95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ez tény, de jelenleg a pilóta nélküli eszközök "reklámaiban" főleg erre helyezik a hangsúlyt - vagyis hogy egy pilóta kiképzése mondjuk 5 millió $, amiből már UAV-t lehet vásárolni. Azt feledve el, hogy egy Predator irányítását egy PPL vizsgát tett ember is tökéletesen el tudja végezni (sőt, megkockáztatom, hogy még ennél is kevesebb tudás kell hozzá), viszont az UAV és UCAV-ok képességei messze vannak jelenleg még egy vadászgéptől. -
steweee #10518 nem elképzelhető hogy a távirányításos rendszert rendszerbe léptető országok(elősorban usa)pont azért fejleszti ezt a technológiát, hogy a közvélemény kielégítése és rendkívüli fontossága miatt a saját emberi veszteségeket minimálisra csökkentse, a költségek nagyarányú rovása ellenére is? nem elképzelhető egy olyan távirányítású légijármű, ami gyakorlatilag rakétahordozóként funkcionál? ugye nemrég kérdeztem hogy miért nem fejlesztenek szuper nagyhatótávlságú, mindenféle érzékelővel és követő/bemérőrendszerrel megkent rakétákat.erre jött is elfogadható, kielégítő válasz, túl nagyok lennének, ugyan megoldható lenne többlépcsős rakétaként, de a messzi indítás miatt nagyon nagy zavarásnak lenne kitéve, és egy repülő ebből csak párat szállíthatna(biztosan kifejlesztenék az ennek a nagyrakétának az elkapására való rakétát is). akkor nem lehetséges egy olyan alternatíva hogy van egy távirányítású repülő ami közel viszi a légiharcrakétákat az ellenséges repülőgépekhez, közelről ráindítja és aztán majd lesz vmi? mondjuk ha mindkét gépet találat éri, az éppen tökéletes, hiszen az amerikai haderőt létszámban és gazdasági erőben lehetetlen utolérni, sokkal inkább fontosabb az emberi életben keletkezett kár a közvélemény miatt. ráadásul ha mondjuk egy az egyben peregnek is a repcsik, míg az amerikai légierő elveszt száz gépet, meg sem kottyan egy nagyobb háborúban, addig hágy olyan ország van ami ha lelövik száz gépét marad még bevethető gépe illetve rövid idő alatt tudná pótolni azt. a pilótakiképzésről nem is beszélve, míg a távirányításos rendszernél ez ugye nem kérdés.
tehát van a dologban ráció, nem véletlenül fejlesztgetik, nyilván van mit csiszolni a dolgon, de mint ahogy eddig miden nehézséget idővel megoldottak, úgy ezt is meg fogják, csak idő tényezője van a dolognak, kérdés mikorra.egyébként meg azt se felejtsük el, hogy való igaz az irányítási rendszer miatti időlemaradás, ellneben semmi nem szól az ellen, hogy olyan programot írjanak ami ha rakéta veszi célba a gépet akkor az az előre programozott kitérő manővert kezd meg külön irányítás nélkül is, ráadásul mivel az emberi szervezetre már nem kell tekintettel lenni, komolyabb terhelésű manőverek is számításba jöhetnek mint az eddigiek.
én mint eddig is, a gazdasági oldaláról közelítem meg a dolgot, mivel ehhez értek, hiszen a hadsereg alapja a gazdaság és a politika. furcsállom is hogy van aki azért szidott hogy pl a magyar hadsereg helyzeténél "miért keverem bele a politikát".hát csak azért pusztán, mert a hadsereg fenntartása, fejlesztése, illetve bármilyen az ágazatra irányuló ráfordításról a politika dönt a gazdasági erő meg meghatározza hogy mennyit tud valójában teljesíteni.tehát lehet azt hagnoztatni hogy nagyon jó hadsereget állít ki magyarország ha annak nincs gazdasági alapja, illetve ha az ország teljesítőképessége nagyobb és jobb hadsereget tenne lehetővé, ha nincs meg a politikai, társadalmi támogatotság, akkor abból nem lesz nagy létszámú, ütőképes hadsereg.
- Minden igazi férfinak tudnia kellene megvédeni családját, vagyonát és hazáját, és nem csak kocsmázni, drogozni, mint a mai fiatalok! A nemzetiek alig várják, hogy 2006-ban kormánytagok lehessenek, és meg is valósítsák elképzeléseiket. - A hadsereg költségvetését sokszorosára emelnénk, az MKP-t betiltanánk, a MolSlovnaftot pedig reprivatizálnánk - mondja Slota.
SZLOBODA ZOLTÁN
ez szép, de a mai világnézet inkább az, hogy az emberek inkább a maguk boldogulását keresik, bárhogy kerül is ez kifejezésre. és nem csak nálunk igaz ez ezek szerint
"szeretkezz, ne háborúzz ! " - mondta vki, csak a szólás maradt már meg bennem, de sztem igaza volt.a halál egy elkerülhetetlen dolog, a lényeg csak az hogy a rendelkezésre álló időnket a létezésben hogyan, mennyire jól használjuk ki, és általában az emberek nem szeretnék ezt az időt lerövidíteni hamis eszmékért. vagyis inkább a felszabadult gondolkodás új reneszánszát éljük, ami a nagyratörő, hamis ezsmék helyett az egyéni jólét, az önzés, a fogyasztás és az életünk idejének meghosszabbítását, jobbá tételét tűzi ki célul.lehet ez egyesek számára visszataszító, de gondoljunk csak arra, hogy hány ártatlan életet oltottak már ki az idők folyamán hamis próféciákat, nagyratörő, őrült álmokat követve, szónokok, zsarnokok bűvöletében.mennyivel volt jobb a nagy nemzeti érzés ha hamis szónoklatokat követve küldtek fiatal férfiakat úgymond vitézkedni a frontra, ahol hozzájuk hasonló szellemileg elkábított, becsvágyó fiatalokat kellett gyilkolni, ahol ez hőstettnek számított.aztán aki túlélte, egy üres, kiégett emberré vált, tulajdonképpen a társadalon szemetévé, nélkülözendő tagjává, egy megkeseredett, kérges szivű emberré, akinek nem számít már többé az emberélet, talán a sajátja sem nagyon.
ez az amit el kellene kerülni, és ezt csak a társadalom együttesen tudja megvalósítani azzal, hogy egyik ország sem fegyverkezik, egyre csökkenti a hadsereg kiadásait.hiszen ha nincs ütőképes fegyverzete az egymással szomszédos országoknak, akkor háború sincs
ha bocs az offért, de már ismertek, ha hozzászólok akkor azt megpróbálom teljes körűen, a dolgok mögé ásva. ha vkinek nem tetszik hogy a topicba írok olyanokat ami nem ide való szerinte, akkor írhat nyugodtan privátba is, veszem a lapot egy jó eszmecserére, kiváncsi vagyok tud e rajtam fogást találni.engem kizárólag csak a tények és a belőle eredő igazság érdekel.ha tévekek belátom, de ahhoz meg kell indokolni a hibát, nem csak leírogatni vmit. bocs mindenkitől mégegyszer aki végigolvasta, ez sem ide tartozik, de nem bírtam megállni, a múltkori magyar honvédséggel kapcsolatos vita után maradt szálka a szemembe hogy jöttek a fikázások, de persze tényekkel alátámasztva senki nem tudta megcáfolni az általam írtak helyességét.mégegyszer bocs az offért -

http://bop.agria.hu

-
A pilóták "ára" sem ugyanannyi mindenhol. -
majd meghackelik es visszafele iranyitjak
-
Jaja, szar lehet 500-as pingel játszani
-
Thanatos #10513 meg arról nem is beszélve hogy a technika fejlődésével ezt a müholdon keresztüli távirányitást is lehet hogy tudják majd zavarni valahogy akkor meg kampec ugye a távirányitgatásnak... -
1.: Erős kétségeim vannak afelől, hogy 30 évig rendszerben lesznek nálunk a Gripenek. :)
2.: Kissé szkeptikus vagyok a pilóta nélküli harci repülőgépekkel kapcsolatban. A jelenlegi technológia a távirányítás, tehát legjobb esetben a gépet műholdas adatkapcsolat segítségével több ezer kilométerről irányítják, a gép az irányítópult közötti kapcsolat késlekedése (ping) ezzel a módszerrel fél másodperc, esetleg több). Namost ez még oké egy könnyű bombázógép esetén, tehát egy F-117-est valóban ki tud váltani. Egy vadászbombázót, vagy különösen egy elfogó vadászgépet már nehezen. Légiharcnál a távirányítás egyszerűen nem megfelelő módszer, magas fokú automóniára lenne ehhez szükség - vagyis egy igen fejlett mesterséges inteligenciára. Lehet, hogy 30 év múlva már realitás lesz, ezt nem is vitatom. De szerintem a közeljövőben illetve középtávon (mondjuk legyen 20 év) az ember vezette vadászgépek jövője biztosítva van, legfeljebb egyes feladatokat (felderítés, bombázás, radarelhárítás, stb.) specializált pilóta nélküli gépek vesznek át.
Ami hosszú távot illeti, az nagyban függ, mennyire lehet gazdaságosan előállítani a pilóta nélküli gépeket. Egy kellően inteligens gép szerintem még hosszú ideig drágább lesz, mint egy pilóta... -
30 evig lesznek a Grippenek.Mi lesz azutan?
Szerintd nem ernek el hozzank is a robotrepulok? -
Maradjunk annyiban, hogy a egyes emberek víziói szerint. ;) -
vasarnapap a naploban voltak a Grippenek.Eleg szomoru volt hallani
hogy ezek az utolso ember vezette vadaszrepuloi az MH-nak -
flashX #10508 köszi! -
Thanatos #10507 előfordul :DDD -
MuldR #10506 CIFU:
Kosz a hangtompi infot, es kiralyok a tankos cikkek. Leo2 a kedvenc mar regota. Mindig rohogok, mikor a gagyiTVkbe a vilag legjobb harckocsijarol beszelnek, es M1eseket mutatnak. Ugy tudom mar tobben vittek magukhoz M1 est es Leo2 est tesztelni, eldonteni mit is vegyenek. Mindig a Leo2 nyert a teszteken :) -
Asszem kihallatszott :D -
Hát nemtartott sokáig :) -
MiG-25 és a MiG-31.
Az SR-71 nincs már rendszerben. -
Thanatos #10502 hajrá csak ne hallatszódjon ki a fejedből :D -
De kedvem lenne egy k*rva nagyot káromkodni. -
SR-71 Blackbird -
flashX #10499 hi!
Szeretném megkérdezni, hogy tudja-e vki melyik most a leggyorsab repülőgép, mert én nemtom és érdekelne!
köszi -
/OFF
http://www.aircraftresourcecenter.de
/ON -
Thanatos #10497 én csak katonailag értettem, politikailag teljesen elenyésző az esély..., ettől függetlenül ha nem is klasszisokkal jobb mindenki mint mi attól még európában igen kevés az olyan ország aki nem tudna minket akár igy akár úgy legyürni, kissebb nagyobb véráldozatokkal, hozzáteszem hogy szerintem... , a valóságban emg ugyse ugy törtrénik a dolog mint ahogy azt bárki is elképzelné :) :) -
Szlovákia: A hadseregük hadrafoghatósága jóval magasabb, mint a mienk, ráadásul őnáluk a tüzérség és a légvédelem nem zabigyerek. Ettől függetlenül (szigorúan esetleges alapon, saját nézetem szerint) valószinüleg képesek lennének legyőzni minket. A probléma "csak" annyi, hogy a Szlovák hadseregbe magyar nemzetiségűek is szolgálnak, illetve egy Magyarország elleni támadás először a Magyar nemzetiségű Szlovák lakossággal kapcsolatos kérdéssel kezdődhet. Ez egyébként az összes szomszéd országgal kapcsolatban igaz.
Románia: Szlovákia ellenpárja. Létszámban jelentősek, de hadrafoghatóság terén bizony kb. ott állnak, mint mi, és a moráljuk sem magasabb. Jelen pillanatban én úgy vélem, hogy katonailag elvileg képesek lehetnének rá, de elbuknák a gyengeségeik miatt (műszaki állapot, morál, fegyelem).
Szerbia: Itt most erős oldalszél van - a hadsereg mellett szót kell ejteni a félkatonai szervezetekről is, amelyben van "némi" gyakorlatilatuk. Szerintem ők az egyik ország, amely valóban képes lehetne legyőzni Magyarországot, de nem a technikai szinvonal, hanem a harcedzett, veterán tiszteknek és katonáknak hála. Ettől függetlenül a Szerbeknek megvannak a saját problémáik délen és keleten, tehát számukra lenne nagyon káros egy ellenünk irányuló támadás.
Ukrajna: Politikailag egy zűrös ország, ugyanakkor kétségkívűl az a szomszédunk, amelynek katonai ereje probléma nélkül padlóra küldhetné Magyarországot. Ugyan a technikai színvonal és a műszaki állapotok náluk sem verik az egeket, de még így sem valószinű, hogy komoly akadályt jelentenénk nekik. Ellenben pont a megosztott ország miatt jelenleg nehezen elképzelhető, hogy háborúba kezdenének... -
Volt ez itt mar vagy egy-ket eve is tema..nem kivanom kifejteni velemenyem mert tobb oladal lenne es se kedvem se idom nincs ra. De roviden "bullshit" az egesz...
(alul kereso...eleg velosenleragtuk anno ezt a temat) -
Thanatos #10494 katonailag gyk igen ekvés ország van a földön ami nem tudna magyarországal secperc alatt elbánni :) europűban meg talán egyse, vagy ah van is akkor csak a mindenféle mini államok akiknek csak jelképes haderőjük van :)
a románok szerbek meg szvsz rögtön besegitenének a szlovákoknak ha látnák hogy nem fog nagyon más nagyhatalom beavatkozni a dologba :) -
Köszi Cifu hogy bemásoltad, én pont emiatt a kijelentés miatt kérdeztem amit kérdeztem (én rádióban hallottam). Hogy mekkora a valószínűsége, illetve ha ők támadnak (mert hogy mi az nem valószínű..) akkor mennyi esélyünk van, valamint mit lehet tudni jelenleg a románokról, szerbekről, ők hogy állnak a dologhoz.. :) (egyáltalán katonailag..nem feltétlen a politikai részére gondoltam) -
Hát az egy kicsit a másik irányba van.
Pozson környékén bármit írhatsz, mert soha nem voltam még arra. -
LizardX #10491 Bakker, de hülye vagyok, az Kassa. ehehehe -
LizardX #10490 Gondolom, a reptérnél a repülőmúzeumot ismered. Ha nem, melegen ajánlom. Nem túl nagy, de eszméletlen gyűjtemény, igazi csemegékkel (pl. Szu-15, DB-605-ös motor, R-26 Góbé
), nyami nyami.
-
Akarom írni nem csak a nacionalizmus. -
Na f*sza, én meg pont most megyek Szlovákiába egy pár napra.
Ha tud valaki egy-két haditecnikai, hadtörténeti múzeumot Pozsony környékén kérem írja meg, mert szívesen megnézném.
Itt a belső társadalmi, szociológiai problémák is előbújnak, nem csaka anacionalizmus.
Minden igazi férfinak tudnia kellene megvédeni családját, vagyonát és hazáját, és nem csak kocsmázni, drogozni, mint a mai fiatalok! -
Erre itt a válasz:
Tankkal jönnek Budapestre
Ján Slota, a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnöke kijelentette: nem kizárt, hogy hamarosan fegyveres konfliktus alakul ki Szlovákia és Magyarország között. A háborúval fenyegetőző pártvezér korábban arra szólította a híveit, tankokkal pusztítsák el Budapestet.
JÁN SLOTA, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) soviniszta kijelentéseiről elhíresült elnöke úgy gondolja, ha neon akadályozzák meg időben a magyar irredenta törekvéseket, a két ország között kitör a háború. A pártelnök pár évvel ezelőtt arra buzdította híveit, hogy tankokkal rombolják le Budapestet.
- Az SNS nem akarja alábecsülni a háború kitörésének jelentőségét. Realista vagyok, az előrejelzéseim pedig a legtöbbször beigazolódnak - nyilatkozta Slota. A szélsőséges pártvezér úgy véli, ha a magyar miniszterelnök autonómiáról beszél és 15 millió magyar kormányfőjének mondja magát, figyelmeztető jel kell hogy legyen a szlovákok számára. Slota „ötödik hadoszlopnak" nevezte a felvidéki magyarokat, akik az anyaországgal karöltve arra törekszenek, hogy megváltoztassák a határokat. Szerinte fel kell készülni a legrosszabbra, és nem szabad hagyni, hogy a jelenlegi kormány harcra képtelen plüsskatonák gyülekezetévé zülessze a hadsereget. A nacionalista politikus visszaállítaná a sorkatonaságot.
- Minden igazi férfinak tudnia kellene megvédeni családját, vagyonát és hazáját, és nem csak kocsmázni, drogozni, mint a mai fiatalok! A nemzetiek alig várják, hogy 2006-ban kormánytagok lehessenek, és meg is valósítsák elképzeléseiket. - A hadsereg költségvetését sokszorosára emelnénk, az MKP-t betiltanánk, a MolSlovnaftot pedig reprivatizálnánk - mondja Slota.
SZLOBODA ZOLTÁN
Persze szélsőségesek mindenhol vannak, de szerencsére általában csak a margóig jutnak a politikai mesgyéjén (az SNS jelenleg 7.7%-on áll, az MKP 12.9%-on a statisztikai mutatók szerint), ám azért mindenképpen elgondolkoztató... -
Köszi, így már látom. -
A hiba az ön készülékében van. :)
Esetleg kattins ide -
A bop-on a Marder lövészpáncélost miért nem tudom megnyitni? -
Mondhatni ÁLLAT. -
Az amerikai hadsereg HMMWV (ie. Hummer) olcsó alternatíváját kereső programjának egyik visszadobott terve:
[center] -
Király a cikk. Ezer kösz.
Érdekesség képpen megjegyzem, hogy a 90-es évek eléjén Magyar országon, Kecskeméten a SZIM gyártotta a Leopard-ok stabilizátor orsóját. -
Na, egy kicsit el voltak hanyagolva a nagyobb lélegzetvételű írások (időhiányában), most egy kicsit pótolunk.
Leopard 1
A Leopard program 1956-ban indult, hogy egy saját gyártmányú harckocsival váltsák le a nyugatnémetek a Bundeswehr elavult M47 és M48 harckocsijait. A kezdeti elvárások az között szerepelt, hogy a harckocsi bármely irányból érkező, 20mm-es páncéltörő lövedéknek ellenálljon, képes legyen megóvni a személyzetét a vegyi-, biológiai- és nukleáris fegyverek hatásaitól, és képes legyen legyen leküzdeni a varsói szerződés harckocsijait, vagyis a fő fegyverének képesnek kell lennie 2000 méterről átütni egy 150mm-es döntött páncélzatot. A fő fegyvernek a brit L7A3 105mm-es huzagolt csövű ágyút választották. 1957-ben a Francia Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság egy közös harckocsi kifejlesztésébe kezdett, amelynek a neve „Standard-Panzer” lenne, a programba két német illetve egy francia mérnökcsapat vett részt, és mindegyik két-két prototípust gyárt le. 1958-ban Olaszország is csatlakozott a programba, 1960-ban pedig megkezdődtek a prototípusok első tesztjei, csapatpróbák után a Porsche-féle tervet fogadták el, de több ponton is módosították, új tornyot kapott, és a motorteret is kibővítették, megemelve a test hátulját, és a motor fölé helyezve a hűtőradiátorokat. Franciaország végül is a saját AMX30 terve mellett döntött, vagyis a közös Francia-Német harckocsi nem valósult meg (érdekesség: az Olaszok úgy döntöttek, hogy inkább az amerikai M60A1-et rendszeresítik, majd később mégis megvették a Leopard 1 licencgyártási jogát). Még a gyártás előtt döntés született arról, hogy a toronyba beépítenek egy optikai távolságmérőt, amelynek két optikája a torony két oldalára került. A gyártás a Krauss-Manfred felügyelete alá került, és 1965 szeptemberében adták át az első szériapéldányt a nyugatnémet hadseregnek.
Első szériás Leopard 1.
A löveg fölötti "doboz" az 1950–es, 60-as évek éjszakai harc kellékét, egy hatalmas fényszórót rejt.
A Leopard 1 egy hagyományos elrendezésű harckocsi, a torony a test középen van elhelyezve, a 830 lóerős, V-10-es MTU diesel-motor pedig hátul, hosszában. A sofőr elől, jobb oldalon foglal helyet, tőle balra van elhelyezve a fő lőszertároló, 42db 105mm-es lőszerrel. A toronyban jobb oldalon foglal helyet az irányzó,mögötte ül a parancsnok, a töltőkezelő pedig lövegtől balra dolgozik.
Brazil (ex-Belga) Leopard 1A1, a torony két oldalán látható nyílások az optikai távolságmérő optikáit rejtik.
Leopard 1A1:
Az első sorozat utáni három következő már kisebb fejlesztésen esett át. Egy lövegstabilizátor került beépítésre, hogy mozgás közben is célon tudjon maradni az irányzó, illetve menet közben is kiváltható legyen a lövés. Megjelent továbbá a kumulatív lövedékek elleni védelmet növelő oldalszoknya, és a lövegcsőre hőkiegyenlítő köpeny került.
Leopard 1A1A1:
1974 és 1977 között felújították az összes Leo 1 és 1A1-esek, kiegészítő páncélzatot szereltek a tornyokra, így a harckész tömeg 42.5 tonnára nőtt.
Leopard 1A1A2:
Az 1980-as években a Leo 1A1A1-eseken újabb felújítás következett, Az első Leopard 2-esekről szintén felújításkor leszerelt PZB 200 éjjellátó berendezéseket szerelték fel a torony jobb felső részére.
Leopard 1A1A3:
Azon Leo 1A1A2-esek, amelyekbe SEM80/90-es digitális rádiók kerültek beépítésre.
Leopard 1A2:
Az ötödik sorozat 232 harckocsija tartozott ezen változathoz, amelyek alapból egy erősebb toronypáncélzattal készültek.
Leopard 1A2A1:
Az utólag PZB 200 éjjellátóval felszerelt Leo 1A2 változatok elnevezése.
Leopard 1A2A2:
Az utólag SEM80/90 digitális rádióval felszerelt Leo 1A2 változat elnevezése.
Leopard 1A2A3:
Az utólag PZB 200 éjjellátóval és SEM80/90 digitális rádióval is felszerelt változat elnevezése.
Leopard 1A3:
Leopard 1A3 felkészítve folyón való átkeléshez.
Az ötödik sorozat második felébe tartozó 110 harckocsi új toronnyal került legyártásra, üreges páncélzattal és ék alakú lövegpajzzsal. Noha a páncélvédettsége nem javult jelentősen a Leo 1A2-höz képest, a torony beltere 1,2 köbméterrel nagyobb lett, tágasabbá téve a küzdőteret. A parancsnok továbbá kapott egy TRP-2A jelű független optikai irányzékot.
Leopard 1A3A1:
Az utólag PZB 200 éjjellátóval felszerelt Leo 1A3 változatok elnevezése.
Leopard 1A3A2:
Az utólag SEM80/90 digitális rádióval felszerelt Leo 1A3 változat elnevezése.
Leopard 1A3A3:
Az utólag PZB 200 éjjellátóval és SEM80/90 digitális rádióval is felszerelt Leo 1A3 változat elnevezése.
Leopard 1A4:
Leopard 1A4
A hatodik sorozat 1974-től leszállított 250 harckocsija külsőre megegyezik a Leo 1A3-al, de új, digitális számítógépes tűzvezető rendszert kapott, EMES 12A1 optikai irányzóberendezést az irányzó, és PERI R12 éjjellátóval kombinált optikai periszkópot a parancsnok. A plusz berendezések helyigénye miatt a harckocsiban tárolt lőszermennyiség 55 darabra csökkent.
Az eredeti tervek szerint a korábbi változatokon elvégzett fejlesztéseknek esett volna alá az 1980-as években, de végül is erről letettek, és kivonták a hadrendből, a fejlesztéseken már átesett Leo 1A1 „váltotta” őket.
Leopard 1A5
Egy Dán Leopard 1A5 száguldozik. Megfigyelhető az új, hátra fele hosszabb torony
Az 1980-as években indított fejlesztési program célja, hogy a rendszerben, vagy tartalékban tartozó Leopard 1A1-esek (ill. 1A1A1, 1A1A2, 1A1A3) új, nagy hatékonyságú tűzvezető berendezést és hatékonyabb éjjellátó illetve rossz időben is használható felderítő berendezést kapjanak. A lehetőségek felmérése után egy teljesen új torony beépítése mellett döntöttek, amely nemcsak az új rendszereknek ad otthont, de a lőszertároló is átkerültek a vezető bal oldala mellől a torony megnyújtott hátsó, elszeparált részébe. Mindezek mellett a tornyot felkészítették a Leopard 2 120mm-es simacsövű lövegjének beépítésére, noha erre végül is nem került sor.
1983-ban a Leopard 2 EMES 15 tűzvezető rendszeréből kifejlesztett EMES 18-at választották a Leo 1A5 számára, lézeres távolságmérővel és infravörös képalkotóval. A löveg számára új, leválóköpenyes szárnystabilizált páncéltörő lőszert rendszeresítettek. 1987-től kezdve szinte az összes államban rendszerben álló Leopard 1-esen végrehajtották (többnyire komolyabb változtatás nélkül, kivétel pl. a norvégok Leo 1A5NO hk-i, melyek toronymozgatása elektromos és nem hidraulikus) a Leopard 1A5 módosításait, így ez tekinthető a „standard” Leopard 1-esnek az 1990-es években, illetve utána.
Leopard 1A5A1:
A digitális SEM80/90 rádióval felszerelt változat jelzése.
Leopard 1A6
A Leopard 1A6 prototípusa, megfigyelhető a régi fajta torony a kiegészítő páncélzattal, és a 120mm-es löveg.
Egy Leo 1A1A1-et átalakítottak a Leopard 2 120mm-es lövegének befogadására, és erősebb kiegészítő páncélzatot szereltek a toronyra. A programot 1987-ben felfüggesztették, mert a Leopard 1A5 olcsóbb és sikeresebb megoldásnak bizonyult.
Leopard C1:
Kanadai 114db-ot gyártott licencben, melyek alapjában véve Leopard 1A3-asok, de lézeres távolságmérővel az optikai helyett, továbbá más a másodlagos fegyverzet, és passzív éjjellátó berendezése a legénységnek. Később egy kiegészítő páncélzatot terveztek a számukra utólag felszerelni, de a magas költségek miatt az átalakítást csak korlátozott számú járművön hajtották végre.
Leopard C2:
Egy Leopard C2 egy bemutatón autón gázol át – a személyzet láthatóan élvezi. ;)
Kanada 2000-ben mutatta be a C1 változat átalakításával létrehozott új változatot. Az ország 123db leszerelt Leopard 1A5-öst vásárolt Németországtól, amelyek tornyait átszerelték a Leo C1-esekre, és további kisebb módosításokat végeztek el rajtuk (pl. rádióberendezések cseréje).
OF-40:
A Fiat és az Oto-Melara által gyártott Leopard 1 export változat. A prototípusa 1980-ban készült el, és 1981-ben 18db-ot átadtak belőle az Egyesült Arab Emirátusoknak, később további 18db-ot szállítottak le az OF-40 Mk.2-ből, és a korábbiakat is feljavították ilyen szintre. Ez tartalmaz egy olasz tűzvezető rendszert kétsíkű lövegstabilizátorral, fényerősítő elven működő éjjellátó berendezést, egy Francia SFIM stabilizált optikai periszkópot a parancsnok részére és egy Selenia lézeres távolságmérőt. Az Egyesült Arab Emirátusokon kívűl más megrendelés nem érkezett az OF-40-re.
Egyéb változatok:
A Leopard 1 alvázára épül a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú, illetve számtalan hídvető és harckocsimentő is a kivont Leopard 1-esek alvázát használja.
Adatok (Leopard 1A5):
Gyártó ország: Németország (Német Szövetségi Köztársaság)
Személyzet: 4 fő (Parancsnok, Irányzó, Sofőr és Töltőkezelő)
Harckész tömege: 42.4 tonna
Teljes hossza: 9.54 m
A test hossza: 6.94 m
Magassága: 2.4 m
Szélessége (szoknyával): 3.37 m
Hasmagassága: 0.44 m
Teljesítmény/Tömeg arány: 19.7 le/t
Talajnyomás: 0.90 kg/cm2
Erőforrás: MTU B 838 Ca-M500, 37.4 literes, V-10-es Diesel-motor
Teljesítménye: 830 le @ 2200 ford./perc
Max. sebessége műúton: 65 km/h
Max. sebessége hátramenetben: 25 km/h
Max. hatótávolsága műúton: 600 km
Max. hatótávolsága terepen: 450 km
Üzemanyagtartály: 985 liter
Fegyverzet:
1db 105mm-es L7A3 huzagoltcsövű löveg, 55 lőszer
1db 7.62mm-es MG2A1 koaxiális géppuska
1db 7,62mm-es MG3 légvédelmi géppuska (összesen 5500 lőszer a géppuskákhoz)
8db ködgránátvető (4-4 a torony két oldalán)
Rendszersítő országok:
Németország, Dánia, Belgium, Hollandia, Norvégia, Ausztrália, Brazilia, Egyesült Arab Emirátusok, Kanada, Chile, Görögország, Olaszország, Törökország.