Fekete lyuk lenne egy laboratóriumi tûzgömb?
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
valamelyik játékban volt már singularity weapon, de nem emlékszek melyikben. :D
A Hawking-sugárzást még soha senki sem "mérte ki", mint ahogy szingularitást sem látott sosem, maximum következtetünk a jelenlétére. A gravitáció és a kvantummechanika határkérdései mai napig nagyobbrészt tisztázatlanok. Mi van, ha a jelenlegi elméletek valami fontosat kihagynak? Széttárjuk a kezünket, miközben a Föld mondjuk strangeletté vagy egzotikus anyaggá alakul, és azt mondjuk majd, hogy "bocsika, erre nem gondoltunk?" (Bár valószínû nem lesz idõ széttárni a kezünket.)
Ezekkel a kísérletekkel le kellene állni, amíg az emberiség nem települ meg más égitesteken, de leginkább más csillagrendszerekben. Nincs rá semmilyen garancia, hogy valamely nagyenergiás kísérlet nem vált ki ismeretlen fizikai jelenséget, ami a Föld - vagy akár a teljes Világegyetem - pusztulásához vezet. Sajnos a kockázatbecsléseket azok az emberek csinálják, akik abban érdekeltek, hogy a kísérletek menjenek, mert más nem ért hozzá. Ráadásul ismeretlen jelenségekrõl nyilván nem lehet értelmes kockázatbecslést csinálni. Martin Rees részletesen elemzi a kérdést az "Ütött az utolsó óránk?" c. könyvében. Mellesleg egy ilyen jelenség bõven magyarázná az idegen technikai civilizációk látszólagos hiányát: egyszerûen elõbb-utóbb eljutnak az anyagszerkezeti kutatásokban arra a pontra, hogy mind ugyanabba a végzetes csapdába esnek. Kicsit morbid egy olyan Univerzum, ami csírájában megöli a gyermekeit, de lehetséges.
Aranyat "gõzölögtetnek",a gõz egy iongenerátorba kerül,ott ionizálódik,(töltött részecske lesz),majd ezen ionokat belövik a gyorsítóba,ami jól felgyorsítja õket,aztán csatt... <#wave>#wave>
neeeeem. vmivel leszedik. amúgy qrva idõigényes 2 aranyatom szétszedni, a kötésük és a méretük miatt. amúgfy most már tudják az arabok, milyenek lesznek az új fegyverek<#vigyor3>#vigyor3>
Fekete lyuk sokféleképpen képzõdhet, nem csak neutroncsillagból. A sûrûsége meg nem olyan nagy, hogy egy gombostûfejnyi földtömegû... én úgy emléxem, hogy egy átlagos pénzérme méretû szelet olyan 2-3 tonna.
én arra lennék kíváncsi, hogy ezeket a kísérleteket hogy kivitelezik, márminthogy hogy raknak egy aranyatomot a gyorsítóba? jóskabá bemászik egy marék aranyatommal és berakja a csõbe? <#fejvakaras>#fejvakaras><#smile>#smile>
én arra lennék kíváncsi, hogy ezeket a kísérleteket hogy kivitelezik, márminthogy hogy raknak egy aranyatomot a gyorsítóba? jóskabá bemászik egy marék aranyatommal és berakja a csõbe? <#fejvakaras>#fejvakaras><#smile>#smile>
azért jó látni hogy ennyi tudomány szeretõ emnber van itt az SG-n
\"The old man then prepares to die regretfully, that old man here is me.\"
Most elképzelte, ahogy a tudósok a kísérlet elõtt hegymászó kötéllel meg karabinerekkel rögzítik magukat, az értéktárgyaikat meg a jegyzeteiket magukhoz szorítják, aztán indul a kísérlet
\"The old man then prepares to die regretfully, that old man here is me.\"
Hopp,a Hameddel való egyetértésnél te vagy a másik akire utaltam.....
Nem hinném,hogy a Földön képesek lennének "stabil" f.-lyukat elõállítani még szándékosan sem,véletlenül meg pláne nem.Ezen "labor-lyukakban"az a jó,hogy igan kicsiny a tömegük.A "párolgás" sebessége pedig fordítottan arányos a tömeggel,kvázi ezek a kis lyukak rendkívül rövid életûek,a "vészleállítást" természetüktõl fogva tartalmazzák....<#vigyor2>#vigyor2>
Gravitációs tere mindenképp van,amire Te gondolsz az a mágneses tér.Noss ,ha anyagot nyel el a f.-lyuk akkor a gyorsan forgó un. akkréciós korong dinamóhatása miatt talán mágneses tér is fellép...,(annyira azért nem vágom),a korongra merõlegesen a pólusoknál pedig anyag lövell ki a korongból(nem a fekete-lyukból!),ezt nevezik úgy hogy jet.Az elõbb leírtaknak azonban semmi köze a Hawking-sugárzáshoz.<#wink>#wink>
gratula! jó megfogalmazás volt. én remélem, nem lesz sosem annyira hülye ember(tudós) aki, esetlegesen a "tök buli, most képzeld el!" cuccon elindítanának olyat ,amibe a Föld is"beleroskadna". mert persze "buli", "nézd van egy saját kis f-lyukunk!" "francba, nem tudjuk leállítani, kitör!!!!!" cuccost én elkerülném. Csernobilban is csak gyakorlatnak indult, aztán mi lett belõle!!! játszogassunk csak..
Én is pont ere gondoltam......
Én is felvettem a suliban az Asztrofizika órát, neutroncsillagok, fekete lyukak, csillagokban lévõ fúziós energia számolgatása, de én azokon már aludtam. ¶:)
Egyébként a fekete lyuknak is van gravitációs tere, és az Északi sarka fölött szivárogtatja ki azt a röntgensugarat, mert ott valahogy úgy záródnak az erõvonalak? Talán...
Én is felvettem a suliban az Asztrofizika órát, neutroncsillagok, fekete lyukak, csillagokban lévõ fúziós energia számolgatása, de én azokon már aludtam. ¶:)
Egyébként a fekete lyuknak is van gravitációs tere, és az Északi sarka fölött szivárogtatja ki azt a röntgensugarat, mert ott valahogy úgy záródnak az erõvonalak? Talán...
Mindkettõtöknek igaza van.A fekete-lyukba hulló anyag röntgensugárzást bocsát ki,a fekete-lyuk pedig az un. Hawking-sugárzást,ami nem azonos az elõbbivel.Ezt nevezik a f.-lyuk párolgásának is,mivel ekközben tömeget veszít sugárzás formájában.Ez úgy történik,hogy a lyuk meggörbíti a teret,a térben a kvantummechanika alapján sohasem 0 az energia hanem a határozatlanság miatt virtuális részecskék,részecske-antirészcske párok és virtuális fotonok jelennek meg s tûnnek el.Ez a "negatív energia" v. "vákuumenergia" ez mindenütt van,még vákuumban is.A Casimir-effektust mérve (mely szintén e miatt van) ki is mutatták h. ez így van (ha jól tudom 1997 Los Alamos).Na szóval az erõsen meggörbült f-lyuk körüli térbõl energia sugárzik ki,de ez csal kölcsönvett energia (-),a kölcsönt a f.-lyuk "fizeti vissza" tömegégõl (E=mc2),így tömege csökken...,valami ilyesmi..<#wave>#wave>
Korábban azt hitték/hittük, hogy semmi sem hagyhatja el, és ami pedig közel kerül hozzá, az nem tud szabadulni. Ezt cáfolta meg Hawking matematikai módszerekkel.
Az más kérdés, hogy az extrém gravitáció befolyásolja-e a fizikai törvényeket. Remélem nem.
Az más kérdés, hogy az extrém gravitáció befolyásolja-e a fizikai törvényeket. Remélem nem.
Hat, ha tobbmillioszorosara nagyitjak, olyan fegyvert alkothatnak a segitsegevel, ami akar egy bolha elpusztitasara is kepes :)
Azért kicsit fura, hogy ilyen baromi kicsi dolgok vizsgálatához ilyen baromi nagy cucc kell.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítõ stratégiai játék. www.secondorb.hu
Ugy tudom nem olyan jelentos a sugarzasuk, hogy azzal meghatarozhato legyen a helyzetuk. A gravitacios hatasukkal szoktak lebukni, pl ha furan mozog a kornyekukon egy egitest.
Ezt most komolyan gondoltad? az eleg problemas lenne, ha a tudomanyokban minden felteteles modban lenne :) Tudod, ha 0 a valoszinusege, hogy valami nem letezik, akkor az letezik.
gépen=képen
Frankó ez a mikrohullámú sütõ a gépen...nekem is kell egy ilyen ! <#alien>#alien>
Egy igazi fekete lyuk egy hihetetlen sûrûségû neutroncsillag összeomlásábl keletkezik, mikor már az izom neutronok se bírják a gravitációt, és összeroppannak. (vhol olvastam, hogy egy neutroncsillag egy gombostûfejnyi anyagának akkora a tömege, mint a Földnek)
Szóval rohadt sok cucc van oda besûrítve. Egy laborban, minimális anyagmennyiségbõl elõállított hasonló reakció szerintem ezért nem jár semmi veszéllyel, mivel nem tudnak akkora energiát és tömeget belefeccölni, elinduljon egy visszafordíthatatlan folyamat. Egyelõre...
A fekete lyukak sugárzásról meg mintha az ugrana be, hogy igazából nem is a lyuk sugárzik, hanem a spirálisan beleáramló anyag bocsát ki elég durva röntgen sugárzást útközben. Többek között így tudják beazonosítani a csillagászok hol rejtõzhet egy-egy fekete lyuk.
Amúgy ajánlott olvasmányok, rég olvastam, lehet nem jól idéztem onnan ezeket:
Asimov: Robbanó Napok
Hawking: Az idõ rövid története
meg van egy másik könyv nem emlékszem az írójára: Az elsõ 3 perc, és a párja: Az utolsó 3 perc ez mondjuk már az univerzum lehetséges végérõl szól
Szóval rohadt sok cucc van oda besûrítve. Egy laborban, minimális anyagmennyiségbõl elõállított hasonló reakció szerintem ezért nem jár semmi veszéllyel, mivel nem tudnak akkora energiát és tömeget belefeccölni, elinduljon egy visszafordíthatatlan folyamat. Egyelõre...
A fekete lyukak sugárzásról meg mintha az ugrana be, hogy igazából nem is a lyuk sugárzik, hanem a spirálisan beleáramló anyag bocsát ki elég durva röntgen sugárzást útközben. Többek között így tudják beazonosítani a csillagászok hol rejtõzhet egy-egy fekete lyuk.
Amúgy ajánlott olvasmányok, rég olvastam, lehet nem jól idéztem onnan ezeket:
Asimov: Robbanó Napok
Hawking: Az idõ rövid története
meg van egy másik könyv nem emlékszem az írójára: Az elsõ 3 perc, és a párja: Az utolsó 3 perc ez mondjuk már az univerzum lehetséges végérõl szól
\"Csak egy szimpla forma, aki nem szívja orrba\"
-hat és -het!
<Értsd: feltételes mód mindig és mindenhol a tudományokban!>Értsd: feltételes mód mindig és mindenhol a tudományokban!>
-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Elsõ számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
<Értsd: feltételes mód mindig és mindenhol a tudományokban!>Értsd: feltételes mód mindig és mindenhol a tudományokban!>
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Én olvastam Az idõ rövid története c. könyvet, ott azt írta, hogy meglepõ, de tényleg elõfordul ilyen eset, hogy "anyag hagyja el a feketelyukat". A magyarázat valami olyan, hogy spontán képzõdnek részecskék(részecske és antirészecske párok), az egyik(esetünkben az antir.) behullik a feketelyukba, a részecske pedig eltávolodik.
Valami olyan volt az indok, hogy a határozattlanság miatt nem lehet 0 egy térrészben a részecskék valószínüsége, mert akkor az pontosan kimérhetõ lenne. És mivel folyamatosan változik, elõfordul a párképzõdés.
Valami olyan volt az indok, hogy a határozattlanság miatt nem lehet 0 egy térrészben a részecskék valószínüsége, mert akkor az pontosan kimérhetõ lenne. És mivel folyamatosan változik, elõfordul a párképzõdés.
nem, de ez hogy a fenébe lenne fekete lyuk?!
Te egy kicsit kevered a szezont a fazonnal, nem?:DDD
Az a klasszikus, Penrose féle elmélet (semmi nem hagyhatja el).
Hawking az ellenkezõjét állítja pont, vagyis NÉMI információ mégis elhagyja a lyukat.
Hawking az ellenkezõjét állítja pont, vagyis NÉMI információ mégis elhagyja a lyukat.
a fekete lyuk a fényt is elnyei, ami 300000km/s sebességgle halad. ennél gyorsabb test pedig a könyvek szerint nincs, sõt ilyen sebességû sem.
szal ha ez egy extrakicsi feketejuk vónma, azér egy-két tárgy elindult volna felé
a videó jó amúgy. érdekes ez a cikk
szal ha ez egy extrakicsi feketejuk vónma, azér egy-két tárgy elindult volna felé
a videó jó amúgy. érdekes ez a cikk
Addig-adiig próbálgatják, amíg sikerül egy igazi feketelyukat létrehozni és az egész Föld beleszakad... <#eplus2>#eplus2>
már látom a kézi feketelyuk-vetõ ágyúkat á la FPS játékok :D
RF ONLINE Nethyrrea -LVL51 ARMOR RIDER - Novus server BlackTide L2- BDEyes Lvl 87 ISS/73necro EVE Online - Nethyrrean FGC/RAX
Valami sugárzás, vagy párolgás észlelhetõ belõlük úgy tudom. De nem vagyok expert, csak ezt már hallottam több helyen :)
"fekete lyukakba beáramló anyag Hawking-sugárzásként kerül ki"
Nem az van, hogy a fekete lyukakból semmi nem tud kijönni?
Amúgy a cikk frankó, érdekes.
Nem az van, hogy a fekete lyukakból semmi nem tud kijönni?
Amúgy a cikk frankó, érdekes.
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
Találgatunk, találgatunk ??????
No mi is történt???<#confused>#confused><#confused>#confused><#confused>#confused><#nemtudom>#nemtudom>
No mi is történt???<#confused>#confused><#confused>#confused><#confused>#confused><#nemtudom>#nemtudom>
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
← ElőzőOldal 2 / 2