158
miből fejlődtek ki a mai gépek?
  • nemcsakfeel
    hogy erre nem gondoltam... :
    http://www.newcomer.hu/
    ÚJ VÁLTOZAT jelent meg 2001 ben, ez a feljavított.
    Ha látom vhol boltban 100 hogy megveszem..
  • nemcsakfeel
    ja:
    Newcomer 2001 Protovision ?????
    Coder: András Lay
    Graphics: Csaba Fóris
    Design: István Belánszky
    Musician: Zoltán Gonda
    Genre: Adventure, RPG 3D
    Players: 1 Only
    Review: Write Now

• nemcsakfeel
    találtam pár sort a New Comer ről:

Take New Comer Enhanced for the C64, a game that has taken nearly 10 years to develop. This a traditional RPG in the same vain as the cult classic Dragon Wars (Interplay) and other early D&D type games. In the game, you find that you have been teleported to an island, and are unable to remember who you are and exactly why you are there. Conversations with other residents shed some light on a ruling local sect and on another ruling power, the militant “Colonel”. You, as a Newcomer, have freedom of choice to join any of them, or to try to find your own way.

The presentation and graphics are certainly very polished, and the game itself is on 8 x 5.25” disk sides, and that’s huge in C64 terms (although programs are starting to get bigger). As well as running on a real C64, the programmers have kindly given instructions to run it on emulators, such as ccs64

http://www.micromart.co.uk...

ezekszerint 4 lemezes volt a játék. megpróbálom +keresni emulátorhoz .
  • LittleL
    ez meg a Phillips első számítógépe 1978 -ból.
    ( Azt a K*rva mekkora egy állat ez a gép)

NAME .................... P5000 series
    MANUFACTURER ............... Philips
    TYPE...................... Professional Computer
    ORIGIN ...................... Netherlands
    YEAR...................... October 1978
    END OF PRODUCTION ................. Unknown
    BUILT IN LANGUAGE .................... None
    KEYBOARD ............... 82 keys with editing and cursor keys
    CPU ................................ Intel 8080
    SPEED ............................... Unknown
    COPROCESSOR ............................ None
    RAM ............................... 128 KB
    VRAM .............................. 8 KB
    ROM ............................... Unknown
    TEXT MODES ............ 80 columns x 28 line + 3 control lines
    GRAPHIC MODES ..................... None
    COLORS .................. Monochrome green phosphore
    SOUND .......................... beeper
    SIZE / WEIGHT .......... main unit 56 (W) x 48 (D) x 68 (H) cm
    I/O PORTS .............. Two parallel printer connector
    BUILT IN MEDIA ............. 2 x 8'' 300 KB floppy disc drives
    OS .......................... Proprietary OS
    POWER SUPPLY ...................... Built in power supply unit
    PERIPHERALS .................... No extensions
    PRICE ........................ About $25,000

He,ez egyidős velem. D
  • LittleL
    köszi szépen Aramir.!!

Ki is fogom próbálni, mert anno amikor 10-12 éve láttam a képeket
    az újságokban, nagyon megtettszett, hogy milyen
    frankó kis játék.
    Gondoltam is, ez lehet a mostani grafikai csúcstechnológia,
    ennél már nem is lehet tovább fejlődni. DDD

Zx ?
    Beízzítottad már ?
  • Aramir
    Ezmeg Dos emulátor Windowsra. DosBox
  • Aramir
    A Larry egy lezser fickó, aki csajozik a játékban.
    A nyomozós a Police Quest. Ugyanazok csinálták.
    Amigás cuccok és emuk
  • LittleL
    Az a Larry, amelyiknek volt kábé 8 része ?

Egy detektívet alakítasz, és nyomozni kell ?

Kéne nekem valami lelőhely, meg valami illesztőprogram,
    mint a Commodore -os játékokhoz, mert szeretném kipróbálni.

Anno, régen csak az 576 Kbyte -ban láttam a játékból a kivett képeket, de nagyon megtettszett, így első látásra.
  • Zozo76
    Meg egy erdekesseg: Anno nagyban nyomtam a Larry 3-mat persze a CoV leiras alapjan, viszont volt egy resz amikor valami oltozoszekrenyeknel kellett okorkodni es a leirasban az szerepelt hogy keressem megy a mitudomenmilyen szinu szekrenyt. Herculesen, CGA emulacioval, koszi... Nem is tudtam tovabbmenni... :)
  • Zozo76
    Persze, peldaul a Test Drive 1 CGA 320x200x4, HERCULES 720x348x2 (cga emulacio a 320x200x4-re). Ja es a SPEAKKER-es pruttyoges is felejtheto volt a C64 maig imadott hangjahoz kepest. Erdekes volt anno a HERCULES CGA emulacioja: mivel a HERCULES-nek anno relative nagy felbontasa volt (720x348) de csak monokrom ezert mintakkal(!) szimulaltak a CGA 4 szinet. En 286 16Mhz-el kezdtem a C64 utan a PC-s ipart es HERCULES-el. Azert azt el kell mondani hogy az a jatek ami kihasznalta a HERCULES-t az nem volt csunya pontosan a nagy felbontasnak koszonhetoen. Talan az egyik legjobb pelda a Microsoft Flight Simulator 4.0 ami HERCULES-en nagyfelbontasban futott. Gyonyoru volt a repter, foleg hogy kilometerekre elore lehetett latni. Ja, amugy a hercules nem ugy ketszinu hogy fekete-feher hanem volt egy normal es egy fenyes attributuma is a pixelnek. Tehat olyan 2+1. Amikor egy evre ra megvettem az elso szines monitoromat (Tatung 14" es a mai napig mukodik!!!) furcsa volt hogy a kep eletlenebb a szines moncsin. Valami iszonyat eles kepe volt a Herculesnek. Persze lehet hogy csak igy az ido szepiti a dolgokat de teny hogy jobb kepe volt. Megint sokat irtam...
  • Aramir
    SPAM!
  • Aramir
    Te meg nézd meg a Boulder Dash cga-s verzióját, 320*200 4 szinnel. Azért C64-en szebb volt :)
  • Aramir
    Ja, lévén basztak feltupírozni Amigára a cuccot, asszem a Larry első része is eléggé ocsmányúl nézett ki Amigán.
    Bár ezeknél a játékoknál asszem nem a grafikán volt a lényeg akkoriban :)
  • Zozo76
    Ami a legmeglepobb hogy az amiga verzio is ugyanaz mint a PC-s.
  • Zozo76
    Probaljatok ki a Police Quest 1 elso verziojat (a masodik mar VGA-s 320x200x256), 160x200x16 CGA felbontas, de emulalva van a tobbi kartyan is.
  • LittleL

NAME ................. MICRAL-N
    MANUFACTURER .................. R2E
    TYPE........................ Home Computer
    ORIGIN......................... France
    YEAR.......................... 1973
    BUILT IN LANGUAGE ........ None
    CPU............................... Intel 8008
    SPEED ........................... 500 KHz
    RAM ............................. Unknown
    ROM ............................. Unknown
    TEXT MODES ........... Depends on the connected video terminal
    GRAPHIC MODES ...................... None
    COLORS .................................... None
    I/O PORTS ..............Parallel, Serial
    POWER SUPPLY ........ Built-in power supply unit
    PRICE ....... 8,500 French Francs (about $1300)
  • LittleL
    például ilyet:
    Olivetti 1966 -ből

NAME .............. Programma P101/P102
    MANUFACTURER .............. Olivetti
    TYPE ................. Professional Computer
    ORIGIN........................... Italy
    YEAR ........................ Late 1965
    BUILT IN LANGUAGE..... Instructions interpreter
    KEYBOARD ........................ 31 keys - Numeric and function keys
    CPU ........... Control and Arithmetic units
    SPEED . Unknown
    RAM .5 x 22 digit registers
    TEXT MODES No display but a 28 chars. per line / 30 cps printer
    SIZE / WEIGHT 48 (W) x 61 (D) x 19 (H) cm. / 29 Kg.
    I/O PORTS Serial connector (P102)
    BUILT IN MEDIA Magnetic card reader/recorder
    POWER SUPPLY Built-in power supply unit
    PRICE $3500
  • LittleL
    inkább rakj be valami nagy monstrum számítógépet ide
  • [Walaki]D`Lair
  • oneal1
    LOL
  • LittleL
    Alighanem elájultak volna a srácok itt az Eniacnál, ha megláttak volna akkor 1946 -ban,
    amint a Cal of Duty -t nyomom multiplayerben. DDD

• LittleL
    Az Eniac:

Az ENIAC 18 000 elektroncsövet, 70 000 ellenállást, 10 000 kondenzátort, 6000 kapcsolót tartalmazott, hossza 30, magassága 3 méter volt, 30 tonnát nyomott, teljesítményfelvétele 140 kW-ra rúgott, félmillió dollárba került, s másodpercenként 5000 műveletet tudott elvégezni.

1945-től 1956-ig tartott az első generációs számítógépek kora. Ezek az ENIAC-hoz hasonló elektroncsöves digitális gépek voltak. Felépítésük jellemzően öt funkcionális egységre bomlott. Rendszertechnikailag processzor centrikusak voltak, tárolóeszközeik a késleltető művonal (késleltető vonalas tár), a mágnesdob és az elektroncső. Természetesen egyre tökéletesebbé váltak, tárkapacitásuk elérte a 2 KBájt-ot, műveleti sebességük a 10.000 műveletet másodpercenként (10 KIPS=kiloinstructions per secundum). A programozás még főleg gépi kódban, majd az Assembly gépi nyelven történt, mely igen nehézkes, fárasztó és időigényes volt. Főbb alkalmazási területük a katonai és tudományos-műszaki számítások voltak. A magas költségek és a nehézkes kezelhetőség miatt ezek a gépek csak nagyon lassan terjedtek. A legnagyobb gondot az elektroncsövek gyakori meghibásodása jelentette. A sokezer elektroncsövet - mivel élettartamuk korlátozott - folyamatosan cserélni kellett.

Az ENIAC-ot ballisztikai és szélcsatorna-számításokra használták.
    A számítógépek nagy része hadi célokat szolgált. A gépeket a lőpálya elemzésben, a modern haditechnikai eszközök kutatásában használták.
    A haditechnika főleg a matematikai, fizikai, valamint az alkalmazott tudományok képviselőinek szaktudására számított.
    Számos kutatólaboratórium szerveződött e téma köré, és ezek a kutatólaboratóriumok közvetve, vagy közvetlenül segítették a számítástechnika fejlődését, a számítástudomány elméleti megalapozását.

• LittleL
    Sokan ilyenen tanultak szakközépben:
    A Ht 1080 -as gép:

A Híradástechnikai Szövetkezet készítette az első iskolaszámítógép-pályázat nyertesét, a HT1080Z-t, amellyel a középiskolák nagy részét fel is szerelték, mégpedig állami pénzen. A Tandy TRS-80 Model I alapjain nyugvó, Video Genie elnevezésű megoldás licencét használták fel, újdonságként csupán egyetlen extra chipet bevezetve, ami 8 I/O portot, valamint egy hanggenerátort biztosított. 16, 32 vagy 64 KB rendszermemóriával szállították. Adattárolóként beleépítettek egy kazettás magnót is. Egy S-100 buszon alapuló csatolóra memóriabővítést, hajlékonylemez-meghajtót és grafikus adaptert is lehetett kötni. Microsoft 12K Level II BASIC-kel szállították.

• LittleL
    A legbrutálabb, 1960 -ból:

NAME ......................... EC-1
    MANUFACTURER........................ Heathkit
    TYPE................................. Professional Computer
    ORIGIN................................... U.S.A.
    YEAR..................................... 1960
    KEYBOARD................................. Potentiometers and switches
    CPU....................................... No processor but nine DC operational amplifiers
    SPEED..................................... 0.5 to 15 repetitive operations per second
    RAM ..................................... No memory
    TEXT MODES ............................. Volt-meter
    SIZE / WEIGHT................. 50,2 (W) x 38,1 (H) x 29,2 (D) cm. / 21 Kg.
    POWER SUPPLY........................... Built-in 100 Watts main power supply
    PRICE .............................. $400
  • LittleL

NAME..................... MICROTAN 65
    MANUFACTURER .......... Tangerine
    TYPE........................ Home Computer
    ORIGIN ......................... United Kingdom
    YEAR ......................... 1979
    BUILT IN LANGUAGE................. Machine-code (through TANBUG)
    KEYBOARD....................... Hewadecimal keyboard in basic version
    CPU....................................... 6502
    SPEED................................... 0.75 MHz
    RAM .................................. 1 kb (up to 48k)
    ROM .................................. 1 kb (TANBUG v1), upgradable to 14kb
    TEXT MODES............................ 32 x 16
    GRAPHIC MODES.......................... 64 x 64 with graphic characters
    COLORS................................ Monochrome
    I/O PORTS............................. Bus, Tape, Monitor
    PRICE ................................ From $82 (single board version)
  • LittleL
    ez se semmi

NAME ................... ACS-1007
    MANUFACTURER .... Advanced Computer Systems
    TYPE ................. Professional Computer
    ORIGIN ................... France
    YEAR ...................... 1979
    BUILT IN LANGUAGE .......... Extended Basic, Fortran and Cobol delivered on disks
    KEYBOARD .............. Full-stroke keyboard with numeric keypad
    CPU ................................ Unknown
    RAM ................................. from 32 kb to 144 kb
    BUILT IN MEDIA ............................. Serie A : two tape-recorders (131 kb each)
    Serie B : one disk-drive (1 Mb)
    Serie C : ACS-1740 hard-disk (10 Mb ?)
    POWER SUPPLY.............................. Built-in PSU
    PERIPHERALS ............................... Printer (ACS-110), Modem
  • barret
    #43.
  • LittleL
    Loál!!
  • Dutch Flander
    Nekem az első számítógépem nagyon sok helyet foglalt. Volt rajta egy 8 színű kijelző, háttértároló gyanánt meg egy nagy zöldszínű tábla szolgált, melyre krétával lehetett az adatokat felvinni, a RAM törlésére pedig egy rongy, későbbi szériákban egy integrált szivacs szolgált. A 8 színű (mellesleg golyós) kijelzővel nagyon könnyen lehetett számolni: Az összeadás, kivonás igen kevés processzormunkát követelt, a bonyolultabb műveletek (szorzás, osztás) viszonylag nehézkesen ment a mindössze 8 sínnel rendelkező buszon.
    Mellékesen járt a szériához egy mértékegység-átváltó tábla, valamint egy percet és órát mutató, kézzel állítható óra, mellyel a processzek sebességét tudtuk viszonylag pontos kereteken belül megállapítani.
    Ha megtalálom a padláson, küldök róla egy képet is!
  • lacibacsi
    Ahogy elnézem, talán én kezdtem legrégebben. Nekem nem Spectrumom, nem C64-em volt az első gépem, hanem a HT 1080Z School Computer.

" HT1080Z számítógépet a Híradástechnikai Szövetkezet készítette az első iskolaszámítógép pályázatra amelyet meg is nyert vele. Az középiskolák nagy részét ezzel a géppel szerelték fel állami pénzen. Magánemberek nem igen vásárolták mivel az ára igen magas volt.

A gép nem magyar tervezés, a szövetkezet a VIDEO GENIE számítógép licenszét vásárolta meg és ez alapján gyártották. A VIDEO GENIE pedig gyakorlatilag a Tandy TRS-80 Modell I licensze alapján készült. Az eredeti felépítésen nem változtattak a HT szakemberei, csupán egy AY-3-8192 I/O és hanggenerátor áramkörrel bővítették ki. Az első széria alaplapjai Tajvanon készültek és itthon szerelték össze. A hanggenerátor panel a két eredeti alaplap összekötésénél "csatlakozott" a géphez.

A hanggenerátor panel a hangon kívül 8 I/O portot is biztosított. Ezt az gép házába utólag vágott nyíláson vezették ki. (Legalább is az első szériákon) Később módosították a ház kialakítását

Az első néhány széria 16K RAM-al készült, majd később 32 és 64K- modellek is készültek. A háttértárolást egy beépített kazettás magnetofon volt hivatott biztosítani. Ez egy hordozható kazettás magnó mechanikája és elektronikája volt.

Az beépített BASIC a Microsoft 12K level II basic-e volt amelyet a tervekkel együtt licenszelt a gyártó

A HT bővítési lehetőségét egy S-100 alapú külső illesztőegység biztosította. Erre az egységre, modulárisan lehetett kötni memóriabővítést, floppy drive-ot, és a képen látható grafikus adaptert is."

Szóval én még ilyennel kezdtem 21 évvel ezelőtt. Jó kis gép volt. Az Invaders játéka teljesen lenyűgözött akkoriban. Persze ma ezt a színvonalat egy olcsóbb mobiltelefon is tudja, de azért jó rá emlékezni.

Képet sajnos csak az utódjáról a HT 2080Z-ről találtam, de külsőre nagyon egyformák voltak...

A kép: http://oldmachines.prew.hu/ActPics/ht2080z_profile.jpg

Sziasztok

lacibacsi
  • Aramir
    Talán még a 800*600-at is vitte, de ennyire már nem emlékszem, régen volt.
    Egy biztos, annak idején monocrome svga monitorként vette be egy bolt.
  • Aramir
    Jaja, az a monitor tudta 640*480-ban a 256 szint, persze csak szürke árnyalatokat jelenített meg.
    Egyébként szvsz az, hogy monochrome, nem befojásolja, hogy vga vagy svga, az csak annyi, hogy nem szinesben rakja ki a képet.
  • Gerry
    Te nyertél, valahogy úgy emlékeztem, hogy 64 szín meg 4 színárnyalat, és így hoztam ki a 256-ot, pedig valójában 16 szín és 4 színárnyalat, és ez a 64.
  • Gerry
    No, kicsit utánanéztem: (Hú de régen is volt ez...)
    CGA az kb stimmel:

"The CGA supports several different modes; the highest quality text mode is 80x25 characters in 16 colors. Graphics modes range from monochrome at 640x200 (which is worse than the Hercules card) to 16 colors at 160x200. The card refreshes at 60 Hz.

Note that the maximum resolution of CGA is actually significantly lower than MDA: 640x200. These dots are accessible individually when in a graphics mode but in text each character was formed from a matrix that is 8x8, instead of the MDA's 9x14, resulting in much poorer text quality. CGA is obsolete, having been replaced by EGA."

"EGA allowed graphical output up to 16 colors (chosen from a palette of 64) at screen resolutions of 640x350, or 80x25 text with 16 colors, all at a refresh rate of 60 Hz."

"True VGA supports 16 colors at 640x480 resolution, or 256 colors at 320x200 resolution (and not 256 colors at 640x480, even though many people think it does)."

Ez az alap VGA szabvány, ami efölött van, azt már mindenfélének lehet nevezni, többek közt SVGA-nak is, de az már nem egyértelműen meghatározható

Ha valakinek nem fexik az angol, annak sorry, de most lusta vagyok lefordítani, szerintem eléggé közérthető így is, mert azért a fontosabb szavak informatikában jártasabb embereknek érthető, még ha amúgy angolul nem is beszélnek.
  • ollie
    Szerintem nem, de én sem merném 100%-ra mondani. :)
  • Gerry
    Nem merném most azt mondani, hogy 100%, de az EGA az én úgy emléxem 256 szín 320*200-ban.
  • ollie
    Az EGA szerintem csak 16 szín volt. A VGA 320x200(240)-ban tudott 8/16/24 bitet, illetve 640x400(480)-ban már csak 4 bitet. Az SVGA meg minden, ami többet tud, mint a sima VGA (az SVGA-ra már nincs általános szabvány).
  • Gerry
    Van monochrome VGA is (szürkeárnyalatos), pl ilyenek voltak az első notebookok is, amúgy már az EGA is 256 színt jelentett (a CGA pedig 4-et, ott volt a lila/kék/fehér/fekete, vagy a barna/zöld/stb, de bizonyos speciális grafikus módokban tudta a 16 színt is, ja, és 320*200-as felbontásban.), a valódi színes VGA pedig 16bit, vagyis 65 ezer szín (Hi Color), vagy 24(32)bit 4 millió szín(True Color). Az SVGA az már a felbonásban is más, (1024*768), szerintem te ezzel keverted a dolgokat, míg a sima standard VGA az 640*480 képpont.
  • KRi2
    vagyis az svga 1024-nél kezdődik.
    vga az 256 sziin az bizti

valaki tisztiitsa a fejemet...
  • KRi2
    monochrome svga? lehet énvagyok a tudatlan ,de a monochrome az cga ,vagy tandy vagy ilyesmi nem? ami csak 4/16 vagy mennyi sziint volt képes megjeleniiteni.
    svga meg 1024 sziinű nemde?

jah ,és ugye a cga volt az amelyik ilyen világoskék ,és rózsaszint produkált?