Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Akkor nem tudom értelmezni. :-( A 3 hk-ból egyet kikaptak, a másik kettõt meg mint aki be van szívva. Simán durranthattak volna még egyet, amelyik háttal volt nekik. Persze könnyen vagyok okos a fotelbõl.
"Sheridanen és az M60A2"

Valóban.

BRDM, Malkara. Ezek mind dedikált rakétás-páncélvadászok. Az eredeti kérdés az volt hogy mennyire elterjedtek a pct.-rakéták az APC/IFV-ken, a 80-as évektõl.
Egyébként a BRDM-2 mintha még ma is rendszerben lenne a honvédségnél Konkurszal. Bár ebben nem vagyok biztos.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Buren
Fõnök, picit lassabban olvass, és azt is kétszer, hol a repedt fazékban mondtam, hogy baromság a nagyméretû hk ágyú? Nem kell többet belelátni abba amit írtam, tudtommal nem nõbõl vagy. <#nevetes1>

Szõrszálhasogatásként, hogy ha megnézed a modern SABOT lövedékeket eléggé ûrméret alatti maga az igazi lövedék. Hehehe. <#nyes>

Na de komolyabban:

A valódi harckocsiknál a mozgási energián alapuló lövedékek a fõ fegyverek.
Hosszabb ágyú -> nagyobb torkolati sebesség. Viszont a kaliberhosszúságot nem lehet a végtelenségig növelni -> kaliber növelése.. ad nauseam.

Ha a HEAT betalál, nagyon szép pusztítást végez. A mission/catastrophic kill ugyanúgy megvan/meglehet vele, mint a kinetikán alapuló lövedékeknél.
Viszont lassú kezdõsebességû=alacsony pontosság, megbízhatatlan = a hatás függ a becsapódási szögtõl, rossz szög nem jön létre a kumulatív hatás.

AZONBAN relatíve kis csõhosszú *tûztámogató* (Azaz olyan eszközöknek, amik nem eredendõen a páncéláttörésre voltak kihegyezve) fegyvereknek lehet ezzel adni anti-tank képességet -> lsd. BMP-1, rövicsövû PzIV, PzIIIn, különbözõ tüzérségi ágyúk, Sheridan etc.

A MÁSIK, hogy kisméretû lehet így az AT eszköz (lsd. világ összes kézi pctörõ eszköze) -> elõny gyalogságnál, illetve olyan jármûveknél ahol nincs hely hagyományosabb ágyúknak (pl: BMP-1)
Cserébe lassú sebesség, szeszélyes...

Nem nehéz megérteni ... Design compromise, design compromise, design compromise ..

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage
Akkor meg a harkocsitervezõk idióták? Minek szivatták magukat 105 mm-es löveggel, ha elég lett volna a 70 mm tája...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Buren
Ehhem. Mi az hogy közelrõl? Kumulatív lõszert javadalmaztak a BMP-1 ágyújához, ugyanazt, amit a korszakban nagyon elterjedt SZPG-9-hez használtak.

Az átütést kumulatív lõszer esetén tudtommal nem igazán befolyásolja a távolság! (a szövegkörnyezetbõl úgy éreztem, nem a löveg hírhedt pontatlanságára utalsz)

Egyébként meg a '60-as, '70-es évekbeli "nagy" lövegekhez és az elterjedt hk-k páncélvastagságával összevetve képest szvsz, a lõszer igencsak megállja a helyét a korszakban. Ahhoz képest, milyen kompakt eszközbõl lövik.

http://www.steelbeasts.com/sbwiki/index.php/Ammunition_Data
(keresd a PG-9 lõszert -- 300 mm-es kumulatív átütés! )

De nyilván nem igazi harckocsilöveg, nem is ez a cél, de ha szükség esetén eltalál egy '60-as '70-es évekbeli hk-t, az szerintem megérezte volna. Nem ültem volna egy M60-asban vagy egy Leopard1-esben ha egy PG-9 lövedék megkóstolja a külsõ burkát!

Ma persze már falravert lóf*sz, de 40 éve szerintem volt mitõl fosni.

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Jeffjohnson
Ha ez az a teszt amire én gondolok ott kb. még egy agyaggalambbal is átlõtték volna mivel elõször szitává lyuggatták aztán persze nem csoda ha minden átment rajta. Szerintem az egy propaganda teszt volt. A Királytigrisek páncélzatának a minõsége a háború végére már nagyon rossz volt mert a fontos nyersanyagok fogytán voltak. Ha jól tudom ez volt a T-34/57 ben de lecserélték mert túl könnyen elhasználódott a csõ és gyakran cserélni kellett volna.

Elõször én is ezt gondoltam, de aztán beugrott, hogy (állítólag) a vh-ban egy 57mm-es ZiSz-2 pct.-vel kilyukasztották egy Tiger II. homlokpáncélját.
Lehet, hogy a BMP-é még erõsebb volt.

ZiSz-2

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Az ausztráloknak is volt, meg az angoloknak is (persze nem BRDM alapon), Malkara néven

kép

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Válasz volt a második mondatodra.

Molnibalage
A 73 mm-es rövid lövegével erõsen kétlem, hogy bármelyik harckocsit átlõtte volna szembõl a '60-as években, amikor a hk-k is 105 milis valódi hk lövegekkel operáltak. 10 méterrõl mákos lövéssel valami gyengébb részen esetleg, te értelmes távolságból nemigen. Ezzel a löveggel már a II. Vh végén sem vitézkedhetett volna...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Anyit beleugatnék, hogy BRDM alapon is volt rakétás páncélvadász (?), bár nem értettem soha a logikáját. Nem rá fogadnék egy adok-kapokban.
Orvlövészkedett és elkezdték felfújni, de miért nekem?
Nem kötözködés, de mi neked a lövész? Az irányzó? Mert vagy õ vagy a parancsnoknak volt mázlija.
A BMP-1 -nél a rakétát a fegyverzetkezelõ egy nyíláson keresztül tolja fel az indítósinre kézi erõvel. Késõbb a BMP-2 -nél ezt már nem alkalmazták, mert így a töltés során elvileg túlságosan ki lett volna téve a harcjármû belseje az ABV eszközök hatásának.
http://www.youtube.com/watch?v=VpQngGyo-kw
7:00 -tól kb.

Egyébként én úgy tudom, hogy a szovjeteknél nagyon hangsúlyos volt a harckocsik leküzdésének képessége, ezért elvileg minden BMP rendelkezik pct rakétával, illetve ezért kapott a BMP-1 olyan löveget, ami a jármû megjelenésekor bármelyik nyugati harckocsit képes volt szembõl is kilõni (igaz, a hatásos lõtávolsága elég alacsony volt, de elméletileg a rakéta ezt a problémát megoldotta).
Juba (ha egyáltalán létezett) mit is csinált? Egy lövés, egy találat.

Szerintem a lövész az, aki a torony búvónyílásán kijutott. Mégpedig akkor, amikor világosszürke füst kezdett el felfelé kifújni a toronyból

A Shillelagh rendszerben volt a Sheridanen és az M60A2-n (az MBT-70-en is, de az nem lett rendszeresítve)

Molnibalage
Én azt mondom, hogy DIRCM talán lesz, tehát IR fejes rakétákkal talán tudnak valamit kezdeni. Ez talán. Egy talánra hogyan lehet fogadni?

Na fogadunk, vagy nem is hiszel abban amit leírsz? :p

Meggyõztél, ellenséges tûz. (én kis naiv)
A fura, hogy nem durrantották segbe a másikat is.
Ennyit látni az emberbõl, a tûz mindent kitakar.

Itt pedig a rakéta. A lövés kicsivel a rakétabecsapódás után történik.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Az jó lenne, mert én nem tudom hogy kell. :-( De érdekel mi lehetett.
Szerintem ez inkább a feladattól függött, mivel a BMP-rõl le lehet szerelni a rakétavetõt, viszonylag könnyen. Nyilván az afgán hegyekben nem sok hasznát veszik a páncéltörõ-rakétáknak.

VTR? Az gondolom BTR, azt nem sorolnám az IFV-k közé, és ha nem tévedek a BTR-90 volt az elsõ amin volt rakétavetõ.

Molnibalage
Naná, hogy elfér, hiszen kilóghat a gépbõl, mint állat, mert a gép teljesítményét egyszerûen nem ronjta, nem a légellenállás a limit. Egy vadászgépre hol teszed fel úgy, mint a C-17-re agy az AH-64-re? Ja, hogy sehogy...

Lásd itt.

Molnibalage
Tehát a '80-as években mondjuk a VSZ BMP/VTR jármûveknek csak igen kis részén volt ilyen eszköz telepítve?

"Vadászon még egy DIRCM is nagy szám lenne. Egyszerûen nincs hova pakolni a gépeken õket."

Hát ha egy AH64re elfér akkor tán egy F18/F15re is. Söt ha jól emlékszem termanak F-16ra is van csomagja. (ahogy emlékszem/láttam uaz mint amit az Ah64re raknak)

Nadea lényeg. Lesz sörös fogadás vagy nem?

Ha lesz idõm kikockázom a videót.

Azt nem értem mondjuk, hogy miért csap ki a láng a hk csövén, nekem inkább úgy tûnik lõ egyet, majd ettõl felrobban az egész. És azért nem pörög a másik kettõ, mert nem bejövõ tûz okozza. Valszeg összevágták.
Nem mondanám elterjedtnek, jármûveken jellemzõbb volt a dedikált rakétás-páncélvadász, mivel nem voltak túl kompaktak a rakéták. Amin volt 1-2 rakéta az a BMP sorozat, M2 Bradley, Marder-nek is volt ilyen változata, készült a CV90-bõl is rakétával megtámogatott változat a CV9056, de senki sem vett belõle. Ez a keverék helyigényes, még manapság is. Az oroszok manapság már inkább úgy oldják meg hogy a harckocsi csövébõl lehet rakétát indítani ha kell. Volt nyugaton is ilyen terv, pl a CT-CV, de nem terjedt el.

Szvsz a hk hátuljánál esik le a fószer, nem elöl. Szvsz a elsõ pukk légnyomása kicsapja az irányzót/parancsnokot és mikor berobban a lõszer, akkor az lelöki a hk teknõjérõl.
1.06-nál látható ahogy kivágja a robbanás a tetõnyíláson, volt egy videó amiben a lázadók által elfoglalt tankban robbant fel a töltet és kivágta a fenébe az egyik toronyban ülõt, ez is kb olyan, csak most túlélte. A vezetõ inkább ropogósra sült, ennyi idõ alatt nem tudja elhagyni a helyét.

Igen ,a torony oldalán lévõ tubusból indítanak.
Azok maguk a rakéták,legalábbis azokat a "hegereket" tolják a tubusba.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Nem vágom, hogy a térben levõ csövek azok csak tárolók, vagy az egész csövet cserélik? A torony oldalán van az indító?

M3 ban a másik oldalon :

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Bradley tudom :

utastérben,töltés félig kivülrõl gondolom teljesen kiszállni nem kell.

Molnibalage
Az újratöltés hogyan megy? Egyáltalán hol tárolják ezeket? Mert azért elég méretes egy ilyen cucc. Mi úgymond a "névleges tûzgyorsaság"? 1 rakéta / perc?

Hát amennyire én tudom 6-7 rakéta lehetett az átlagos javadalmazás.BMP,Bradley ,Marder,BMD.

Molnibalage
Vadászon még egy DIRCM is nagy szám lenne. Egyszerûen nincs hova pakolni a gépeken õket. Örülnek, ha a MAWS szenzoroknak van hely. Egy helinél nem gond, ha picit nõ a légellenállás, de egy vadászgépre nem tudsz csak úgy "dudorokkal" telepakolni.

Nem azt mondtam a DIRCM ezt csinálja. Csak idéztem.

És ha gondolod akkor legyen erre de akkor pontosítva. IMO 2025ig rendszeresít és alatt vagy már rendszeresítve lesz (nem techdemo) vadászon vagy bombázon önvédelmi rendszer ami direkt modon (pl. lézer, de EM spektrum bármely része) megsemmisíti (nem félrevezeti alá dircm vagy jammolja...) a rá kilött misillet.

A tét pedig legyen 6db jó (német/cseh/belga) sör? OK?

Ulvar
Én felteszek egy másik kérdést.

Mi a büdös francért vannak ezek szûk utcában 3an? (már mint tank). Ha jól látom és gondolom gyalogság meg sehol...tehát tök egyedül 3 tank egy szûk utcában = halál!

Nem értem egyszerûen, valaki tudna erre egy logikus magyarázatot adni, hogy ennek így mi értelme volt?

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Elég érdekesen viselkednek ezek a harckocsizók, úgy reagálnak, mintha lassított felvétel lenne. Visszalõni nem is próbálnak, persze nyilván nem tudják honnan jött a rakéta.
A T-72 -es vezetõjének van egy menekülési járata, ami a padlón keresztül nyílik, azon hagyhatta el a tankot, és mivel az égést a toronyban elhelyezett lõportöltetek okozhatták, õ pedig ettõl viszonylag távol helyezkedik el, megúszta a dolgot.
Aquir
ezt most csak úgy megláttam, de ha az a manus a tankból esett ki miközben már tûzgolyó lett belõle, hogy volt képes onnan két lábon elfutni?

http://www.youtube.com/v/Y9u_ne1JmcU&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Molnibalage
Elsõbbségadás kötelezõ! :)

http://www.youtube.com/v/WmbMd_KxEM0&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Molnibalage
A DIRCM nem ezt csinálja, nem semmisíti meg magát a rakétát, csak elvakítja keresõfejét, és azt is csak IR vezérlésûnél képes...

"A lézer célja a gépek védelmi képességeinek erõsítése, a lézer a bejövõ rakétákat képes megsemmisíteni becsapódás elõtt."

Hallotátok,hogy az új rekord sznájperéknél 2815! méter?
Persze megint Afganisztán a helyszín.Állítólag a lövedék több mint 5 másodpercig repült.
Kiváncsi lennék mekkora volt a sebessége a becsapódáskor.

qtab986
Ez így van, igazságtalanság ítélkezni a körülmények ismerete nélkül.
Aki csinálja a videóblogot azt írta, hogy ez volt az elsõ generációja ennek a signek és a második már jól mûködik az acél hüvelyes lõszerekkel is.

Néhány akadálynál úgy tûnik, mintha a lõszer lenne inkább a hibás, nem a fegyver, pl. 4:35-nél sztem nem mûködött el a lõszer, elcsettent simán, lehet valami filléres szutyok surplus lõszerrel etetik, néhány alul is lehet töltve és ezért van kivetési hiba, lehet egy másfajta lõszerrel tök hibátlanul muzsikálna, elõfordul az ilyen nagyobb árcédulás fegyverekkel is.

BTW errõl jut eszembe, hogy a sok szutyok "saturday night special" gyártó miatt ami USA-ban +P lõszer, az Európában simán az átlag töltetû.
Szóval mielõtt nagyon lefikázunk egy fegyvert nem ártana kipróbálni 3-4 más fajta lõszerrel is, ha azokkal is hasonlóan megbízhatatlan, akkor lehet konstrukciós vagy egyedi hiba. Elõbbi esetben egy korrekt gyártó csinál egy visszahívást, utóbbi esetben jöhet a buhera.

Molnibalage
Teljesen irreális. Most felteszek egy rekesz sört, hogy 2024-ben sem lesz lézerfegyver egy vadászgépen sem, legfeljebb, ha A DIRCM-et annak tekinted. Csakhogy az védelmi és nem támadószeköz...