97
  • Tetsuo
    Ja, az Ősrobbanás vagy másfajta Világkeletkezés előtt nem volt idő sem, tér sem. Úgyhogy nincs olyan hogy a Világegyetem előtt, mellett, körülötte.
  • papabear
    pont ez az. Ha nincs eleje és vége az egy érdekes dolog.
    De ha lenne is , akkor mi volt előtte, ill. mi lesz utánna. Valami nyilván, akkor mégsincs eleje ill. vége.
    "'Hopp és felszívódott egy logikai buborékban..."

• Hmuda
    Az ősrobbanás előtt mi volt vajon? Egy másik univerzum, ami összesűrűsödött és felrobbant? Az hogyan jött létre? Másik ősrobbanással mit egy azelőtti univerzum alakított ki amit ismétcsak egy ősrobbanás hozott létre, és így tovább, és így tovább. Én úgy gondolom, hogy az igazi univerzumban nincs olyan időpont ahonnan eredeztethetjük az abszolút kezdetet. Nincs olyan hogy na most elkezdődik és na most vége van. A legutóbbi ősrobbanás is csak egy viszonyítási pontnak tekintem. Ezért nem is mondhatjuk, hogy a világmindenség az idők kezdete óta létezik mert nincs olyan. Szóljon valaki ha tévedek...
  • Tetsuo
    Dinosaur, te biztos nő vagy. Ők nem tudnak térben gondolkodni. :)
    1et értek a #17es és a #19es hozzászólással.

A háttérsugárzás eloszlásából -szerintem- soha a büdös életben nem tudják megállapítani a számunkra láthatatlan univerzum-rész méretét.
  • Sephi
    Valahol , egy meszi meszi galaxisban...

-Han? - szolt Luke.
    -Mivan ocskos? - kerdezte Han.
    -A Falcon valami zuros hohullamokat jelez.
    -Honnan?
    -Valami ismeretlen naprendszerbol... kilenc bolygoja van amint latom.

:))))))))))))))))
  • papabear
    Ősrobbanás elavult hipotézis.
    Jelenleg szuperhúr-elmélet és dimenzió-membránokkal álmodnak a tudósok.
    Ezek szerint amit eddig ősrobbanásnak írtak le az valójában két párhuzamos univerzum rezgés közbeni találkozásakor létrejövő "hullámzás" volt, és nem egyszeri, hanem ismétlődő folyamat. X milliárd évenként bekövetkezhet.
    De nem kell aggódni néhány évtized múlva majd kitalálnak mást... :o)
  • Pepito
    http://www.physics.montana.edu/faculty/cornish/lagrange.html
  • nenad
    egy kicsit ide kapcsolodik, mindenkeppen erdekes olvasmany.Egy kicsit fura az url de ott az anyag.
    http://users.freestart.hu/alazo/kozmo.html

• ge3lan
    én azt hiszem most folynak vmi kutatások erről,h a fénysebesség időben menynire állandó.de nem olvastam semmi konkrétat
  • ge3lan
    ja,gondolom akkor a vakuumnak más volt a szerkezete és nem 337ohm volt a vakuum hullamellenallasa.

de amugy csak a tér tágult ennyire.az anyag nem mozgott így,csak a köztük lévő távolság nőtt mindenfelé.
  • Cat #16
    Az jó, mert ha 15 milliárd éve létezik a világegyetem, akkor mégiscsak lehet a fénynél gyorsabban menni :-))

Ez akkor lenne igaz ha a fény sebessége egy egzakt állandó érték, de nem igy van. Bizonyított tény, hogy az univerzum kialaklásakor nem 300e km/sec volt, hanem nagyobb.
  • ge3lan
    exponenciálisal nőtt a sebesség:10^-34 másodpercenként megduplázódott a méret.és ez majdnem 10szer következett be.
    nemtom mekkora lehetett a max sebesség.de ki lehet számolni.talán kb így:most kb 30milliárd fényév a látható univerzum.ez 3x10^-25 cm nagyságból tágult ki ekkorára.az elején gyorsulva aztán kb egyenletesen ahogy most is.ezekből ki lehet számolni elvileg.
    aztán hogy igazából hogy volt...
  • RangeR
    Ezeken a kedves tudósokon kívűl szerinted nincsenek más mégkedvesebbek, akik mással foglalkoznak? Mert speciel ezeket a kedves tudósokat ez érdekli a legjobban és engem is eléggé érdekel sok más emberrel együtt. És a többi problémára jut elég, de ezeket kib...tul nem a többi érdekli.
  • Darth Sith
    nagyon jó kérdések. csak attól tartok, hogy a mi életünkben ezek nem nagyon lesznek megválaszolva. majd pár generációval később talán..
  • ge3lan
    ez csak az emberi gondolkozásmód miatt probléma,mert úgy érezzük muszáj mindennek valamiben lennie.
  • ge3lan
    volt olyan,amikor amikor a fénysebesség sokszorosával tágult egy ideig,így lehet ilyen nagy a mérete.
  • Ottto
    (És így lehetséges az időutazás. És ti még kételkedtetek :D )
    Csakhogy sztem van pereme az univerzumnak, és már csak arra kell rájönnük hogy mi van azon túl.
    Hogy mi végtelen, és mi nem, nos, sztem mindennek van határa, és minden határon túl, valami új van. Valami más. Csakhogy ha minden határ után van valami, akkor ez, a végtelenségig folytatódhat (nemtom értitek-e). Ez olyan mint aaaa...őőőő...torta. Tésztából készül, ami lisztből van, ami búzából készül, ami a magból nő, ami molekuláklból épül fel, ami atomokból áll, stb. (nem a legjobb példa, de elmegy) Ezt is folytathatnánk. Csakhogy mindennek gátat szab a jelenlegi techinikai tudásunk.
  • [HUN]PAStheLoD
    ők legalább csinálnak valamit
  • papabear
    Ez egy jó téma. Nem tudom mit nehezebb felfogni, a végtelent, vagy a végességet?
    A végtelent ugye nehéz értelmezni.
    De ha valaminek vége van, akkor utána is kell lennie valaminek, ergo mégis végtelen...?