5506
szerinted?!
-
#5186 "A valóság egy létező dolog" - De szép ez így leírva. :D
Tudományos-e, avagy az ontológia tudomány? -
#5185 Nyilvánvalóan bölcs(ész) írás, valamit ki kell találni, hogy igazolják a létjogosultságukat. Maguknak legalábbis. Tekintve a tényt, hogy "a tudós" semmi ilyesmit nem csinál.
Szal szép dolog ez, csak a haszna semmi.
Mindenkihez szól a kérdés, tudtok olyan eseményt mondani a történelemben, amikor a filozófiának bármi haszna volt? Már a szórakoztatáson kívül, persze. -
remark #5184 Észérvek? Miről beszélsz te? Ide az emberek vicceket mesélni járnak. -
#5183 Beérném az észérvekkel is, de ahogy látom azok nem lesznek. :) -
remark #5182 Te vajon azt hinnéd, hogy egymást győzködni járunk ide? Bizonyára nem, mert akkor megpróbáltál volna magad is valami meggyőzőt írni.
A meggyőződésed a magánügyed. Nincs nekem abba beleszólásom. De valamit közzétenni arra hivatkozva, hogy "talán van akit érdekel", az más dolog. -
uwu #5181 Hát ez gyönyörű.
Csak semmi haszna -
#5180 Jah, így már meggyőztél. -
remark #5179 Nekem meg ez jutott eszembe:
A tudós: Szét tudja szedni az építőelemeket úgy, hogy bebizonyítsa, hogy az így kapott részek értelmetlenek, azaz az építőelemek is értelmetlenek.
A bölcs: Össze tudja rakni az építőelemeket úgy, hogy az egész aztán értelmet nyerjen, azaz így az építőelemek is értelmet nyernek. -
#5178 "Ha én egy majmot látok a csilláron hintázni, te pedig nem, akkor az a majom nem valóságos, hanem én képzelem vagy hallucinálom. Ha mindketten látjuk a majmot, ugyanazt a majmot, akkor tekintjük valóságnak. A valóság tehát a „kollektív illúzió"
Tényleg elég meredek magyarázat.
Hofit idézve:
-Van neked akváriumod?
-Nincs
-Na látod, akkor te buzi vagy! -
uwu #5177 A mondókád első részének, még csak értelme sincs, legalább is eredményt nem szolgáltat:D
Aztán mikor kimondod az első nagy "igazságot" egy logikai hibára lapozva: "A valóság tehát a „kollektív illúzió”" Ez a kijelentés nem következik az előzőekből, csupán nem zárja ki azt.
Hogy megértsd a hiba mibenlétét, egy példa:
-Adott egy piros dolog.
-Te megállapítod, hogy azért kék, mert nem sárga.
A valóság egy létező dolog, attól hogy kitalálsz dolgokat, nem lesz más a világ. Az rendben van, hogy mindenki a saját szemszögéből, a saját kis szeletét látja a világnak, de a maradékot nem kitalálni, hanem megismerni kell. Ebből fakad a te alapvető hibád ami miatt egyetlen értelmes gondolatod sem lehet. Érzésből nem fog menni,
ez sajnos nélkülözhetetlen. -
#5176 Ilyen, amikor bölcsészek "kitalálják" a világot. Az nem baj, hogy gyakorlatilag egyetlen helytálló állítás sincs benne, de legalább jól hangzik. -
#5175 Hát igen a "virtuális" világgal már most rendelkezik mindenki, hiszen a "virtuális" jelentése "nem valódi, látszólagos". Mindenki ezermilliárd féle képpen láthatja a világot. Mi ez, ha nem virtuális? -
remark #5174 Talán van akit érdekel: Az élet értelme – szájbarágó gyorstalpaló elveszett lelkeknek
Idézet:
A kő létének nemhogy az értelmét, de magát a puszta létét is az adja, hogy folyamatosan közli önmagát az Univerzummal. Hogy az információ szüntelenül áramlik, ennek legfontosabb alapja az energiaminimumra való törekvés elve. Minden anyag arra törekszik, hogy minél több energiát kisugározzon magából. Ha fényen keresztül nem is, de hősugárzáson, gravitonsugárzáson, stb. keresztül a kő folyamatosan továbbítani fogja önmagát a környezetének. Ha a dolgok energiamaximumra törekednének, akkor fekete lyukakká válnának, és nem lenne közöttük aktív, pozitív, sugárzó, továbbító közeg (hiszen azt valakinek ki is kell bocsátania), tehát nem lehetnének ugyanannak az Univerzumnak az elemei.
Adni és venni. Végső soron erre redukálható le minden. Önkéntelen, „passzív” vevők vagyunk mindannyian, és aktív adók – a kővel ellentétben mi tudatos tetteken keresztül vagyunk képesek közölni önmagunkat, hatni a világegyetemre.
És most nézzük meg, milyen társadalomban élünk, és az mit tanít nekünk. Elvenni – ez a legfontosabb. Minél többet magadba szívsz, annál több vagy, minél többet kiadsz magadból, annál kevesebb leszel – így aztán próbáld maximalizálni az elvevést, és minimalizálni az adást, s akkor majd, ahogy egyre gyarapodik egzisztenciád, úgy fogod egyre jobban érezni magad – érezni önmagad, érezni saját létedet.
Csak az a baj, hogy az Univerzum nem így működik. Egy mindent magába szippantó fekete lyuk létezéséről senki nem tud, és főleg senkit sem érdekel. Én legalábbis még csak olyan vallást láttam, ahol a csillagokat, bolygókat, Napot, Holdat tisztelték, szimbolikusan megszemélyesítették – olyat még nem, ahol az ezen fénylő égitestek közötti sötét űrnek bármilyen jelentőséget tulajdonítottak volna. Pedig az űr még csak nem is szív el semmit, csak teljes passzivitással, módosítás nélkül (saját létének hozzáadása nélkül) továbbítja az adatokat, mint a rézhuzal. És akkor odajönnek hozzám az emberek, és megkérdezik, mi az élet értelme. Semmi, ez a válaszom; ahogy te csinálod, úgy semmi.
Mi a különbség, általában, a hétköznapi ember számára, a valóság és az illúzió között? Ha én egy majmot látok a csilláron hintázni, te pedig nem, akkor az a majom nem valóságos, hanem én képzelem vagy hallucinálom. Ha mindketten látjuk a majmot, ugyanazt a majmot, akkor tekintjük valóságnak. A valóság tehát a „kollektív illúzió” – egy információ minél szélesebb körben terjed tova, annál „valóságosabbá” válik (ezzel élnek vissza az Irányítók, ugye).
Amit kisajátítasz, amit önmagad részévé teszel, számodra megszokott, sajátod, önmagad része, de mások számára idegen, ismeretlen, akár tiltott – az nem ugyanaz a „majom” neked, mint a többi embernek, ergo az emberi felfogás keretein belül nézve nem is létezik, csak képzeled.
Amit kiadsz magadból, amit hozzáteszel a világhoz, amit hatsz, változtatsz, láthatóvá teszel, az a valóságod része, az vagy te, a saját kis adatfolyamod, ami beleszivárog a kontinuum hatalmas forgatagába. Amikor adsz, amikor hozzáteszel, akkor érzed, hogy létezel. Ha tennivalód van, akkor érzed, hogy miért kell felkelned reggel, ha elvennivalód van, az soha nem fog elégséges választ adni. Ha egyáltalán megkérdezed, hogy mi az élet értelme, az azt jelenti, hogy már fordítva látod a világot, hogy megfeledkeztél az energiaminimumra való törekvés egyetemes törvényéről.
Karácsonykor nem azért adunk egymásnak ajándékot, hogy nagyon örüljön a másik a szerzett illúziónak, hanem hogy emlékeztessük egymást és önmagunkat, hogy mi az élet értelme. -
#5173 A halálról jut eszembe:
Csögyam Trungpa írása -
#5172 Ezt múltkor találtam indexen:
'Elsirattam, eltemettem, áldozattal jóllakattam, jaj, de félek, félek mégis! Mert halálnak halálával meg kell halnom, Szabitu! Ezért futok a világban, ezért állok itt előtted, mert hogy tudnám elhallgatni, hogy tudnám kiordítani, hogy meghalok, Szabitu! Enkidu, kit úgy szerettem, porrá lett a föld alatt. Most nekem is meg kell halnom, nemde, én is elnyúlok majd s föl nem kelek mindörökké, föl nem kelek, Szabitu!' -
debussy #5171 nézőpont kérdése -
#5170 vagy a tévedés. -
debussy #5169 "a kincs, amiért porig égtem" -
#5168 Rosszul gondolod, mert amikor sokat hallgatod az angolt egyre jobban megérted majd, ennyi. Külön kell edzeni a fület az angol szavakra, nézz angolul dolgokat. Elég sok videóval lehet amúgy is találkozni a neten (hát ha még angolul nézel egy sorozatot, felirattal (és néha amikor akarod megnézed hogyan függ össze a felirat és az amit közben mondanak)).
Egyébként nálam is volt hogy nem értettem egy szót valahol, mert például a második szótagon volt a hangsúly, emiatt elválasztottam és két külön szónak gondoltam. Vagy sokkal rosszabbul értem a brit angolt mint az amerikait, nyilván mert a britet hallottam kevesebbszer :) De például a Heti hetesben is nyilván volt olyan amikor nem értettem mit sunnyogott valaki, hiába tekertem vissza a felvételt. De a kiejtést lehet tanulni. -
#5167 Mondjuk azt nem vagom, h milyen fullel lehet kihallani a "driven"t es a "hear"t..
Szerintem en hiaba tanulom meg az osszes szabalyt es a szavakat, SOHA nem fogom erteni az angol beszedet. :( -
#5166 Cheers! -
#5165 valamit fennhagyni az utókornak (gyerek pl) -
#5164 Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.
That is good.... -
#5163 egyik kedvenc versem -
#5162 Mit ér a mennyiség, ha nincs mögötte minőség... -
#5161 Minél tovább élni,megpróbálni megérni a 100-at. -
#5160 Nem ertem mit mond.. crushy enemies.. elementation women v mi? :) -
#5159 A mester bölcsessége ide is jó:
-
Flamingofiu #5158 Dino Buzzati:A tatárpuszta,nemrég olvastam filmben is meg van amit nem láttam.
Az élet értelmetlen eltékozlásáról szól,a főhős fiatal tisztként kezdi pályafutását egy elhagyatott erődben,kezdetben ott marad a katonai előmenetele érdekében pár hónapra,évre...Később ő is annak az eszmének a megszállottja lesz,hogy fontos küldetése lesz az erődnek,ami már ember emlékezet óta céltalan.Hogy életének volt-e értelme,beteljesült-e az álma,hogy fontos csatában lesz része amivel hazáját védi és megemlékeznek róla majd hősiességéért megtudhatjátok a filmből vagy a könyvből.Több életpályára is van példa ebben kisregényben mindenki felismerhet magából valamit. -
Christo #5157 Halotti beszéd
elég szépen van előadva, szerintem mindenképp nézzétek meg -
polarka #5156 Ez sem ide illik, de amihez kanyarodtunk, ahhoz igen. -
OriginalPoPeJ #5155 az az értelme h lófasz -
#5154 nem is tudtam h ez divat :O -
#5153 Nem értem, miért lett lassan divat ezen a kérdésen merengeni. -
#5152 Allitolag az embert az teszi emberre, h mar nem csak az osztonok vezerlik.. kajalas, szex stb.
A muveszet szerintem a legmagasabb szintu eletkifejezes.
Es hogy melyik faj miert el, mi vezerli, az 1 dolog, de hogy az egesz rendszer (a vilag v az Élet) miert letezik, mi vezerli az 1 masik dolog is lehet. ;) -
#5151 42 -
#5150 Ha a hangya megkapta volna a kaját, leszórta volna a gyerekeket a hátáról...
-
#5149 Na igy van. Tapasztaljuk a borunkon. -
remark #5148 Meg minek is kapjanak? Biztos hogy ez a megoldás? Biztos hogy nem tudna Afrika az ott található tengernyi erőforrás felhasználásával egy virágzó kontinenst varázsolni Afrikából?
De ha nem ők rendelkeznek a saját földjükön található kincsekkel, akkor nem is lesz ott soha semmi. És ez nem csak Afrikára igaz. -
remark #5147 Én jóval radikálisabb vagyok, okozok is magamnak ezzel problémákat. De ez már csak így van ha az embernek elvei vannak...