-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
1.: Erős kétségeim vannak afelől, hogy 30 évig rendszerben lesznek nálunk a Gripenek. :)
2.: Kissé szkeptikus vagyok a pilóta nélküli harci repülőgépekkel kapcsolatban. A jelenlegi technológia a távirányítás, tehát legjobb esetben a gépet műholdas adatkapcsolat segítségével több ezer kilométerről irányítják, a gép az irányítópult közötti kapcsolat késlekedése (ping) ezzel a módszerrel fél másodperc, esetleg több). Namost ez még oké egy könnyű bombázógép esetén, tehát egy F-117-est valóban ki tud váltani. Egy vadászbombázót, vagy különösen egy elfogó vadászgépet már nehezen. Légiharcnál a távirányítás egyszerűen nem megfelelő módszer, magas fokú automóniára lenne ehhez szükség - vagyis egy igen fejlett mesterséges inteligenciára. Lehet, hogy 30 év múlva már realitás lesz, ezt nem is vitatom. De szerintem a közeljövőben illetve középtávon (mondjuk legyen 20 év) az ember vezette vadászgépek jövője biztosítva van, legfeljebb egyes feladatokat (felderítés, bombázás, radarelhárítás, stb.) specializált pilóta nélküli gépek vesznek át.
Ami hosszú távot illeti, az nagyban függ, mennyire lehet gazdaságosan előállítani a pilóta nélküli gépeket. Egy kellően inteligens gép szerintem még hosszú ideig drágább lesz, mint egy pilóta...