87
-
Slartibartfast #47 Hali, én így tudok elképzelni egy fekete lyukat a Földön: (csak spekuláció, nem kell elküldeni engem sehova)
1. a létrehozó tömeg: 1-2 aranyatom meg még egy két részecske, amivel bombázták öket
2. ezek szétmennek szubatomi részecskékké, mondjuk mezon, pozitron, kvark, lepton, azistentudja még mi.
3. ha ezekkel elkezdesz legózni, összetudsz belölük rakni mindenféle egzotikus strange mattert, pl amiben minden proton kicsi, kék és fánk alakú
4. ezek valószínüségét megnézték, hogy mi lenne, ha kicsi, kék és fánk alakú protonok keletkeznének, majd nevettek és elmentek kávézni
5. ha esetleg úgy összeroppanna az aranyatom, h legyözné a gravitációja az összes elektromos kölcsönhatást, a tömege akkor is überkicsi lenne
6. az a kevés gravitáció, ami meg ott azt az 1-2 ezt-azt összetartja, az izé, az négyzetesen gyengül a távolsággal, és 0,0000001 nm-rel arrébb már semmi hatása nincs. Szerintem.
7. az esetleg keletkezö fekete lyuk aztén szép csöndben elrejtözik valamelyik sarokban, és ott dekkol, mert nem tud közelférközni egy másik atomhoz sem (van egy fekete lyuknak elektromos töltése?)
8. lehet, hogy a Hold is tele van ilyen kis bújócskázó fekete lyukakkal, csak éppen ki vannak közösítve
9. szóval sztem no para
+1. hogy haladnak a legújabb fúziós kutatások? ezeknek van közük hozzájuk?
voltam: Dv
-
Deus Ex #46 Üdv.
Ha jól emlékszem, a mérési program kezdete előtt keringtek legendák a kisérletek esetleges olyan akaratlan eredményéről, mint pl. egy fekete lyuk. Az efféle váratlan események lehetőségét avval vetették el, hogy egyrészről a szóban forgó energia több nagyságrenddel alatta van a kritikusnak, másrészről pedig a Hold felszínét évmilliárdok óta bombázzák a vizsgáltnál nagyságrendekkel nagyobb energiájú részecskék, és semmi jel sem utal arra, hogy bármikor is ilyen fordulatot vett volna az események menete.
Amennyiben felfüggesztjük ezirányú kísérleteinket, akkor belátható időn belül nem megyünk sehová, egy másik csillagrendszerbe pedig pláne nem.
Végül hadd legyek cinikus, ha gyártunk egy fekete lyukat, az már nem a mi problémánk lesz..:-) Nem tudja valaki, mennyi idő alatt nyelné be a Földet egy fekete lyuk? Vagy egész pontosan mi is történne akkor, ha a szóban forgó körülmények között kialakulna egy stabil fekete lyuk..? Nekem jelen esetben a katasztrófa forgatókönyv szóra a jó öreg "Mit teszel, ha atomvillanást látsz? Megnézem, mert utoljára látok ilyet, magamra terítek egy lepedőt, majd laposkúszásba kezdek a legközelebbi temető irányába!" c. stratégia tűnik a legreálisabbnak..
További kellemest. -
vegesm #45 Naná hogy a sötétben tapogatóznak(na ezért annyira nagyon nem, valamit tudnak:)), azért kisérleteznek -
dez #44 Mindenesetre, ha pl. nem lesz nagyobb valami véletlen romboló (vagy "számunkra hátrányosan építő" :) ) hatás sugara, mint a Földé, csak mondjuk mint egy városé, országé, hát akkor a tudománynak reszeltek pár száz évre. Az sem túl okos húzás. -
Chappy #43 igen, minden szart csinálnak, aminek haszna nincs. semmi haszna nincs az atombombának, mégis verseny lett abból is -
palika22 #42 Nekem olyan érzésem van, mintha a tudósok csak tapogatóznának a sötétben. A végén tényleg létrehoznak egy fekete lyukat amire majd azt mondják bocsika??? -
Chappy #41 persze, vannak ilyenek... -
#40 Ez igen ;-) -
kukacos #39 Ackro, az kizárólag a mágneses hatásról szólt... a Földnek reszeltek volna, ha olyan távolságra egy magnetár lenne, az akkréciós korong, az egyéb sugárzások és sok minden más miatt :) Egyébként ez a mágnesesség is döbbenet, tekintve, hogy egy NMR-berendezéstől fél méterre már kutya baja se lesz az órádnak, pedig belül akár több Tesla van (a mágneses erővonalak térben szóródnak, a térfogat meg meglehetősen gyorsan nő a távolsággal...) Mindesetre a magnetárnak semmi köze az RHIC-s kísérletekhez. Itt az a kérdés, hogy örülnél-e, ha pl. "véletlenül" egy magnetár keletkezne a laborjukban... :) -
#38 Nem kell azért túlzásokba esni!
itt az sg-n volt egy hír egy magnetár kitörésről, és abban a cikkben példának hozták fel, hogy ha ez a magnetár a föld-hold távolság felénél lenne tőlünk, a hitelkártyáinkat tönkretenné... szóval nem szívná le a légkört, nem módosulna a föld pályája, nem lenne szökőár, de a hitelkártyáinknak reszelnének... -
Flashy #37 valamelyik játékban volt már singularity weapon, de nem emlékszek melyikben. :D -
kukacos #36 A Hawking-sugárzást még soha senki sem "mérte ki", mint ahogy szingularitást sem látott sosem, maximum következtetünk a jelenlétére. A gravitáció és a kvantummechanika határkérdései mai napig nagyobbrészt tisztázatlanok. Mi van, ha a jelenlegi elméletek valami fontosat kihagynak? Széttárjuk a kezünket, miközben a Föld mondjuk strangeletté vagy egzotikus anyaggá alakul, és azt mondjuk majd, hogy "bocsika, erre nem gondoltunk?" (Bár valószínű nem lesz idő széttárni a kezünket.) -
kukacos #35 Ezekkel a kísérletekkel le kellene állni, amíg az emberiség nem települ meg más égitesteken, de leginkább más csillagrendszerekben. Nincs rá semmilyen garancia, hogy valamely nagyenergiás kísérlet nem vált ki ismeretlen fizikai jelenséget, ami a Föld - vagy akár a teljes Világegyetem - pusztulásához vezet. Sajnos a kockázatbecsléseket azok az emberek csinálják, akik abban érdekeltek, hogy a kísérletek menjenek, mert más nem ért hozzá. Ráadásul ismeretlen jelenségekről nyilván nem lehet értelmes kockázatbecslést csinálni. Martin Rees részletesen elemzi a kérdést az "Ütött az utolsó óránk?" c. könyvében. Mellesleg egy ilyen jelenség bőven magyarázná az idegen technikai civilizációk látszólagos hiányát: egyszerűen előbb-utóbb eljutnak az anyagszerkezeti kutatásokban arra a pontra, hogy mind ugyanabba a végzetes csapdába esnek. Kicsit morbid egy olyan Univerzum, ami csírájában megöli a gyermekeit, de lehetséges. -
Kryon #34 Aranyat "gőzölögtetnek",a gőz egy iongenerátorba kerül,ott ionizálódik,(töltött részecske lesz),majd ezen ionokat belövik a gyorsítóba,ami jól felgyorsítja őket,aztán csatt... -
Chappy #33 neeeeem. vmivel leszedik. amúgy qrva időigényes 2 aranyatom szétszedni, a kötésük és a méretük miatt. amúgfy most már tudják az arabok, milyenek lesznek az új fegyverek -
#32 Fekete lyuk sokféleképpen képződhet, nem csak neutroncsillagból. A sűrűsége meg nem olyan nagy, hogy egy gombostűfejnyi földtömegű... én úgy emléxem, hogy egy átlagos pénzérme méretű szelet olyan 2-3 tonna.
én arra lennék kíváncsi, hogy ezeket a kísérleteket hogy kivitelezik, márminthogy hogy raknak egy aranyatomot a gyorsítóba? jóskabá bemászik egy marék aranyatommal és berakja a csőbe? -
Don Vito #31 azért jó látni hogy ennyi tudomány szerető emnber van itt az SG-n -
Don Vito #30 Most elképzelte, ahogy a tudósok a kísérlet előtt hegymászó kötéllel meg karabinerekkel rögzítik magukat, az értéktárgyaikat meg a jegyzeteiket magukhoz szorítják, aztán indul a kísérlet -
Kryon #29 Hopp,a Hameddel való egyetértésnél te vagy a másik akire utaltam..... -
#28 Paul Davis az író. -
Kryon #27 Nem hinném,hogy a Földön képesek lennének "stabil" f.-lyukat előállítani még szándékosan sem,véletlenül meg pláne nem.Ezen "labor-lyukakban"az a jó,hogy igan kicsiny a tömegük.A "párolgás" sebessége pedig fordítottan arányos a tömeggel,kvázi ezek a kis lyukak rendkívül rövid életűek,a "vészleállítást" természetüktől fogva tartalmazzák.... -
Kryon #26 Gravitációs tere mindenképp van,amire Te gondolsz az a mágneses tér.Noss ,ha anyagot nyel el a f.-lyuk akkor a gyorsan forgó un. akkréciós korong dinamóhatása miatt talán mágneses tér is fellép...,(annyira azért nem vágom),a korongra merőlegesen a pólusoknál pedig anyag lövell ki a korongból(nem a fekete-lyukból!),ezt nevezik úgy hogy jet.Az előbb leírtaknak azonban semmi köze a Hawking-sugárzáshoz. -
daveofgod #25 gratula! jó megfogalmazás volt. én remélem, nem lesz sosem annyira hülye ember(tudós) aki, esetlegesen a "tök buli, most képzeld el!" cuccon elindítanának olyat ,amibe a Föld is"beleroskadna". mert persze "buli", "nézd van egy saját kis f-lyukunk!" "francba, nem tudjuk leállítani, kitör!!!!!" cuccost én elkerülném. Csernobilban is csak gyakorlatnak indult, aztán mi lett belőle!!! játszogassunk csak.. -
CeNTeR #24 Én is pont ere gondoltam......
Én is felvettem a suliban az Asztrofizika órát, neutroncsillagok, fekete lyukak, csillagokban lévő fúziós energia számolgatása, de én azokon már aludtam. ¶:)
Egyébként a fekete lyuknak is van gravitációs tere, és az Északi sarka fölött szivárogtatja ki azt a röntgensugarat, mert ott valahogy úgy záródnak az erővonalak? Talán... -
Kryon #23 Mindkettőtöknek igaza van.A fekete-lyukba hulló anyag röntgensugárzást bocsát ki,a fekete-lyuk pedig az un. Hawking-sugárzást,ami nem azonos az előbbivel.Ezt nevezik a f.-lyuk párolgásának is,mivel ekközben tömeget veszít sugárzás formájában.Ez úgy történik,hogy a lyuk meggörbíti a teret,a térben a kvantummechanika alapján sohasem 0 az energia hanem a határozatlanság miatt virtuális részecskék,részecske-antirészcske párok és virtuális fotonok jelennek meg s tűnnek el.Ez a "negatív energia" v. "vákuumenergia" ez mindenütt van,még vákuumban is.A Casimir-effektust mérve (mely szintén e miatt van) ki is mutatták h. ez így van (ha jól tudom 1997 Los Alamos).Na szóval az erősen meggörbült f-lyuk körüli térből energia sugárzik ki,de ez csal kölcsönvett energia (-),a kölcsönt a f.-lyuk "fizeti vissza" tömegégől (E=mc2),így tömege csökken...,valami ilyesmi.. -
Mijo #22 Korábban azt hitték/hittük, hogy semmi sem hagyhatja el, és ami pedig közel kerül hozzá, az nem tud szabadulni. Ezt cáfolta meg Hawking matematikai módszerekkel.
Az más kérdés, hogy az extrém gravitáció befolyásolja-e a fizikai törvényeket. Remélem nem. -
Zsoldos #21 Hat, ha tobbmillioszorosara nagyitjak, olyan fegyvert alkothatnak a segitsegevel, ami akar egy bolha elpusztitasara is kepes :) -
#20 Mi lesz ha terroristák kezébe kerül??? -
#19 Ez miért fura...:) -
#18 Azért kicsit fura, hogy ilyen baromi kicsi dolgok vizsgálatához ilyen baromi nagy cucc kell. -
Zsoldos #17 Ugy tudom nem olyan jelentos a sugarzasuk, hogy azzal meghatarozhato legyen a helyzetuk. A gravitacios hatasukkal szoktak lebukni, pl ha furan mozog a kornyekukon egy egitest. -
Zsoldos #16 Ezt most komolyan gondoltad? az eleg problemas lenne, ha a tudomanyokban minden felteteles modban lenne :) Tudod, ha 0 a valoszinusege, hogy valami nem letezik, akkor az letezik. -
Freddy TNT #15 gépen=képen -
Freddy TNT #14 Frankó ez a mikrohullámú sütő a gépen...nekem is kell egy ilyen ! -
#13 Egy igazi fekete lyuk egy hihetetlen sűrűségű neutroncsillag összeomlásábl keletkezik, mikor már az izom neutronok se bírják a gravitációt, és összeroppannak. (vhol olvastam, hogy egy neutroncsillag egy gombostűfejnyi anyagának akkora a tömege, mint a Földnek)
Szóval rohadt sok cucc van oda besűrítve. Egy laborban, minimális anyagmennyiségből előállított hasonló reakció szerintem ezért nem jár semmi veszéllyel, mivel nem tudnak akkora energiát és tömeget belefeccölni, elinduljon egy visszafordíthatatlan folyamat. Egyelőre...
A fekete lyukak sugárzásról meg mintha az ugrana be, hogy igazából nem is a lyuk sugárzik, hanem a spirálisan beleáramló anyag bocsát ki elég durva röntgen sugárzást útközben. Többek között így tudják beazonosítani a csillagászok hol rejtőzhet egy-egy fekete lyuk.
Amúgy ajánlott olvasmányok, rég olvastam, lehet nem jól idéztem onnan ezeket:
Asimov: Robbanó Napok
Hawking: Az idő rövid története
meg van egy másik könyv nem emlékszem az írójára: Az első 3 perc, és a párja: Az utolsó 3 perc ez mondjuk már az univerzum lehetséges végéről szól -
#12 -hat és -het!
[Értsd: feltételes mód mindig és mindenhol a tudományokban!]
-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
-----------------------------------------
-
Mijo #11 Én olvastam Az idő rövid története c. könyvet, ott azt írta, hogy meglepő, de tényleg előfordul ilyen eset, hogy "anyag hagyja el a feketelyukat". A magyarázat valami olyan, hogy spontán képződnek részecskék(részecske és antirészecske párok), az egyik(esetünkben az antir.) behullik a feketelyukba, a részecske pedig eltávolodik.
Valami olyan volt az indok, hogy a határozattlanság miatt nem lehet 0 egy térrészben a részecskék valószínüsége, mert akkor az pontosan kimérhető lenne. És mivel folyamatosan változik, előfordul a párképződés. -
Chappy #10 nem, de ez hogy a fenébe lenne fekete lyuk?! -
Borg #9 Te egy kicsit kevered a szezont a fazonnal, nem?:DDD -
Borg #8 Az a klasszikus, Penrose féle elmélet (semmi nem hagyhatja el).
Hawking az ellenkezőjét állítja pont, vagyis NÉMI információ mégis elhagyja a lyukat.