1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
  • Aramir
    Te beszélsz? Fogalmad sem volt, hogy mi az a klinikai halál, te szerencsétlen :D
  • mikike
    hülye vagy
    te nem jársz utána semminek
  • mikike
    de elvárásom, hogy mindent magyarázzon meg
  • mikike
    hát...
    arra várok, hogy valaki döntse meg az elméletemet
    adjon a kezembe egy másikat
    örülnék neki és sokkal kényelmesebb is lenne
  • mikike
    és még egy dolog, ezt is már írtam
    ahol én lakom, abban a világegyetem minden valamilyen tudatos tervezés eredménye
    gondolkodik valaki valami, megTERVEZ valamit, megvalósítja, fejleszti
    így keletkezett a kalapács, a tv, a rádió, a marcipán és az élet
    tehát az elején valakinek gondolkodnia kell, aztán hozzá létre a dolgot ezt itt teremtőnek nevezzük

ti még nem csodálkoztatok azon, hogyan kerül pl. a tv a szobátokba és hogyan működik?
    tényleg azt hiszitek magától jött létre, összeálltak az ellenállások egy kupacba?
  • Garfield
    Tudod, az a gond, hogy nem veszed észre, hogy te jól elüldögélsz a magad is keresztény-reinkarnációs vallásos katyvaszodban, onnan osztod az észt, miközben az elvakultságodtól nem veszed észre, hogy nem az az egyetlen helyes út, csak egy lehetséges. Attól még más gondolhatja máshogy és az is lehet helyes.
  • Aramir
    LOL Ezt pont te mondod?
    Arra sem vagy képes, hogy utánna járj dolgoknak, hanem simán ráfogod Istenre, hogy az ő műve.
  • mikike
    hát bazeg
    AZ a bizonyíték rá
    miért a fénysebességre NEKED milyen bizonyítékod van?
  • mikike
    már elmondtam ezt is
    vannak ugyanolyan (sőt jobb állapotban lévő testek) amik mégse élnek
    tehát van valami különbség köztünk
    ezt az élő testben lévő léleknek hívjuk
    ami isten szikrája
    ezt nem (csak) én mondom, hanem még sokan mások, csak el kéne olvasni őket

de gondolom te nekik nem hiszel, mert ők nem a "kormány" álláspontját képviselik
  • Garfield
    Ilyeneket nem pont neked kéne mondanod...
  • BEAST #572
    egyet mondtál ... de azt soxor :))) hogy élsz meg ilyesmi :D de ez hol bizonyíték? vagy mire?
  • Garfield
    Rendben, akkor ne mondj, hanem magyarázd meg, miért bizonyíték Isten vagy bármilyen más természetfeletti létezésére az, hogy te élsz.
  • mikike
    szal olyanról beszélsz amiről megint lövésed sincs
  • Garfield
    Mielőtt még jönne valaki és a lenti, hit-hit közti különbségtételemet kiforgatja: nem állítom, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál, csak azt, hogy hit és hit közt lehetnek különbségek.
  • mikike
    de hát én többször is mondtam bizonyítékot te ostoba
    olvasd már el rendesen a topikot
  • Garfield
    Hogy ki a hülye, arról lehetne vitatkozni.

Például aki összemossa a hit különböző formáit, köztük a vallásos hitet.

A világ és benne a hit-kérdés némileg bonyolultabb, mint ahogy te azt naivan és leegyszerűsítően elképzeled. Csodálkozom, hogy ilyen világi dolgok kimaradtak a fenenagy transzcendentális ismereteidből.

Hogy miről is beszélek konkrétan? Kapsz egy magyar és egy angol szómagyarázatot:
    1. Pallas Nagylexikon
    2. Webster

Különsen látványosan látszik az angol változatnál, hogy hit és hit közt milyen különbségek lehetnek a meggyőződés különbsége alapján.

A fentieket is figyelembe véve pl. Gorvik miért ne hihetné el a fénysebesség létezését azon az alapon, hogy a fizika, mely akalmazza, már jópár valós jelenségre magyarázatot adott.
    Ezzel szemben a vallásos hit általában a feltétel nélküli és tekintélyen alapuló elfogadáson alapul.

Különben érdekes hozzáállás, hogy Gorviktól tudományos bizonyítékát kéred a fénysebesség bebizonyításának, míg a vallás oldalán szó sincs tudományos igényű bizonyítás, csak elfogadása a vallási tényeknek.
  • mikike
    ..csak én úgy látom, hogy az ateistáknak ez nem szokásuk
    elfogadnak mindent úgy ahogy van
    majd a tudósok rájönnek a világegyetem műkődésére
    őket aztán ez nem érdekli
    fárasztó gondolkodással járna
  • mikike
    miért
    ki mondta, hogy úgy kell?
    szerintem sosem hátrány ha valaki legalább megpróbál gondolkodni
  • BEAST #564
    a Biblia a világ egyik legjobb fantasy könyve

qrvajó történetek vannak benne ... a vallással semmi baj , a bibliával sincs ... nem árt ha elolvassuk , erkölcsi alapokat adhat ... de nem szabad szóról szóra, betűről betűre mindent úgy elfogadni ahogy ott leírták ...
  • QuippeR
    Egyébként pedig az ateizmusnak és az antiklerikalitásnak alapból nincs túl sok köze egymáshoz szerintem. Csak hogy visszatérjünk a topik témájához.
  • QuippeR
    "max a keresztenyek szabjak meg, hogyan eljek en. ne legyen abortusz, a gumi rossz, stb, de mindig aozk eletebe szolnak bele, akik nem is a hiveik"

már ne haragudj, de ezt a híveinek mondja az egyház. az más kérdés, hogy ha nem tartod be, akkor úgy érzed, hogy az egyház elmarasztal. erről nem ők tehetnek.
  • QuippeR
    én sem tanultam túl sok filozófiát. sok ellentmondást pedig magában a 'teizmusban', tehát az Istenben való hitben nehéz lenne találni. egy-egy vallásban vagy egyházban már lehet, de ez nem erre a topikra tartozik szerintem.
  • Mike at home
    hatde

nem tanultad filozofiabol?

de egyebkent is tele van ellentmondassal
  • QuippeR
    ez szimplán nem igaz
  • Mike at home
    ki mondta, hogy ne felej meg magadnak? mondtam en, hogy mi a heleyes, igy meg igy kell elned? max a keresztenyek szabjak meg, hogyan eljek en. ne legyen abortusz, a gumi rossz, stb, de mindig aozk eletebe szolnak bele, akik nem is a hiveik
  • Mike at home
    azert mert a vallas irracionalis
  • Mike at home
    na jo, de ezek veges dolgok
    nem egy ideig kene eldegelni, hanem orokke

szerinted szamitana neked barmi, ami a villanaseletueknek fontos?
  • Gorvik #555
    Majd megnézem. Bár szerintem olyan ember nincs a földön, akit mi keresünk. Bár ki tudja.
    Na léptem
  • mikike
    hát...
    nem hiszem, hogy magyarországon van olyan
    de lehet találsz olyan vándor szerzetest
    de pl. SriChinmoy azt állítja magáról, hogy ő megvilágosodott, az pedig azt jelenti, hogy mindent tudsz, ami a környezetedben történik
    mert érted
    (azt hiszem)
  • Gorvik #553
    Csezd meg, mondj már egy olyan embert, aki mindent tud
  • mikike
    és mégsem
  • mikike
    hasonló vallások
    az az érdekes, hogy mennyire hasonlóak azért mind
  • mikike
    hát igen
    nem árt tanulmányozni azt amit bírálsz de mind1
    sokat én sem tudok
  • Gorvik #549
    Ezek mik? Nem hallottam még ezekről:
    kabbala, védák
  • mikike
    nem
    de még közel sem járok az utam végén
  • mikike
    voltak előtte is dolgok
    kabbala, védák meg ilyesmik
    a fáraóknak is volt valami vallásuk és azért az egyiptomiak nem voltak egy nudli nép...
  • Gorvik #546
    Én elhiszem hogy logikus. Csak én egy csomó ellentmodást látok.
    Mi volt a kereszténység előtte időkben? Vagy ami a csúcs. Vatikán forrásokra hivatkozva azt hallottam, hogy Krisztus előtt 3000 évvel ezelőtt alkotta meg Isten a világot. Mindezt Vatikánaa forrásból
  • mikike
    de nem te bizonyítottad be
    elhiszed másoknak
    akik tévedhetnek
    nem mintha te nem...

egyébként ha jól megfigyelnéd a vallást/spiritualitást
    látnád, hogy teljesen logikus az egész
  • Gorvik #544
    Na jó, akkor érthetően:
    A vallásnál, egyházi szónolatoknál, mindig azt hallom, hogy szerint. Valaki szerint, aki valaki másra építkezi, aki megint az előtte hallottakra építkezik.
    A tudománynál is így van: szerint. Csakhogy valamilyen bizonyítékra, felfedezésre építkeznek. Ha később akár bebizonyosodik, hogy helyetelen az elmélet, akkor elvetik. De általában ezeknek is van valami alapjuk, ami előzőleg már bebizonyosodott.
  • QuippeR
    ok. már csak az a kérdés, hogy kereszténynek vallod-é tenmagad?