1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
-
#622 Pontosan,de akkor mi ez a kétféle hit szöveg?:-) -
Garfield #621 mitől is vagy te jobb egy agyatlan hívőnél, aki tényleg nem gondolkozik?
Látod, mikike, ez az a mentalitás, ami az egész vitát állandóan a flame szélére löki: mégpedig az, hogy nem vagy képes tudomásulvenni azt, hogy a különböző hitek nem állnak értéksorrendben. Egyik nem jobb a másiknál.
Azért, mert valaki vallásos és ezért feltétlenül és megkérdőjelezhetetlenül, pusztán az isteni tekintély alapján hisz Istenben, se nem jobb, se nem rosszabb annál, aki a jelenlegi tudományos eredmények alapján abban hisz, hogy a világ megismerhető és leírható. -
#620 Nézd a tudományos "hit" axiomákon alapszik,amiről mindenki bizonyítás nélkül elhiszi,hogy az az.A vallás is ilyen,vannak alap axiomák,amit nem vitatunk,és ebből a teológusok különböző magyarázatokat csinálnak.Nincs különbség.Egy vallásos ember se tudja apróra elmagyarázni,hogy mi,hogy történik a nagyvilágban és miért,csak azok akik az egyház hivatalos álláspontját alakítják ki,és te se tudod elmagyarázni a fénysebesség,hogy és miként van pontosan,vagy Einstein relativitás elméletét sem tudod bizonyítani axiomákig lebontva max 1-2 nagyon okos ember.A többi teológus,és professzor csak ezekre az általuk elhitt dolgokra alapozva épít. -
#619 ??? -
#618 szeretnélek megérteni pl. téged
és egyszerűbb is lenne egy nem saját elmélet, mert nem kéne gondolkodnom
de ezt már írtam -
Garfield #617 A csúsztatás az, hogy nem a tudósnak kell hinni, hanem az elméletének. -
#616 #612
mi is a különbség?
mert szerintem semmi, csak hogy így okosnak érezheted magad és lenézhetsz másokat -
Garfield #615 #567.
Hit és hit közt óriási különbség van. -
Garfield #614 nem haragszol ha én elhiszem azért a transzcendentális magyarázatot
anélkül hogy nekem lenne rá saját bizonyítékom?
mint ahogy neked sincs egy csomó mindenre, amiben pedig HISZel
csak az én elméletem (számomra) sok mindent meg is magyaráz, amit a tudomány meg nem
Látod, ha ezt már a topik elején leírod, kevesebb lett volna a szájtépés.
Ez a hit. Ennyi. Ezért írtam, hogy ne is várj racionális magyarázatokat, melyek meggyőznek valami másról, mert felesleges. Vagy hiszel benne, vagy sem.
Ha bizonyíték nélkül tudsz hinni valamiben, miért kell bizonyíték valami máshoz? -
#613 Amúgy,ha már filmes dolgokról van szó,ajánlom figyelmed a "Farok csóválja" című filmet,amely arról szól,hogy mivel az amerikai elnök éppen elvesztené az újraválasztásáért folytatott küzdelmet így új stratégiához folyamodnak,hívnak egy hollywoodi producert aki megrendezi az amerika vs albánia háborút a CNN segítségével.Leadják a TVben,hogy Albániában amcsikat húznak karóba,a nép látja a TVben,elhiszi,bejelentik,hogy nem vetették be a titkos ZXHGST-6754812 típúsjelzésű lopakodó bombázókat,és hirtelen az összes médiából az akkor kitalált kódszám alatti bombázóról jellennek meg újabb és újabb tudományos infók,majd megszállják Tiranát,de van hadifogoly,azt kiszabadítják,ez persze mind mind megy a CNNen miután leforgatják vhol az usában hozzá a képanyagot,és a nép eszi,mert elhiszi,hiszen tudományosan elfogadható,hogy ha amcsikat húznak karóba amerika odacsap,és az is logikus,hogy amerika letapossa Albániát.Szóval ennyit a nem tapasztalás által szerzett biztos tudásról.Szóval Biztos,hogy élnek emberek Nepálban?Tuti,hogy kerek a Föld?Tuti,hogy nincs Isten? -
#612 elédrakják...
te meg bekajolod...
mitől is vagy te jobb egy agyatlan hívőnél, aki tényleg nem gondolkozik? -
#611 #610
...sosem látott tudosók
te nekik hiszel
önálló vélemény nélkül -
#610 hát...
nem árt ha gondolkozol közben
egyébként nem látok hit hit közti különbséget
te sosem látott tudosóknak hiszel
én meg öreg történetíróknak
IS
-
Garfield #609 szerintem azért nem árt
sose mondtam, hogy mindent el kell hinni
Hinni. Jól írtad. Ami nem más, mint irracionalitás.
Ha te nem akarod elhinni, amit elédraknak, akkor mindig fogsz találni egy olyan momentumot, amelyen szerinted az adott magyarázat sajna elcsúszik és úgymond nem győz meg téged.
A hit olyan, mint a glett: a különböző egyenetlenségeket szépen elsímitja és kapsz egy sima felületet. -
#608 #564
igen olvastam ... ahogy még sok könyvet ... de párx fatasy könyv után sem kezdtem azt hinni hogy a bennük levő dolgok igazak lennének :DDD -
#607 igen többé-kevésbé...
de inkább kevésbé
amúgy azt tudod, hogy tudosók véleménye szerint, ha valami nem úgy lenne a világegyetemben (valami állandó, már nem emléxem) az egész összeomlana?
-
#606 Az emberiség tudás anyagának 99%a alapul hiten.Te például sokmindent tudsz a világ különböző tájairól,ahol sosem jártál,tudsz emberekről akikkel sosem találkoztál,tudsz a múltról,amiben sosem éltél mindezt azért,mert beültél egy iskolába ahol egy tanár elmondta,hogy mi meg hogy és te elhitted (igen ELHINNI kellett az iskolában is),és még azt se mondanám,hogy ez a tanár tapasztalatból beszélt,hanem neki is átadták a tudást amit ő elhitt.Vannak bizonyítások erre arra,amikről az évek folyamán kiderül,hogy eléggé tévesek(lásd newtoni fizikát megbuktatta Einstein,és elképzelhető,hogy újabb 500 év múlva egy újabb gondolkodó jobb érvrendszert állít fel,és akkor neki fogunk HINNI) és mi ezekben hiszünk.Viszont ha vki még tovább dolgokban is hisz attól buta lesz és lusta lesz.Érdekes szemlélet rendszer.Miért van az,hogy vki aki elhiszi hogy van Párizs,és van ott Eifel torony anélkül,hogy járt volna ott nem lusta és buta,hiszen nem saját tapasztaláson keresztül jutott erre a hitre,aki viszont hisz Istenben és a lélekben,holott nem saját taopasztaláson,hanem másoknak híve jutott erre a következtetésre az? -
#605 #567 Garfield nagyon jól összeszedte mi a különbség hit és hit között ... de te továbbra is ilyen "bizonyitsdbehogyvanfénysebesség" szövegekkel jösz -
Garfield #604 ahol én lakom, abban a világegyetem minden valamilyen tudatos tervezés eredménye
gondolkodik valaki valami, megTERVEZ valamit, megvalósítja, fejleszti
így keletkezett a kalapács, a tv, a rádió, a marcipán és az élet
tehát az elején valakinek gondolkodnia kell, aztán hozzá létre a dolgot ezt itt teremtőnek nevezzük
Eléggé nonszensz érvrendszer.
Azért, mert a tévét valaki feltalálta, nem következik abból egyértelműen, hogy a világegyetemet is feltalálta valaki.
A világegyetem működése jelenleg többé-kevésbé leírható fizikai egyenletekkel, illetve magyarázhatóak egyéb tudományágak vívmányaival. Ezek az ismeretek valósulnak meg az általad leírt eszközökben is, melyek sehol sem lennének a működésüket leíró ismeretek nélkül. -
#603 már bocs, de én szoktam gondolkodni, ha nem haragszol
olvasgatok bibliával, jézussal, szellemekkel kapcsolatos irodalmat
és elolvasom a tudományos cikkeket is
TE is megvizsgálod mind a két oldalt??? -
#602 pl? -
#601 a vicc az egészben hogy sorra állítasz olyan dolgokat amik megdöntik az előzőeket :DDDD -
#600 kíváncsi lennék, te mitől vagy olyan biztos valamiben, amiről tényleg fogalmad sincs hacsak azért mert így nem kell gondolkodni -
#599 kíváncsi lennék, te mitől vagy olyan biztos valamiben, amiről tényleg fogalmad sincs
hacsak azért mert így nem kell gondolkodni -
#598 szerintem azért nem árt
sose mondtam, hogy mindent el kell hinni -
#597 látod ilyen egyszerű kérdésekre nem tudsz választ adni, mert a vallásod sem ad válaszokat ... csak ismételgeted a hülyeségeidet ... ki mondta hogy hinned kell nekem? semmi okod rá ... ahogy a "Istennek" sem kell hinned -
#596 Nemhinném, hogy az ateisták többen lennének, mint a hívők (itt most mindenféle vallásra gondolok). -
#595 nem haragszol ha én elhiszem azért a transzcendentális magyarázatot
anélkül hogy nekem lenne rá saját bizonyítékom?
mint ahogy neked sincs egy csomó mindenre, amiben pedig HISZel
csak az én elméletem (számomra) sok mindent meg is magyaráz, amit a tudomány meg nem -
Garfield #594 A hitvitákban az általad mondottak a leghatalmasabb átverés: ugyanis hiába mond bárki bármit, hiába hoz fel hihetetlenül racionális érveket és összefüggő érvrendszereket, nem fogod elhinni, mert a lényeg, hogy hiszel benne vagy sem. Márpedig a hithez nem kell racionalitás. -
#593 Aki visszatér, az nemvolt agyhalott, ennyi, ennyit nemvagy képes felfogni, sajnálom. -
#592 a buta tömeg az az aki sokan van?
tehát jelen esetben az ateisták? -
Garfield #591 Hagyjál már ezzel a barom "kormány"-dumával...
A testek közti különbségnek pedig lehetnek bőséggel nem transzcendentális magyarázatai is: sejtműködés, idegpályák, elektrokémiai kölcsönhatások, stb.
Persze mivel a mai ismeretek az emberi testről még igencsak hiányosak, így akár van is létjogosultsága valamiféle lélek-keresésnek. (Bár ez számomra ugyanaz, mint a világegyetem teremtésében természetfelettit keresni: a hiányzó természettudományos válaszok helyét kipótolják természetfelettivel.)
Ha láttad a Ghost in the shell 2-t, abban elhangzik: az ember egyszerre szeretne androidot építeni és egyszerre fél attól, hogy ez sikerül neki: a lélek misztikuma elveszne, mert kiderül, hogy az ember nem más, mint atomokből felépülő szerves massza. -
#590 ezt te találtad ki igaz?
miért kéne HINNEM neked? -
#589 ülj le és kapaszkodj meg ...
az istent is csak emberek találták ki mert így könnyebb volt elfogadtatni a buta tömeggel hogy nekik ezt meg azt kell csinálniuk :)
persze a világegyetem , az élet sem csak ugy magától lett , biztos megvan az oka , de ezt még a tudósok sem tudják , de egy biztos nem egy Istennek nevezett "valaki" csettintésének köszönhetem az életemet ...
és ha már Isten meg vallás , mi van a többi vallással , mi van más vallások Isteneivel , ilyen sok isten lenne?
mindig voltak okos emberek , és mindig volt buta tömeg ... és az okos emberek mindig rájöttek hogyan lehet irányitani a tömeget -
#588 értem dr. aramir
akkor elmagyarázná kérem egy tudatlannak?
mi a különbség az élő és a halott között
és hogyan lehet, hogy valaki meghal, mégis visszatér a testébe, más meg nem? -
#587 Nemhiszem, hogy benéztem.
A válaszodban ott van az értetlenség, hogy fogalmad sincs mi a különbség az agyhalál és a klinikai halál között. -
#586 ezt én is tudom
de kicsit tovvább is gondolkozhatnál, ha már ez megvan -
#585 Tv, rádió, marcipán nem magától termett, hanem sok-sok próbálkozás után találták ki okos emberkék, ha erre gondolsz. -
#584 valamit nagyon benéztél
azt nem tudom (persze elméletem van rá, csak nem tudom a tudosók hogy magyarázzák meg), hogy mitől halott valaki
és hogy lehet, hogy egy halott mégis visszatérhet az életbe, más meg nem -
#583 de tényleg...
amint érthetően elmagyarázzátok hogy működik az ateista világegyetem, ahol magugtól teremnek a dolgok
abban fogok hinni
és ugyanígy védeni is fogom, mint a mostanit