Antik számítógépek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bár ezeknél a játékoknál asszem nem a grafikán volt a lényeg akkoriban 😊
NAME ................. MICRAL-N
MANUFACTURER .................. R2E
TYPE........................ Home Computer
ORIGIN......................... France
YEAR.......................... 1973
BUILT IN LANGUAGE ........ None
CPU............................... Intel 8008
SPEED ........................... 500 KHz
RAM ............................. Unknown
ROM ............................. Unknown
TEXT MODES ........... Depends on the connected video terminal
GRAPHIC MODES ...................... None
COLORS .................................... None
I/O PORTS ..............Parallel, Serial
POWER SUPPLY ........ Built-in power supply unit
PRICE ....... 8,500 French Francs (about $1300)
Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !
Olivetti 1966 -bõl
NAME .............. Programma P101/P102
MANUFACTURER .............. Olivetti
TYPE ................. Professional Computer
ORIGIN........................... Italy
YEAR ........................ Late 1965
BUILT IN LANGUAGE..... Instructions interpreter
KEYBOARD ........................ 31 keys - Numeric and function keys
CPU ........... Control and Arithmetic units
SPEED . Unknown
RAM .5 x 22 digit registers
TEXT MODES No display but a 28 chars. per line / 30 cps printer
SIZE / WEIGHT 48 (W) x 61 (D) x 19 (H) cm. / 29 Kg.
I/O PORTS Serial connector (P102)
BUILT IN MEDIA Magnetic card reader/recorder
POWER SUPPLY Built-in power supply unit
PRICE $3500
Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !
MSN:[email protected] | http://walaki.deviantart.com/ | japánautóbuzi™ HUNAKAMO drift.racing | www.drifter.hu
amint a Cal of Duty -t nyomom multiplayerben. DDD

Az ENIAC 18 000 elektroncsövet, 70 000 ellenállást, 10 000 kondenzátort, 6000 kapcsolót tartalmazott, hossza 30, magassága 3 méter volt, 30 tonnát nyomott, teljesítményfelvétele 140 kW-ra rúgott, félmillió dollárba került, s másodpercenként 5000 mûveletet tudott elvégezni.
1945-tõl 1956-ig tartott az elsõ generációs számítógépek kora. Ezek az ENIAC-hoz hasonló elektroncsöves digitális gépek voltak. Felépítésük jellemzõen öt funkcionális egységre bomlott. Rendszertechnikailag processzor centrikusak voltak, tárolóeszközeik a késleltetõ mûvonal (késleltetõ vonalas tár), a mágnesdob és az elektroncsõ. Természetesen egyre tökéletesebbé váltak, tárkapacitásuk elérte a 2 KBájt-ot, mûveleti sebességük a 10.000 mûveletet másodpercenként (10 KIPS=kiloinstructions per secundum). A programozás még fõleg gépi kódban, majd az Assembly gépi nyelven történt, mely igen nehézkes, fárasztó és idõigényes volt. Fõbb alkalmazási területük a katonai és tudományos-mûszaki számítások voltak. A magas költségek és a nehézkes kezelhetõség miatt ezek a gépek csak nagyon lassan terjedtek. A legnagyobb gondot az elektroncsövek gyakori meghibásodása jelentette. A sokezer elektroncsövet - mivel élettartamuk korlátozott - folyamatosan cserélni kellett.
Az ENIAC-ot ballisztikai és szélcsatorna-számításokra használták.
A számítógépek nagy része hadi célokat szolgált. A gépeket a lõpálya elemzésben, a modern haditechnikai eszközök kutatásában használták.
A haditechnika fõleg a matematikai, fizikai, valamint az alkalmazott tudományok képviselõinek szaktudására számított.
Számos kutatólaboratórium szervezõdött e téma köré, és ezek a kutatólaboratóriumok közvetve, vagy közvetlenül segítették a számítástechnika fejlõdését, a számítástudomány elméleti megalapozását.
A Ht 1080 -as gép:
A Híradástechnikai Szövetkezet készítette az elsõ iskolaszámítógép-pályázat nyertesét, a HT1080Z-t, amellyel a középiskolák nagy részét fel is szerelték, mégpedig állami pénzen. A Tandy TRS-80 Model I alapjain nyugvó, Video Genie elnevezésû megoldás licencét használták fel, újdonságként csupán egyetlen extra chipet bevezetve, ami 8 I/O portot, valamint egy hanggenerátort biztosított. 16, 32 vagy 64 KB rendszermemóriával szállították. Adattárolóként beleépítettek egy kazettás magnót is. Egy S-100 buszon alapuló csatolóra memóriabõvítést, hajlékonylemez-meghajtót és grafikus adaptert is lehetett kötni. Microsoft 12K Level II BASIC-kel szállították.
NAME ......................... EC-1
MANUFACTURER........................ Heathkit
TYPE................................. Professional Computer
ORIGIN................................... U.S.A.
YEAR..................................... 1960
KEYBOARD................................. Potentiometers and switches
CPU....................................... No processor but nine DC operational amplifiers
SPEED..................................... 0.5 to 15 repetitive operations per second
RAM ..................................... No memory
TEXT MODES ............................. Volt-meter
SIZE / WEIGHT................. 50,2 (W) x 38,1 (H) x 29,2 (D) cm. / 21 Kg.
POWER SUPPLY........................... Built-in 100 Watts main power supply
PRICE .............................. $400
NAME..................... MICROTAN 65
MANUFACTURER .......... Tangerine
TYPE........................ Home Computer
ORIGIN ......................... United Kingdom
YEAR ......................... 1979
BUILT IN LANGUAGE................. Machine-code (through TANBUG)
KEYBOARD....................... Hewadecimal keyboard in basic version
CPU....................................... 6502
SPEED................................... 0.75 MHz
RAM .................................. 1 kb (up to 48k)
ROM .................................. 1 kb (TANBUG v1), upgradable to 14kb
TEXT MODES............................ 32 x 16
GRAPHIC MODES.......................... 64 x 64 with graphic characters
COLORS................................ Monochrome
I/O PORTS............................. Bus, Tape, Monitor
PRICE ................................ From $82 (single board version)
NAME ................... ACS-1007
MANUFACTURER .... Advanced Computer Systems
TYPE ................. Professional Computer
ORIGIN ................... France
YEAR ...................... 1979
BUILT IN LANGUAGE .......... Extended Basic, Fortran and Cobol delivered on disks
KEYBOARD .............. Full-stroke keyboard with numeric keypad
CPU ................................ Unknown
RAM ................................. from 32 kb to 144 kb
BUILT IN MEDIA ............................. Serie A : two tape-recorders (131 kb each)
Serie B : one disk-drive (1 Mb)
Serie C : ACS-1740 hard-disk (10 Mb ?)
POWER SUPPLY.............................. Built-in PSU
PERIPHERALS ............................... Printer (ACS-110), Modem
Mellékesen járt a szériához egy mértékegység-átváltó tábla, valamint egy percet és órát mutató, kézzel állítható óra, mellyel a processzek sebességét tudtuk viszonylag pontos kereteken belül megállapítani.
Ha megtalálom a padláson, küldök róla egy képet is!
Úgy érzem, teljesen normális vagyok. És a hangok is ezt mondják...
" HT1080Z számítógépet a Híradástechnikai Szövetkezet készítette az elsõ iskolaszámítógép pályázatra amelyet meg is nyert vele. Az középiskolák nagy részét ezzel a géppel szerelték fel állami pénzen. Magánemberek nem igen vásárolták mivel az ára igen magas volt.
A gép nem magyar tervezés, a szövetkezet a VIDEO GENIE számítógép licenszét vásárolta meg és ez alapján gyártották. A VIDEO GENIE pedig gyakorlatilag a Tandy TRS-80 Modell I licensze alapján készült. Az eredeti felépítésen nem változtattak a HT szakemberei, csupán egy AY-3-8192 I/O és hanggenerátor áramkörrel bõvítették ki. Az elsõ széria alaplapjai Tajvanon készültek és itthon szerelték össze. A hanggenerátor panel a két eredeti alaplap összekötésénél "csatlakozott" a géphez.
A hanggenerátor panel a hangon kívül 8 I/O portot is biztosított. Ezt az gép házába utólag vágott nyíláson vezették ki. (Legalább is az elsõ szériákon) Késõbb módosították a ház kialakítását
Az elsõ néhány széria 16K RAM-al készült, majd késõbb 32 és 64K- modellek is készültek. A háttértárolást egy beépített kazettás magnetofon volt hivatott biztosítani. Ez egy hordozható kazettás magnó mechanikája és elektronikája volt.
Az beépített BASIC a Microsoft 12K level II basic-e volt amelyet a tervekkel együtt licenszelt a gyártó
A HT bõvítési lehetõségét egy S-100 alapú külsõ illesztõegység biztosította. Erre az egységre, modulárisan lehetett kötni memóriabõvítést, floppy drive-ot, és a képen látható grafikus adaptert is."
Szóval én még ilyennel kezdtem 21 évvel ezelõtt. Jó kis gép volt. Az Invaders játéka teljesen lenyûgözött akkoriban. Persze ma ezt a színvonalat egy olcsóbb mobiltelefon is tudja, de azért jó rá emlékezni.
Képet sajnos csak az utódjáról a HT 2080Z-rõl találtam, de külsõre nagyon egyformák voltak...
A kép: http://oldmachines.prew.hu/ActPics/ht2080z_profile.jpg
Sziasztok
lacibacsi
Az öregséget onnantól kell számolni, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
Egy biztos, annak idején monocrome svga monitorként vette be egy bolt.
Egyébként szvsz az, hogy monochrome, nem befojásolja, hogy vga vagy svga, az csak annyi, hogy nem szinesben rakja ki a képet.
CGA az kb stimmel:
"The CGA supports several different modes; the highest quality text mode is 80x25 characters in 16 colors. Graphics modes range from monochrome at 640x200 (which is worse than the Hercules card) to 16 colors at 160x200. The card refreshes at 60 Hz.
Note that the maximum resolution of CGA is actually significantly lower than MDA: 640x200. These dots are accessible individually when in a graphics mode but in text each character was formed from a matrix that is 8x8, instead of the MDA's 9x14, resulting in much poorer text quality. CGA is obsolete, having been replaced by EGA."
"EGA allowed graphical output up to 16 colors (chosen from a palette of 64) at screen resolutions of 640x350, or 80x25 text with 16 colors, all at a refresh rate of 60 Hz."
"True VGA supports 16 colors at 640x480 resolution, or 256 colors at 320x200 resolution (and not 256 colors at 640x480, even though many people think it does)."
Ez az alap VGA szabvány, ami efölött van, azt már mindenfélének lehet nevezni, többek közt SVGA-nak is, de az már nem egyértelmûen meghatározható
Ha valakinek nem fexik az angol, annak sorry, de most lusta vagyok lefordítani, szerintem eléggé közérthetõ így is, mert azért a fontosabb szavak informatikában jártasabb embereknek érthetõ, még ha amúgy angolul nem is beszélnek.
vga az 256 sziin az bizti
valaki tisztiitsa a fejemet...
lll l ll lllll l lll ll
svga meg 1024 sziinû nemde?
jah ,és ugye a cga volt az amelyik ilyen világoskék ,és rózsaszint produkált?
lll l ll lllll l lll ll
elöször kazis ,majd duplafloppis
elöször ff piros videoton tévén,majd lett kicsi sziines
lll l ll lllll l lll ll
Mindkettõ az újabb faljta volt.
Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit
hadd látom ?
Én egy ZX -81 -essel, kezdtem, nagyon csini kis gép volt.
Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit
Sosem értettem hogy egyáltalán hogyan létezhet ilyen jó grafikájú játék c64 mint ez a newcomer... Én is csomószor nekiálltam grafikus motort írni commodore ra, de mivel nem igazán vágtam a gépi programozást, túl sokra sosem jutottam, legjobb eredmény is csak az volt hogy 10-15 egyszinû vonalak között lehetett mászkálni...
Ezek a szemét kölcsönkéregetõs gyerekek!!!!!
Azt nemtod hogy a másolatok jók??
*hihi ** *
Vmelyik játékban láttam a hirdetést a Newcoomerrõl. Kapásból megrendeltem. Rendben meg is jött, aztán pár hétre rá jött a postás és visszahozta az árát!? Mind1 nem nagyon reklamáltam, volt egy ingyen játékom.
Ugye regeteg gond volt annak idejében a játékkal a sokszorosítás terén írták is több újságban így sok mindenkinek nem jutott vagy hibás példányokat kaptak valószínú valami hasonló következtében kaptam vissza a pénzt annak ellenére hogy az enyémmel semmi gond nem volt.
Megláttam az introt majdnem elájultam, az akkori C64-es szinthez képest ez felért egy 5 éves technikai ugrással.
Öt lemezes volt a játék a kézikönyvét annyiszor elolvastam, hogy szinte már kívülrõl tudtam a játék valami isteni volt. Jöttek a leírások azok alapján nyomtam végig sajnos nem magamtól, magamtól nem sokáig tudtam jutni benne.
Rájöttünk arra is, hogy hogyan lehet lemásolni a játékot (valami 40 blokkos másolóprogram kellett hozzá, mert a hagyományosak csak 36(?) blokkot másoltak ezért nem lehetett akármivel másolni és ezt nem sokan tudták ezért nem nagyon terjedt el a játék kéz alatt) és csináltam is egy másolatot amit elkevertem. Mind1 mondom, meg van az eredeti. Kint volt a polcon, úgy vigyáztam rá, mint a szemem fényére.
Aztán jött egy haveronm hogy kölcsön szeretné kérni, mert valaki PC-vel összekötve ki akarja próbálni mûködik-e. (ekkor már nem volt meg a C64-em ezért adtam kölcsön) Aztán nem nagyon érdeklõdtem a dolog felõl csak pár hónap múlva amikor eszembe jutott. Sokszor rászóltam a haveromra, hogy kérje már vissza mert kell nekem aztán valahogy soha nem került vissza. 😞
Kb. 1-1.5 évre rá kaptam helyette egy másolt változatot. Mondom köszi bazdmeg a gyerek elkéri, nem adja vissza aztán nagylelkûen csinál róla egy másolatot és azt visszaküldi. Sokra megyek vele amikor a kézikönyv nélkül elég nehéz rájönni a legtöbb dologra és abban volt a történet leírva meg volt szép doboza satöbbi.
Szóval a másolt 5 lemezes változat megvan valahol ha érdekel a dolog szólj és utánanézek de múltkor amikor egy másik lemezt kerestem már nem találtam. De tuti megvan valahol mert eltettem ha véletlenól egy C64 közelébe kerülök akkor egyszerre azt fogom elõvenni.
Létezik (létezett?) a www.newcoomer.hu oldal amin tovább fejlesztették a készítõk a játékot de sajnos angol lett belõle mert a magyar karakterekkel nem fért bele a memóriába vagy valami más gond volt vele. Na ezt le lehetett tölteni emultátor alá. Rengetegszer próbáltam de egyszer nem sikerült elindítanom. 😞
NAME ................... PLUS 4 - C232/264/364
MANUFACTURER ............... Commodore
TYPE ...................... Home Computer
ORIGIN...................... U.S.A.
YEAR....................... 1984
BUILT IN LANGUAGE .......... Commodore BASIC 3.5. Built-in machine code monitor (12 commands)
KEYBOARD.................. Full stroke 67 keys with 4 function keys and 4 cursor keys
CPU ....................... 7501
SPEED ...................... 0.89 MHz or 1.76 MHz
RAM ....................... 64 KB (60 KB free for user, and 48 KB free when used in high resolution)
ROM ........................ 64 KB
TEXT MODES .................. 40 chars x 25 lines
GRAPHIC MODES .................. several modes, maximum : 320 x 200 dots
COLORS ...................... 121 (15 colours x 8 luminances + black)
SOUND ........................ two channels; 4 octaves + white noise
SIZE / WEIGHT ..................... 42.3 (W) x 23.9 (D) x 6.7 (H) cm
I/O PORTS ......................... Tape, Cardridge, Joystick (2), Floppy Disk, Printer, User port, RGB, expansion bus port, serial bus
BUILT IN MEDIA ....................... Cassette unit. Provision for 170 KB 5.25'' floppy disc unit
PRICE ........................... £249
NAME ......................... 832
MANUFACTURER ....... National Radio Institute
TYPE ...................... Home Computer
ORIGIN .......................... U.S.A.
YEAR ........................... 1971
BUILT IN LANGUAGE .... None
KEYBOARD .................. 139 switches
CPU ................................. No processor
RAM ............................. 16 bytes expandable to 32 bytes!
ROM ............................. No ROM
TEXT MODES ........................ Lightbulbs
SIZE / WEIGHT...................... Unknown
I/O PORTS ......................... No connectors
POWER SUPPLY ...................... Built-in power supply unit
PRICE ............................. Unknown
NAME ................. HP-9810
MANUFACTURER ..... Hewlett Packard
TYPE..................... Professional Computer
ORIGIN ..................... U.S.A.
YEAR ....................... 1971
BUILT IN LANGUAGE ... RPN (Reverse Polish Notation) based
KEYBOARD ............... 75 keys in 3 parts
CPU ........................... Serial 16-bit
SPEED ........................... Unknown
RAM ............................ 51 registers and 500 program steps
ROM ............................ Unknown
TEXT MODES......................... 3 lines of 15 numeric chars. Each line displays one register
GRAPHIC MODES ........................... None
SIZE / WEIGHT ................... 49,5 (W) x 40,6 (D) x 17,8 (H) cm / 15.4 Kg
I/O PORTS ............................ Unknown
POWER SUPPLY .......................... Built-in power supply unit
PERIPHERALS ................... RAM and ROM modules, Peripherals I/O connector
PRICE ............................... $2475
NAME ................ Datapoint 2200
MANUFACTURER..... Computer Terminal Corporation (CTC)
TYPE................ Professional Computer
ORIGIN ................ U.S.A.
YEAR .................... 1971
END OF PRODUCTION .. 1979 ?
KEYBOARD ............ Built-in
CPU ........................ No real microprocessor but discrete TTL logic (Intel 8008 equivalent)
RAM ....................... From 16 KB to 64 KB max.
ROM ....................... Unknown
TEXT MODES .............. 12 x 80
GRAPHIC MODES ............. Unknown
COLORS .................... Green & black (monochrome built-in display)
SOUND ...................... beeper located within the keyboard
SIZE / WEIGHT .............. aprox 2' x 2' X 11''
I/O PORTS .................. RS 232, LAN connector, printer connector
OS ......................... Datapoint O/S (cassette/storage drum based O/S)
POWER SUPPLY ................ Fed via 110 and/or 220 volts
PRICE ....................... Unknown