1142
Eszmecsere a hitről, nem hívők szemszögéből
-
#702 de a tudomány szavahihetőségével kapcsolatban
nekem még úgy tanították az iskolában, hogy a földnek folyékony magja van
nagyon forró volt, aztán elkezdett hűlni és nyílván előbb a külseje hűlt le, a belseje még folyékony
aztán most meg nézd meg az sg-s cikket, ott a hír, hogy szilárd magja van
mert ugye nagyon nagy ott a nyomás és ilyenkor más az olvadás és a forráspont
ja bocs...
és ezt eddig nem tudtátok?
akkor mi a fenének tanítjátok iskolákban?
legutóbb meg egy indexes cikket olvastam, hogy a fekete lyuknál valami mégsem úgy van, mint eddig feltételezték (már nem emléxem pontosan a cikkre)
szóval nem úgy van?
akkor minek kellett körbeadni marhaságot?
a sok ostoba ateista meg elhitte... -
#701 Most azon gondolkozom, hogy magadtól vagy hülye, vagy a csakazértis elvet követed, mert nem bírod beismerni, hogy valamihez kevés vagy
hehe -
#700 hehe
és te jól ismered?
vagy hiszel másoknak, akik azt állítják, hogy ők jól ismerik
és a kormány fizeti őket -
#699 Most rávilágítok pár dologra, amire te csak azt mondanád láttad?
Atomok
Ugyebár van az atomerőmű. Szerinted hogy működik egy ilyen létesítmény? Csakúgy "összeöntenek" pár dolgot, azt működik magától?
Nem, nem, ott bezony olyan szigorúan kontrolált folyamatok működnek, amihez csontra ismerni kell az anyagok viselkedését atomi! szintem.
Mert ha nem, egy kis hiba és bumm. Dehát elég ha Csernobilt említem meg.
Meg mit gondolsz, mért nincsen minden országnak atombombája. Ja, mert ismerni kell az atomok viselkedését?
Aztamááááá
-
#698 mi bajod van kaszi?
te mindent személyesen ellenőriztél le?
akkor elég kicsiny világegyetemben élhetsz -
#697 "ami sok helyen szerepel azt elHISZem" by mikike -
#696 Mivel lépnem kell nem tudok reagálni, majd du.
Na jó tagadást addig is -
#695 én nem tudom, te vagy a tudomány, kutatás és kormány guru
tehát akkor az ms is igaz eredményekkel állt elő
köszi
(hogy ezek után miért is NEM hiszek neked...) -
#694 Mért mit gondoltál? Anno kiállt az amcsi elnök, és bejelentette, hogy van fénysebesség? Holnap meg Bush áll ki megerősíteni?
Hö-hö, szép is lenne -
#693 ööö
ezzel kapcsolatban hadd kérdezzek valamit
lehetséges-e az, hogy ha valaki pénzel egy kutatást, akkor tudja befolyásolni az eredményt, vagy az minden esetben objektív lesz?
pl. amikor az MS win vs. linux biztonsági kutatásokat pénzel
azokat az eredményeket te elhiszed? -
#692 akik ez ügyben végeznek kutatásokat -
#691 aha
oké... -
#690 #509
Ember, a kormányt úgy említettem meg, mint akik pénzelik a projeteket. Mert ugyebár nem a kormány mondja, hogy van fénysebesség, hanem több tízezer tudós -
#689 a lap alján lehet keresni topikon belül ateista barátom, remélem így sikerül megtalálnod a keresőmezőt, most már gondolkodással nem kell vesződni -
#688 Ugytűnik nagyon félreértelmeztél valamit. Melyik hozzászólásomban, mert nem rémlik. -
#687 te említetted, hogy a kormány szerint van fénysebesség (amit persze te nem tudsz bizonyítani, de azért elhiszed) és ez nekem nagyon megtetszett, ezért jövök vele -
#686 "személy szerint NEKEM az igazság keresése a célom ehhez mindent igénybe veszek, TUDOMÁNYT, vallást, mindent, nem válogatok az eszközökben"
Érdekes, pont te próbálsz meggyőzni minket olyan dolgokról, amik megcáfolhatatlanok, megdönthetetlenek, és nem fognak holnap előállni egy új elmélettel.
Másik, mi a francért gondolod azt, hogy mi mindent készpénznek veszünk? Egyáltalán nem így van.
És mért jössz a kormánnyal? Túl sok X-aktákat nézel, vagy mi? -
#685 személy szerint NEKEM az igazság keresése a célom
ehhez mindent igénybe veszek, tudományt, vallást, mindent, nem válogatok az eszközökben
de eddig a vallásoknak több hasznát vettem, az nem változik hetente, mint a tudományos elméletek
ezek közül szinte semmit nem tudok bizonyítani, de ami sok helyen szerepel azt elHISZem
mint ahogy flashx elhisz mindent amit a tudomány (a kormány) elétár, pedig ő semmit nem tud bizonyítani a dolgokból, még az atomokat sem tudná...
ennyi haszna a vallásnak is van, megmagyarázza a világot és ha nem akarsz nem kell rajta gondolkodni, van kész világképed
nos én legalább gondolkozom közben, megpróbálok valami szintézist állítani, aztán ami jónak tűnik azt megtartom magamnak
ami nem állja meg a helyét azt elvetem
szívesen elfogadnék egy működő ateista világképet, ha lenne olyan ami megállja a helyét
és így gondolkodnom sem kéne
de sajnos egyelőre ilyennel nem találkoztam
-
#684 "Behoznék még egy dolgot. Tegyük fel, hogy egyszer csak fejlődöképes, inteligens életre bukkanunk a földön kívül (bizonyíthatóan).
Akkor mi van most. Őket is Isten teremtette volna (az ő képére)?"
minden vallás másképp reagálna. hogy a keresztény egyházak hogyan, arról gőzöm sincs.
nekem például egyáltalán nem rendítené meg a világképemet, mert nem hiszem hogy a sárga bőrünk, a két szemünk, meg a vízháztartásunk tesz minket Istenhez közeli lényekké. de valószínűleg minden egyes ember máshogy reagálna.
-
#683 A tudomány is foglalkozik a lélekkel: ott van a pszichológia.
De nem hiszem, hogy úgy szét lehetne választani a dolgot, ahogy te gondolod. Nincs olyan, hogy "anyagi világ" vagy "lélek/szellem világa". (legalább is semmi nem utal a létezésükre) Egy világ van, amelynek része minden általunk megtapasztalt jelenség. -
#682 Én nem tartok kizártnak semmit.
A kérdés az, hogy mit tartunk "igazságnak"?
Én azt az állítást tartom "igazságnak", amit logikai-tapasztalati
módszerekkel leelenőriztünk és újra és újra le tudunk ellenőrizni.
Tehát ha mondjuk nekem nem tetszene az ősrobbanás-modell, akkor (elvileg) nyugodtan építhetnék rádiótávcsövet és leelenőrizhetném az elméletet alátámasztó bizonyítékok helyességét, vagy akár új modellt is alkothatnék (aminek természetesen ugyan úgy összhangban kéne lennie tapasztalatokkal).
Azzal az állítással viszont, hogy a "Világot Isten teremtette", nem tudok mit kezdeni. -
#681 Jó cikk, érdemes elolvasni, csak kurvára idegesítő, hogy talán 640*480-ban írták-tördelték a cikket :D -
#680 Azt hiszem sokunk magyarázatát visszaigazlja a belinkelt cikk.
Könnyebb elfogadni
A Soproni Evangélikus Líceum cikke -
#679 vagyok = vagyunk :PPPPP -
#678 A miért ugyanúgy titok marad mind a tudomány, mind a vallás számára. Már ha van miért -
#677 Arra, hogy hogyan alakult ki, tudni fog válaszolni idővel -
#676 naigen ... én ezzel a lélek dologgal sem vagyok egészen kibékülve ... mi az a lélek? és honnan vesszük hogy van? ... miért vannak érzéseink és miért van tudatunk? miért vagyok "többek" mint az állatok ... biztos erre is megvan a magyarázat mind2 oldalról ... de akkoris ... -
#675 Alapvető probléma,hogy míg a tudomány a dolgok "anyagi lényegével" foglalkozik,addig a vallás a "lélekkel",és amikor az egyik belefolyik a másik ügyeibe,na olyankor megindul az ereszd el a hajam. :-) A tudomány sose fog tudni választ adni arra,hogy honnan és miért származik az élet,és hogy mi annak az értelme,és a vallásosság sosem fog technika előtörést hozni.Még a világ problémája is állandó,éspedig a hangsúly szélsőséges eltolódása.Régen a vallásosság felé,manapság a tudomány felé.Csak az egyensúly megtalálása fog igazi eredményeket hozni,de erre még várni kell. -
#674 Naponta találnak fel apró-cseprő dolgokat, amiket annak a tudásnak köszönhetünk, amik a tudományból következnek -
#673 Mivel nem képezhetünk minden ember teológussá kénytelen bevezetni vmi egyszerűsítést,a "tudomány is él ilyen fogásokkal",hiszen neked sem magyarázzák el apróra a "tudás templomaiban" amit iskolának is nevezhetünk,hogy mitmeg hogy,csak főbb vonalakban,aztán előtted a lehetőség,lehetsz Isten papja,vagy a "tudásé".(ez utóbbi alatt nem feltétlen a tanárokat érteminkább a tudósokat) -
#672 épp az hogy nem, a vallás szerint nincs tele az egész élet egyenletekkel, meg ilyenekkel, hanem csak van
-
#671 hmm nemtom ... biztos van valami ami "irányit" mindent , nevezzük sorsnak , véletlennek , "istennek" ... az egész élet egy nagy egyenlet tele változókkal ...
nekem az nem tetszik hogy ezt a vallás megszemélyesíti ... van Isten és Ő csinált mindent ... -
#670 kihagytam, hogy köszönhetően
Mert ha tényleg Lucinak köszönhetem, hogy élek, akko' thanks -
#669 Elvileg azért mondják, hogy véges, mert anno egy pontból indult ki minden, és terjedt tova. Véges határvonal ott van, ameddig kiterjed az anyag. Ahol nincs anyag, ott nincs semmi.
Persze aztán kitudja, ez a mostani elmélet, ami még megdőlhet. -
#668 De mért keresné a vallás az élet értelmét, legalábbis a kersztény vallásban. Isten megteremtette, aztán Lucifernek/Sátánnak kiűzték a két elsőt a paradicsomból, azt annyi. De mért keresnék? -
#667 Mondjuk kicsit off,de eleve mi az a végtelen?Már ezt is nagyon nehéz elképzelni,mert mondjuk egy körvonal végtelen,hiszen nincs vége,ahol véget érne ott ismét jön az eleje,tehát az univerzum végtelensége is ilyen lenne,hogy ahol vége lenne hirtelen ott az eleje,ezt le lehet írni 3 dimenzióban?Egyesek szerint több dimenzió is van,ezt hogy tudjuk leírni?A tudományban is legalább annyi a hit szerepe,mint a vallásban,mind2 keresi az igazságot,csak az egyik a számokban keresi melyeket mi emberek teremtettünk,mások spirituális dolgokban melyekre szintén mi magunk teremtünk "szabványokat".A kutatás folyik,kérdés ki ér előbb célba,de tartok tőle senki nem fog sose. -
#666 "Mikis kérdés" -
#665 Van olyan elmélet is, hogy nem végtelen a világegyetem és azis megvan magyarázva :) Igaz, bizonyítva ez sincs, csak egy feltevés a sokközül. -
#664 Akár. Ezért mondom magam nyitottnak
Meg a másik: hova kerül az állatok lelke? Ez most olyan Mikis kérdés, de erről sem hollatom soha semmit -
#663 Nem lehet végtelen,ha egyszer tágul szerintem,de én sem értek ennyire hozzá.