20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • Ace McCloud
    Köszi a választ, és a segítséget !
    Nos a saját rendszer birtoklásának, azonkívül hogy jó érzés a saját birodalmadat látni az xuniverzumban megvan az az előnye is hogy a (fejlettebb) sector takeover scriptnél más rendszerében lévő gyárad után fizetsz, míg a saját rendszeredben lévő faj fizet neked hogy ott lehessen.
    Nekem úgy indult a dolog miközben csináltam az alapsztorit, hogy kiírta, nincs pénzem a Paranidokat kifizetni, ezért elvették a gyáram.... :)
    Mindegy úgysem szerettem. Mindenesetre célom elvenni az unknown, a pirate, és a yaki rendszereket, majd ügyessen összekötni jumpgatekkel hogy bekerüljenek a vérkeringésbe, majd telepakolni gyárakkal hogy a többiek tőlem vásároljanak. Minden rendszerben 1 m0, és három Csillagromboló lesz Gkyonokkal felszerelve, hála Ashley fabjának.
    Egy élettől pezsgő birodalmat akarok létrehozni, ahonnan dől a lé. Nekem ez a végcélom. Jelenleg 1.700.000.000. cr van az elkezdéséhez.
  • tomonor
    Szerintem elszórtan van az üzenet. Én speciel nem figyeltem annyira hol van, ha még nem jelent meg sehol, játszál még...pár hetet. Egyszer úgy is kiszurja a szemed, ha megjelenik. Fontos, hogy mielőtt megvan a rendszer (reeeettenetesen hosszú idő(sok pénz kell)), tehát, mikor mindig kifizeted BBSen a licitet,
    előtte mentsd el, és próbálkozz töbször, ha nem sikerül először a licited elfogadniuk (fontos, hogy tudd: amint letetted a licitet, kell várni elég sok időt, hogy visszaüzenjen...).
    Továbbá mikor megvan a rendszer azelőtt is mentsd el, mielőtt bedockolsz a trading stationba, mer csak egyszer adja meg a lehetőséget, hogy TE választhasd a nevét a rencernek...
    Jólenne ha vki megírná, hogy mi az előnye, hogy birtokolok egy rendszert(mer akkor felrakom a Sector Takeover-t)
  • Ace McCloud
    Köszi! Tényleg segített, de az érdekelne hogy helyileg vagy fajilag hol lehet e licitet megtenni. Bármelyik fajnál a BBS en vagy csak bizonyos Teladi rendszerekben, és csak Trading stationokon??
  • tomonor
    A rendszer licitről: én már végigvittem:
    Először is ott az a tátongó sector Moontalar után...Ha végigmész rajta nincs benne semmi. Egy bizonyos játékidőtől azonban megjelenik ott egy Teladi Trading sztésön, és a rencer neve átváltozik AVARICE (fösvénység)-á
    Ezután sorra jelennek meg a licit eredmények, hogy most hol tartanak, de asszem vmi 350000000-nál áll meg, ugy hogy csak akkor megy tovább, ha mi is licitelünk...NOS több kevesebb szerencsével elég megadni egyszer a pénzünk nekik...(legalább is én 2X vittem és egyszer igy, egyszer ugy volt).
    Amikor te nyertél, és elverted a spórolt pénzed, akkor fel kell keresni egy teladit(ugyanaz, aki Grand Exchange-t is birtokolja) és ő beszél veled(üzenetbe), felajánlja azt, hogy új nevet VÁLASZTHASS! a rendszerednek....Nos nem tudom, hogy jár-e vmi bónusz akkor, ha megtartod az AVARICE nevet, én speckó a Gaian Star-t választottam...
    Mindenesetre a rencer, és a trading állomás a tiéd lesz, bár nemtom van e valami haszna, hogy tied egy rendszer...Viszont a térkép system leírásába minket idéz, és az nagyon jó érzés..
    (NEM OLVASTAM KISVIKU leírását, mer' nem találtam)
    Remélem segitettem.
  • r4pt0r
    Pl még nincs is benne az összes küldi, mivel a Terran M0ást is küldiben lehetne megszerezni, de ez még nincsen benne.
  • Ace McCloud
    Jó kérdés. Elvileg amikor lepasszolod a Plutkát a sohnenarcnak elindul a hajója. Gondolom egyszer csak odaér. De hamarossan megnézem magamnak ezt a missünt is, és akkor talán többet tudok írni róla.
    Ez a "majdan véglegesedő" azt jelenti, hogy a 0.7.3-as peccs nem véglegesíti a küldiket, mint ahogyan az egyes küldik (sohnen observer 2 például) leírásában szerepel? Vagy erről még korai nyiletkozni?

Egyébként ehhez lenne egy kérdésem: a fentebb említett küldetéssorozatot hogyan lehet elkezdeni? Az 1-es ugye úgy ért véget, hogy a sohnen hajó megadta a bázisa helyét... A 2-esnek a leírás szerint úgy kellene kezdődnie, hogy ugyanez a hajó ad megbízásokat... voszont hol találom ezt a hajót??? Last Frontierben nincs... Maelstrom-ban sem találom... Más sohnen hajó viszont nem akar velem beszélni...

L
  • mrgmrg
    Köszi az infókat, a legnagyobb problémám az, hogy egyszerűen nem találok kaput más szektorokba, csak a saját területemen tudok barangolni.
    Jump Drive ugye meg csak oda "visz", ahol már jártam. Ördögi kör...
  • Ace McCloud
    Kösszke az infókat, de a Sector takeovert akkor tudom használni, ha már a szektor is megvan, egyenlőre a térképemen még csak fel sincs derítve...
    A bbs licit meg nekem mint hír jelent meg régebben, hogy a teladiak (asszem) akcióznak ilyennel, de nem találtam kijelölhető gombot, és a teladiaknál sem találtam ilyet. Szal ez nekem nem működött.
    Mindenesetre köszi tényleg..
  • SaGa
    A vásárlást Kisviku leírta. Van egy másik mód is: Sector Takeover script.
  • SaGa
    Kicsit lejjebb írtam:az a kapu nem a mellette lévő szektorba vezet, hanem Last Frontier keleti kapujába. A mellett lévő szektorba nem találtam bejárást, lehet, hogy a majdan véglegesedő Sohnen küldetések eredménye lesz a bejutási lehetőség...
  • kisviku
    Elvileg a BBS-en volt/van egy licit.Ez még anno a "sima" X3-ban volt és egy üres szektorra lehetett pályázni, amiben volt egy Trading Station.
    Az árát kiírták oda és mikor rányomtam, nekem azt mondta nincs rá pénzem (persze nem is volt), de működött.
  • Ace McCloud
    Jah majdnem elfelejtettem.
    Valaki tudja már hogy hogyan lehet megvásárolni egy szektort??
  • Ace McCloud
    Hi All!
    Volna egy nagy problémám. Remélem tudtok segíteni.
    Leszállítottam a Shonan observernek a plutóniumot, és megadta a bázisuk helyét. Ez a Last frontier szektorban van, és a mint kiderült, máris a nevemre írták. Elvileg ebben a szektorban van egy nyugati kapu is valahol a dyson s. hélya környékén, de egyszerűen nem találom. A radarképen sem jelenik meg, de mindenáron szeretnék átjutni a mellette lévő szektorba, és elképzelésem sincs hogy ennélkül a kapu nélkül hogy tehetném meg. Amennyiben valaki tudja hogy mi itt a megoldás, pls segítsen!
    Előreis kösszke.
  • kisviku
    Háát a magyar szinkront felejtsük el.
    Van egy régi játékom, mely teljesen magyar,de iszonyatosan nevetséges a magyar hang/szinkron.Feltöltöm egy helyre és hallgasd majd meg.

A CNC3 is jobb, hogy feliratos maradt...
  • Amaro
    Egosoft pletyka fórum
    XTM pletyka fórum
    Az igazság, mint tudjuk, odaát van... Az mindenesetre érdekes, hogy az XTM csapat hirtelen elég nagy szórású területen keres munkatársakat, pedig eddig nem kellett nekik pl. forgatókönyvíró, grafikus, és animátor - és az is ad reménykedésre okot, hogy egyik portálon se fagyasztották be a topikot.
  • SaGa
    Terranként az első feladat, hogy a különböző fajoknál legalább a leszállás lehetőségét kiharcold magadnak. Ugyanis az Argonok kivételével minden faj fél tőled, ezért ellenségnek tekint. A Teladik ugyan hagynak leszállni, sőt Police Licencet is vehetsz tőlük, de a központi rendszerekbe náluk sem léphetsz be. A többi faj még leszállni sem enged, így a külső rendszereikben kell kalózokat, xenonokat és khaakokat irtani, vagy olyan egyéb fajt, amelyikkel a rendszer gazdáinak baja van. A teladik mindenkivel jóban vannak, a paranidok ellenben rühellik a boronokat és az argonokat, ahogy a splitek is. És viszont...
    Arra figyelj, hogy ha nem csak az "mindenki ellensége" hajókat irtogatod, a megtámadot fajnál rohamosan romlani fog a reputációd, ráadásul ellenségessé teszed azokat az állomásokat is, amelyeknek a hajóit szétlőtted...

Terranként először sok harcot kell sikeresen megvívnod. Érdemes a két kissebb hajó közül azt, amelyik csak félig van felszerelve, eladni, ebből lesz pénzed felszerelést venni. Jumpdrive-od alaból van, az nem kell, de a Thornak csak duplex scannere van, és hiányzik az összes olyan szotver, amit a többi fajok kifejlezstettek (kereskedő, kiegészítő rutinok).

A másik Valkürt dokkoltasd magadra és kezdd el a kalandozást...
  • tomonor
    Nos, eLőször is: a játékhoz egy magyar SZINKRON lenne az igazi (kiváncsi vok, Saya hangjához kit adnának)+ örülnék nagyon annak, ha az X3ban a régi zenéket jó minőségbe remixelnék.
    Továbbá, ha megfigyelted volna, láccik az átvezetőbe, hogy a Föld körüli gyűrű nem nagyobb, mint egy....ööö,izé. Tehát az elég felületesen lett kidolgozva, azért lett sztem olyan rövid az átvezető...(amugy elgondolkodtad, hogy az gyűrű a leszállást szolgálja a bolygóra, vagy csak védelmi...)
    Továbbá az is jó lenne X4 helyett, hogy régi történet patch v modokat adnak ki, amelyek mondjuk Nathan R.Gunne, vagy az AP Sonra-44 történetét írják le...esetleg egy remix kyle brennan érkezéséből az X univerzumba... De ha Amaronak igaza van(nemtom hol olvashatta), hogy új kieg készül(amit kétlek), akó az isteni lenne. Mongyuk hogy karácsonyra meglepnének minket egy ilyen folytatással...
  • RJoco
    Nekem így tetszik a játék, ahogy van. Ha mindazt, amit összeírtatok ötletként, beletennék a játékba, asszem hamar megunnám. Hacsak nem csinálnák meg eleve magyarul. Így még elvagyok a játékkal, de sztem sokminden kimarad ebből az életből is. Angol tudás nélkül nehéz megérteni a BBS üziket, ha meg mindent leírnák és lefordítanák, inkább keresnék más játékot. A bolygóraszállás pl. sok új lehetőséget adna.
    Amit hiányolok a mostaniból kicsit, hogy kapuk nélkül nem tudpk átrepülni a másik szektorba. Meg az XTM-nél a Földet körülveszi egy gyűrű, ha jól emlékszem. Jó lett volna, ha megcsinálják, hogy bele lehessen dokkolni. És a Terran cuccokat ott megvenni.
  • r4pt0r
    De nem mindegy hogy kezd, ha Terrant kezdet bizony sokat kell dolgoznia. :D
  • tomonor
    Kedves mrgmrg...
    Ha kicsit lejjebb lapozol meglátod, hogy ki mit tesztelt.
    Az hogy milyen kezdőpontot választasz az teljesen mind1, ugyanazok a küldik...
  • mrgmrg
    Van itt valaki, aki játszott már az XTM-el úgy, hogy emberként kezd?
    Egyszerűen nem tudom mit kell csinálni. Céltalanul bóklászni meg egy kicsit uncsi :D
  • tomonor
    ÁÁÁ, nem szeretném, hogy létrehozzanak egy ŰRGOTHIC-ot...
    Sokkal jobb igy mintha egy filmet jáccanánk el...
    Az nem e játék kategóriája, meg amugy rengeteg helyet foglal BETTY computer hangfájlai is... Tehát ilyen nemigen lesz...
  • chassius
    "A sztori egyébként bizonyos határok között úgy alakult, ahogy különböző szituációkban döntöttem. Ezt még mindig nem tudták überelni."

ha űberelni nem is de megközelíteni megtudták.
    legalábbis ahogy én láttam a Star Wolves című játékban.
    bár lineáris volt, de a küldetések mindíg a szerint változtak, hogy hogyan és mit cselekedtél az előzőben.
  • tomonor
    Ne feledkezz meg, hogy az X sorozat alapba és egyben egy ŰR és egy GAZDASÁGSZIMULÁTOR-Role Playing Game...Azt nem tudom hányan fejlesztették, csak azt hogy németbe...
  • Lysandus
    :-)))))))))))))))))

Teljesen meg tudlak érteni! Nekem a C&C első részét látva esett le az állam. A filmbejátszásoktól. Ugyanez igaz a mondjuk a Wing Commander sorozatra is. Akkor értettem meg, hogy mi az az interaktív játék. A WC IV (Price of the Freedom - marha jó a cím is) hat cd volt, de nem a progi foglalta el a helyet, hanem az az öt órás filmbetét, amit még adtak hozzá. A kedves játékost (azaz engem) az a Mark Hamill személyesítette meg, aki önmagában is egy ikon a generációm számára.

Maga a progi volt tulajdonképpen a film, csak az űrcsatákat én játszottam le, részt vehetettem benne, nem csak végignéztem passzív szereplőként. A sztori egyébként bizonyos határok között úgy alakult, ahogy különböző szituációkban döntöttem. Ezt még mindig nem tudták überelni.

Egyébként mára valóban kialakultak a keretek a játékpiacon. FPS, kétfajta stratégia (RTS, TBS), RPG, szimulátorok meg talán még néhány kategória. Kevés a "hibrid", az X3 is ilyennek tekinthető, kb egy RTS és egy űrszimulátor keveréke.
  • tomonor
    C64, az meg mi?hihi, akkó még nem is éltem.
    Mindenesetre ugy tudom, hogy a descentet 30-an csinálták, és az is milyen jóó játék
  • kisviku
    Hm,érdekes.Mondjuk PC-n nem is emlékszem, mikor csináltak valamit hárman vagy kevesebben.
  • Ace McCloud
    Cool !

"Nézd már, hárman csinálták az egészet és milyen jó!"
    Infinity - The Quest for Earth
    Bár még nincs kész...

Amúgy minden szavad aranyat ér ! Helyettem is írtál...
  • kisviku
    "Míg ezeket a C64es gamekat akár ma is előveszem és egy napot eljátszok vele."

Ezzel meg teljesen egyetértek.Nem tudom, mi változott azóta (lehet, hogy felnőttünk), de valami egész más "fílingje" volt az akkori játékoknak.Meg annak a világnak is.A C64-es korszakban indultam én is,aztán Amiga és végül a PC.Emlékszem, hogy egy rakás olyan játék volt, amit mai szemmel nézve nevetségesnek találunk, meg azt mondjuk, hogy "Nézd már, hárman csinálták az egészet és milyen jó!".
    Hát igen.Ez elmúlt.Illetve nem egészen.Az igényes játékokhoz idő kell, meg fantázia, meg szeretet, meg képzelőerő.Ma is csinálnak olyanokat, ami nem sablonos (Pl.az X sorozat sem az!), nem standard,nem "trendi" és nem "átlagos".És itt most nem a grafikai vagy látványelemekre gondolok, hanem az élményre.
    Nem ez az első PC-s játék, ami a könnyet kifakasztja szemeimből néha.Na ezt nevezem én mesterműnek!Amikor képes egy szimuláció vagy egy emberi termék az érzelmekre és érzésekre hatni!Amikor annyira beleéled magad, hogy már-már része vagy annak a világnak.

Vagy fanatikusan rajongsz érte.
    Ott van a Command and Conquer sorozat, melynél érdekes dolgokat olvastam.
    Amikor a 3. részét fejlesztették, rengeteg interjú volt a főszereplő Nod vezérrel, Kane-nel.Ő azt is elmondta, hogy rengeteg olyan levelet kapott emberektől, hogy "Alapítsuk meg a Nod Testvériséget" vagy "Vegyük át az uralmat". Ezt persze Ő idiótának tartotta, ami valójában az is,de ebből látszik, hogy olyan hatással van/volt az emberekre, hogy ilyet voltak képesek megírni.Bevallom én is voltam egy időben ilyen rajongója a fent említett játéknak és még tavaly is eszembe jutott, hogy milyen jó lett volna a mocsok rendőröket lángszórós tankkal elhamvasztani októbber 23-án.

Na ez az a pont, amikor egy játék igazi hatással van az emberre.
  • kisviku
    Huh.

Ez a temérdek ötlet szerintem nagyon jó, de ehhez egy borzalmasan komplex játékot kellene csinálni, aminek fejlesztése szerintem nagyon időigényes és ezzel az előállítási költésge is nagyon nagy lenne.Tehát nem biztos ,hogy az Egosoft bevállalná.
    A bolygóraszállást simán meg lehetne csinálni, lásd Freelancer.Annak én is örülnék, ha legalább az állomásokon körül lehetne nézni.Vagy legalább csak a sajátodon.Nem kell feltétlenül FPS stílusban,de valami okosság jó lenne.
    Most ezzel az XTM-mel már sokat javult, talán összetettebb lett,részletesebb.Én leginkább még mindig azt hiányoltam, hogy az "egyéb" hajókkal három dologról lehetett csak kommunikálni: Hol a Shipyard?, Hol az EQ Dock? és Add meg magadat!"
    Ez így elég gyatra.Ha már képesek voltak annyit rizsázni a BBS-en, akkor ezzel a játékélményt lehetne drasztikusan fokozni.Mert amíg azalap sztorit játszod, úgy érzed valaki vagy a világban, jobban beleéled magadat, de amint befejezted, már csak egyvalaki vagy a sok közül.
    Igaz, rizsázásban az RPG-k a verhetetlenek, nem is tudom, hogy az istenbe tudtak annyit összeírni, egy-egy ilyen típusú játékban.

De mondom, egy idő után azért válik unalmassá a játék, mert nem érzed azt, hogy benne vagy maximálisan.Nem érzed a részleteket.Egyedül vagy az űrben.Még a saját hajóid sem "beszélnek" vissza, csak annyit "mond", hogy "Command Accepted".
    Ezt én már sokkal korábban felvetettem, még anno asszem az X2-nél is,szóval nem új keletű a dolog.
  • r4pt0r
    "Amúgy meg egy jó játék (nem célzok semmire) legalább 3 év alatt készül el.... "

Ezzel viszont vitatkozok. Vegyünk egy Commodore 64es gamet, legyen Last Ninja, Wizardy, Golden Axe, Elite vagy bármi más ami jó. A másik sarokban pl legyen MOHA: Airbone.
    Na most nem tudom a MOHAt meddig csinálták, legyen max 2 év. A C64 es játékok amiket írtam max fél év lehet a Wizardy még kevesebb mert alig van benne graf. Nah most a MOHA az kb. 5óra alatt végig viszem, hmm elmegy kategória. Míg ezeket a C64es gamekat akár ma is előveszem és egy napot eljátszok vele.

Egy szó mint száz, a jó dolgokhoz néha idő kell, de ha valami sok ideig készül nem jelent semmit.
  • r4pt0r
    Nincs gond, nem is azt mondtam hogy ezeket nem lehet megcsinálni. 1-2 dolgot meglehet, pl megcsinálják a bolygót pl. de akkor nem fognak tudni megcsinálni még több ezer kis pluszt, érted. Ha kiemelek itt a lenti írásokból mindet meg lehetne csinálni, de hogy mindet egy játékban pl X4re ezt nem hiszem.
  • tomonor
    De amugy semmi ellenvetés raptor, dee, az egosoft fórumon egyszer maga az ego tette fel a szavazási kérdést, hogy mit szeretnénk leginább a köv. X-be (asszem a bolygó nyert), szal erthed?
    X az bármi lehet, még egy sims is, bár azt nem jáccanám, én a következő Xeket igy képzelem el, és ha nincs ellenvetésed, tovább is írom az ötleteket, sőt bárki írhat tovább 5leteket. Amugy meg egy jó játék (nem célzok semmire) legalább 3 év alatt készül el....
  • tomonor
    Azt kérdezném, hogy az XFP-be vannak e misssziók, és ha igen, milyenek, és merree????
  • tomonor
    én spceiel nem is mondtam hogy meg fog ez jelenni, csak ötleteket osztottam meg, ha esetleg, nos.... ááá, kizárt, inkább haggyatok engem X3azni
  • r4pt0r
    Az a baj hogy amit itt össze írtatok az nem 2 éves fejlesztés lenne amire meglenne a játék meg már elavult lenne ezért írhatnának megint egy új graff motort pl. És persze amit írtatok nem lesz benne soha a gameban, viszont a script és a moding támogatás nagyon jó és egyszerű. Ki van ez találva akinek kell valami azt megcsinálja. :D
  • tomonor
    Még 1 világmegváltó ötlet: minden fajnak(mint az x2ben) máshogy néznek ki az állomásai...Belső hangárokkal....csak a gyáraknak legyen kapcsos dokkolásuk...
  • tomonor
    Nincs valaki, aki közelebről is ismeri ezeket az egosoftosokat, vagy estleg az xtm moddereket? Mert itt már csináltunk egy vadonatúj játékot
    KHM, amugy a bolygóraszállást úgy is meglehetne oldani, hogy a bolygókat (mint az X3 betöltő screenjébe, vagy a földön) ilyen gyűrű veszi körül. Nos, hogy az atmoszférába ne égjen szét a hajónk(de bizonyos hajók, pl M6 bírná simán a bolygóraszállást, de a kisebb hajók, amik leakarnak szállni gyűrű nélküli bolygóra azoknak ott lenne egy hélymerevítő+hőpajzs kieg.),ezekben a gyűrűkbe be lehetne kérni leszállás engedélyt, zsilip nyílik, és leszáguldunk a bolygó felszínére(addig van idő betölteni a bolygót). Aztán meg ugyanugy fel...
    +++néhány 5let: interaktív BBS: a BBS-be mi is adhatunk fel kérvényeket, ezt egy speciális kategória-menü szolgálná...
    interaktív hipertér: CSAK SEMMI lazsálás... Nekünk kell a hipertéren át vezetni a halyónkat, ugy h semmibe se ütközzünk....
    A kapuk ujramodellezve(nem, mintha nem nézne ki jól az X+ba, de tul cifra lett sztem) és x1-hez híven, csak akkor kapcsolja be a hiper[tért?], amikor közel megy hozzá egy hajó+++nézzétek meg google videón az "x-btf - fictional battle"-t...Valahogy igy képzelem el a kapu működését...
    +++Dockolási vásárlás: nos ez az ami most van az X játékokba(igen, tudokm, SAGA hogy eltér az eredeti Xtől,de álmodozni jóóó) az az, hogy bedokkolunk és rögtön autosave, meg buy, vagy sell, és megyünk is....nos. Innen kicsit azzal lenne komplikáltabb, hogy ha simán bedokkolunk akkor 2 lehetőségünk van: vagy kiszállunk az állomásba, vagy rögtön autovásárlás(mint most is)...De ha kiszállunk, az űrállomásba megkeresünk egy szabad konzolt, és ott vásárolunk, rengeteg infóval(pl ekkor rakodták be az anyagot, ez a darab selejtes volt, stb)(+még kritikusoknak az is időbe tellene, hogy berakodjanak, hajó repair, űrrálomásépítés, stb). +Még beszélgethetünk az emberekkel az űrálomáson...Ja és autosave csak easy módba lenne amikor bedokkolunk, amugy ha el akarjuk menteni, ki kell venni egy szobát(trading stationokba ingyenes) és fel kell keresni a hibernálóágyat, amit beállíthatunk, meddig aludjunk(igen bolygókon is igy, legalább láthatunk különb napfelkeltéket, nyugta, etc)
    Továbbá SETA BOOSTER-egy ilyen már volt korábbi x-be, most azt szolgálná, hogy a rencerben levő távoli bolygókhoz jussunk...
    De a föld flottának minden rendszerében 2 fajta kapu lenne: egy, ami nagy távolságot ugrik(pl mars-föld)+olyan kapuk, amelyek mindig a főbolygó holdjaival szemben állnak, és csak egy kis energia fröccsöt adnak, hogy eljussunk a hold(ok)ig...
  • erdos
    Elvileg használja és direktbe nem ugrik be de ha kifogy az EC-je akkor elindul haza a legrövidebb úton és itt már nem tesz különbséget.