95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ren #10116 Mivel az AR-15-öst rendszeresítették M16 néven, ezért elvileg nem sok különbség lehet közöttük. (Esetleg vlaami egész minimális, ami bevezettek a tömeggyártás előtt, de sztem a lényeges módosítások már az M16A1-ben realizálódtak) -
MuldR #10115 Valaki tudja mi a kulonbseg az AR-15 es az M-16 kozott? Hiaba guglizom, erdemi infot nem talalok. Altalaban egyutt emlegetik, de sehol se irjak, mi a kulonbseg. :( -
Ahogy nézem a japán hadsereget szinte teljes egészében amcsi mintára szervezték újjá.... Full amerikai tecnika.. ha belegondol az ember, hogy ezek 60 éve életre halálra írtották egymást... -
-
Korábban volt itt szó a felkelő nap országának "kicsinyke" önvédelmi erejéről.
Itt egy kis videó róluk (13Mbyte). Elég látványos, szvsz kötelező megnézni! -
Hát akkor ordítás következik: Szanitéc!!! :))) -
Ehhh,kicsit felelőtlen odaállni, még ha meg is megbízik a katonákban, mi van ha az egyik elveszti az egyensúlyát?:)))) -

[center] -
-
Írok már itt zöldségeket... szóval az eredeti AR-15/M16-on még nem volt, az A1 és utáni változatokon már volt, mindjárt javítom... :) -
Hát elég hülyén hangzik... na mindegy, majd odafigyelünk rá. 
Egy gyakorlat Tajvanon. A gonosz kalózok megtámadnak egy teherhajót a kikőtőben, de a parti őrség speciális alakulata kezeli a problémát:
[center]
-
kiskorúbézoltán #10103 Az A1-es oldalán még nem volt ott a rece ? -
kiskorúbézoltán #10102 Bár ha a FM-ja használja a "bolt carrier group" akkor lövésem nincs minek lehetne fordítani ezt a kifejezést ... Esetleg " zárkeret a zárral" a "zárkeret a gázdugattyúval" mintájára . -
kiskorúbézoltán #10101 Szerintem igen . -
Tehát szakmailag helytelen az összeszerelt bolt carrier group-ot zárszerkezetnek nevezni? -
kiskorúbézoltán #10099 Hmm , ott a pont , az tényleg ilyen , legalábbis az egylövetű változat !
M-16-nál ugyanúgy ki lehet venni (és pucoláskor kell is) mert különálló darab mint az AK sorozatnál . (A neve is "bolt" és a "bolt carrier" külön darab .) -
Pedig elvileg kellene lennie, hiszen a seregben (ha jól rémlik) rendszeresítették kis számban a Gepárd mesterlövész fegyvereket, nem? Azok is is toló-forgózárasok.
Akkor nálam van valami félreértés, az AR-15/M16 esetén az összeszerelt zárszerkezet része a zárkeret (ha a Bolt carrier esetén ez a helyes elnevezés) nem?
[center]
Egy AR-15/M16-os összeszerelt zárszerkezete
Itt egy másik kép az összeszerelt zárszerkezetről. -
kiskorúbézoltán #10097 Na , utánanéztem a dolognak és egy harmadik vélemény szerint úgy van ahogy mondod , a toló záras fegyverek zárját hívják zárdugattyúnak a katonai terminológiában is (csak miután felénk már nincs ilyesmi vagy 50 éve így nem hallottam még róla
).
A másik dolog : a zárkeret nem a zár része . A zár az zár , a zárkeret meg zárkeret . -
Hát ha vitt magával pár tárat
-
MUHÁHÁ azért fogadjunk vagy 800 embert leölt vele a filmben. -
Az egész összeszerelt zárszerkezetet. Ha ebből a szempontból nézzük, abszolute nem szakszerű elnevezés, hiszen egy automata fegyvernél eléggé összetett az egész zárszerkezet, szemben ugye a jó öreg toló-forgózáras puskákkal, amelyeknél leginkább használják a zárdugattyú elnevezést (persze azt is szét lehet bontani elemeire). -
kiskorúbézoltán #10093 Most , egy kicsit visszaolvasva , megint zavarban vagyok , a berakott képeken végig a zárkeretet jelölitek meg mint zárdugattyút . A kérdésem , a zárra vagy a zárkeretre használatos a zárdugattyú kifejezés ? -
kiskorúbézoltán #10092 Így hirtelen nem is tudom a katonai terminológia alkalmazza-e a "golyós puska" meghatározást annak ellenére , hogy katonai célra is használnak sörétes puskákat . -
A golyós puska - sörétes puska viszonylat esetén van csak értelme golyós puska elnevezésnek, de tényleg iszonyú idegenül hangzik. Mégis ez a hivatalos elnevezése.... -
kiskorúbézoltán #10090 Nem zavar , csak én nem így ismertem . 
Dugattyúzáras lövegnél ugyanígy hívják a zártömbön keresztülnyomott vasdarabot , így nekem esőre az urott be , így - számomra - érthetetlen volt a dolog . Érdekes egyébként , hogy egészen pici terminológiai eltérések is milyen idegenül hangzanak ha egy másik terminológiához van az ember szokva . Nekem pl. feltörné a számat ha az SzVD-re azt kéne mondanom , hogy "golyós puska" pedig - ha jól tudom - Ti annak mondanátok . -
steweee #10089 ezt biztos nekem szánatad ? ez csak azért furcsa, mert napok óta arról megy a vita hogy szerintem nem kell kiadni önvédelmi fegyvereket és többen ezt az álláspontomat támadják? vagy a betörő lelövése példa kavart fel ennyire? nos ami engem illet én egy sima lakásbetörőt nem lőnék le mert egy csomó gond van belőle, nem beszélve arról hogy nem is biztos hogy reális az általa elkövetett bűn és a tulaj által kiszabott büntetés, de aki bevállalja az tőlem tegye, a lehetőség adott,mint mondtam ha vki előre gondolkodik és adódik a helyzet akkor mindent meg lehet magyarázni.
katz - jogos amit írtál az önvédelemmel kapcsolatosan, ha nincs ellenállás a kissúlyú bünelkövetők vérszemet kapnak.kérdés mennyien csatlakoznak hozzád és tartható e az állapot.biztonságosabb lenne ha létrehoznának egy rendőrörsöt a környéken, erre egyébként adott a lehetőség ha néhány falu összefog és fizetik a rezsit meg a kmb-sek bérét, sok rendőrszakközepet végzett vár munkára ami nem esik túl messze a lakhelyétől. ami a példákat illeti a nyugdíjasbanda, a tárolási szabályok és hogy évtizedekkel ezelőtt volt itthon fegyvertartások hozzászólásodra reagáltam, minthogy mindegyik kiegészítésre szorult a pontosság kedvéért -
Én a zárdugattyú elnevezést is sűrűn hallom a zárszerkezetre (még az egyetlen valamire való hazai szaklapban, a Kaliberben is), sőt, golyós puska esetén egyenesen így neveztük vizsgán.
De ha ez zavar, ezentúl mellőzöm a szóhasználatot. ;) -
kiskorúbézoltán #10087 Amin a nyil van az a zárkeret , ami benne van az a zár (szebben : forgózár) , szerintem ...
-
kiskorúbézoltán #10086 Azt meg simán zárnak vagy zárszerkezetnek hívják , nem ? 
"Zárdugattyú"-ról én csak a dugattyúzáras lövegeknél hallottam , persze ettől még igazatok lehet . -
HUmanEmber41st #10085 Azért van ilyen gáz, mert a törvények csak a bűnözőknek kedveznek.
Ha az összes bűnözőt megfelelően szigorú büntetésben részesítenének, nem kellene a nem bűnözőknek is fegyvert tartani önvédelem céljából.. -
Amin a nagy nyíl van, arra gondoltunk (remélem :D). -
És abban van benne a zárdugattyú, ami a lőszert a csőbe tolja (gondolom). -
kiskorúbézoltán #10082 Sadist & Cifu :
Amit ti mutattok az a zárkeret , nem ? -
katz #10081 Valahogy mindkettőtök véleményét túlzottan szélsőségesnek értékelem.
dara: Ha alanyi jogon járna fegyver, akkor minden purdécigány egy occso FÉG-gel szaladgálna az utcán és válogatás nélkül ölné/fenyegetné azt aki neki nem teccik (legalábbis az elején ez lenne, aztán megint betiltanák a fegyvereket)
steweee: ezekkel a kiragadott példákkal csak egyetlen egy nagyon nagy baj van: hogy egyre több van belőle és egyre közelebb hozzám. Jó pár éve rendszeresek felénk a betörések (egy többszörösen büntetett cigánybanda akik pár hónapos elzárásokat eltekintve folyamatosan "dolgoznak"), 2-3 éve rabolták ki ismeretlenek nagybátyáméket (2 faluval arráb laknak), pár hónapja törték fel öreganyám garázsát (szerencsére csak a benzint lopták ki és nem a Ladát) ismeretlen tettesek, a múlt héten pedig leütötték a haverom (itt lakik pesten). Ezek után azt hiszem teljesen jogosan kezdek el azon gondolkozni: lehet, én leszek a következő. És mivel én egy csökönyös fajtából származom aki nem hagyja magát eltaposni, hanem visszaüt, ezért nem hagyom, hogy valaki engem, a családomat, vagy a barátaimat bántsa, hanem megpróbálok minden rendelkezésemre álló eszközzel védekezni és a legkevésbé fogom nézni a támadó jogait. Inkább elásom a kertben!
Szvsz úgy ahogy van rossz az a törvény, legalábbis ugyancsak csekély számú pozitívumát tudnám felsorolni. -
Thanatos #10080 miért? te nem szereted vínetúúút? :DDDDD -
Az ilyen hozzászólásaid után vagyok azon a véleményen, hogy szerencsés az ország, hogy nem olyan emberek ülnek a törvényalkotsában és az ítélkezésben mint te.... (Mondjuk nem mintha a mostanival meg lennék elégedve, de azért amiket te írsznéha kicsit azokat juttatja az eszembe, hogy na ilyen embert nem akarok politika közelébe tudni:D No offense ez csak személyes vélemény:)
Ahol általános a fegyertulajdonlás és nem eléggé felkészült a rendszer a szituációs dolgok oktatására ott elszabadul a "csípőböl lövöldözés". Szerintem. NEm ismerem a fegyvertörvényt de azok alapján amit mondtok tényleg vannak benne hülyeségek. Viszont semmilyen célból nem engednék civil kezébe Lőfegyvert még önvédelemre sem(Maximum jó szakácsnak gulyáságyút:). Hogy miért? Mert akinek fegyvere van az bármikor dönthet úgy, hogy nyomásgyakorlásra használja.... ÉS nem tudom én nem vagyok elhasalva az amerikai rendszertől sem amikor kiskölkök lövik le a szomszéd kölköt apuci stukkerével meg lelövik azt az otthoni puskával aki a kertjükre lép... Néha elég szélsőséges módszerekhez folyamodnak az emberek a jogaik védelmére...
Szóval én akkor is nagyon szigorú szabályozás alá vonnám kinek mikor adunk fegyvert és ha bármilyen apró gikszervan visszavenni az engedélyt.. de hogy alkotmányos jog legyen a fegyverviselés... isten mentsen a vadnyugattól.... -
[center] -
steweee #10077 megint csak kiragadott és rossz példákkal állsz elő.először is a még csak 20 évvel ezelőtt is teljesen más volt az emberek mentalitása.mikor én kicsi voltam még létezett ilyen hogy lakógyűlés a bérházban, ahol leszidták akik modjuk piszkolták a lépcsőházat, és a rosszcsont gyerek szülei szégyenkezve elsomfordáltak és otthon leszidták a csemetéjüket.a bűnözés is sokkal inkább olyasforma volt, hogy egy betörő egyből futásra fogta a dolgot ha felfedezték, vagy nem volt jellemző a fegyveres támadás, inkább a rablásnál is csak megfélemlítették többen az áldozatot, aki átadta értékeit, de nem bántalmazták feleslegesen.bár az emberölések száma stagnál, ez annak tudható be hogy korábban viszont sokkal több volt a kocsmai illetve családon belüli késelés, de hát tegyük hozzá hogy ez megint csak más kategória, az ilyen tetű primitív cigányokat, parasztokat(már elnézést a kifejezésért, de pont az aljanépre jellemzőek ezek a bcs-k)úgysem lehet megakadályozni tettükben mert pont a környezet az ami generálja. ezeket felváltották az olyanok mint üzleti leszámolások, a szerelemféltés ua divatos ma is mint régen,és a fialalkorú bűnözés ahol a frusztrált tizenévesek a másik megalázásában, szenvedésében lelik örömöket.egészen megdöbbentő esetek is vannak, és mindezek kiváltó oka igencsak távol áll mondjuk még egy kocsmai szurkálástól is, bár a végeredmény hasonló, de azért az sem mindegy hogy az újkeletű dolgokat leginkább torzult személyiségek követik el, akik tulajdonképpen menthetetlenek, jobb lenne a társadalom számára ha ezek halálbüntetést kapnának, mert szabadulásuk után ott folytatják ahol abbahagyták. a börtön bárhogyan is szépítik egy gonosz lelkű emberből csak még elvetemültebbet farag, azok jönnek csak ki úgy hogy nem lesz velük többé gond akik eleve nem elvetemült bcs-vel mennek be, és félnek hogy visszakerüljek. ilyen lehet egy indulati verekedésből adódó gyilkosság is, mert bár van halott, szted van különbség egy olyan esetben ahol fiatal férfiak között szóváltás alakul ki, összeverekednek, az egyik úgy találja el a másikat hogy az elesve beveri a fejét és ennek következben meghal, vagy mondjuk rászól az egyik ember a másikra hogy nem hangoskodjon, erre az megvárja míg aki rászólt elindul hazafelé, hátulról leszurkálja, majd elvágja a torkát és levizeli a holttestet. mert sztem van különbség, elég nagy.
visszatérve tehát néhány évtizeddel ezelőtt simán lehetett volna adni az állampolgároknak fegyvert, hiszen egyrész másképp gondolkodtak, ráadásul az anyagi különbségek is elhanyagolhatóak voltak és a megélhetése pedig mindenkinek biztosított volt.ráadásul mint említettem nem feltétlenül a használat hanem a bűnözők elzavarására használták volna akkor is a fegyvereket.
a nyugdíjas banda megint élettől elrugaszkodott példa, saját magad igazolására, de ez kevéssé jellemző, mondhatni egyedi eset, érdekessége miatt lett szenzáció, de ebből ne általánosíts
a tárolási szabály egy dolog, ugye te sem gondolod hogy azokkal meg lehet akadályozni hogy másik családtak hozzájusson akaratok ellenére a fegyverhez. úgyis lesz rá lehetősége vkinek aki egy másik emberrel együtt él.ráadásul mint mondtam az önvédelmi fegyvernek akkor van értelme ha az otthon is rendelkezésre áll, és nem a páncélban pihen.a tv. azért fogalmaz ilyen szigorúan, mert bevett gyakorlat volt egy darabig például őrző-védő cégeknél hogy legálisan vásároltak nagymennyiségű fegyvert, majd ezeket szépen el is lopták a telephelyről, vagyis így juttattak be az országba fegyvereket amik aztán így illegális kezekbe kerültek, ők meg kerestek is rajta. nos ez magánszemélyeknél is probléma lehet, elég egy lakásbetörésnek álcázott fegyvereladás haszonnal.tehát a tárolási szabályok azért ilyen szigorúak papíron, hogy ne lehessen kibújni a fegyver elvesztése, ellopása, illetéktelen kezekbe kerülésének esetén a felelősségre vonás alól.gondolj csak bele mennyire kényelmes lenne csak úgy "elhagyni" az önvédelmi fegyvert majd igényelni egy újat!
arról is nagyvonalúan megfeledkezel hogy bár egy legális fegyverrel a TULAJDONOS nemigen követ el semmi törvénybe ütközőt, mihelyst mondjuk ellopják az otthonából vagy elrabolják tőle egy bcs elkövetéséhez tökéletes fegyver lesz belőle.ingyen van, eredete beazonosítható ugyan de nem köthető már az elkövető majdani személyéhez, hiszen egyrész nem tudják meg egy normál betörés esetén hogy ki volt a betörő, ráadásul az tovább értékesítheti bárkinek, aki szintén továbbadhatja, tehát lenyomozhatatlan, úgyhogy használat után elég megtörölgenti majd folyóba/szakadékba hajítani.
megint csak kiegészítenélek azzal, hogy ha van is önvédelmi fegyvered, ha felébredsz éjszaka és betörő van a házadban, nem nyithatsz rá tüzet mert abból emberölés lesz, viszont lehetőség van rá hogy a bcs elkövetőjét a rendőrség kiérkezéséig visszatartsd, viszont fegyverrel nem kényszerítheted és ha menekül rá nem lőhetsz.ez mondjuk elég érdekes hiszen a bűnözők vannak leginkább tisztában a jogszabályokkal, vagyis simán meglóg.de jogos, hiszen nem életellenes a támadás hanem anyagi haszonszerzésre irányul, és te nem vagy mondjuk egy pénzintézet. egyébként megoldható a dolog, már vkinek priviben leírtam hogy hogyan legyen belőle jogos önvédelem, a lényege az hogy "miközben megpróbálod az elkövetőt visszatartani a rendőrség kiérkezéséig, az neked támad, ha nincs nála semmi akkor felkap vmi szeszámot a földről :)) és nekedugrik vele. na ekkor dördültek a lövések hogy védd magad....de előre szólok ha a hátán van a bemeneti nyílás nem lesz önvédelem, vagyis ha rögtön futásra fogja akkor nem tudod megállítani úgy hogy jogos is legyen -
Ami a kép közepén van, nem? -
kiskorúbézoltán #10075 Mi az a "zárdugattyú" ill. miből gondolod , hogy hiányzik ? 
Egyébként szvsz elég kiélt feje van ezen a képen ...