106
  • Csudri #66
    No offense!

Ha kicsit figyelnél arra, amire próbálok kilyukadni, akkor nem lol-oznál. Én próbálok a realitás talaján maradni. Értsd nem fasztudja hányszoros fénysebesség meg ilyenek, hanem valamilyen olyan működő megoldást keresek, ami nem ez a "csúzli-módszer", hanem olyan technika, ahol nem függünk a cél-tól. (Start-meglöknek-utazunk-elkapnak-cél)

De megismétlem No offeense!
  • [NST]Cifu
    Ebből az ingázós cuccból szvsz kb. 100 év múlva lehet valami, de nem hinném, hogy pont ez a módszer lesz az amivel bolygóközi/naprendszerbeli utazásokat fogunk tenni. Inkább valmi antigrav vagy térgörbítős módszer vinne valamire, de a mai gazdasági viszonyok mellett... Mire oda juthatnánk, már nem lesz semmi az emberiségből...

Ez az ingázós cucc kiálta az elméleti teszteket, még sokat kell dolgozni rajta, mire elkészülhet (ha elkészül valaha is), de legalább már elméletben működik.
    Az antigrav meg a térgörbitős cuccok nem jutottak tovább sci-fi szintjén, vannak ilyen irányú kutatások, de én még nem láttam olyat, hogy egy antigravitációs vagy térgörbítés elvén működő hajtóműnek elméleti működőképességét tudományosan igazolták volna. Szóval ha ez az 'ingázós' rendszer száz év múlva valósul meg, a térgörbítős hajtómű (már ha egyáltalán megvalósítható) meg ezer év múlva...

Itt a probléma. Rá kéne ébredni, hogy nem vágyalmakat kell kergetni (antigravitáció és társai), hanem olyan dolgokat megvalósítani, amelyről tudjuk, hogy működnek vagy legalább működhetnek!

A Holdutazás egy külön műfaj. Gondolj csak bele, miért szakították meg anno az adást, vagy a "Vajon mi lehet a Hold másik oldalán" c. kérdésekbe. Ki mennyire hisz a konspirációkban.

Jajj. Már megint ezek az összeesküvés elméletek... A baj az, hogy a konspiráció pártiak sose fogadják el a tényeket, inkább megpróbálnak belemagyarázni, és tévhiteket kergetni...
    De ezt már 1000x lerágtuk...

Ha lenne is gazdasági haszna, nem bizti, hogy tudnánk róla.

Meg foglak lepni. Tudunk. Hogy csak a legismertebbet említsem, ott van a Hélium hármas izotópja, amely a fúziós reaktorokba az egyik lehető legideálisabb üzemanyag. A földön természetes állapotban nem található meg, csak irreális áron állítható elő, mesterségesen...
  • Alfa Of NS
    "A Star Trek meg pont erre az áltdományos technoblablára épít...."

Nono. Ez igy nem igaz. A Star-Trek technologiai alapjai altalaban mindig a valosag. Peldaul az ST vilagaban az urhajok energiaforrasa egy anyag-antianyag reaktor, ami nem eppen van tavol a mai fizika altal elkepzelt jellensegek hasznositasatol. Ez jellemzi alapvetoen a filmet. Ket gond szokott kozbejonni. Az egyik, hogy mivel elegge a tavolban jatszodik nehany dologban nem tudnak a valos technologiara tamaszkodni. A masik gond, hogy a tortenet valtozatossaga kedveert bealdoznak nehany valos dolgot. Peldaul az altalad emlitett robbano konzol, amit nyilvan nem technologiakent kepzelnek el, csak nelkule lehet nem tudnanak ertelems tortenet alkotni. Vagy pelda meg az istenek megjelenese. Lasd Deep Space 9-ban az atjaroban levoket.
  • Zocsi
    A Holdutazás egy külön műfaj. Gondolj csak bele, miért szakították meg anno az adást, vagy a "Vajon mi lehet a Hold másik oldalán" c. kérdésekbe. Ki mennyire hisz a konspirációkban. Ha lenne is gazdasági haszna, nem bizti, hogy tudnánk róla.
  • Zocsi
    mrzool: Igaz! Teljes mértékben igazad van!

[NST]Cifu: Nem arra gondoltam, hogy 5-10 év múlva már ingázhatunk. Pusztán csak a kézzelfogható tényekre, hogy meg lehet csinálni és nem puszta teoratikus fejtegetésekre, hogy építsunk ezt-azt és kész. Ebből az ingázós cuccból szvsz kb. 100 év múlva lehet valami, de nem hinném, hogy pont ez a módszer lesz az amivel bolygóközi/naprendszerbeli utazásokat fogunk tenni. Inkább valmi antigrav vagy térgörbítős módszer vinne valamire, de a mai gazdasági viszonyok mellett... Mire oda juthatnánk, már nem lesz semmi az emberiségből...
  • Yetike
    "Javitsatok ki ha tevedek, de a holdra is kb hasonlo tervekkel indultunk."

vs

"Anno az USA <-> USSR holdrajutasi verseny is csak erofitogtatas volt,"

"Koncentraljunk az AIDS, rák, éhinség, fajgyűlölet, tiszta megújuló energia problémékra, oszt ha ez már mind megoldódott, akkor pihenésképpen menjünk nyaralni a Marsra."

-> Demagógia. Jól hangzik de kb annyit is ér.

Mindenféleképp hasznos új világokat felfedezni, ki tudja milyen anyagokat találnak ott, vagy milyen új lehetőségekkel bővül az űrkutatás palettája. Ezen kár is vitatkozni.
  • Yetike
    Azért loloztalak le, mert faszság, amit írsz. Egyrészt a ma ismert realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő scifiket hozol fel, másrészt már egyből Star Warsot meg Imperium Galaktikát akarsz, megintcsak nem a realitásokra támaszkodva.

Azért fejlesztenek ilyen szar "lökős" meghajtás alternatívákat, mert egyelőre a sok elképzelés közül ez a legideálisabb (pénz, idő, technika figyelembe vételével). Végülis rá lehet mondani, hogy bezzeg az Star Warsban már mikkel röpködnek, csakhát ez a Lol kategória.
  • saldi
    "2.: Alapvető gazdasági/kutatási lehetőségeket nem veszel észre (bányászat, ismeretlen vagy a földön meg nem található anyagok)"

Javitsatok ki ha tevedek, de a holdra is kb hasonlo tervekkel indultunk. Lehet, hogy nem ugyanazokat a hireket halljuk a tvbe, de a mienkbe nem mondtak be semmit arrol, hogy az elmult ~35 ev alatt nem sokat jelentett a gazdasagnak a holdutazas.

Az, hogy technologiailag sokat dobott az urtechnikan a holdutazasba feketett penz, azt alairom, de kicsit szkeptikus vagyok, es Rockkal tudok egyeterteni.

Koncentraljunk az AIDS, rák, éhinség, fajgyűlölet, tiszta megújuló energia problémékra, oszt ha ez már mind megoldódott, akkor pihenésképpen menjünk nyaralni a Marsra.

Anno az USA <-> USSR holdrajutasi verseny is csak erofitogtatas volt, es ezt sem erzem maskent. Majd a nagy vezeto kiall a nep ele, megfogja a szerencsetlen oda-vissza megjart urhajos kezet, es mosolyog. Pedig abbol a penzbol meg lehetne oldani mast, a letunket sokkal jobban befolyasolo kerdest is.
  • hispan2
    Igen, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden bolygón lenne egy csillagkapu....
  • [HUN]PAStheLoD
    majd kölcsönadom a térgörbítős hajtóművemet , ez az egyetlen "út" ami gyorsabb helyváltoztatást tesz lehetővé mint a fénysebesség ... _elvileg_ :]
  • [NST]Cifu
    A félreértések elkerülése végett: a Star Trek filmek és sorozatok (többé-kevésbé) nagyszerű szórakoztató műsorok (a DS9-nak én is nagy rajongója vagyok), de hogy komolyan megvalósítható alapon nézzünk rá...
  • [NST]Cifu
    A 'Treknology' kb. annyira átgondolt és hibamentes, mint a Star Wars "technológiája", talán az SW annyiból jobb, hogy ott csak a képeskönyvekben állnak neki áltudományos magyarázatokat a filmekben szereplő dolgokra. A Star Trek meg pont erre az áltdományos technoblablára épít....
    Lent felsoroltam pár trek-csodát, de ha ez minden vágyad, sorolhatok még fel jópár hasonló agymenést... :)))
  • [NST]Cifu
    Több dolog nevetséges igazán a hozzászólásodban...
    1.: Alapvető csillagászati dolgokkal nem vagy tisztába (a csillagokon taposni aligha fog bárki is...)
    2.: Alapvető gazdasági/kutatási lehetőségeket nem veszel észre (bányászat, ismeretlen vagy a földön meg nem található anyagok)
    3.: A "bolygó" szót helytelenül, pontos j-vel leírod 3x egymás után...
  • [NST]Cifu
    Jövőkutatók helyett alapvető dolgokkal kellene tisztában lenni. Ilyen pl. a Newtoni- vagy Kepleri fizika, alapvető méretarányok, stb.
    Az olyan dolgokba már nem is megyek bele, hogy a sem a biztosítékot (felrobbanó konzolok), sem a biztonsági övet (a felrobbanó konzolok által a hídon keresztül repülő 'feláldozható' zászlósok) nem ismerik háromszáz év múlva...
  • Omegared
    Ha most elméleti síkon vitatkozunk :) akkor mi a gond a Star Trek hajókkal? :D A Star Wars-t még megértem... De a Treknology jól átgondolt, hibamentes...
  • xj700t

Izések és pofonok ugyebár....
  • Rockk
    Egyaltalan minek mas bojgokra menni? Ezzen a bojgo n is megvan minden amire valaha is vagyhatnank..miert kepzelik az emberek hogy mas bojgon jobb lenne, szebb...mit akarunk amshol talalni? nevetseges... a csilagokat csodalni kell, nem rajuk taposni..
  • xj700t
    Bármennyire ökörségnek tűnik a sci-fi műfaj, pl.: az Enterprise, különvélemény stb forgatásaihoz úgymond "jövőkutatókat" kértek fel szakértőnek hogy kb mi legyen a filmekben. A Teleportálást például elektron v.atom szinten már végrehajtották. Az hogy a film kerdvéért kiszinezik kicsit a techniket az máskérdés.

u.i.: Vernén is röhögtek sokan és tesék.
  • [NST]Cifu
    A Star Trek és a Star Wars sci-fi. Egyszerűen alapvető fizikai és technikai dolgokat nem vettek figyelembe az űrhajóterveknél. Ha olyan sci-fit akarsz, ahol ezt valamennyire komolyan vették, nézd meg a Babylon 5 TV-sorozatot, abban is a földi űrhajókat. Azok megalkotásakor még némi realitással közelítettek a témához.

Vannak elképzelések olyan hajtóművekről, amelyekkel tényleg nagy sebességet lehetne elérni, különféle plazma-hajtómű megoldások (ahol fúziós reakcióval hozzák létre a tolóerőt), vagy a fotonhajtómű elmélete (amikor a hajtómű gyakorlatilag egy gigászi fényszóró, és a fény (vagyis a fotonok) adják a tolóerőt). De ezek egyenlőre erősen elméleti síkon dolgoznak, például a fúziós kisérletek még csak ott tartanak, hogy sikerüljön minél tovább fentartani egy plazmaáramot (egyenlőre másodpercekben, talán percekben mérhető ez az idő), vagy a fotonhajtómű esetén az antianyag olcsóbb és egyszerűbb gyártása, és ami fontosabb, megóvása a 'anyagi' világtól (egyenlőre az antianyag előállítása igen nehézkes és költséges, csak speciális gyorsítókban lehetséges, és a létrejött antianyagot is csak alig több, mint egy óriág sikerült tárolni).

Szóval lehetőségek vannak. De ezek kifejlesztése rengeteg időbe és pénzbe kerül...

A filmeket felhozni példának meg azért rossz, mert ezzel az erővel számon lehetne azt is kérni, hogy miért nincs Supermen közöttünk, aki repül, szeméből lézer jön és teljesen sebezhetettlen.
  • moran
    Csak kiváncsi voltam, hogy ezt a problémát hogy oldják meg. Kaptam egy csomó érdekes választ.
    Különösen RangeR hozzászólása segített sokat. :)
  • bandia
    FRank 99: 0 G nél nincs gravitációs erő, ami a földön a G-ket olkozza a gyorsulásnál:) Pl ezért nem kenődik fel az űrállomás legénysége a falra:) Pedig az is hasit ám rendesen:) Legalábbis én igy tudom
  • Kensin
    Na és akkor mi van, ha mongyuk elindul a vonat, a fékező rendszer meg bemondja az unalmasat?

Paff
  • Csudri #44
    Nem csak az ellenkezik, hogy gyorsabban menni a fénynél? A többivel mi a problem?
  • Dr DeViLKiNG
    de ha kiépül a mars bázis, akkor jön a doom3 ^^ (és akkor majd az elejére biggyeszthetik, h valós történeten alapuló játék :DDDDD)
  • Cat #42
    meg elvi :) jelenlegi tudásunk szerint a fizika törvényeivel ellenkeznek a hasonlo dolgok
  • FtranX
    szerintem főként technikai.
  • papabear
    Tök jó, bolygóközi mágneses vonat.
  • Kryon
    Newton 3. törvénye itt nem jelent gondot.Miért is?...Nos az űrállomások pályája ellipszis,ez kb.egy síkban lenne az űrhajóéval.Amikor az állomás az űrhajóhoz képest a pálya távolodó szakaszán van akkor +,közeledőben - impulzust kap.Ezek összege 0 ezért a pálya összességében stabil.
  • Csudri #38
    Azt tudom, hogy még nem, úgyhogy nem kell itt a LOL, meg hasonló hasznos hozzászólás. Arra vagyok kíváncsi, hogy csak technikai akadályai vannak a dolognak vagy esetleg elvi is.
  • Alfa Of NS
    En meg tudom oldani
  • Yetike
    Lol.
  • Csudri #35
    Egyszerűen nem el, hogy ilyen terveken dolgoznak! Napvitorla, meg "meglölöm az űrhajót innen, aztán majdcsak elkapja valaki a másik bolygónál" tervek. Olyan hajtóművet fejlesszenek ki végre, amivel normálisan lehet közlekedni a világűrben!

Tudom, hogy gyerekes, de ott van az Enterprise vagy a Millenium Falcon. Tudom, hogy sci-fi, de vajon meg lehet oldalni az olyan meghajtást? (A gyorsabban megyek a fénynél esetet most felejtsuk el.)
  • jozzee
    egyszer ha sikerül, a legtökéletesebb helyváltoztató módszer lehet a teleportáció - addig persze iszonyú hihetetlen, abnormális jelenségekkel kellene megbirkóznia a kutatóknak: elhinni a hihetetlent, megérteni a megérthetetlent.Ehhez pl.a mai számítógépeket rohamléptekben kéne fejleszteni(meg sok minden mást) ahhoz, hogy esetleg bekövetkezzen egy sikeres kísérlet.....mondjuk már csak a szomszédos csillagok expedíciójához
  • [NST]Cifu
    Hol olvastál te olyat, hogy ezt a közeljövőben akarják alkalmazni? Én csak olyat olvastam, hogy most folyik a rendszer fejlesztése, ahol többek között még űrbéli tesztet is le kell folytani, hogy bizonyítsák az elmélet működőképességét.
  • [NST]Cifu
    Épp az elöbb írtam, hogy ez a megoldás akkor lehet/lesz már reális, amikor már kiépült egy alapvető marsi bázis - az ekkor már valószinüleg állandó (Föld-Mars közeli időkben állandó) ingajáratok lesznek. A bázis kiépítése azonban nem lehet akkora hókuszpókusz, ráadásul nyilván személyzet nélkül küldenék oda, akkor meg elég egy meglehetősen kíméletes (és hosszú ideig tartó) pálya is elképzelhető. Lassítás terén sokan kihagynak két fontos tényezőt: a marsi gravitációt és a marsi légkört. Egyfelől megfelelő pályán érkezve minimális üzemanyag felhasználásával, a marsi gravitáció segítségével is mars körüli pályára lehet állni. A másik dolog pedig a légköri fékezés, vagyis a mars légkörét súrolva áll pályára, és abban fékeződik le a test (persze némi hővédelem ez esetben nem árt).

A rendszer állandó felügyeletett aligha igényel, a karbantartást meg elvégezhetik az időnként odalátogatva is.
  • Esrohnoil
    Miért ne merne?
    Olvass bele mondjuk a "Hibás rajzok okozták a Genesis vesztét" c. cikkbe.
  • RangeR
    Egészen biztos, hogy ott olyan emberek ülnek, akik még nem is hallottak a Newton 3. törvényéről. Szerintem írd meg nekik, mielőtt belekezdenek és aztán majd nem fogják érteni, hogy hol hibáztak. De a saját tervednek is biztos örülnének, amit a sufniban kidolgozol, mert gondolom, szerinted a nagy emberek mind így kezdték...

komám, és még ilyet be is mersz írni ide???
  • Dinosaur
    És ennek a mágneses-sugár meghajtónak a motorját mivel hűtik majd???
  • HUmanEmber41st
    szép álmok, szép elméletek..
  • mrzool
    "A csökött ISS-t is évekig építették"

Hm, átaludtam 10 évet, és végre elkészült?:))