Családfa Kutatás

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LittleL
Az én dédapám is az elsõ világháborúban halt meg.
Olaszországban esett el, 1918.05.13 -án.
egyébként mészáros volt a foglalkozása.

A nagypapám meg a második világháborúban esett hadifogságba.
És a hadifogság 4 éve alatt olyan jól megtanult oroszul, hogy
miután hazajött a kommunisták azt mondták neki, hogy
mivel tanár, le kell tennie az orosz vizsgát is.
erre kötelezték.

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

érdekes topik😊.
Az én õseimet kb 1850-ig tudom visszavezetni.
Egyszer apámmal elutaztunk egy faluba ,ahol régebbi rokonaink feltehetõleg éltek.
Ott találtuk meg egy elég részletes családfát egy könyvben.(nagyapámról még kép is van benne😊

GregSB
Ehh bocs a kusza mondatért a "de nem tudom" részt felejcsétek el 😛

GregSB
Jó téma, én apai ágon erdélyi, anyai ágon osztrák vagyok de nem tudom de kb mindkét ágon a dédapámig ismerem csak az õsöket. Annyit tudok, hogy apai nagyapám nem távoli rokona volt Kandó Kálmánnak.

Azt tudtátok egyébként, hogy izlandon nyilván tartják a családfákat amióta ember betette oda a lábát? Ma az ott élõ összes ember vissza tudja vezetni eredetét a bevándorlókig, az összes névvel. Ez nagyon jó 5let SZVSZ!

én igen sokat foglalkoztam a dologgal, de a neten járkálva észrevettem, hogy nem csak engem érdekelnek az õsök

Pl amerikában a neten elérhetõ azok névsora, akik menekültként érkeztek 1910 es évektõl.
Van sok családnév keresõ(usa), ahol magyar nevek is elõfordulnak szép számmal.

Magyarországon kb 1880tól volt kötelezõ a polgári anyakönyvezés, ez elõtt az egyházak tartották nyilván a születéseket, halálokat, házasságokat.

Van kifejezetten családfa rajzoló szoftver is, érdems letölteni, azt hiszem ingyenes...

In a world without fences and walls - who needs windows and gates ?

tigeroo
Most ennyit tudtam meg nagyiéktól :
Anyai ágról papám géplakatos volt, de õt nem ismertem annyira, mert születésem elõtt kb.1 évvel meghalt..Nagymamám az ottani (fehérgyarmati) kórházban fõnõvér volt. Mind a ketten "õslakosok" voltak ott..

Apai ágról valami közép-kis nemesek leszármazottjai lehettek papámék, az 1700-as évekbõl, üknagyapám földmûves volt, üknagymamámd varrónõ. Dédinamám és Dédnagypapám kezdtek el a földmûveléssel foglalkozni..ebbõl jön hogy a nagyszüleim õstermelõk (papám eredetileg asztalos)...hát ennyi elsõre, a nagyszülõk elmondása szerint.
Láma!
ez joak téma, teccik, maj egyszer lehet én is utánanézek...

Láma!
😄D

Hangianix
Amennyire a kopoltyujuk engedte! 😄

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminők felé.

VinylToy
Muhinál harcoltak az Õseid? 😄DD

"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."

Hangianix
1240. Tovabb nem megy, szoval akkor maszhattak ki a tengerbol gondolom 😛

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminők felé.

Rózsalány
dejó topik!!!
eszembe jutott a Vámos Miklós - Apák könyve c. írása...

engem is érdekelt a dolog, utána is jártam! anyai ágon addig jutottam, hogy anyukám szülei renben vannak, az anyai nagymám Pilinszky, de nem ismerte a szüleit, azt sem tudta, hogy honnan jöttek, mert nagyon korán árva lett.
anyai nagyapámék meg tótok voltak, a dédanyámék nem is tudtak magyarul, és ott sem tudom, hogy honnan jöttek az országba.

apukámék felé alapból megrekedt a dolog, mert nagyapám kilétét homály fedi, állítólag roma volt, de még ezt sem lehet tudni, nagymamám hallgat róla...😄
eddig jutottam...

\"Azt hiszem van úgy, hogy az embernek nincs elég köve...\"

FtranX
Az én az ükszüleimig tudom a családfámat. Ükapámék Mezõtúron laktak. Van egy 1800-as évek végérõl származó fénykép, amint díszes öltözetben ül a lován 😊 és megvan az esküvõi képük is ükanyámmal. 😊 Valszeg dédnagyanyám visszább is ismeri a családot. Majd megkérdezem, ha legközelebb meglátogatom Pesten. 😊

Anyai dédapám pedig szolgabíró volt Erdélyben. (azt hiszem Belénesen és környékén). Rengeteg földjük volt, csak a 2. vh után el kellett menekülniük. Egy szem szekéren jöttek át Mo-ra.

Egyszer majd szeretnék csináltatni egy levéltári kutatást.

hykao
Muti! 😊
iko
én egészen az elsõ többsejtûig de onnan megakadtam 😞 nem hiszitek el milyen léha életmódott folytattak egysejtû õseink...

spam. sry

akkor lehet hogy a ük ük ük nagyanyád meg az õ ük ük ük nagypja eggyüt húzták a...lóbõrt?? 😄

Kata
királyság! Egyik ráérõs rokonunk nekünk is megcsinálta a családfánkat, kb 1300-as évek közepéig. Valami bajor területen élt ott nemesi rangú elõd. Van családi címer, meg minden akkori ökörség is, beszkennelem, ha kíváncsi rá vki. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

khm...Vezetéknevem Bakó..Alias Hóhér 😄
Lehet levágta ük ük ük ük nagyapám valamelykõtök ük ük ük ük apád fejét, és ha ez hátráltat a kutatásban akkor...Sry 😄 o:

I.C.ram
Hivatalosan a családunk 1200-1300-tól van feljegyezve. 😊 Az egyik legõsibb rokon alispán volt, és az egyik közeli templomban egy festményen is szerepel Károly Róberttel 😊
nemcsakfeel
" hegedûn játszott " jó esélyed van indiai õsökre <#ticking>

*hihi ** *

bigapó
Ez engem is érdekelne. Elvileg õs-magyar családból származom, de kitudja😊) Azt tudom, hogy apai ágon mindig Péter volt az elsõszülött fiú😊 Ez egészen a déd-nagyapámig igaz, korábbról nincs adatom sajnos. Szóval a város vagy település egyházaiban õriznek ilyen dokumentumokat? Ahol pl. keresztelték õket? Mondjuk Én meg sem vagyok keresztelve egyházilag, csak úgy polgári módon😊 Ezt mibe vezetik bele? Meg gondolom a városházán vagy a kórházakban is van a születési anyakönyvi kivonatról másolat.

The Matrix has you...

Random_
Dédnagyapám az elsõ világháború utolsó napján halt meg álítólag pedig már egy hete leléphetett volna, de maradt és ez volt a veszte. Amúgy a falunkban alszolgabíró volt asszem van feljegyzés róla a faluról szóló könyvben.
Nagyapám muzsikus volt hegedûn játszott így sokan ismerték a faluban.
Faterom végzett kutatásokat és álítólag Erdélybõl származik a család.

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

az én õseim is egy kis faluból származnak, ami most Csehországban van 😊
amúgy rokonokoat is kerestek? én pölö vezetéknév alapján találtam amerikaiakat, csak nem tom, h rokonok-e 😊

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

tigeroo
te most hogy kezdtél bele? pl. én ha meg akarnám tudni hogy az õseim mikortõl éltek abban a faluban? hol kezdjem elõször..? menjek el énis az ottani paphoz..?
tigeroo
érdekes témának tûnik!😊
ha belegondolsz majdnek te(ti) csak régen😄 és ez félelmetes😄
wizy
anyai ágon nem olyan izgalmas, mert mindenki ebbõl a városból származott, ahol én lakok😄

\"- Gondolj egy számra, bármelyikre. - Ööö... öt! - Rossz. Na látod?!\"

LittleL
Németországba kéne kimenni, de lehet, hogy a háborúban ott
sok levéltári napló megsemmisült.

de azért anyai ágon is lehet kutakodni.

a kiindulási pont az legyen, hogy:

- hol élt a nagymamád -

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

wizy
hát nekem nehéz lenne visszavezetni a családfámat, mert az ükapám Németországból származott😄

\"- Gondolj egy számra, bármelyikre. - Ööö... öt! - Rossz. Na látod?!\"

LittleL
én eddig 6 generációval korábbra tudtam visszavezetni a csládomat.:

- ugyebár itt van apám.
- nagypapám
- dédnagyapám : 1883 -ban született
- ükapám : 1849
- szépapám :1810
- ük-ük apám: 1770 - 1790 között születhetett,

bár ezt majd a legközerebbi kutatáskor fogom kideryteni, mert
ezt a régi írásmódot elég nehéz elolvasni, megszokást igényel.

remélem azt hogy ük, szép, ük-ük, jól mondom, mert ezeket nem tudom,
tényelg ? hogy vannak ezek igazából ?

LittleL
Persze levéltárakban is lehet keresgélni, de az pénzbe kerül.

Szerencsére a pap nagyon segyítõkész volt, és
betekinthettünk a keresztelési / házassági / és a halotti
naplókba.

Az érdekel, hogy te meddig tudod visszavezetni a családfádat ?
Segítséget, és tanácsot is adhatunk egymásnak, bár én ius elég kezdõ vagyok a témában.

LittleL
Barátom õsei is véletlenül ugyanabból a faluból származnak,
és együtt kezdtük kideríteni az õsök nevét....

A levéltári, és a keresztelési okiratok az 1770 -es évektõl
vannak vezetve, ettõl korábban csak azoknak az embereknek vannak
meg az adatai, akik gazdagabbak, híresebbek voltak.

LittleL
Egy -két éve gondoltunk egyet haverral, hogy
utána kéne nézni a családfánknak.

Azt tudtam, hogy a nagypapám egy közeli faluból származott,
és az õ õsei is ott éltek,
ígyhát felkerekedtünk, és elmentünk az ottani
paphoz, megnézni, hogy mi van a keresztelési okiratokban, naplókban...

← ElőzőOldal 3 / 3