés, instanciázás kezd unalmassá válni a tömegek számára, és nem jósolok neki nagy jövőt. Aki most nagy sikert akar mmorpg-vel elkönyvelni az alapjaiban írja át a pve tartalmat- csak kérdés, hogy azt miért nevezzük még mmorpg-nek, bár ahogy erről már írtam, ez eleve egy homályos fogalom. -
WiLDoR #5086 ez most viccesen hangzik, de egyáltalán nem az.
szép lassan kezdenek majd valóra válni william gibson-nak és társainak a cyberpunk álmai...csak idő kérdése, s el fogunk jutni ide, csak max. lehet, hogy nem 2020-ra, hanem kicsit később... -
WiLDoR #5085 én is, engem viszont nem győzőtt meg -.- -
#5084 Lehet a D3-nak milliós tábora, de annak nagy része nem a WoW-ból jön majd. Teljesen más stílus, a dio még mindig egy coop H&S, hiába raknak bele komplex bossokat. -
#5083 wowban vót vmi buzi felvonulás
kis on : tegnap fullra kitakarítottuk Kyllikis Cryptet , levertük mindkét bosst. Kyllikist 2. próbálkozásra sikerült , nem nagy kihívás. -
#5082 SC2 battle.net a kezdeti roham után be fog állni pár százezres létszámra.
Biztos sokan abba fogják hagyni miatta a WoWot de WotLK miatt ez nem fog látszani.
D3 az már más tészta... sokkal eredményesebb lehetsz egy D3ban napi 1-2 óra játékkal mint WoWban.
akinek már tele van a fasza azzal hogy béna csapattársakra van utalva abban az 1-2 óra szabadidejében az le fog lépni. arról nem is beszélve hogy mennyivel nagyobb fun 1-2 óra démon hent mint a dailyzés.
szerintem milliós lesz a népvándorlás. -
#5081 ja és onyxia után mehettem volna MCbe szóval lett volna mit csinálni csak én már akkor is utáltam a trash mobokkat teli 40 fős instákat:D -
#5080 lehet hogy nem egyedül kellett volna játszani. én nekiálltam összegyűjteni a kék setet ami a kisinstákból esett aztán rágyúrtunk onyxiára. hónapokig nagyon frankó szórakozás volt. aztán az onyxia kill után jegeltem magam amíg nem jött ki a BG peccs. -
Chris #5079 Még ha a buzifelvonulást is belekötöd vhogy mégjobb lesz. -
#5078 de mi köze az irodaházaknak a globalizációhoz ? :D -
Hoz_Hun #5077 Sok sikeres játéknak nincs mutiplayer része. Sokan vannak akik Lone Wolf beálítottságuak. Én is ilyen vagyok. Ez persze nem azt jelenti hogy nem állok össze senkivel, ha az érdekem vagy a hangulatom úgy nem kívánja és rengeteg hozzám hasonlóval találkozok. GW-ben ez egyszerű, de AoC is működik egyenlőre. Csak akkor partizok össze másokkal mikor szükséges. Szerintem a GT4-t sem a multi rész adta el ilyen számban, de ott van a Bioshock sikere aminek egyáltalán nics muti része.
Egyiknek sem áldozott (sem a MMo-nak sem a single-nek) csak másmilyen érdeklődésű célközönséget vonz. -
#5076 A SC2 és D3 ugyan miért jelentene veszélyt? Eleve a WoW 80%-a teljes casual, azaz napi 1-2 óra maximum, már ha belép egyáltalán naponta. Blizznek meg telejsen mindegy, hogy valaki 5 vagy 50 órát tol hetente. A SC2 még ennél is szélsőségesebb, gyakorlatilag a gosu+pro rétegen kívül a kezdeti lelkesedés után senki nem fogja napi több órában tolni, én pl. max napi pár meccset és replayt tervezek, ahogy a naponta nézek top SC:BW és TfT repeket, pedig már rég nem játszok aktívan. A D3 pedig nem MMO, a vártnál is kisebb az átfedés a két community között. Kérdés persze, hogy ingynees lesz-e, mert a Blizz nagyon sunyul. -
gatyo #5075 Milyen igazad van.
Éppen azon elmélkedtem, hogy az MMO-k sikere összefüggésben van a világ globalizálódásával. Az emberek nagyrésze szürke hétköznapokkal éli le az életét hatalmas irodaházakban, miközben esténként raideket vezet és hős vezérként néznek fel rá a hasonló szürke hétköznapokat élők. Lassan átfordul majd minden és mindenki virtuálisan kreált világban éli le majd ideje nagyrészét. :-)
Így megfelel? -
Chris #5074 Már csak azon csodálkozom, hogy nem az üvegházhatást vagy a magyar aktuálpolitikát kötötted ide. :D -
gatyo #5073 Ugyanmár. Ez csak egy kulturált flame-elés jó magyar módra. Azaz ha beledöglöm sem, hagyom, hogy a másiknak legyen igaza. -
gatyo #5072 "wow sikere világosan megmutatta, hogy milyen alulbecsült volt a korábbi években az online játékokra nyitott piac" Nekem a WoW sikere egy dolgot mutat meg világosan, hogy milyen a világ játékos társadalma, egy 10es skálán kb 2-es. Mert ha játékos szemmel nézem akkor az annyiszor majmolt 10 vagy "12-13" milliós játékosszámod mellett te kb. 300e-et tartanál olyannak akivel együtt játszanál is. -
Chris #5071 A nők a Vénuszról származnak a férfiak meg a Marsról! Jé én is tudok állítani érvek nélkül. -
gatyo #5070 Már ne haragudj de a Conan a megjelenés napján tarolt (nézd meg a toplistákat). Ezért mondtam, hogy jó döntés volt üzleti szemmel, még akkor is ha utólag kiderült, hogy tűzoltás volt.
"A lényeg az előfizetők megtartása volna, tudták ezt már az első né-ben is, nem véletlenül van benne a jelentésben komoly kockázatként." Na ez az amire egyetlen MMO sem lesz képes, kivéve a WoW, mert bizony akármennyire is nem tudod elfogadni, de az SC, WC, és Diablo közösség az alapja, ez látszik a játék felépítéséből is (szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az ALAPJA volt!! Nem 10 millió diablósról beszélek). Ha WoW-ot nem a Blizzard fejlesztette volna akkor már évekkel ezelőtt süllyesztőben lenne mint a többi nagy reményű MMO. -
#5069 Eleg eggyertelmu hogy csak az online dolgoknak van jovojuk, meg single playerben is:D mar latszik pl abbol is hogy az autos gemek is kezdenek atkoltozni es atalakulni MMO jatekka..
Csak azt nem ertik meg meg a kiadok hog nem WoW copy/paste kell mert minek arra ott a WoW:D -
#5068 Nem fogja mekozeliteni semmi a WoW-ot szerintem, de hol erdekel ez engem?
Need for Speeddel sem jatszom mert szar! (szerintem)
De aki MMORPG-rol magyaraz es csak a wow-al jatszott az kb olyan mintha van egy VW Bogara es o mar mindent tud az autokrol!!!
Nekem pl meg mindig az SWG az etalon persze amig el nem basztak:)) nem volt igazan semmi a end game content benne megis uber volt...
Egyebkent en is wowoztam nem keveset de megkerdeznem mi is volt a wowban megjelenes utan amikor 2 het alatt 60-as lett valaki??? mit tudott csinalni? craft nincs,van egy bankod(se hazad se varosod se guild hall vagy valami, nulla 4 ev utan is!!! megmondom mit csinalt allt ott mint egy faxx es elkezdett meg egy karit folhuzni. -
Chris #5067 Na végre egy újabb normális post, ami nem abban merül ki, hogy "há' nekem begyün a grafika, jó a játék", bár a végkövetkeztetéssel abszolút nem értek egyet. Épp ellenkezőleg, a wow sikere világosan megmutatta, hogy milyen alulbecsült volt a korábbi években az online játékokra nyitott piac. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt egy-másfél évben míg a wow előfizetői számának növekedése nemhogy nem állt meg, de legfeljebb lelassult, a komolyabb új mmok rendre elértek kb. 500 ezernél nagyobb előfizetői számot. Persze nem kell ezt abszolút módon számolni, vannak olyanok akik egyszerre kettőt fizetnek. Tehát kereslet van itt bőven, de a wow miatt csak a minőséggel lehet ezt megfogni, csak ezt a kiadóknak is meg kellene érteni. A Blizzard sem hülye meg nem is jótékonysági intézmény. A wotlk kiadását pont úgy időzítették/időzítik, hogy akkor jöjjön ki, amikor lanyhul az érdeklődés az infószivárogtatás miatt hypeot követően. Élek a gyanúperrel, hogy a wotlk kiadása után az előfizetők száma kacérkodni fog akár a 12-13 millióval is, és akkor ez még nagyon finom becslés volt. Szóval pár éven belül ott tartunk, hogy aki nem tervez vagy nem csinált online játékot, az elkezdhet gondolkodni, hogy kit válasszon felszámolóbiztosnak. -
#5066 Seit-el egyetértve az a véleményem,hogy a "játékipar" bevétele egyre csak nő ahogy egyre több ember kapcsolódik be "a nagy játékba".
Semminek nem áldozott le,sőt inkább erősödnek az eladások.
Szerintem azért kijött jópár fps is még: Stalker,Bioshock,Unreal Tournament 3,Half Life 2/2episode,Timeshift,Medal of Honor:Airborne,stb ...sorolhatnám még.
Ugyanilyen vagy hosszabb listát irhatok bármilyen műfajban szóval nem egy megdönthetetlen állitás amit mondasz de úgy látom mindig van valaki aki feldobja a témát(vagy éppen a pc leáldozása,stb)amire ugranak az emberek;lásd én is.
Mindenkinek megvan a saját véleménye,tapasztalata erről is de ne offoljam már szét én is ezt a remek kis topicot.
Ugyanis alig várom már a következő spammert aki bedobja,hogy mennyi bug van a játékban,a WoW milyen sikeres,eladó az accja mert megunta,blablabla...
Üdv!
-
Chris #5065 Na végre, látom te érted a lényeget. -
Chris #5064 Nem volt rossz döntés üzleti szemmel nézve? Mióta jó döntés szerinted a kényszeredett tűzoltás, a negyedéves eredmény feltornázása, hogy azután 1-2 negyedév után szépen visszaálljon a kiindulásinál hangyafasznyival magasabb szintre? A lényeg az előfizetők megtartása volna, tudták ezt már az első né-ben is, nem véletlenül van benne a jelentésben komoly kockázatként. Jövőre ugyanez lesz a kotta, azért fejlesztik ezt a secret vagy mystic world nevű mmorpg-t vagy mit.
Igen, valóban zseniális stratégia a Blizzardé, de még véletlenül sem a milliót meghaladó négy teljesen különböző stílusú blizzard játék csinált egy mára már több mint 10 milliós eladási számot jóval felülmúló ELŐFIZETŐS játékot. -
Freeeee #5063 Teljességgel egyetértek veled. Én még az USA bétában kezdtem a wow-ot,orditó bugokkal. Mikor kijött az EU végleges,egy kicsit jobb lett a helyzet,de a naponkénti "world server down" feliratot( ami néha több napig tartott), a belépéskor látott" még 512-en vannak a sorban előtted" feliratot,a bányászásnál,virággyüjtésnél befagyott karaktereket,és a még szátalan hibát nem kellene elfelejteni. Ha betámadták Xroadsot,10 en,leállt a szerver. Persze az is igaz,hogy a Blizzard nem hagyta cserben a játékát,és játékosait,hanem kijavitotta a hibákat,hallgatott a játékosokra,és folyamatosan csiszolja a játékát. Még nem játszottam a Aoc-al,de ha a fejlesztők magukénak tekintik,és foglalkoznak vele,nem pedig nyaralásra költik a bezsebelt pénzt,akkor jo játék lesz:D -
#5062 jézus atya úr isten még jó hogy nem alkalmaznak elemzőnek -.- ha már folyamatokról beszélünk és nem vagy képes felfogni hogy nem áldozott le semminek, és csak talán a jövőben fog leáldozni a single játékoknak... sajnálom az eladások nem ezt mutatják na ez 1 tény, a másik fele hogy igen folyamat pl az mmo a kezdeti stádiumban jár ez is tény de nem érted meg sajnálom -
#5061 Szép dolog, hogy megosztod velünk, hogy mivel, és miért szeretsz játszani, de most nem erről van szó, hanem folyamatok megértéséről, feltárásáról. Az tényszerűleg igaz, hogy az fps-ek, rts-ek fénykorának leáldozott (ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem jelenik meg elvétve egy-két ilyen játék). Én azt állítom, hogy uilyen sors vár hamarosan az mmorpg-kre is, ill. hogy míg az fps-ek rts-ek sikere több játék sikeréből adódott, addig az mmorpg-k sikere nagyjából egyenlő a wow sikerével. Egyszóval én erről beszélek, hogy ki mit mival, miért játszik... hidegen hagy. -
#5060 nem állítanám magamról hogy csak 4-5 éve játszom, és nem csak CoD4 van pusztán kiemeltem 1 példát, de ott van még 1 példa a Crysis...
A váltás pedig az értelmesebbjének nem nehéz csak a függőknek, mert jézusom ott a karim stb, kit izgat, nekem is van wowos karim de nem érdekel, a lényeg hogy új élményeket szerezzek jó társasággal, és élvezetes játékkal! A fogalmakat meg nem kell magyarázni köszi de nem vok tudatlan... -
#5059 4-5 éve* -
#5058 Az fps témában valószínűleg azért tudod sikerként elkönyvelni a cod4-et, mert 4-5 még nem is játszottál, vagy elfelejtetted, hogy akkor micsoda pezsgő élet volt, és ma ez az 1 szem cod4 mi ahhoz képest..
Az mmorpg-nek még a meghatározása is bonyodalmakat okoz. Társas (online) szerepjáték. Gondolom ezen nincs mit magyaráznom, hogy ehhez semmi közük. Ha tömören meg kéne fogalmaznom azt, ami közös bennük, akkor az az a pszichológiai elv, ami az átlagos játékost motiválja a játéktérben való megmaradásra, ez pedig a folyamatos kihívás-jutalmazás, és a fejlődés. Ez értelemszerűen az adott játékhoz hű előfizetőket fog eredményezni. Borzasztó nehézzé téve a váltást. Az irreális jutalmazás, könnyen elérhető siker, ill. folamatos progresszus az, ami miatt még emberek játszák, azt az egyébként valljuk be nem túl kreatív játéktípust, amit raid-ezésnek nevezünk. A pvp komoly hiányosságait azzal fedik el, hogy sokat kell tenni ahhoz, hogy egyáltalán részt vehessen benne az ember. Az átlagos játékos logikája ez: 'ezt most nem élvezem, de, ha elérem, ezt, és ezt, akkor már tudom játszani azt, amit igazából kéne'. Pedig csak rá kellene jönni, hogy nincs mögöttes, elérhető tartalom. A boss fightok nem lesznek érdekesebbek, kreatívabbak... a pvp nem lesz jobb. A játékosok elfogadják, hogy még nincsenek készen, és nem veszik észre, hogy nem is lehet 'elkészülni' hiszen akkor nem marad tartalom. Hogy ez emnnyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az emberek nem járnak 'elavult' raid-ekbe, avgy hogy legtöbben heti 10 aréna meccsen vesznek részt... Ha magáért a játékélményért játszanának, akkor valószínűleg lemennének az 'elavult raid-ekbe' is (sok embert ismertem Illidan killel, akik még csak nem is látták pl. a Vashj fight-ot, és nem is voltak rá kíváncsiak), vagy járnának bg-kre az s1 megszerzése után is... -
#5057 hát ennyi baromságot egyszerre már bocsi, :S fps pl elülőben? hol mikor miért? nézzünk 1 igen közeli példát, CoD 4 iszonyatos siker, hatalmas haszon kihasznált multi serverek sztem nem kihaló, az mmorpg pedig, 1 olyan dolog ami még KIALAKULÓ félben van, a wow sikerét a SC és DB és WC közönsége élteti és rajtuk keresztül jött sok más ember, amerikában pl a DaoC igen sikeres játék volt európában kevéssé és minden mai mmo DaoC alapú így a WoW is, pusztán 1x ű sége vonz sok embert pl, de a wow nem a csúcs pusztán a kezdet, és az olyan irányú áttörést hozta meg ami pénzügyileg jót tett a játékfejlesztőknek, mindazonáltal a játékosok az értelmes játékosok számára ez szívás, mivel a felhígult közönség sajnos nagy részben bunkó gyökerekből áll SAJNOS!!! -
#5056 Két évig wow-oztam, és szerintem széthullóban van a wow, talán a wotlk segít valamit, de őszintén megvallva nem hiszem, hogy nagy hatása lesz. A pve népszerűsége eléggé visszaesett, amit nem is csodálok, mert x mennyiségű raidezés után tényleg nehéz levinni az embereket az újakba. Sunwell-t pl. nagyon kevés guild kezdte el raid-ezni (az én ex-guildem sem, pedig bt-t is farmoltuk, nem a gear-el, képességekkel volt a gond, hanem az akarással). A pvp szvsz kidolgozatlan, és az is fog maradni, a wow nem erre lett kitalálva, toldozás-foldozás árán ma van egy játszahtó pvp rendszer (aréna), ami igazából a játékosoknak csak egy kis %-át köti le. A wow-ot pedig azért tartom etalonnak, mert az európai-amerikai átlag játékosok számára ez jelenti az mmorpg-t. Az emberek pedig nehezen váltanak, tíz milliós tömegeket nem lehet füttyszóra átterelni egyik játékról a másikra. A wow, különböző okokból kifolyólag, széles körben el tudott érni olyan embereket, akiket amúgy ez a típusú játék (vagy maga a pc játék) hidegen hagyott volna. Ez pedig a wow egyéni sikere volt, és nem az mmorpg-ké. Komoly összegekben mernék fogadni, hogy mmorpg az európai-amerikai piacon meg sem fogja közelíteni a wow sikerét. Egy-két most megjelenő játék még bizonyára felül erre az elülni készülő hullámra, és hoz némi hazsnot, de a csúcsot már nem éri el. Az fps, rts korszak is leköszönt, az mmorpg-k sikere is túl van már a zeniten (bár szerintem itt érdemesebb a wow egyéni sikeréről beszélni, mint valami általános mmorpg sikerről...).