158
  • Macc
    OFF: Az OS X-et talan azert nem fikazzak annyira, mert lehet hogy lassan megy egy 300MHz-es G3 iMac-en, de legalabb megy. Arrol nem beszelve, hogy a legfrisebb OS (Tiger) erezhetoen gyorsabban megy azonos HW-en mint az elodje. Az egyetlen dolog amit eddig konkretan lemertem az a Doom3: 25%-kal lett gyorsabb.

Es akkor kezdjunk el azon gondolkodni, mi is a fejlodes...
  • whitehawk
    Szerintem ez így nem igaz. AZ operációs rendszernek nem kellene sok erőforrást használnia, mert csak a programok és hardverek kezelése a feladata. Mert nem attól fejlődik a világ, hogy megcsinálom a hello worldot úgy, h felzabáljon 16mb ramot. Egyébként jómagam szeretem a grafikus felületeket, mert sokmindenre alkalmas, de bizonyos dolgok megoldásához egyszerűbb nyitni egy konzolt mint kattintgatni egy csomót. A fejlődésről: Lehet, hogy van autód és az modern de lehethogy bizonyos dolgokat gyorsabban és egyszerűbben megoldasz ha gyalog mész.
  • [HUN]PAStheLoD
    nem arról van szó, hogy most ez mennyibe fog kerülni, alapból az a kérdés, hogy minek kell ennyi ram az XP-nek ill mért fog sokszor ennyi kelleni a Longhornnak.. ahelyett, hogy gyorsabban bootolna, és kevesebbet enne, valószínűleg tovább tart majd a telepítés, lassabban bootol és még több memóriát zabál majd.. és igazából ez se zavarna, ha rendesen ki lehetne kapcsolni ezeket a szuperhasznos "feature"-ket .. na mind1, felesleges zúgolódni, MS a saját feje után megy..
  • Felfedező
    Nem tudom, hogy vagytok vele de a memória egyre olcsóbb, mégha 1 GB is kell a
    megfelelő futtatáshoz.. az se fog senkit a padlóra vágni anyagilag
  • Ability
    Hát valamivel biztos többet eszik, de nem lesz érezhető. Nekem legalábbis XP szerű csicsával nem tűnt fel semmi lassulás. Persze ez változhat majd a további verziókban. :)

A butítás meg nem hangzik rosszul. Vagy leveszed az effekteket, és gyorsabb rendszert 'varázsolsz', vagy pedig megfelelő vasat raksz a picsája alá. :D
  • droland
    "Gates elmondása szerint egy 512 MB memóriával szerelt számítógép napjaink processzorával és grafikus kártyájával elegendő lesz ahhoz, hogy kihasználja az új operációs rendszer valamennyi képességét"

DE nem szabad elfelejtenünk, hogy van köztünk pár önjelölt, akik besurranva az MS programozó bázisába meg tudták, hogy 1gb memória is kevés lesz.

Anno mikor kijött az XP mennyien zúgolódtak, hogy 512 is kevés lesz. Suliban 128mb (2ghz celeron) alatt dolgozunk rajta teljesen normális sebességel fut rajta az office csomag és az internet böngészés is. Ja és a csicsa NINCS kikapcsolva... ja bocsánat, hogy a doom3 akad rajta? Elnézést, én azt hittem, hogy az OS igényéről beszélünk...
  • droland
    UI2: ettől függetlenül a parancssorban pötyögő 100x jobban ért hozzá, de az már egy másik történet...
  • droland
    Nem kell vitatkozni, mivel más milyenben is ilyenek az emberek, vannak a 80-as évek rockerei és vannak a gépzenések, vannak a parancssorban pötyögők és vannak az egerentyűk... mind a két esetben az egyik lépést szeret tartani, a másik egy helyben toporogni...

UI: máig nem lenne megalkotva pl. a hdtv sem, mert ha maga az operációs rendszer nem igényli a magasabb hardvert, akkor a hardver is lassabban fejlődik, terjed el, így az új technikák is lassabban "találódnának" fel...
  • Felfedező
    Avalon: "Új, DirectX alapú grafikus környezet , mely kihasználja a modern grafikus kártyák nyújtotta 3D szolgáltatásokat."
  • Felfedező

Egy érdekes cikkrészlet:

Amiket Bill Gates beszédében bemutatott, azoknak jelentős része nem található meg az elsősorban fejlesztők számára kiadott előzetes verzióban, ami az 5048-as build számot viseli -- ezt minden WinHEC résztvevő megkapta. A most kimaradt elemek várhatóan csak a nyáron jelentkező béta 1-ben lesznek megtalálhatók. Gates nem említette, mikor érkezik a hivatalos béta változat, de elmondta, hogy a vállalat mindent megtesz azért, hogy a Longhorn időben jelenjen meg és a 2006-os ünnepi szezonban már minden gépen ott lehessen.

"Amikor csak látok egy demót, arra gondolok: 'A mindenit! Legyen már kész a Longhorn'" -- mondta el Gates, de arra is figyelmeztetett, hogy a minőség továbbra is az első számú szempont marad, emiatt akár további csúszások is elképzelhetők, ha a tesztelés során újabb problémák merülnek fel.

Gates elmondása szerint egy 512 MB memóriával szerelt számítógép napjaink processzorával és grafikus kártyájával elegendő lesz ahhoz, hogy kihasználja az új operációs rendszer valamennyi képességét. Ez jelentős változás az eredeti tervekhez képest, amelyek lényegesen gyorsabb hardverfejlődéssel számoltak -- úgy tűnik a processzorok sebessége nem fog olyan látványosan növekedni, mint ahogyan az várható volt évekkel ezelőtt, emiatt a Longhorn igényeit is csökkenteni kellett.
  • Drawain
    Eddig is bármilyen szoftver ki tudta használni a 3D grafikus kártyák adta lehetőségeket...
  • smv
    No comment
  • Felfedező
    Lehet hogy neked nem fontos a kinézet, meg a különböző grafikai efektek... de sokan szerintem ezzel nem így vannak (magamat is ide sorolom)

Az meg a másik, hogy itt nem csak egy új csicsás felületről van szó. A Windows-os
    alkalmazások a Longhornban már teljesen ki tudják majd használni a 3D grafikus
    kártyák adta lehetőségeket... elég csak pl egy földtörténetet bemutató szoftverre
    gondolni...
  • tehen_m
    "Ha lekapcsolod a csicsát, akkor egyáltalán nem eszik többet, mint XP."
    Fogadjunk, hogy többet fog enni csicsa nélkül. :D
    A rengeteg "extra" funkció rengeteg biztonsági hibával jár. (Korábbiakból kiindulva...)
    " vagy csak egyszerűen le kell butítani a vizuális effekteket XP szerűre"
    Ez a butítás már rosszul hangzik egy oprendszernél. Alapból minden szart fel fog rakni a win (igaz hardvertől függően)...
  • blackeagle
    Már a Transport Tycoon is fényévekkel megelözte ablakkezelésben a 3.11-et . Pedig durván egyidősek. Ezzel semmi baj ,csak utálom mikor kitalálják ,hogy az m$ találta fel a grafikus környezetet + az ablakokat a többi primitiv rendszer meg csak text módpa pörög ,bonyolult kézzel bevitt utasításokkal. A Longhorn-t meg használja aki akarja ,úgyis kell majd ,mert az újabb prg-ket direkt arra írják ,hogy direkt meg kelljen venni. Soha nem értettem mire jó a csicsa . Ha használok egy prg-t ,akkor azt nézem egész nap és nem a szép ikonokat meg az agyonanimált hülyeségeket. Persze a titkárnöknek pont jó lesz majd.
  • testerlnx
    A pici puhanak csak uzleti "logikaja" van, nem technikai. Amugy javaslom nezd meg pl az XFCE-t az Enlightenment -et meg egy rakat mas WM manager-t amelyek fenyevekkel hagyjak maguk mogott a pici puha beepitett agyon ganyolt wm "megoldasat", es mennyivel eleganasabbak, szebbek, gyrosabbak, es meg joval kevesebbet is esznek!! De ha retro-zni akarsz es van hozza HW-d is akkor rakd fel magadnak nyugodtan a pici puha 1.0-t...
  • testerlnx
    Miert? Gondolod, hogy jovore bejelentik, hogy annyira lemaradtak vele, hogy mar ki se adjak?? Rmelem igazad lesz ;)
  • whitehawk
    Milyen fanatikusokról és rajongókról beszél??????
  • Felfedező
    Fikázzátok csak a Longhornt, jövőre már ugy se lesz rá alkalmatok..
  • Felfedező
    Ha ezzel a logikával gondolkozna a MS akkor még mindig az 1.0-ás Windows szinvonalán járnánk..javaslom rakd fel abban nincsenek fölösleges csicsák.. és a gépigénye se nagy!!
  • NEXUS6
    Én is ezt mondom, ha valaki azt sem tudja hogyan menedzselje a háttérben futó programokat, akkor annál biztos csak spywerek fognak a háttérben futni.

A winsznoboknak üzenem, hogy ez nem feltétlenül a júzer hibája ám!!!!!
  • Hamlet
    HUmanEmbernek igaza van. Az operációs rendszer feladata, hogy kiszolgálja az alkalmazásokat, minél GYORSABBAN! A design meg lófasz. Ne mondja nekem senki, hogy egy ablak átméretezéséhez vagy egy lekerekített gombhoz nem lenne elég egy 40Mhz-es CPU! Integráltak mindent a windowsba és egyszerűen nem lehet/nem akarják optimalizálni (mert akkor ki venné meg a hardvert?).

Egyébként teljesen jól belőtt windowsom van, fut is szépen, csak ahhoz amit csinál elég kellene, hogy legyen egy negyed ilyen gyors konfig.

Anno meg lehetett irni mindent C-ben, de ha két függvényt assembly-ben csináltál meg 10x-esére gyorsult az egész. Ennyi.
  • testerlnx
    En is nagyon "varom" mar mit fognak kiadni jovo ev vegen :) Hat ez lol, felemetes mennyi idot el tudnak tolteni mire kihoznak nemi ujitasnak titulalt... khm "fejlesztest". De ez egyaltalan nem baj, legalabb erosodik a verseny. Kulonben tenyleg alatul nyomjak, tegnap itt volt nehany ismerosom, aki nem nagyon koveti az "esemenyeket", es lelkesen magyaraztak, hogy halottak, hogy az uj pici puhaban lesz fekete doboz :D Hat igen mondom a pici puha mar 2 eve nyomja a "tenyeit", es van aki megeszi, de foleg csak az igen kevesse hozza ertok, viszont ok vannak tobben :(
  • fonak
    Szóval adják ki újra a Windows 3.11-et, erre gondolsz?:)
  • JZO
    inkább növeld az intelligenciahányadosod és nem lesz problémád egy windows kezelésével, bár eléggé alacsony lehet, ha még az XP kezelése sem megy
  • HUmanEmber41st
    Az igazi újítás az lenne, ha nem kellenének driverek, és nem foglalna alapból 2GB tárhelyet a winyon..és érthető módon meg lenne csinálva (emberi nyelvre lefordítva , hogy ha ezt kikapcsolod, ez és még ez sem fog működni stb)a mindenféle fölösleges cuccok kikapcsolása.
    Még a hőskorban ugye mindenki "spórolt" a tárhellyel, és a szükséges RAM területtel, ma meg ugye az a fasza gyerek, aki minnél nagyobb gépigény mellett minnélszarabb dolgokat csinál..

Ha egyszer a M.S.-nél meghallgatnák, mit is akarnak az userek!

pl kiadhatnának mondjuk "szőke nős" verziót,
    aztán "tapasztalt user", "szakértő rendszergazdás"
    verziókat..
    így mindenki meg lenne elégedve..
    Törekdni kellene az egyszerűségre, az átláthatóságra, hogy ne tudjon 1 progi a "háttérben" futni ( kémprogramok stb..)
    szerintem ilyesmivel kellene eltölteni az időt ott
    Gateslandon..nem mindenféle fölösleges (számomra)csicsás vackokat fejlesztgetni. Attól még tényleg nem lesz okosabb, csak szebb ( ???)

Jah igen a játékok fejlődjenek! oda kell is a gépigény:) ne a rendszer futtatása használja ki a gépet, hanem az alkalmazások!
  • cue
    "A vizuális effektek pedig valszeg a videókártya hardveres gyorsításait használják ki: amióta először szóbakerült a Longhorn, már akkor mondták, hogy ez lesz az első olyan op.rendszer, ahol a videókártyák képességeit ki fogják használni az op.rendszer futtatásánál is."

Első már biztos nem lesz, azt már lekésték úgy 4 évvel...
  • HUmanEmber41st
    Widows rajongók tábora???
    Ti találkoztatok már ilyennel???
  • mousee
    Nemtudom, hogy láttad e azt a kis videót, ami a win98 újdonságait mutatja be... Billiboy éppen nagyba magyaráz, hogy így automatice hardverfelismerés meg úgy, és rádugnak egy szkennert a gépre...a gép fel is ismeri, elkezdi telepíteni, amikor beugrik a szép kék képernyő.... Vagy vicclapokon lehet látni hogy bazi nagy termináloknál reptereken kékhalálba fagy a win...sötöbö...visszatérve az első példámra, azt ne mond nekem, hogy mr. gécc olyan gépet fog nyilvános bemutatóra vinni, ami meghal...szóval ennyit arról, hogy aki nem ért hozzá...
  • trabant
    Dehogynem. Ha már úgyis minden újítást kispórolnak belőle...
  • Mike at home
    az oprendszernek nem az a dolga, hogy csicsas legyen
  • Mike at home
    nagy kar ert minket, hogy nem lathatjuk az M$ Loghorn-jat, jaj mi lesz most?
  • dez
    Nagyon egyszerű ez.
    1. Azért tiltották be a képeket, mert a Longhornt valami csodának akarja beállítani a MS, és ha idő közben látják az emberek a képeket (akár a legszebb formájában mutatják, akár nem), látják, hogy ez nem más, csak egy némileg továbbfejlesztett XP, megszűnik az illúzió, kipukkad a lufi, nem lesz akkora durranás, amikor megjelenik, nem rohannak az emberek őrült módjára az üzletbe. (Mindíg is a marketing volt a MS egyik nagy fegyvere. Számukra jó befektetés.)
    2. Miért kell a 3GHz? Hát az effektek miatt. Miért kellenek az effektek? Hogy legyen mire ráfogni a 3GHz-t... Na jó, ez csak (félig) vicc, az eljövendő HD videózás miatt kell. (Miért kell a HD videózás?... Hogy el lehessen adni a[z egyelőre csak műsoros] HD-DVD lemezeket. :D)
  • Felfedező
    Webáruház: Válts linuxra (bucsú a kék haláltól)..erre csak annyit mondanék, aki hülye a windows-hoz az használjon linuxot...
  • Ability
    "3. Ability egy bétából nem lehet túl sokat leszűrni, mert egy év alatt még sokat javulhat és romolhat. Valahol azt olvastam, hogy a loghornba kerülő gui még elég messze van a kész állapottól (lehet nincs így, nem akarom kavarni a szart...)"

Persze, ez így van! :) Viszont ezt lehet konfigurálni. Ha valakinek nem kell a csicsa, akkor beállítja a neki megfelelő mértékben, vagy éppen teljesen lebutítja, és akkor máris nincs eszméletlen gépigény. ÉS ez az amit pár ember nem ért meg, csak azt fújja, hogy "ba**ott nagy gépigénye lesz" és hogy szar lesz stb... de az már el sem jut az agyukig, hogy ennek lehet állítani a mértékén....
  • Drawain
    1. egyáltalán nem vagyok linux-buzi, magam is leginkább windowst használok.
    2. Garfield, nem kavarom a szart! Elolvastam és aláírom, rosszul láttam a ramhoz tartozó ajánlott gépigényt azonban amíg nem tudsz normálisan kommunikálni, úgyhiszem nincs miről beszélni.

Mindenesetre a processzorigény akkor is durva, ha arra gondolok, hogy még ha nem is szerverről, de mondjuk egy egyszerű irodai gépről van szó (tény, hogy nálunk az egyetemen már nem lesz szükség hozzá gépcserére). És egyetlen dolgot kritizáltam meg, hogy teljesen felesleges nagy processzorigényű grafikus felületet integrálni egy oprendszerbe, mert egy értelmes ember sem fogja használni.

3. Ability egy bétából nem lehet túl sokat leszűrni, mert egy év alatt még sokat javulhat és romolhat. Valahol azt olvastam, hogy a loghornba kerülő gui még elég messze van a kész állapottól (lehet nincs így, nem akarom kavarni a szart...)

4: Mice, előző gépem tisztán 800as volt, 512mb rammal, és nem éreztem annyira lassúnak az ablakműveleteket, mint amennyire leírtad. Szerintem te valamit nagyon félrekonfigoltál ;)
  • Ability
    Nem arra. Hanem az animált ablakkezelés stb....

Bár már ezt is lehetett eddig is, csak az eléggé puritán volt. Eddig WinFX-el csináltam én is hasonlót, de ez az Avalonos sokkal kidolgozottabb, és szebb is. Nem tudom hogy fejezzem ki, de a lényeg hogy azzal a progival nem csak olyan effektet lehet csinálni, hanem az Avalonos vonalat követi. :) (jáájj de jól töröm madzsar)
  • Garfield
    Mire gondolsz?

Mert átlátszóságot pl. már régóta lehet csinálni segédprogival 2000/XP alatt.
  • Ability
    pfff, tényleg. :)
    Viszont amit mondtam, az még érvényes. Lehet tesztelgetni, mert van valami progi, ami olyan effekteket generál, mint Longhorn. ^^

(csak már a nevét nem tudom)
  • Garfield
    Egyelőre még csak egy Community Technology Preview-t adtak ki belőle márciusban, ami "pre-beta 1"-et jelent.