Legalább 78 milliárd fényév az univerzum átmérője

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nyaci
Nem a Párhuzamos univerzumokat olvastad ???
abban vannak ilyenekrõl szó, hogy az ágazatok eggyesítése... De lehet benne valami szerintem.

Tetsuo
Szerintem te az: Ami a tudományban még felfedezésre vár /John Maddox könyvet olvastad.
Szerintem is jó volt.
Nagyon jó még az: A Világ - Egyetem sorozat
kozmológia, A.I., genetika, biológia, kémia, éghajlatkutatás stb.. témában egy-egy könyv.
Ezek a könyvek érdekesek, majdnem naprakészek és átfogó ismeretanyagot mutatnak (szerintem).
Csak ajánlani tudom.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

😄DDD

Én is olvastam pár éve egy jó könyvet (sajnos a címére már nem emlékszem) amit olyan prof. irt aki kegyetlenül vágja a témát és rengeteg elismert mûve jelent már meg. A tudomány akkori állásával foglalkozott és hogy egyre inkább kezdenek egységesedni a különbözõ ágazatok, nem úgy mint a XIX. században. (kémia, biológia, fizika...)

Hihetetlen mennyire nincs fogalmunk a tudomány mai állásáról! Bohr féle atommodell meg ilyenek mennek az iskolában. XIX. sz eleji dolgok. Fõiskolai-egyetemi szinten meg-megemlítik a kvantummechanikát meg a húrelméleteket aztán ennyi.

Kéne valami jó könyveket olvasni megint. Szeretem ezt az agytágítást, matematikai dolgok is fel-felelevenednek amíg az ember még képes tartani a fonalat... 😊
Tetsuo
Ja nem teccett az a terem, mondtam az igazgatóhavernak, te aggyá má 1 másikat mer ijen putriba nem okíttok senkit. A 0.63ashoz a szertár is tágasabb, elvégre diáklányokra is számíttok.

igen,kosz,hogy beirtad

papabear
Ez van, vannak emberek akiknek a gondolkodás, másoknak a valóvilág bámulása való.
Neked nem muszály ezzel foglalkozni, de mások had' tegyék..
Mindenkinek ajánlom Székely László;Az emberarcú kozmosz c. könyvét,ebben közérthetõen vannak leírva efféle kozmológiai dolgok.

ja,mindig azt irjak,hogy minden erdeklodot szeretettel varnak

Hmuda
Az idõ relatív. Semmi sem bizonyítja hogy az idõ is az õsrobbanással keletkezett.

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

papabear
ja, nyilván, különben nem írtad volna ide.
Lehet, h megyek....
(bár az idõpont rendesen a munkám közepében van, de szerencsére a magam ura (értsd fõnöke) vagyok :o)

Én is tisztelem azokat, akik ilyen "magasröptû" témákkal foglalkoznak. Igenis szükség van rájuk, sõt. Bár szerintem ez a tudomány már inkább filozófia mint fizika.

papabear
Ez nyilvános?
na akkor akit erdekel esetleg:

Elõadás címe:Utolsó szó a kozmológiában: a Nagy Egyesített Elmélet?

Elõadás idõpontja: 2004. május 26. (szerda) 14 óra 30 perc
Elõadás helye: Budapest XI. Pázmány Péter sétány 1/A. 6. emelet 6.54 terem

Hello neutro! Én azért megpróbálnék reagálni a hozzászólásodra😊 Elvileg csak jövõre leszek csillagász hallgató, és még vagy 5 év mire kozmológus, de ha ebbõl nem következne azért valmenyire otthon vagyok a témában😛 Na jó addig amíg a matematikai korlátaim engedik😊
Szóval midenképpen ott van a hiba, hogy az emberek többsége 3 dimenzióba gondolkodik! pedig legalább négyben kéne, sõt ha a húrelmélettet vesszük alapul "kicsit" többen😛 Az idõre van egy általános definíció, de talán az nem is a legjobb...az elején a topicnak volt a vita, hogy menyi lehet a fény sebessége...nos csak vetítsük le az egészet a klaszikus fizikára, és definiáljuk a sebességet...talán kicsit átértékelik az okoskodók! De ha nem lenne ez elég kezdhetjük kvantummechanikai alpokkal is az egészet...vagy az einstein féle relativitással is😛 Ha a tér tágult, és a fénysebesség "abszolút" akkoris kellet valamihez viszonyítaniuk, és ha az anyag állandó volt és a tér tágult közötte, akkor a térben mozgó fotonoknak is más lehetett a sebességük (és akkor még az idõ dimenziójáról em bezséltünk)!
A végtelent meg egy emberi aggyal nehéz definiálni, de ahogy te mondtad az még egy ésszerû dolog is, de csak 4D-ben! Ha vszünk több dimenziót, akor tegyük fel h nem csak ez az egyfajta idõ lehet abban a több dimenzióban! Például az az egyenlet ami leírja a mindenséget, vagy a húrelmélet is akár, mert ha midne húrra külön 4D-t veszükn akor is több idõ dimenzió van benne!
És akkor még a párhuzamos univerzumokról nem is beszéltünk😊

Papabear: "Ezek szerint amit eddig õsrobbanásnak írtak le az valójában két párhuzamos univerzum rezgés közbeni találkozásakor létrejövõ "hullámzás" volt" Ez szerintem lehetséges álíltás, de ehehz alapból feltételezni kell a több dimenzió létezését, és a párhuzamos univerzumokat...és felemrül a kérdés, h ha vannak péárhuzamos univerzumok, akkor mi volt a "két párhuzamos univerzum rezgés közbeni találkozása" elõtt...két páhuzamos üresség???

És az egy igen hülye feltételezés, hogy "Mi van a 78 milliárd fényéven kívül"! Ha elfogadjuk azt h a tér és az idõ ott keletkezett, akkor az idõnek is van kezdete, és a jelenséget saját amgával írjuk le😛 És a teren kívül talán ott van a semmi...vagy egy másik párhuzamos univerzum...

Azt azért még hozzáraknám, hogy akik az elején fikázták a tudósokat, azok bekaphatják...akik ezt a bejelentést tették, azok foglalkoznk ezzel! Mellete még ott vannak a többiek is, akik a tudomány többi ágával foglalkonak, és õk kutatják azt amit ti kérdeztetek!

Jah és neutro teljes mértékben egyetértek ezzel:"minden tiszteletem azoke az embereke, akik ebbe a rohadtul megfoghatatlan es keves sikerelmennyel kecsegteto temaba fognak bele, met ok az igazi batrak. Mert tudjak, hogy lehet, hogy 10 vagy 20 ev utan sem jutnak semmire es nem lesznek okosabbak. Ehhez kell a batorsag es onbizalom."!!!

Mára ennyi a mesébõl😛

Bandew
Nyugodtan abba lehet hagyni ezt az egész hülye vitát, merthogy hülyék vagyunk hozzá, mint már mondtam.
Akár évekig is dumákhatnánk róla, nem fogunk ebben elõbbre jutni.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Tetsuo

Tetsuo
Mice, te is nõ vagy? 😊 Bocs. Az elõbbi csak poén akart lenni, de tudományos alapon. 😊
A férfiaknak a térlátásuk fejlettebb, míg a nõknek a verbális komunikációjuk, ez tény.

Neutrónak: az is tény amit általában a kozmológiával kapcsolatban írok, és nem a világképem amit a kisujjamból szoptam (mint sokan). Régebben érdekelt a téma, sokat olvastam, azokra emléxem vissza. Persze vannak (itt is) akik nálam többet tudnak, naprakészebbek stb.. de én próbálok télleg csak tényeket írni. Persze ha az a néhány kozmológus aki halandó ember érthetõségén publikál, átveri az olvasókat, akkor baromságokat írok én is. 😊

hát vazze aki mutat itt egy 3 szálnál hosszabb szálat a hozzászólások közt ami együvé tartozik, az elõtt megemelem a kalapom

amirõl mkinek csak kis halvány lilája van azt minek bonyolítani?

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

ok, kezdem azzal, hogy leveszem a zoknim...

gondolom, hogy az eddigi hozzászólásaimból nem épp a prof. szûrõdött le (ennyire enyhén még nem fogalmaztam sose😊), de szükségszerû, hogy más ne értsen semmit abból amit mondasz? 😊

"Szükség lesz rá egyáltalán..?" naná, különben hol lenne a szauna, a plüssszoba, a teniszpálya, a....

szerintem is jó errõl beszélgetni és néha megismételhetetlenek hangzanak itt el az Sg-n😊 csak kár hogy mi ezért nem kapunk annyit mint õk😞 lehet SGIM-rõl TAIM (TerézAnyuInfoMagazin)-ra kéne cserélni a site nevét, és akkor nyithatnánk alapítványt magunknak! :I

mc donalds éttermek, meg tejút, meg ingyenes colgateteszt az alieneknek😊 ezért mondják mindig nekünk a NagyoK, hogy jó lesz nekünk ha kijutunk a Zûrbe!😊

ja, a jupiter meg a Lomtárból jött elõ és azért olyan koszos meg nagy, mert minden az ami onnan jön...😊 a jeti meg egy memória hiba😊

hát ûrkorszaknak tényleg nehéz nevezni!

gratulálok büszke lehetsz magadra

és a mõbiusz szalag?

aszem a hp csinálta azt a marsbolgyós nyomtatóreklámot, nálam az veri a többit😊

😊 hát tudod amikor kint esik az esõ és az sg-n látok egy Maldív szigetes wifi cikk címet, akkor nekem nem nehéz elvonatkoztatni magam oda és lecsukott szemmel elképzelni egy...

Üdv.

Most került a kezembe Brian Greene Az elegéns univerzum c. könyve. Ennek kapcsán szeretném kérdezni, hogy történt-e valamilyen lényegi esemény a könyv kiadásától számítva eltelt öt év alatt, ami húrelmélet(ek)(M-elmélet) helyességét bizonyítja, esetleg cáfolja, vagy továbbra is javarészt az alkalmas matematikai apparátus kifejlesztése és használatba vétele zajlik?

Halkan megjegyzem, egyik Enterprise sem száll fel sehonnét, mindegyiket orbitális hajógyárakban építik. Vajon a valóságban is képesek leszünk hétszáz méter hosszú hajót építeni a XXIII. században..? Szükség lesz rá egyáltalán..?

További kellemest..
FtranX
Ezek nem csak feltételezések. Több mindent be lehet bizonyítani, mint gondolnád. A kozmológiai megfigyelésekbõl (pl. háttérsugárzás) rengeteg információ nyerhetõ az univerzum történetével kapcsolatban.

FtranX
"Õsrobbanás elavult hipotézis."

Azért még ott nem tartunk. Õsrobbanás volt, csak még azon vitatkoznak, hogy pontosan mi váltotta ki (4 dimenziós bránok ütközése többdimenziós térben, kvantumfluktuáció stb).
A szuperhúr elmélet nagyon elegáns, csak a kísérleti bizonyítékok hiányoznak (még).

NasaTm
Micsoda pragmatista hozzaszolas volt ez. LOL

\"Abban a varban emberek, abban a varban ki lakik ?\"

Bandew
Nem tudom mikor fogják már fel végre az emberek, hogy sík hülyék vagyunk a témához!
Hiába vagyunk a Földön a legokosabbak, attól függetlenül még hülyék vagyunk. Okosságunk is csak a technikában rejlik, mert hogy a filozófiában nem, az biztos.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Bar en megsugom nekik olcson hogy 42. 😊

- Ez egy szent kep, nem hallottatok, he?

Lehet hogy abban van a valasz.

Nem gyorsabb. lemertem stopperral. 😊

Davidus
Más univerzumok😛

V9ykn8_TZL0

Okos vagy Oren.

NasaTm
Ja es megvalami.
A gamma sugarzas gyorsabb a fennynel.
Check it !

NasaTm
Nem ertem mit vitaztok ezen minden relative, nem ?
Erre a legjobb pelda a Man in Black elso reszebe volt.

Oren
Hát szép hogy ezt már megállapították, meg az is szép hogy az ûrkorszakban élünk,tényleg? ûrkorszak én azt valami olyannak tartanám hogy ugymond a naprendszert keresztül-kasul járják az ürhajók nem az hogy a Földtõl se tudunk elmenni mert 1970-es technikával visszik fel a mûholdakat meg az ûrálomást,asszem kicsit elavult lehet. Ahelyett hogy ezek a kutatók számolgatják mekkora a világûr, amit ember be se járhat soha! inkább beültetnék egy csillagvizsgálóba és lessék a kisbolygókat meg metorokat hogy nehogy eltrafálja valami a Földet.

Tetsuo
Ja, az Õsrobbanás vagy másfajta Világkeletkezés elõtt nem volt idõ sem, tér sem. Úgyhogy nincs olyan hogy a Világegyetem elõtt, mellett, körülötte.

papabear
pont ez az. Ha nincs eleje és vége az egy érdekes dolog.
De ha lenne is , akkor mi volt elõtte, ill. mi lesz utánna. Valami nyilván, akkor mégsincs eleje ill. vége.
"'Hopp és felszívódott egy logikai buborékban..."

Hmuda
Az õsrobbanás elõtt mi volt vajon? Egy másik univerzum, ami összesûrûsödött és felrobbant? Az hogyan jött létre? Másik õsrobbanással mit egy azelõtti univerzum alakított ki amit ismétcsak egy õsrobbanás hozott létre, és így tovább, és így tovább. Én úgy gondolom, hogy az igazi univerzumban nincs olyan idõpont ahonnan eredeztethetjük az abszolút kezdetet. Nincs olyan hogy na most elkezdõdik és na most vége van. A legutóbbi õsrobbanás is csak egy viszonyítási pontnak tekintem. Ezért nem is mondhatjuk, hogy a világmindenség az idõk kezdete óta létezik mert nincs olyan. Szóljon valaki ha tévedek...

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

Tetsuo
Dinosaur, te biztos nõ vagy. Õk nem tudnak térben gondolkodni. 😊
1et értek a #17es és a #19es hozzászólással.

A háttérsugárzás eloszlásából -szerintem- soha a büdös életben nem tudják megállapítani a számunkra láthatatlan univerzum-rész méretét.

Sephi
Valahol , egy meszi meszi galaxisban...

-Han? - szolt Luke.
-Mivan ocskos? - kerdezte Han.
-A Falcon valami zuros hohullamokat jelez.
-Honnan?
-Valami ismeretlen naprendszerbol... kilenc bolygoja van amint latom.

😊)))))))))))))))

C.W. - A talk about E3: \"It\'s nice too see that Sony and Microsoft finally got their own Wii emulator!\"

papabear
Õsrobbanás elavult hipotézis.
Jelenleg szuperhúr-elmélet és dimenzió-membránokkal álmodnak a tudósok.
Ezek szerint amit eddig õsrobbanásnak írtak le az valójában két párhuzamos univerzum rezgés közbeni találkozásakor létrejövõ "hullámzás" volt, és nem egyszeri, hanem ismétlõdõ folyamat. X milliárd évenként bekövetkezhet.
De nem kell aggódni néhány évtized múlva majd kitalálnak mást... :o)
http://www.physics.montana.edu/faculty/cornish/lagrange.html

egy kicsit ide kapcsolodik, mindenkeppen erdekes olvasmany.Egy kicsit fura az url de ott az anyag.
http://users.freestart.hu/alazo/kozmo.html

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

én azt hiszem most folynak vmi kutatások errõl,h a fénysebesség idõben menynire állandó.de nem olvastam semmi konkrétat

ja,gondolom akkor a vakuumnak más volt a szerkezete és nem 337ohm volt a vakuum hullamellenallasa.

de amugy csak a tér tágult ennyire.az anyag nem mozgott így,csak a köztük lévõ távolság nõtt mindenfelé.

Oldal 1 / 2Következő →