53
  • BiroAndras
    #53
    Ugyanezt megfizeted itthon is, csak nálunk nem írják rá a számlára.
    De szerencsére lehet venni matrica nélküli lemezeket is, lényegesen olcsóbban.
  • hangulati
    #52
    nem teljesen ide tartozo, de megis kozeli tema.
    jo harom evvel ezelott kanadaban vettem egy doboz ures cd-t. a szamlan felfedeztem egy kis osszeget, nem emlekszem, mennyi is volt, de talan az ar husz szazaleka. az a neve, hogy "audio levy". nos, ennek utananeztem, es kiderult, hogy ez a jogdij, melyet elore ki kelett fizetnem. nos. akkor azt kerdeztem, hogy a cd-re csakis zenet irhatok, ami persze inyenesen szerzett, letoltott anyag? sajat alkotasaim, fotoim, egyebek nem lehetnek tarolva? ezekert mifele jogdijat vagyok koteles fizetni? ezek utan ilyesmin nem kene meglepodni. ez a cenzura egy burkolt formaja. de, aki azt hiszi, hogy szabadsag, es demokracia tenyleg letezik, az almodik. ugyanis lehetetlen. sajnalom a diakot. remelem, megussza. vannak allatok, melyek egyenlobbek a tobbi allatnal. Disznok...
  • Hegyikecske
    #51
    igazad van, de ebben is akkora pénz van h. még mindig az üzlet az elsődleges szempont...
  • Hegyikecske
    #50
    Nevetséges, de ha ott az a szabály...
  • Runo
    #49
    Pár éve úgy próbáltam a netet népszerűsíteni, hogy azt mondtam:

    "Amit a neten nem találsz meg, az nincs is'"

    Gondoltam ezzel arra, hogy milyen jó is az internet, mert "ingyen" lehet tanulni...

    Hát ezekután... annak viszont nagyon örülök, hogy mindneki fel van háborodva a történteken!

  • gregor
    #48
    A golyostóll és a ceruza árában,még nincs jogdij?!Hisz ezekkel az iróeszközökkel bármit lemásolhatunk!:)))
  • formatuq
    #47
    de,lehet, hiszen az ures papirban, a fenymasolo araban benne van a jogdij, nem?
  • pemga
    #46
    Ha már itt tartunk:

    a VEKTOR(tm) nem az alterego(tm) csoport bejegyzett tulajdona, ez csak egy jól hangzó matematikai kifejezés(tm), a matematika órákon így továbbra is jogdíj nélkül elhangozhat.
  • pemga
    #45
    Ez vonatkozik pl. az énekórán át bemutatott hanganyagokra és kottákra is? Vagy esetleg a rajzórán felhasznált művekre? Tejóég, nekünk a könyvből kellett papírra másolnunk egyiptomi véséseket, a bűn útjára kényszerítettek ártatlan lelkű kiskorúakat :). Ezt a vergődést... Ezzel kb. az internet alapeszméjét rugdossák, amiért az egész létrejött a legelején.
  • TeszteloPontHu
    #44
    Korábban nálunk oktatási célból szabad volt a fénymásolás, tehát a tanár nem követett el jogsértést pl. egy feladatlap lemásolásával. Asszem tavaly ez megváltozott (talán az EU miatt).
  • [HUN]PAStheLoD
    #43
    igazad van , énis ezt pampogom már jó régóta, de kéne tenni is valamit ..
  • Killgore
    #42
    Jah, rohadt módon igazad van!
  • valamit
    #41
    A helyzet szerintem az, hogy a digitális média lehetővé tenné, hogy olcsón (nagyon sokkal olcsóbban mint most) adják a zenét/filmet/könyvet/stb-t, és ha így tennék sokkal-sokkal többen fizet(het)nének érte, viszont szerintem a kiadók hasonló problémával küszködnek, mint a magyar állam az adócsökkentéssel kapcsolatban. A nép akarná, elvileg akár még működhet is, de van benne kockázat is...
    Amúgy meg szerintem is az volna a tisztességes, ha a digitális (nevezezzük most) információk szépen lecsökkennének a jelenlegi ár töredékére, azaz a megfizethetővé válnának a jelenlegi néppesség többszörösének... ha a kettő megfelelő arányba lenne, talán még a szerzői jog (illetve egyéb eladási) bevételek is nőnének. (valszeg ez kéne ahhoz, hogy a kiadók megnyugodjanak) Plusz egy csomó ember kultúrához jutna, hála a digitális tartalom olcsóságának, például talán a fejlődő országok, stb. Ez meg magával hozhatna egy sor más dolgot, amit esetleg most nem is láthatunk...

    Víziónak vége:)
  • noss
    #40
    "A kiadó (...) az internetszolgáltató segítségével nyomára akadt a rejtélyes elkövetőnek (...)
    Ezután a 15 éves fiú megváltoztatta a domain nevet, majd újra elérhetővé tette a kifogásolt tartalmakat.
    "
    ????????
    Mi ez a szerencsétlen +fogalmazás?? A gyerek rájött, h üldözik?? (Letiltották az oldalát v mi??)

    Egyébként meg érzésbűnöző! Halált neki! (Equilibrium)
  • Myron
    #39
    milyen kibaszottul igazad van. hova tart a világ...
  • echo
    #38
    A lemezkiadóknak elnézik ezt a cirkuszt és lassan mindenki vérszemet kap: szoftver szabadalom, tankönyvek, mi jön még? Én már azt várom, hogy az éttermeknek jogdíjat kelljen fizetni a felhasznált receptek alapján főzött ételek után. Ami szerintem ennyi erővel jogos lenne.

    A nehéz az, hogy két egymással ellentétes, ugyanakkor jogosnak tűnő állítás van: a szerzőnek tényleg biztosítani kéne valami jutányos nyereséget, de ugyanakkor szabadon kéne tartani minden tudást, információt, technológiát, hogy ne nőjjön tovább az ezek monopolizálódásából adódó szakadék. Nekem nincs ötletem, hogyan lenne mindez kivitelezhető. Mondjuk az olyan helyeken mint a lemez kiadás, nem is akkora tragédia, ha a szerző egy vasat sem kap, legrosszabb esetben senki nem fog dalt írni, de egy tankönyvnél vagy valami tényleg hasznos technológiánál, azért valahogy fenn kell tartani az anyagi motivációt, csak hogy lehet ezt anélkül, hogy a mostani, mindekit bűnözőnek nyilvánítunk világ jönne el?
  • h4x0r
    #37
    Ne kérj bocsánatot, szerintem sokan érzünk így. Voltak olyan könyvek, amiket egy az egyben másolja mindenki. Többnyire ötezer forintos, egyszer használatos matekkönyvekről van szó.

    A másik az, hogy a tudás hatalom, annak meg megvan az ára.
  • jefferson83
    #36
    Szívemből szóltál.
  • pepe003
    #35
    Ez is csak a pénzről szól.... :(
  • Stormreaver
    #34
    Ez az eset ismét ékesen bizonyítja, hogy mostmár eljutottunk arra a pontra, amikor egész egyszerűen tényleg elvette a pénz az emberek (vagy mondjuk úgy: a döntéshozók) józan eszét.

    "Egy 2003 januári ítélet indoklása szerint amennyiben ez törvényes lenne, akkor a tankönyvek eszmei és valódi értéke rövid időn belül a nullára csökkenne és senki nem vásárolná őket, hiszen mindent meg lehetne találni az interneten."

    Ez mégis ki a redvás f@szomat érdekel??? (most attól függetlenül, hogy hazugság, de még ha igaz lenne akkor is!) Ha az anyagi értékük nullára csökken, azt magasról leszarom. Nem azért találták fel a tankönyvet, hogy anyagi haszon legyen belőle, b@sszátok meg! Ezek még mindig nem értik, hogy lehet(ett) valaminek más célja is mint a közvetlen anyagi haszonszerzés...
    De lássuk csak mit is mond még az ítélet: eltűnne az eszmei értékük is! Normálisak ezek???
    Ez kb. olyan mintha én azt mondanám: az Odüsszeának és a Bibliának az eszemei értéke nullára csökkent, mióta nem kell egy-egy példány sokszorosításáért jogdíjjat fizetni Homérosz, illetve a próféták és az evangelisták örököseinek...Jajj elnézést, ezek után a könyvek után soha nem is kellett jogdíjat fizetni, tehát soha nem is volt ezeknek a műveknek eszmei értékük!

    Most szeretném röviden interpretálni ezt a bírósági ítéletet, csak hogy világos legyen mit is jelent:
    Kurvára nem érdekel minket, hogy a tankönyvet mint műfajt anno azért találták fel, hogy az egyszer már megismert/megtanult dolgok fennmaradjanak, és minél többen tudjanak belőle okulni; szóval hogy az emberi tudást terjesszék. Nem. Ami minket ebből az egészből érdekel az pusztán csak annyi, hogy időközben ebből létrejött egy fasza kis biznisz, amiből páran jó zsírosan meg tudnak élni, és nemhogymár ezentúl ne tudjanak...

    Ami ennyire felb@szta az agyamat, az a szövegezés nyíltsága: végsősoron azért nem lehet ezt a dolgot megcsinálni, mert akkor "senki nem vásárolná őket". Itt tartunk ma, hogy ha valamit "senki sem vásárolna", akkor amiatt valakit vagy valakiket el kell ítélni....Hát a kurvaélet!
  • Myron
    #33
    Szerintem jobban tennéd ha feladnád magad akkor az enyhítő körölménynek számítana. Vagy nem, én nem értek ehhez :)

    Tényleg mit szólnának ha valaki besétálna a rendőrőrsre és feladná magát hogy lefénymásolt 2 oldalt az angol tankönyvből és odaadta a szomszéd kisfiúnak mert beteg volt és nem akart lemaradni. Erre szerintem rögtön bilincsbe vernék a tagot és ... hú inkább le sem írom olyan szörnyű dolgokat tennének ott vele...
  • Csaba
    #32
    Jézusom! Akkor én iszonyú nagy bajban vagyok! Ma énekeltem egy dalt a szobában, és hallotta más is! És nem kértem engedélyt a dal szerzőjétől, hogy használjam a dalát előadásra. Húúúú, most mi lesz? Bűnöző lettem, segítség!!!
  • Csaba
    #31
    Igen, csak a gyilkosnak van egy nagyon rossz tulajdonsága: Visszalő, és elkapni is nehéz. A 15 éves gyerkőc meg maximum a fénymásolt iratokat vághatja hozzá védekezésként a rendőrhöz, azzal könnyebb elbánni...
  • Killgore
    #30
    Hát erre inkább nem szólok semmit, mert bannolnának az sg-ről a szóhasználatom miatt.
    Anyit mondanék, hogy mi a f.sznak foglalkoznak ilyenekkel, mikor tényleg annyi de annyi ilyen eset történik naponta az iskolákban... És még az a b.zi kiadó is perel, és kártérítés követel. És mit fog követelni egy szerencsétlen sráctól? Vagy fizesse élete végéig a tartozást?... Ez már nagyon durva. Tényleg inkább a gyilkosokkal, és más bűnözőkkel kéne foglalkozni, nem ezzel. Rohadt szemetek.
    Bocs, ha valakinek nem egyezik a véleménye az enyémmel)
  • bitubo
    #29
    JÉZUSOM MICSODA GAZTETT KOMOLYAN...
    nem hogy inkább a sorozat gyilkosokat,a gyermek rablókat és a pedofilokat basztatnák,az ilyen légböl kapott faszságokhoz van eszük..
  • pemga
    #28
    Erre egyébként én is gondoltam már, hogy milyen vicces lenne levédetni azt az eljárást (ld. szoftver-patentek), hogy akit valamilyen előre rögzített szabályok szerint egy bíró bűnösnek talál, azt börtönbe lehessen zárni. És ez a módszer a mienk, tessék mást kitalálni, beeee. Na, kb. ez a színvonal.
  • pemga
    #27
    Ők okos emberek, készültek erre: a törvényeket nem védi szerzői jog, vagy bármi egyéb ilyesmi. (Egyik ország a másik jogrendszerét szabadon másolhatja, reprodukálhatja, módosíthatja :)). Sőt, a törvénykönyveket ingyér elérhetővé kell tenniük bárkinek aki kéri (nyilván ez ott helyszini olvasást jelent, és roppant emeltdíjas fénymásolást.) A Complex cd-jogtárban is pl. nem a jogtárért fizetsz, hanem a jogászok által elkövetett kommentekért. Sajátmaguknak nem tesznek keresztbe :).
  • Ironka
    #26
    Akkor a joggal van a baj. Amelyik törvényt gyakorlatilag MINDENKI megszeg, az szar törvény. Parlamenti képviselő bácsik vajon nem fénymásolnak, pl törvénykönyvekből?
  • Cat #25
    attól még hogy mindenki csinálja, jogellenes

    Magyarországon is volt ilyen jegyzetmásolásból rendőrségi ügy tavaly ősszel
    A nyomozások olyan vállalkozásokat, illetve azok vezetőit érintik, amelyek fénymásolási szolgáltatásokat végeznek felsőoktatási intézmények közelében, vagy azok épületében Szeged területén
  • Cat #24
    irja, latin tankönyv
  • Mike at home
    #23
    a verset csak magadban olvashatod el, ha felolvasod, vagy elszavalod, az mar musor, fizetned kell
  • Mike at home
    #22
    lassan mindennaposak a vegzalasok

    a kov. forradalom nem politikai lesz, hanem a kiadok elleni, amikor az embereknek majd betellik a pohar
  • Mike at home
    #21
    en amelyik kiado ilyen rohadek, annka nem veszek meg tobb konyvek

    erre figyeljenek, drga kiado urak!

    mint ahogy az Argo-t sem neztem meg azok utan, amit Arpai muvelt
  • Mike at home
    #20
    a mocsok, ezert minimum halalt erdemelne

    megall az eszem, ennel jobb dolguk nincs?
  • [HUN]PAStheLoD
    #19
    nálunk a suliban régebben lehetett fénymásoltatni pár forintért , aztán kiderült hogy jogdíjazzák és kijött, hogy kb 2x annyi a jogdíj (7 ft) mint a másolás költsége..
  • [HUN]PAStheLoD
    #18
    igen , régen évfolyamonként volt a tankönyv .. és egy tankönyv jó volt 20 éven keresztül, akkor is csak azért cserélték le , mert esetleg elavult .. nem mert szétbarmolták a diákok , tehát nem tudom mért nem lehet átadni mindig a köv. osztálynak a könyveket , én itthon őrzök 3 nagy doboznyit .. vszleg sose nyitom ki őket, még érettségire se ebből ezekből fogok tanulni ,tehát minek akkor ?

    A tankönyvbiznisz is jól megy .. néha rájövök, hogy mindenből pénzt csinálna ma már , gusztustalan egy világ ez :C
  • valamit
    #17
    szerintem a kulcsszavak sok esetben a: saját használatra - azaz megtanulhatsz magadnak verset, de nem adhatod ki könyvben, hogy Weöres Sándor összes verse, mert azt még (azt hiszem) védi a szerzői jog, a klasszikusokat (Petőfi, Csokonai) már nem; a könyvtárban való olvasásra külön jogszabály van, ami engedélyezi ezt, sőt talán még a másolást is (és alighanem ezért fizetnek is a könyvtárak, például minden fénymásoló után egy állandó havi díjat), de erre nem vennék mérget, de azért alighanem van valami ilyen.
    a neten való megjelentetés viszont tök más szerintem, az olyan mintha én csinálnék egy városi tévét és a videotékából meg kihoznám a kazikat azt leadnám, hogy nézze a nép... olcsó volna:) de lehet hamar seggberugnának :)
  • entreri
    #16
    Mindennapos dolog, hogy lefénymásolok a fősulin egy-egy könyvet/könyvrészletet. Miért? Mert nincs felesleges 7000 pénzem egy olyan könyvre, aminek egy félév múlva soha többé nem veszem hasznát. A tanár is fénymásolt lapokat ad. Bunkóság ilyenért perelni. Mindenki csinálja.

    Ami nem teljesen ide tartozik, de kikívánkozik:
    És még lehetne beszélni az "ingyenes" oktatásról. A cigányok megkapnak minden tankönyvet ált./középsuliban ingyen, amikor több segélyt kapnak, mint amennyit a szüleim összesen keresnek.
  • hornbali
    #15
    Hát ez eszméletlen milyen világban élünk, ilyenért perelni???

    Pfff...
  • [HUN]PAStheLoD
    #14
    de lehet a/4es laponként 7 ft .. a JOGDÍJ! ;]