113
  • Janek81
    Szép történet, biztos van is benne igazság, csak értelme nincsen felhozni ezket a régmúlt dogokat. Érdemesebb lenne a jelenben és a közelmúltban szétnézni. Vindóz sem muatott fel sok újat, linux is csak olyat, hogy már minden szart átvesz a vindóztól. De ha mindenáron a régmúltat kellene nyaggatni, és a linux annyira király volt, hogy MS abból lopkodta ki az ötleteket, miért mégis a vindóz maradt felül? Talán mert szimpla home usernek csinált OS-t, nem programozóknak. Talán ha linux is ezt a vonalat követi, nem itt járna, de nem így tett. Nem azt mondom, hogy minden nem MS termék alapvetően szar, csak más emberek más userkenek készítik. Összehasonlítani csak azonos kategóriában lehet dolgokat. Ép elméjű embernek eszébe nem jutna egy traktort egy ferrarival összemérni semilyen nézőpontból. A linux a tipikus munkagép, vindóz meg a másik kategória, amit otthol használnak az emberek. Gondolom te sem traktorral jársz bevásárolni, ugyan ez az oka, hogy otthol nem használnak linuxot.
  • h4x0r
    ""Ettol fuggetlenul a gdb-t nem neveznem szerencsetlennek."
    Hát a korát sem előzte meg, az tuti. Anno a BC 3.1 is tök jó környezet volt, manapság mégis sajnálom, aki használja."

Amire terveztek, arra tokeletesen alkalmas.
  • Pheel
    "Ettol fuggetlenul a gdb-t nem neveznem szerencsetlennek."
    Hát a korát sem előzte meg, az tuti. Anno a BC 3.1 is tök jó környezet volt, manapság mégis sajnálom, aki használja.

"Ennek a valoszinusege (hogy nem fogunk megegyezni) konvergal az egyhez"
    Szerintem a háromhoz. Egyik ismerősömnek ez jött ki egy valség feladat eredményeképpen. Sajnáltam picit :D

"Es irtal nemi velemenyezest a Linuxrol es Windowsrol"
    Elismerem, nem bírtam megállni :D
  • h4x0r
    a :-) smiley jelezte gondolataim szandekos komolytalansagat. Ettol fuggetlenul a gdb-t nem neveznem szerencsetlennek.

"Úgysem fogunk megegyezni."
    Ennek a valoszinusege (hogy nem fogunk megegyezni) konvergal az egyhez. :-)

"Én csak kijavítottam pár történeti tévedést és kész."
    Es irtal nemi velemenyezest a Linuxrol es Windowsrol. A tortenelmi tevedesek kijavitasaval nincs gond.
  • Pheel
    Hát igen. Ez szép példa volt :D Kb ez a helyzet. Csak ugye az egységsugarú usernek sosem lesz jó a parancssor, és belőlük él az egész ipar, nem a linuxból.
  • strogg
    A történeti tévedés az rendben is van. Nem vitáztam vele.:)
    Egyébként most komolyan. Nem értette meg a wines rendszergazdi a melóhelyemen, hogy miért jobb 1 parancssorral bemountolni a digi fényképezöt, mint feltelepiteni hozzá a drivert winen, + x MB szoftvert. És ez nem azért van, mert valamelyik megoldás szar, hanem mert k.-ra fordítva gondolkodunk.
  • Pheel
    "Visual Studio??? Ismerkedj meg a gdb-vel, akkor fogod megtudni, mi a jo moka. :-)"

Most komolyan egy szerencsétlen debuggert hozol fel ellenfélnek? Jó móka a vízisízés vagy a downhill kerózás, de nem a munkád megnehezítése. LOL
  • Pheel
    "En megnyitom a /etc/X11/xorg.conf -ot, beirok ket sort, oszt kesz."
    Feltéve, ha tudod hol van és mit kell beírni. Te tudod, én tudom, de vajon mindenkinek alap? Hol az a híres, fejlett, jövőbemutató, hierarchikus elrendezés? A filerendszer szép próbálkozás, de azért ne máááááááár... :D

BTW mindegy. Úgysem fogunk megegyezni. Én csak kijavítottam pár történeti tévedést és kész.
  • h4x0r
    Visual Studio??? Ismerkedj meg a gdb-vel, akkor fogod megtudni, mi a jo moka. :-)

A vim+gdb+make pedig kifejezetten jo a fejleszteshez. Meg ott van a cvs, svn, meg meg sok eszkoz.
  • h4x0r
    ""Registry. Nem mondok mást."
    Ne is mondj! Egy helyen van minden, könnyű archiválni, Unicode-os, egyszerűen szerkeszthető, kifejezetten felxibilis."

Na, neee! Tobb tizezer bejegyzes, probalja az ember azt editalni. En megnyitom a /etc/X11/xorg.conf -ot, beirok ket sort, oszt kesz. Ezen mi kivetnivalo van. Szepen elkulonulnek az egyes progik beallitasai.

""És ablakkezelőt nem nehéz megszokni."
    Majd egyszer tölts el pár órát titkárnők társaságában. Tudod, ők vannak többen :D"

Egyel tehenszart... :D
  • Pheel
    "De pl a foiskolan gedit, emacs, vi, ismeretek vannak nalunk:)"
    Ismerkedj meg a Visual Studioval, aztán rájössz, mi az a fejlesztőkörnyezet ;-) Ne viccelődjünk már! Jó, hogy nem egyből joe meg tinyedit :D
  • Pheel
    "Nem zavarnak be visualbasic, Delphi környezetek.Winnél a visual basic eléggé defaultnak tekinthetö."
    Már akinek. Linux alá is van Perl/Python/PHP, sőt Java is. Szerintem ezen kár vitázni. Ja és ofkoz Kylix.

"Az NTFS még nem tart ott mint a reiser te is tudod."
    Ezen a területen nem mozgok elég otthonosan sajnos, de kezel több groupot egy bejegyzéshez? Kezel több ownert? NTFSben ez alap, ExtX alól hiányzik. :(

"Linux alatt szinte mindegyik képnézegető a libpng-t használja a png-k feldolgozására."
    Lényegében csak elhatározás kérdése, hogy belefordítod-e a libet a binárisba vagy mellékeled hozzá...

"Registry. Nem mondok mást."
    Ne is mondj! Egy helyen van minden, könnyű archiválni, Unicode-os, egyszerűen szerkeszthető, kifejezetten felxibilis.

"És ablakkezelőt nem nehéz megszokni."
    Majd egyszer tölts el pár órát titkárnők társaságában. Tudod, ők vannak többen :D
  • h4x0r
    www.pekwm.org, screenshotok pedig a galeriamban vannak, ha erdekelne
  • strogg
    ez a PekWM érdekelne.
    Van róla full weblap, screenshot-al?
    Illetve a MythTV-re keresek még alternatívát. (mythTV feleslegesen túl van bonyolitva. (pl: mysql rendgeteg eröforrast eszik.)
  • strogg
    Nem sok embert ismerek, aki kylix-ot használna.
    a már mindenáron IDE, a Kdevelop amit láttam is. De pl a foiskolan gedit, emacs, vi, ismeretek vannak nalunk:) De most komolyan. (Akivel eddig talalkoztam Sulin kiül is) nem hasznalta a kylix-ot.
  • h4x0r
    ""moduláris felépítés,"
    Monolitikus kernel, mint a modularitás példája. Jó vicc."

Nem a kernelre kell érteni. A programok modulárisabbak. Értsd: A UN*X rendszerek alapelve, hogy egy program tudjon egy valamit, és azt tudja nagyon jól.

A modularitásra egy érdekes példa: Linux alatt szinte mindegyik képnézegető a libpng-t használja a png-k feldolgozására. Windows alatt eddíg az összes képnézegetőbe bele voltak fordítva a kép feldolgozásához szükséges cuccok.

"" pici fájlok,"
    Mindent máshol kell konfigurálni. Érdekes előny..."

Registry. Nem mondok mást.

""Példák: Több ablakkezelö,"
    Ez miért előny? Nehezebb megszokni, nincs default. Szubjektív."

A PekWM az egyik olyan ablakkezelő, amelyik évekkel lekőrözi a Windows ablakkezelőjét. Értsd: Window Grouping, maximális témázhatóság, stb. Pedig azt egy húszéves srác írta. És ablakkezelőt nem nehéz megszokni.
  • asysoft
    Borland Kylix?
  • strogg
    Abban mindenesetre egyetértünk (ha akarunk ha nem), hogy az m$ elég kevés dolgot alkotott egyedül. Gyakorlatilag átemelt, lenyúlt ötletek halmazát értékesíti. Ez tény.
  • strogg
    A vita lényege a tanulás. Sajnos ugyanaz eléggé tekinthetö máshogy, attól függ ki mihez áll közelebb. Pheel, és az én vitám tipikusan ilyen:)
  • blackeagle
    Ennél szebben én se fogalmazhattam volna ,igaz itt én is tanultam ,ennyire régre nem nyúlok vissza csak a m$311 ig.
    Még 1 példa XP verte a mellét a többuseres felhasználásról , na ki től lopta ? Egyébként régen dos és win volt nálam ,most már ki se lehet robbantani linux alól ,hacsak nem akarok játszani ,de nem izgat igazán. Sokkal felhasználóbarátabb az egész ,csak ezt azok tagadják akik ki se próbálták. Scriptírás tüzfalnál ? Nem emléxem rá hogy bármit írtam volna. Tényleg aki isteniti az m$-t az megvette ? meg a tüzfalát ,meg a játékait ? amig lopja addig ne dumáljon senki ( nem mintha én nem másolnám ) ,de nem istenitem ,
  • strogg
    sokban nem értünk egyet:)
    Pl a pici fájlok az embedded környezetben Nagyon elönyös.
    A Steve Jobs féle tévedés elképzelhetö. :) Bár én így tudom a story-t:)
    A több akblakkezelö rendkívüli módon növeli a skálázhatóságot. (p4-re KDE, P1-re IceWM. Ebben gondolom egyetértünk.)
    Win2K grafikusabb csak. Szerintem nem otthonososabb.
    Az NTFS még nem tart ott mint a reiser te is tudod. Ha más nem fájlméret pl.
    Kérek telepíteni woóindows szerver 486 DX-re, 16 MB rammal. Nekem ftp szerver müködik rajta több mint egy éve a cégnél.
    Attól, hogy valamit régebben fejlesztenek, nem biztos, hogy kiforrottabb is. Értsd stabilan kiforrott.
    És igen a C/C++-ra gondoltam. Nem zavarnak be visualbasic, Delphi környezetek.Winnél a visual basic eléggé defaultnak tekinthetö.
    Az elvárható gyros innovatiív fejelsztés valóban alap. Értsd: gyorsabb mint a winé.
  • Pheel
    A következő rész megragadta a figyelmem:
    "az m$-böl kivált Steve Jobs. Megalakult az Apple Computer. És licenszelték a Xerox találmányát, a GUI-t, és a Dekstop-ot."

Ebből csak két dolog tévedés/hamis állítás/ki minek hívja:
    - Steve Jobs SOSEM DOLGOZOTT AZ MS-nek és nem volt tagja sem
    - Az Apple NEM LICENSZELTE A PARC cuccait, hanem egyszerűen LENYÚLTA és mivel a Xerox nem látott benne üzletet, hát nem érdekelte őket

Végülis három állításból kettő nem állja meg a helyét. Jó arány...

Ez is tetszett:
    " A Linux meg már elég régen lekörözte a wint. Rugalmas GUI,"
    Ez így értelmetlen, nem mond semmit.

"moduláris felépítés,"
    Monolitikus kernel, mint a modularitás példája. Jó vicc.

"jó skálázhatóság,"
    Ebben azért a Windows szerverek sem állnak rosszabbul...

"legendás stabilitás,"
    Régen elfogadott tény, hogy szakemberfüggő. Minden rendszer olyan stabil, mint amennyire az adminisztrátora ért hozzá.

"egységes kiforrott programnyelv."
    A C-re gondolsz? A Windowsok is C/C++/C# alapúak...

"Példák: Több ablakkezelö,"
    Ez miért előny? Nehezebb megszokni, nincs default. Szubjektív.

" pici fájlok,"
    Mindent máshol kell konfigurálni. Érdekes előny...

"gyors innovatív fejlesztés,"
    Ebbe nem kötök bele, tényleg fejlesztenek, de ez nem előny, hanem elvárható alap.

" szerverkörnyezetben otthonos,"
    Mondjuk a Win2k Adv Server vagy a Win2k3 vajon nem az?

" kiforrott,"
    A Windowst régebben fejlesztik, mint a Linuxot...

" most már 40 éves uinx technológia áll mögötte,"
    A UNIX adta a kezdőlépéseket, de már régen messze van a UNIXtől. Mondjuk POSIXabb, mint bármely UNIX. Érti, aki érti...

" pl: a 3. naplozó fájlrendszert fogyasztjuk, a a mai napig nem müködik rendesen windows környzetben."
    Az NTFS-t is fejlesztik, csak nem nevezik mindig más néven. Miért nem működik az NTFS rendesen? Mert neked nem megy jól?

Lenne még, amibe bele lehet kötni, de már ennyi is elég szerintem.
  • Yv@n
    "Ha esetleg a munkájához kell, akkor kereshet másik munkahelyet, de kényszerítve senki nincs."

Az ehhez hasonló egetverő marhaságokat te sem gondolod ám komolyan remélem. Nem mindenki ugrál munkahelyről munkahelyre, különösen ha vannak anyagi kötöttségei. Alapvetően ha körülnézel, lehet látod majd, hogy az emberek nagytöbbsége félti a munkahelyét, nem hogy még hopp ha nem tetszik neki valami hirtelen kiugrik onnét, és keres más helyet.

Vártam volna valami konkrét példát ami rámutat arra, hogy a linux a winből él, illetve valamit ami egyéb kijelentéseidet tudná alátámasztani, de sajnos nem tudtál semmi használhatóval előállni, pedig elolvasnám, és ha igazad van azt is elismerném.
  • strogg
    Csak 1-2 "egyértelmü windows-os példa"
    Az A:// C:\ meg hasonló meghajtókat a 70'-es évek elején a mérnöki pultok miatt találta ki a SUN.
    Mivel bitenként programozták a mérnöki pultokon a gépeket, elég gáz volt így címezni a meghajtót, hogy 0x467233ef6. :) Ezért az mondtá, hogy a 0xf45 = az A-val, és kész.:)
    Közlöm, ez a technológia 13 éve elvaultnak van nyílvánítva. Ha megkérdezed miért, akkor mondok neked egy betüjelet; G. És kérlek mond meg róla, hogy ez milyen megghajtó, hol van, és mit tudunk róla. (semmit:) Ellenben a /dev/sda -val.:)
  • strogg
    Kedves Janek barátom. Talán igazad is lenne, söt látszólag igazad is van:)
    Akkor következzem némi történelmi áttekintés.
    Annó a 286-os tervezöasztalon volt, mikor az BIM kiírta a "Tendert" az OS-re.A DR-DOS, és a billy féle MS-DOS versengett. Az ms-dosban nagyobb üzletet sejtett a, mivel billy találta ki a mai m$ licenszelési elvet. A DR-DOS készítöje mMr Stallman híve volt, és a szabad szoftverre szavazott. Az IBM ezért billy-vel kötött üzletet. Nem elfelejteni, hogy ekkor már 30 (!) éves kor körül járt a UNIX. A UNIX legtöbb mai is elismerésre méltó eredményével együtt. Az m$ DOS sikere után számos kisérlet történt a "régi" platformok megmentésére. GUI készült a Commodorre-ra (GeOS), az m$-böl kivált Steve Jobs. Megalakult az Apple Computer. És licenszelték a Xerox találmányát, a GUI-t, és a Dekstop-ot. Az AppleII már ezt használja. A Perimer után 2 héttel elkészült a Windows 1.0 :D
    Számos kísérlet történik a GUI-sításra. Divat lesz. Annyi DOS GUI, és SHELL jelenik meg, mint égen a csillag. a GeOS nagy siker ppc platformon.Megjelenik a Windows 2.0
    Megjelenik DOS-ra, és x86, ppc-re a GEM. Ennek Free imprementációja a FreeGEM: Közben az IBM és az m$ közösen elkezd dolgozni egy OS-en, az OS/2-ön. Az OS2 2.01 után az m$ kiválik, és nagy erökkel fejleszti a Windows 3.11-et. Aki látta már az os 2.01-et, tudja, hogy a win 3.11 innen van koppintva. Az Aplle -BÓL kiválik Jena Luis Gasse. Megalakul a Be. Inc. Elkészül ppc -re a BeOS 1.0, majd 2.0. Az m$ UNIX implementációja csúfosan megbukik. (XENIX). MEgjelenik az os/2 III. Siker. Elkezdödik a késhegyre menö verseny az IBM M$ között. Az AMIGA ilyenkor még virágkorát éli, de erösen mutatkoznak a halódás jelei. Titkos projecktként az Apple elkészíti a MacOS elsö ma ismert GUI-s verzióját. Több lemet emelnek át az AmigaOS-ból. Ez lopja le Billy 94-ben a Windows Chicago fejlesztéséhez, amelyet Windows95-ként ismert meg a világ...
    És számos dolgot kihagytam.PL VMS, (NT kernel ismerös? :D), PicoJava platform, Minix, stb..) Ráadásul ott az alpha, sparc, embedded rendszerek fejelsztése, amihez hozzá sem szagolt a windows sokáig, és most is jobb lenne ha nem tenné, mert csak az árakat tornázza fel a gigantikus fájl méretei miatt. A windows él meg unix/mac,beos,amiga öteletekböl. A Linux meg már elég régen lekörözte a wint. Rugalmas GUI, moduláris felépítés, jó skálázhatóság, legendás stabilitás, egységes kiforrott programnyelv. Példák: Több ablakkezelö, pici fájlok, gyors innovatív fejlesztés, szerverkörnyezetben otthonos, kiforrott, most már 40 éves uinx technológia áll mögötte, pl: a 3. naplozó fájlrendszert fogyasztjuk, a a mai napig nem müködik rendesen windows környzetben.
    Kb ennyi. Aki példálózni akar talál ezerszám.
    visszakérdezek. Komolyan a Linux él meg a winböl? :))) Mondjuk 5 éve elhagyta a wint a linux. Jelenleg az m$ parazstvakít, és feltalálja a spanyol viaszt, amit a linux, mac, unix évek/év tizedek óta tud.:)
    Olvass sokat.
  • Janek81
    "Hat, a kulonbseget meg lehet fogalmazni ugy is, hogy a linuxot hozzaerto userek keszitik hozzaerto usereknek, a windowst meg - hmm, hmm, hogy is mondjam - programozok (?) keszitik olyanoknak, akik ra vannak kenyszeritve, hogy szamitogepet hasznaljanak."

Ez is egy tipikus, minden ilyen topicban elhangzó mondat, ami ugyanolyan baromság, mint a többi. Senki (!!!) nincs rákényszerítve a sz.gép használatra. Ha esetleg a munkájához kell, akkor kereshet másik munkahelyet, de kényszerítve senki nincs. Az a programozók programozóknak meg csak egy jól hangzó baromság. De még ha igaz is, akkor nem értem miért flameelik szét az összes ilyen témát a linuxosok. Nem értem miért kell egy tipikus vindóz usert arról győzködni, hogy a linux mennyire király, ha úgysem tudnja használni. Linuxosok fikázzák inkább a linuxokat (van belőlük bőven...), vindózosok meg a vindózokat. Az ilyen vitáknak lenne valami értelme, de egy kifejezetten programozóknak írt OS-t összehasonlítani egy desktop OS-el nem csak értelmetlen és felesleges, de még hülyeség is. Szal ennél már jobbat kellene lassan kitalálni, mert rég lejárt lemez és csak azokat lehet ezzel altatn, akik nincsenek azon a szinten, hogy érdemes legyen leállni vitázni.
  • Janek81
    Ugyan ezt mondom én is. Akár telefonos segtséget is igénybe vehetsz...
  • Janek81
    Igen, gyakran olvasom ezt az ehhez hasonló topicokban. De ez hülyeség. Azokról nem érdemes beszélni, akik bekapcsolják a gépet és eljátszanak a flipperrel órákon át (másik topicban pasziánszt mondtam, remélem nincs több game a vindózban:). Egyszerűen a linux nem nyújt annyival többet, hogy érdemes legyen lecserélni rá a vindózt. Manapság nagyon sokan széles sávval neteznek, mindenkinek meg van a lehetősége, hogy letöltsön egy linux disztribit. De vajon miért nem teszik meg? Mindenki hülye, aki nem tud kernelt fordítani meg egyáltalán linuxot telepíteni? Nem, nem hülye (egy réteget leszámítva...). Csak nincs benne annyival több, hogy megérje. Sőt... Nemhogy nincs benne "annyival" több, de egyáltalán semmivel nincs benne több.
  • Molnar_T
    hat kicsit elkestem ezzel a hozzaszolassal :D.
  • Yv@n
    "Es aki megszokta az egyszeru kezelhetoseget, aki automatikusan kattint az ikonra, es meg se nezi mi van ala irva."

Sokaknak még ez is gondot okoz...itt a melóhelyen az informatika tanszéken, ami elvileg egy egyetem lenne, és ezt nevezzük mi felsőoktatásnak...
  • Yv@n
    Inkább gondolkozz el miért írtam :P
    Ha pedig nem találsz megoldást, kérheted a közönség segítségét :)
  • Molnar_T
    Hat, a kulonbseget meg lehet fogalmazni ugy is, hogy a linuxot hozzaerto userek keszitik hozzaerto usereknek, a windowst meg - hmm, hmm, hogy is mondjam - programozok (?) keszitik olyanoknak, akik ra vannak kenyszeritve, hogy szamitogepet hasznaljanak. Ha belegondoltok nem azert terjedt el ennyire a win mert olyan csudaszupi, hanem mert a 8-10 eves gyerektol kezdve a 70 eves nagymuter is tudja kezelni. Es itt van a baromi nagy elonye a linuxal kapcsolatban, mert azt bizony beallitgatni, osszepofozni, jo tuzfallal ellatni (ertsd scriptel), es a filerendszereben eligazodni, vagy egyaltalan eligazodni benne, meg ha van is hozza gui, egy egyszeru mezei usernek keptelenseg. Es aki megszokta az egyszeru kezelhetoseget, aki automatikusan kattint az ikonra, es meg se nezi mi van ala irva, az nem fog sose olyan oprendszert hasznalni, ahol nincs meg ez a kenyelem. Szerintem. Persze ennek a hozzaszolasnak semmi koze a cikkhez.
  • Janek81
    "juj..."

Jajj...
  • Yv@n
    BFS nekem teljesen kimaradt, de érdekes dolgokat olvasok itt róla.
  • pemga
    Ezt úgy hívják: sales, support, lustaság. Ha egyszer ott van a vasadon, amit megveszel a boltban, bedugod a géped és műkődik. A legtöbb embernek még ez is sok, nézd meg milyen sokan veszik a játékkonzolokat. (A set-top boxok meg hogy befürödtek. Túl sok volt rajtuk a gomb :D). Szerinted az, hogy a IE elterjedtsége kilencvensok százalék, az azért van mert olyan jó? Négyszázmillió légy nem tévedhet? :). Egyszerűen az emberekben fel sem merül, hogy másképp kéne lennie, nem is értik, hogy mi a jó abban, ha valamit lehet konfigurálni, és nem csak egy csuszkán lehet állítani, hogy jó-jobb-legjobb...

A kettőnek alapvetően más a megcélzott közönsége, persze hogy sosem fogják megérteni egymást.
  • Yv@n
    "Mint az előbb leírtam, linux a vindózból él pár éve"

juj...
  • Janek81
    Én sem flameelni akarok, csak egyesek annyira el vannak szállva, hogy elsiklanak bizonyos igen fontos dolgok felett. Ahogy te is mondtad, a linux fiatalabb, ezért kénytelen simulni. Nekem ezzel semmi bajom nincsen, az viszont kicsit bosszant, hogy a linuxosok többsége ezt nem látja be, és mint mondtam, azt fikázzák, amiből élnek...
  • Janek81
    Nem én találom ezt ki, ezek tények. Gyereknek számtok még itt a számítástechnikában, de amióta foglalkozok az ilyen dolgokkal, a linux még nem rukkolt elő olyan újdonsággal, ami miatt elgondolkoztam volna a váltáson.
    Mint az előbb leírtam, linux a vindózból él pár éve, a legnagyobb újdonságoknak számító dolgok mind arról szólnak, hogy tudja mégjobban kihasználni a vindózt. Lehet így is fejlődni, de erre én nem lennék olyan büszke, mint itt egyesek.

Ha meg fényévekkel a vindóz előtt járna, akkor Bill barátunk talán már nem lenne a világ leggazdagabb embere és a gépeken nem 90 százalékos arányban lennének vindózok. Az emberek hülyék, de annyira nem, hogy egy ingyenes és "fényévekkel jobb" rendszer helyett egy szar és drága OS-t raknak a gépükre.
  • pemga
    A Meta-adatok alapján indexelésnek ez a lényege, ez az, amiben a BFS nagyot újított, pl. egy mp3-file-hoz meta attribútumként felveheted a tag-jeit, és kereshetsz azok alapján. Vagy egy e-mail-file-nál a From, Subject stb. attribútumok alapján. A lényege, a homogenizált gyors kereső (_egy_ rendszer, csak jól kell megírni), ehhez hozzácsapod a journaling-ot, mount-olható filerendszert (bár ezt szerintem nem csinálták meg, csak úgy néz ki mintha), akkor megkapjuk a BFS-t. De van egy olyan érzésem, hogy ebben a WinFS-ben még arról nem szoktak le, hogy extension-ből következtesse ki a file-type-ot, nem pedig valami meta-adatból, mint pl. content/type (ha már egyszer létezik a http-hez egy ilyen kvázi-szabvány...)

Egyszóval ennek valahogy nagyon melegvíz újrafelfedezése szaga van...
  • Flashy
    és a flém elkezdődik... :) de én nem flémelni akarok csak beszélgetni. van benne valami, de az is idetartozik, hogy a Linuxnak igenis a Windowsos usereket kell elhódítani, mert nem egyszerre kezdték, hanem a Linux már egy behódolt világba született, amiből el kell foglalnia területet. ezért kell neki közelednie a másikhoz. felmutatni a Windows se mutatott fel semmi újat a Win31 óta (a Start menü meg a gui nem számít). vagyis igen, a rendes védett módot, a rendes multitaszkingot meg a multiuserességet, de a Linuxban meg soha nem is volt más.