Gyorsabb ûrhajókat ígér a mágneses sugár elv
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Lent felsoroltam pár trek-csodát, de ha ez minden vágyad, sorolhatok még fel jópár hasonló agymenést... :)))
1.: Alapvetõ csillagászati dolgokkal nem vagy tisztába (a csillagokon taposni aligha fog bárki is...)
2.: Alapvetõ gazdasági/kutatási lehetõségeket nem veszel észre (bányászat, ismeretlen vagy a földön meg nem található anyagok)
3.: A "bolygó" szót helytelenül, pontos j-vel leírod 3x egymás után...
Az olyan dolgokba már nem is megyek bele, hogy a sem a biztosítékot (felrobbanó konzolok), sem a biztonsági övet (a felrobbanó konzolok által a hídon keresztül repülõ 'feláldozható' zászlósok) nem ismerik háromszáz év múlva...
Izések és pofonok ugyebár....

Úgy vagyok a nõkkel mint a zsiráffal. Tetszik-tetszik, de otthonra azért nem kéne. :)
u.i.: Vernén is röhögtek sokan és tesék.

Úgy vagyok a nõkkel mint a zsiráffal. Tetszik-tetszik, de otthonra azért nem kéne. :)
Vannak elképzelések olyan hajtómûvekrõl, amelyekkel tényleg nagy sebességet lehetne elérni, különféle plazma-hajtómû megoldások (ahol fúziós reakcióval hozzák létre a tolóerõt), vagy a fotonhajtómû elmélete (amikor a hajtómû gyakorlatilag egy gigászi fényszóró, és a fény (vagyis a fotonok) adják a tolóerõt). De ezek egyenlõre erõsen elméleti síkon dolgoznak, például a fúziós kisérletek még csak ott tartanak, hogy sikerüljön minél tovább fentartani egy plazmaáramot (egyenlõre másodpercekben, talán percekben mérhetõ ez az idõ), vagy a fotonhajtómû esetén az antianyag olcsóbb és egyszerûbb gyártása, és ami fontosabb, megóvása a 'anyagi' világtól (egyenlõre az antianyag elõállítása igen nehézkes és költséges, csak speciális gyorsítókban lehetséges, és a létrejött antianyagot is csak alig több, mint egy óriág sikerült tárolni).
Szóval lehetõségek vannak. De ezek kifejlesztése rengeteg idõbe és pénzbe kerül...
A filmeket felhozni példának meg azért rossz, mert ezzel az erõvel számon lehetne azt is kérni, hogy miért nincs Supermen közöttünk, aki repül, szemébõl lézer jön és teljesen sebezhetettlen.

Különösen RangeR hozzászólása segített sokat. :)

Paff

alkohol.freeblog.hu Mi csak õszinték vagyunk, de nem állatok!

Tudom, hogy gyerekes, de ott van az Enterprise vagy a Millenium Falcon. Tudom, hogy sci-fi, de vajon meg lehet oldalni az olyan meghajtást? (A gyorsabban megyek a fénynél esetet most felejtsuk el.)
A rendszer állandó felügyeletett aligha igényel, a karbantartást meg elvégezhetik az idõnként odalátogatva is.
Olvass bele mondjuk a "Hibás rajzok okozták a Genesis vesztét" c. cikkbe.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.
komám, és még ilyet be is mersz írni ide???

Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Hm, átaludtam 10 évet, és végre elkészült?:))
elõszöris, hogy valami lelassítsa, ahhoz kell a marsi bázis... namost azt valahogy el kell oda juttatni... (ekkora monstrumot nehezen...)
2. arra kellenek emberek is, akiket "néha" váltani kéne...
és akkor még nem beszéltünk az olyan tnyezõkrõl, hogy ufok a Marson, akik biztos nem szeretnék, hogy felfedezzük öket, tehát biztos bekavarnának valamit, és lelõnék az ottani bázist ^^
A hagyományos kémai rakéták (és a hagyományos nukleáris rakéták) esetében a gyorsítás csak rövid ideig tart (max. néhány óra), mivel ennyire futja az üzemanyagból. De ez a megoldás esetén is minimális (legdurvább esetben is 1G-s) gyorsulás lesz.
A fenti megoldás esetén folyamatos a meghajtás (ez sem igaz, hiszen bizonyos takarások elõfordulhatnak (pl. az ûrhajóról nézve a Föld túloldalára kerül az ûrállomás), de éppen emiatt a gyorsulás mértéke is kissebb, még a Hold gravitációját sem éri el. Ezt pedig simán elviseli az emberi szervezet is...
Politikusainkkal nem az a baj, hogy rosszabbak nálunk, hanem, hogy nem jobbak
az emberekkel mi lesz a gyorsulás hatására?
:-()
Politikusainkkal nem az a baj, hogy rosszabbak nálunk, hanem, hogy nem jobbak
Gondolom egy ilyen bazi nagy szerkezet elöször is egy kibaszott nagy erõmûvet, no meg rendszeres felügyeletet, karban tartást igényel. Szal hogy nézne ki az hogy megy szépen az elsõ egzpedíciónk a marsra és a fékezõ rendszer kiesése miatt elszáll mint a gyõzelmi zászló?;(
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Amúgymeg továbbfejlesztve az ötletet a pályakorrekcióhoz a föld és a mars felszínére is lehet ilyen plazmaágyút telepíteni.

Ami a hatás-ellenhatás elvét illeti, szvsz nagyon elnagyoltátok a kérdést: a "meghajtó" ûrállomásra ugyanis hat a Föld (illetve a Mars) gravitációja, és a sugár "tolóereje" egyáltalán nem olyan elementális, hogy aztán extrém erõvel tolja el - tehát viszonylag kis mértékû lesz az ellenhatás. Bizonyos idõközönként nyilván feljebb kell tolni hagyományos kémiai rakétákkal az ûrállomást, de még így is megéri.
Egyébként még egyszerûbben meg lehet oldani a kérdést, ha a két "tolóállomás" a Hold-ra illetve a Phobos/Deimos-ra van telepítve, azok pályáján abszolute semmit nem változtatna egy ekkora erõhatás.
Még egy apró probléma van, a Winglee szerint kémiai hajtómûvekkel két év az oda vissza út a Mars-ra, nos az általam ismert tervek olyan 180-220 nappal számolnak egy irányban, ez azért kevesebb, mint másfél év...
Én másképpen értelmeztem: a Mars körül keringõ állomás egy sugarat bocsájt ki az úrhajó felé, amely célba érve átfókuszálásra kerül és a már átalakítás során fellépõ erõhatás lassítja le a hajót.
Új ûrkorszakhoz kell az olcsó LEOra (Low Earth Orbit) jutás is, amit eddig még nem sikerült összehozni a nagy nemzeti ûrhivataloknak (pl. NASA, ESA, ...). Ehhez finanszírozás kell (arra mostanában a különbözõ államok nem szánnak annyit, mint pl. az ûrveeseny idejben). A pénzt az ûrturizmosból lehet nyerni, tágabb értelemben az ûr kommersziális használatával. Ezért is fontos, hogy néhány milliomos röpködhet szuborbitális ugrásokon. Egyébként üzleti tervek alapján 20 év múlva már egy átlagos ember is megengedheti magának, hogy megnézze a Földet az ûrbõl. Szerintem már magában ez is jó cél lenne, de mint írtam itt többrõl van szó. Egyébként Winglee nevét már a M2P2 ötleténél érdemes volt megjegyezni. Ja, ez benne is van a cikkben.