85
  • noss
    jó akkor radioaktív :DD
    nem vagyok tökéletes ;)
  • noss
    "Amely reprodukálható bármely komolyabb fizikalaborban?"
    Igen. Szabadalmaztatva van. Ha tudod, mivel jár az (milyen feltételeknek kell eleget tenni ahhoz), hogy valamiből szabadalom készüljön, akkor nem fogsz kételkedni.

"Rossz híreim vannak: az emberi testben is megtalálhatóak természetes radioaktív elemek."
    Köszi a nesönelgeografikos ismereteket. Arról is tudsz, hogy egy felrobbant prutóniummos NASA-űrhajónak köszönhetően ez az érték (az "emberek rádióaktív sugárzása") világszinten kb. a duplájára emelkedett??
  • mrzool
    "Innentől kezdve nincs értelme veled vitáznom."

Ezzel akár én is indíthattam volna, enyhén szólva nem tudom komolyan venni azt az embert, aki rÁdióaktivitásról beszél. Az micsoda? Mert pl. van egy Aktív nevű rádió Szolnokon, esetleg arra gondolsz?
  • noss
    mrzool: "Rádióaktív hulladékot semmi sem bocsát ki..."
    Innentől kezdve nincs értelme veled vitáznom.
  • [NST]Cifu
    Mert ha nekem teljesen más a véleményem, akkor már egyenesen hülye vagyok a témához.

A vélemény egy dolog. A témával kapcsolatos alapvető ismeretek hiánya egy másik. Itt az utóbbiról van szó.

tudok egy sokkal eredményesebb, környezetbarátabb és legfőbbképp biztonságosabb energiatermelési megoldásról

Amely reprodukálható bármely komolyabb fizikalaborban?

Mert lehet, h ti itt sugárzotok a boldogságtól, de szerintem ami rádióaktív, az összeegyeztethetetlen az életünkkel.

Rossz híreim vannak: az emberi testben is megtalálhatóak természetes radioaktív elemek.

Testünkben átlagosan 3-4*10 a 21-diken darab természetes radioaktív atom található. Ezek főleg a talajban található urán és tórium bomlásának termékei. A legnagyobb terhelést azonban a szintén jelen lévő kálium 40-es tömegszámú izotópja adja. Egy átlagos felnőtt testében a természetes radioaktív izotópoknak köszönhetően másodpercenként 8500 radioaktív bomlás következik be, ami körülbelül 190 mSv (mikro Sievert) terhelést okoz évente.

A belső sugárterhelés többi, túlnyomó részéért a szervezetünkbe jutó természetes radioaktív anyagok, elsősorban az urán leányeleme, a radon a felelős.

Forrás

Az, hogy nem vagy tájékozott a témában, még nem probléma, az azonban már az, hogy utána sem nézel, és így próbálsz érvelni...
  • mrzool
    Tényleg nem értesz hozzá, akkor pedig felesleges erősködnöd. Rádióaktív hulladékot semmi sem bocsát ki, mivel olyan nincs. Radioaktivitás létezik, de a fúziónak ehhez semmi köze (nézz utána a fizikakönyvekben!) Másrészt ugyan mi lenne az a "sokkal eredményesebb, környezetbarátabb és legfőbbképp biztonságosabb energiatermelési megoldás" ?:)))))
  • noss
    Thx. Mert ha nekem teljesen más a véleményem, akkor már egyenesen hülye vagyok a témához. Valóban nem ez a szakterületem, de tudok+hallottam már jónéhány kudarcra ítélt témáról, és tudok egy sokkal eredményesebb, környezetbarátabb és legfőbbképp biztonságosabb energiatermelési megoldásról,
    AMELY
    egyáltalán nem bocsájt ki maga után rádióaktív hulladékot!
    Mert lehet, h ti itt sugárzotok a boldogságtól, de szerintem ami rádióaktív, az összeegyeztethetetlen az életünkkel. Vagy ti akartok a hulladéktemető tetejére épülő lakóparkba költözni? =)
  • zippofcy
    Megoldom én a ZEU gondját: legyen a helye Fogarasi Árpád bunkerébe! Az még a zatomtámadás ellen is véd, szóval ha esetleg felrobbanna akkor sincs nagy gáz. A sárgák meg ha tiltakoznak bush apó majd ledob rájuk még 1-2 atombombát, úgyis sok van neki feleslegbe! Meg ugye fontos ápolni a ZUSA hagyományait is.
    Hazánk energiagondja meg megoldódik egycsapásra, behúzunk mindent nagyfeszültségű vezetékkel és jár majd mindenki saját trolival. A politikusokat akik adót akarnak majd kivetni az áramra belelőjük a Dunába, úgyis odavalók. Az áram így ingyenes lesz. Ha a ZEU pofázik majd hogy neki is kéne belőle megmondjuk hogy oké, csak előbb adják vissza a Trianonnál elrabolt részeket, meg az egyéb javakat amit a 20. században elloptak tőlünk, pl. aranyvonat, stb.
    SZERINTEM ez az egyetlen helyes megoldás. Aki ellentmond az kompromisszumra képtelen egyén és mint ilyen késedelem nélkül elgázasítandó.
  • Anteris
    egy biztos: bármi lesz, a villany nem lesz olcsóbb. Ez olyan mint amikor a hidrogénhajtású autókról van szó, hogy hurrá majd tankolunk a vízcsapból! Megnyugtatok mindenkit, hogy majd ki lesz találva erre is egy olyan adó, hogy még csak véletlenül se legyen olcsóbb, mint ha benzint tankolnál.
  • BomBa
    Hát hajrá az atomerőműhöz! Vagy már nem így hívják?

Ez a vita meg röhejes. Mintha két gyerek nemtudna megegyezni hol vegyék a cumit, de ez van mindenhol, röhejes, egész életünkben ez van. Sajnos még meg is lehet érteni, mert most melyik ország engedjen, egyiknek ez jó, a másiknak az jó, most akkor ki engedjen? Megállapodni meg nem tudnak. Esetleg valami 3. helyen gondolkodhatnának.
    Amúgy "Rokkaso" ez hol van?

"Kína és Oroszország az Európai Unió franciaországi Cadarache színhelyét támogatja, míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a japán rivális Rokkaso mellett kardoskodik."
    És Japán ki mellett van?

Írjatok! :)
  • Demon Eyes Kyo
    ja, örökmozgó :>
  • mechorg
    Szerinte.
  • Kryon
    Szerintem előbb olvass aztán írj,...szerintem.
  • Kryon
    Nossss...A o-ponti energiára (vagyis zpe :-) ) többféle dolgot is olvastam már.Pl.az un. kvantum-fluktuáció energiáját kinyerni reménytelennek tűnik.A "virtuális részecskékben" megjelenő energia már kecsegtetőbb pl.Casimír effektusban fotonok(ha jól tudom)bár ez semmire sem jó csak érdekes kísérlet.A NASA is kísérletezik valamivel,de bővebb infó nincs.Itt azért van remény csak áttörés kéne.A sötét energia egyenlőre sötét is marad....A hidegfúzió kamuízű....,bár buborékberobbantásos fúzióval kísérleteznek,de az is melegfúzió(kis aktív térrészben).UFO-hoz nem értek...Eddig a termonukleáris-fúzió a leg remánykeltőbb,úgyhogy állj a tökölésnek,és HAJRÁ FÚZIÓ!!!!!!
  • Zedas
    Én sírva fakadtam...
  • [NST]Cifu
    Pajti ne vedd sértésnek, de ha lövésed sincs a témáról, akkor inkább ne írj ilyeneket, mert heveny röhögőgörcsöt fogsz csak okozni azoknak, akik veled szemben tisztába vannak pl. Termonukleáris szó jelentésével...
  • BiroAndras
    Köszönjük a rendkívül objektív, és szakértű hozzászólást.
  • noss
    Termonukleáris? Ohh, köszi, de nem kell.
    Szvsz jó nagy kamu az egész, arról nem beszélve, h ha mégis megépülne, és neaggy'sten elszállna (merthátugye mégiscsak kísérleti az egész), akkor viszlát €urópaaaa...
    Napelem rulez% ;) :P
  • mastodon
    Kezdjek mar el epiteni - ha van penze az EU-nak, miert ne epitene fel, jobb az mint a tokoles. Meg szeretnem elni, hogy fuzios aram csorgedezzen hazam falaiban ^.^
  • bld
    "100 millió fok"
    Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni...
    jó lene kohónak:)))
  • [NST]Cifu
    A KFKI kutatói jelenleg is dolgoznak külföldi tudományos intézetekkel együtt (benne vannak az EURATOM-ban is), és mivel itt egységesen van jelen az EU, ezért valószinüleg kissebb-nagyobb tudományos munkákba ők is részt vehetnek majd. Érdemes elnézni az EURATOM Magyar Honlapjára.

BTW az mennyire ismert, hogy 1997-ig a KFKI-ban is volt egy kis méretű Tokamak fúziós reaktor? Csak aztán a pénzhiány...
  • papabear
    "100 millió fok"
    Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni...

Amúgy ezek tényleg faxok, hogy egy ilyen, az emberiség jövőjét is igencsak meghatározó tudományos kutatás jelenleg a baromfiudvar-civakodásnál tart...
    Reménykedjünk, hogy a franciák nem a levegőbe beszélnek és valóban elkezdik a legnagyobb fax(usa) nélkül.

Valaki tud arról vmit, hogy a mi kutatóink mennyir evesznek részt a projktben?
  • zpe
    A hidegfúzió csak egy történet ami igaz vagy hamis A (meleg)fúzió viszont a szín tiszta valóság, ha példa kell akkor ott a Nap! A nullponti energia pedig az anyaghoz tartozó energiaállapot amit nem tudsz elvenni az anyagtól annak átalakulása nélkül (talán). Igazából azt sem tudjuk mi az a sötét energia (ami eddig úgytünik van). Sőt azt sem tudjuk mi az a gravitáció de azt tudjuk,hogy energiát most a (meleg)fúzióval a legracionálisabb előállítani. Szerintem (a fotel végére dobva a csirkét:)
  • [NST]Cifu
    Szóval a hidegfúzió "realitás", a (meleg)fúzió meg "nem működik igazából", mi? Na ez LoL...
  • HUmanEmber41st
    Bezzeg a 0 téri energiáról,meg a hidegfúzióról csak ködösítések vannak, mint az UFO-król.. van is meg nincs is...ezen meg (ami nem is működik igazából) már évek óta csak vitatkoznak..lol
  • [NST]Cifu
    Jelenleg épp erről szól az ITER... Vagyis arról majd a DEMO és a PROTO fog szólni. Az ITER fő feladata az, hogy megoldást találjanak vele a plazmaáram fentartására - jelenleg ugyanis még ez sem megoldott...
  • Anteris
    nem rossz ez a cucc csak még azt kellene kitalálni, hogy ne zabáljon több energiát mint amennyit termel.
  • [HUN]PAStheLoD
    franciaorszag igyis ugyis tele van atomeromuvekkel .. majd lefektetnek par vastag kabelt ;]
  • [HUN]PAStheLoD
    ha ez megepul es mukodik "laboratoriumi" korulmenyek kozott , akkor elkezdik tervezni a "kereskedelmi" valtozatat ..
  • comet
    Tavaly volt a millenárison király előadás erről a fúziós reaktorról.
  • Zoley
    Ha ez megepul es jo, akkor vege az osszes fosszilis eromunek, mert azonnal nem lenne gazdasagos az uzemeltetesuk (igy sem hoznak tul nagyhasznot), nameg az olaj (es az arab terseg) sem lenne akkora befolyassal a vilagra. Ez meg sokaknak nem tetszik. Persze a leghamarabb az az orszag lesz fuggetlen, amelyikben ezt most felhuzzak. Csak csinalnak mar....
  • Omegared
    Azt hiszem pont az ITER honlapja írja (azon a részen ahol biztonságosságot tárgyalják) hogy a fúziós térben egyszerre kb 5gramm üzemanyag van jelen. Amúgy Tríciumot és Deutériumot annyit tudnak csinálni amennyit nem akarnak :) Van belőle bőven.
  • pite
    az igaz, hogy a fúziós erőmű nem robban, de kisegítő vagy támogató rendszernek nem atomreaktort használnak? itt arra gondolok, hogy az atomerőmű a plazma összetartásához szükséges mágneses mező energia (azaz áramigényét) biztosítaná.
  • Anteris
    honnan a rákból szereznek majd ezekhez annyi lítiumot amennyi triciumot ezek elzabálnak??
  • [NST]Cifu
    Itt sajnos első sorban az országok nyakassága a gond, Kanada pl. nemes egyszerűséggel kiszált az ITER-ből, miután eldőlt, hogy Kanadában biztos nem épül meg....
  • kartacs
    Nem hinném hogy megegyezésre jutnának egyhamar ameddig a többi erőforrásban kellő (anyagi) tartalék van addig ez csak egy husba vágó rossz vicc marad számukra. Nem hinném hogy a politikusok mögött álló tőkések díjaznák ha felkavarnák az aló vizet amiből ők profitálnak. Persze lehet hogy tévedek de valami ilyesmi biztos van a háttérben.
  • zpe
    Jaja nem robban. Ha a plazma szétterjed akkor lehül és leáll a fúzió magától!
    Jó lenne ha itt épülne meg!
  • Cat #8
    Ez nemhogy nem robban, de örülnek ha a fuziót magát fenn tudják tartani.
  • Demon Eyes Kyo
    Japán, USA, Dél-Korea vs. Kína, Oroszország, EU országok . Most akkor kézfeltartással szavazzunk, tehát Franciaországban lesz a reaktor, ennyi.
    Hajrá Európa!
  • asdasdasd
    Legyen nalunk. Csak fel ne robbanjon...