95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ennek valóban lenne értelme, de én eddig két ilyen fegyverről tudok, az egyik a HK G11, ami ugye nem került hadrendbe, a másik pedig az AN-94 Abakan. Valószinüleg úgy vélték a tender kiírói, hogy felesleges kockáztatni egy új technológia bevezetésével, ők egy kipróbált, megbízható szerkezetett akartak, és inkább más téren vártak sokat (a SCAR-H ugye képes befogadni az AK-47 tárakat és lőni a 7.62x39-es lőszert - bár felteszem a záron valamit mahinálni kell ehhez).
  • [NST]Cifu
    Ám legyen Nemzeti Gárda (bár fordítás szempontjából a Nemzetőrség jó szerintem, a Nemzeti Őrség eléggé magyartalan). ;)

A régebbi gépek átadása az ANG-nek abból szempontból még él, hogy az F-15A és az F-16A/B gépek vannak rendszerben az ANG-nél (igaz főleg légvédelmi feladatkörben), amelyeket a légierő már nem használ.

A SCAR esetében azért én látok rációt abban, hogy kimaradt a rögzített sorozatlövés lehetősége. Egy gyakorlott, rendesen kiképzett katonának (valjuk meg, hogy azért a SOCOM felügyelete alá tartozók ezek közé tartoznak) képesnek kell lennie arra, hogy az elsütőbillentyű megfelelő kezelésével rövid, 2-3 lövéses sorozatokat adjon le. Akkor minek még egy lehetőség a tűzváltón? Emiatt kérték a NAVY SEAL egységei is rögzített sorozat helyett három állású, sorozatlövéses (biztosított, egyes lövés és sorozatlövés) tűzváltóval.
  • dara
    Ennyi erővel hivatkozhatnánk arra, hogy mennyivel gyorsabb az X-15 a MiG-25-nél! Elvégre X-15-ből épült és repült 3db (1,5x annyi mint MiG 1.4x-ből) és repült 199 alkalommal. Hányszor is repült az 1.4x?
    (Mellesleg a Gripent 1 p-vel írják)
  • Seaweed
    Meseld mar el hogy miben vagja kenterben a Mig 1.44 a Gripent?
  • Fen3gyerek
    Ott van a MIG 1.44 demonstrátornak, már az is kenterne vágja grippeneket /sry/
  • ghost cb
    És egy olyan megoldás miért nem lett volna jó, hogy a rögzített sorozat esetén a tűzgyorsaság növekszik? Van már ilyen is. Vagy drága lett volna? Vagy csak nem volt benne a tenderben, úgyhogy nem is izgatták magukat emiatt?
  • dara
    A 14-nél sokkal kevesebb már elég hurka lenne, mivel ez is az. Akár 14, akár 28.
    A PAK-FA-hoz egyelőre nem hasonlítanék, mivel még csak terv szintjén létezik, szemben az F-35-el.
  • dara
    Lehet elkerülte a figyelmedet, de Cifu úgy írta, hogy nálunk porosodnak raktárakban.

Cifu: Amúgy mint már többször írtam én inkább maradnék az eredeti elnevezésnél, jelen esetben a Nemzeti Gárdánál, mivel Ők így nevezik. Ezt pedig illik tiszteletben tartani! Külföldön a Magyar Honvédséget Magyar honvédségként értelmezik (pl Hungarian Army), pedig az ereje nem igazán több egy hadosztálynál!!! Gondolom Bucser megsértődne, ha az MH-t külföldön lehadosztályoznák. Ez a helyzet a National Guarddal is. Ők gárdának nevezték el, tehát gárda. A Nemzetőrség egyébként is pontatlan fordítás, pontosan Nemzeti Őrség lenne. Te is leírtad, hogy Mo-on más az asszociáció erre a kifejezésre. Ezekszerint azért valahol egyetértesz velem. (A két kifejezés egyébként problémás: ezek szerint a kisebbségek nem élvezik a védelmüket?) Lehet én tudom rosszul, de hivatalos fegyveres szervezetként nem létezik Nemzetőrség nálunk sem, csak mintegy hagyományőrző szervezet gyanánt. (Mondjuk a szocializmusban Munkásőrségnek hívták, és funkciójában/helyzetében alapvetően hasonlított a National Guardhoz. Azaz a Nemzetőrség hivatalosan a rendszerváltáskor szűnt meg.)

Sokáig az ANG és az NG, a USAF és a US Army kivont eszközeit kapta, így általában generációs lemaradásban voltak. (Így lehetett rendszerben az F-106 a '80-as évek végéig az ANG-nél, holott a USAF már jóval régebben kivonta őket.) Ez mára alapvetően megszűnt.

Tűzlökés, rögzített sorozat, kötött sorozat, mind előfordul szakirodalomban, mind szabatos kifejezés. Az angolszász burst kifejezésnek leginkább a tűzlökés felel meg, ezért használtam azt. Nomeg sokkal rövidebb a többinél. A rövid sorozat már többértelmű, viszonyítás kérdése mit nevezünk annak. (Zárótűznél akár 20 lövéses sorozat is lehet rövid!) Ezt a tűznemet pontosan ugyanazért találták ki amire hivatkozva az FN csökkentette a tűzgyorsaságot. (sorozetlövés pontatlansága...) Szerintem jobb megoldás lett volna az MP5-höz hasonló: döntse el a felhasználó, melyket is akarja alkalmazni. Mindkettőnek van létjogosultsága , a helyzet/cél határozza meg melyk a megfelelőbb.
  • Fen3gyerek
    Jaja, rövid sorozatban az Abakan a leggyilkosabb...

Nemtom, de nekem vhogy az XM8 szimpibb mint ez a SCAR...

A Grippenekről meg annyit hogy én tök feleslegesnek tartom őket, mert elég kicsi rá az esély hogy háború legyen... Meg ha annyira kell az új repcsi akkor nemtom arra a pár évre ménem felelt meg a MIG-29 stb, és majd pár év múlva majd az ötödik genes vadászgépekből vettünk vona jóval kevesebbet, jóval nagyobb technológiát..

Azokból kevesebb is elég lenne, fenntartani is olcsóbb lenne /hosszabtávon mindenképp/, a harcértékről meg nem is beszélve, egy JSF-hez vagy egy PAKFA-hoz képest a béka segge alatt van a Grippen...

Jah, és kegyetlenül rondák ezek a Grippenek :Ð
  • Thanatos
    én ezt értem is és logikus is..., és amenyi fegyver a gyakorlatozásra kell azt kapják is meg de te irtad hogy max raktárban fognak porosodni..., és szvsz ez tényleg igy van mert amennyi fegyvert leselejtez a hadsereg annak a töredéke is elég kiképzési és egyébb célokra... (ha meg ember hiány van egy adott háborúban attól még fegyverhiuány nem lesz hogy régi fegyvereket kelljen újra elővenni főleg usa esetében nem szvsz..., mert ilyen erővel a kőbalta is emgmaradhatna hátha kell :) )
    szóval én nem a national guard-al nem értettem egyet hanem azzal hogy a fegyvereket hagyák szétrohadni jó magyar modra..., azthittem amcsik hadseregében azért legalább egy nagyon picit normálisabbak ülnek mint itt :))
    tehát én csak azt modntam hogy a fölösleges fegyvereket amiket még kiképzési vagy egyébb célokra se használnának és tényleg csak raktárban vagy msáhol szétrohadnának azt simán lepaszolhatnák más szövetséges országoknak akiknek még kellhet... (ezek alatt olyanokra gondolok uyge akik kevésbé fejlettek tehát jól jönne nekik és jóban vannak usa-val is ugye...)
  • [NST]Cifu
    Gondolkozz gyakorlatiasan. Egy ország esetén a fő haderőt a hadsereg adja. Eddig rendben van, de mi van akkor, ha valamiért létszámhiány lép fel, és sűrgősen szükség lenne pár ezer katonára? Behívsz újoncokat, és nekiálsz kiképezni őket? Ez túl sok idő. Alternatív megoldás, ha az aktív egységek által már nem használt eszközöket odaadod az adott ország Nemzetőrségének. Ezek civilek, akik évi néhány hetet kiképzéssel töltenek, tisztogatják és karbantartják a fegyvereket. Könnyen találsz olyanokat, akik nem akarnak katonák lenni, de azért szeretik a fegyvereket és a katonásdit játszani aféle lightosabb módra. Ha pedig valamiért utánpótlásra van szükséged, akkor ezeket a fiúkat/lányokat hívod be, akiket nem kell kiképezni, mert tudják a dolguk, de természetesen nincsenek egy hivatásos katona szintjén - számtalan területen még így is kiválthatják a hivatásosokat (konvolykiséret, területbiztosítás nyugodtabb vidékeken, stb.), felszabadítva őket a komolyabb feladatokra.

Az USA ebben eléggé élen jár, igaz ott a National Guard eredetileg másért jött létre (amerika területén a regurális fegyveres erők nem vethetőek be, csak a National Guard). Amerikában az ANG (Air National Guard) aféle második légierő, ha az USAF-nak valamiből kevés van, legyen az kiszolgáló személyzet, vagy bármilyen repülőgép a tehergéptől kezdve a légi utántöltőn át a vadászgépig, csak fogja magát, és csak "átveszi" őket az ANG-től ideiglenesen. Miután a szükséghelyzet elmúlik, az ANG-sek mennek vissza a civil életbe, a karbantartók a gyárakba, szervízekbe, a pilóták meg a civil repülésbe.
  • [NST]Cifu
    Tűzlökés esetén viszont igenis előny a nagyobb tűzgyorsaság.

Ha a tűzlökés alatt a rövid sorozatot érted, akkor egyetértek, de a folyamatos sorozatlövés esetén más a helyzet - a SCAR gépkarabélyokon pedig nincs rögzített sorozatlövés.

A fegyver kétszeres élettartama a csőhöz viszonyítva érdekes dolgot vet fel: ha hegesztéssel, vagy valamilyen más oldhatatlan kötéssel van rögzítve a tokhoz, akkor nem sok értelme van.

A cső cserélhető, hiszen más cső van a mesterlövész és a CQB változatoknál (eddig kétféle csővel láttam képet róla, azt nem tudom, hogy kettő vagy háromféle hosszúságú csőről van-e szó).

A Nemzetőrség kifejezés elég komoly magyar vonatkozással bír (legutóbb Orbán és vidéke víziójiban tűnt fel). A National Guard esetén teljesen megfelelő, és elfogadott a Nemzeti Gárda elnevezés.

Tény, hogy általában a Nemzeti Gárda elnevezés a használatos, pedig igazság szerint Nemzetőrségről van szó - noha itthon tényleg teljesen más az asszociáció erre. Amúgy ha jól tudom magyarországon még mindig működik a Nemzetőrség maradványa, nemrég volt egy lőversenyük, a mi egyik sportlövőnk is volt rajta (tagja a nemzetőrségnek).
  • Thanatos
    tiszta hülyeség..., szvsz az eredeti ár egy részéért eladnák egyébb országok ahdereinek sokkal jobban járnának... 8mert ugye egy minimális bevétel is és tárolni se kell őket ami ugye szintén pénz...)
  • Bucser
    Én inkább használnám a nemzetőrséget mivel a nemzeti gárda inkább elit egységeket fémjelez és nem a National Guard-ot. Szerintem legalább is.. bár ez nemzetenként változó...
  • dara
    Az a 600/perc (10Hz) nem a legelőnyösebb, mivel pont ennyi a legtöbb izület saját frekvenciája, ami fokozott kifáradáshoz vezet. Tűzlökés esetén viszont igenis előny a nagyobb tűzgyorsaság. A fegyver kétszeres élettartama a csőhöz viszonyítva érdekes dolgot vet fel: ha hegesztéssel, vagy valamilyen más oldhatatlan kötéssel van rögzítve a tokhoz, akkor nem sok értelme van.
    A Nemzetőrség kifejezés elég komoly magyar vonatkozással bír (legutóbb Orbán és vidéke víziójiban tűnt fel). A National Guard esetén teljesen megfelelő, és elfogadott a Nemzeti Gárda elnevezés. Ne érts félre nem kötözködés!
  • [NST]Cifu
    Amerikában a "levedlett" fegyverek általában a Nemzetőrséghez (National Guard) kerülnek. Ott jobban megbecsülik őket, nálunk raktárakban porosodnak, rosszabb esetben a szabad ég alatt rohadnak szét... :(
  • MuldR
    Aham, az m4 eket hova dobaljak? Szivessen beallok azala az ablak ala :)
  • [NST]Cifu
    Megkezdődött a SCAR-L és -H rendszeresítése. A SOCOM egységeknél az MK16 (SCAR-L) nevet viselő fegyver váltja az M4A1 SOCOM gépkarabélyokat, az MK17 (SCAR-H) pedig az M-14 automata puskákat és az MK11 mesterlövész fegyvereket. Mindkét változat három "változatban" lett megrendelve (noha a közös részegységek miatt bármelyik változattá át lehet alakítani őket amennyiben a cserealaktéresz a rendelkezésre állnak, akár a harctéren is), standard, CQB (épületharci v. közelharci változat) és mesterlövész. Számszerűleg 84000 SCAR-L standard, 28000 SCAR-L CQB, 12000 SCAR-L mesterlövész és 15000 SCAR-H standard, 7000 SCAR-H CQB, valamint 12000 SCAR-H mesterlövész fegyvert kapnak a SOCOM egységek (szumma: 124000db SCAR-L és 34000db SCAR-H).

A gyártó, az FN Herstal állítása szerint a fegyverek élettartama mintegy 90000 lövés, a csövek élettartama 30000-40000 lövés (2x annyi, mint az M4A1-nek), a tűzgyorsaság 600-650 lövés/perc (szemben az M4A1 mintegy 800 lövés/percével), mivel a tesztek szerint a nagyobb tűzgyorsaság felesleges: a szóráskép jelentősen romlik, és nincs értékelhető előnye. (megjegyzés: az FN Herstal az utóbbi időben M16A2-őket és A4-eseket szállított a seregnek). A fegyverre felszerelhetőek az M4A1 SOCOM összes szereléke, de lehetőség van a különféle alkatrészek utánrendeltre való cseréjére (pl. pisztolymarkolat, távcső, stb.) - elvégre is a Különleges Alakulatok katonái imádják személyre szabni a fegyverüket.

[center]
    Bye-bye szása... akarom mondani M4A1...

...és hail for the new king(?).
  • [NST]Cifu
    Hát... no comment...
  • Pluskast
    Ezt megomndtam volna neked 2 hónappal ezelött is. Én írtam a kecsósokkal a szerződést.
  • immovable
    kösz szépen...
  • f2d
    4000 magyar krajcárért lehetne egy SzU-27 Flanker, legalább a statikuson.
    Miért nem lehet legalább egyszer ide csábítani egy Flankert bemutató repülésre vagy csak simán statikus kiállításra?
  • Sadist
    "nem volt olyan probléma, amely veszélyeztette volna a katonákat"

Áhh, dehogy! Nem is egy képet lehetett látni az elhasznált golyóálló mellényekkel "páncélozott" terepjárókról. A géppuská állvány meg tényleg nem veszélyeztette a katonákat, mert esély nem volt rá, hogy egyáltalán eltaláljanak vele valamit, ami nem egy ház tetején van.
    Azért jócskán van bőr a pofájukon.
  • Punkerwork
    "Cáfolhatóak Farkas Roland századosnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bírálatai - állapította meg a katonai ügyészség. Az ügyészség főként a bírálatok jogszerűségét kifogásolta. Farkas Roland február végi nyílt levelében olyan kifogásokat fogalmazott meg az afganisztáni misszióval kapcsolatban, hogy nem megfelelően páncélozottak a járművek és nem használhatók a terepjárók géppuskaállványai.

A katonai ügyészség szerint cáfolhatóak Farkas Roland századosnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bíráló észrevételei - jelentette ki a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI-nek csütörtökön. A katonai ügyészség Farkas Roland észrevételeivel közvetlenül össze nem függő területeken észlelt kisebb hiányosságokat, ezek miatt jelzéssel élt a honvédelmi miniszter felé. A szóvivő elmondta: az ügyészségi vizsgálat kizárólag a jogszerűség kérdését érintette, és nem terjedt ki az afganisztáni magyar alakulatoknál történtek szakmai, illetve pénzügyi szempontú értékelésére.

Az ügyben Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke fordult a katonai ügyészséghez, miután Farkas Roland százados február végén a szakminiszternek címzett, a Honvédelmi Minisztérium internetes oldalán közzétett nyílt levelében számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban. Farkas Roland nyílt levelében egyebek között az volt olvasható, hogy nem megfelelően páncélozottak a terepjárók, nem használhatóak a terepjárók géppuskaállványai, és nem szereltek drótvágót a járművekre.

A nyílt levél nyomán a szakminiszter vizsgálatot indított és szigorú felelősségre vonást helyezett kilátásba, amennyiben fény derül mulasztásra, szabályszegésre. Az esettel márciusban az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is foglalkozott, meghallgatták a politikai államtitkárt, a vezérkari főnök helyettesét, és Farkas Rolandot is. A százados miután a bizottság előtt fenntartotta állításait bejelentette, hogy beadja leszerelési kérelmét. Havril András, a bizottsági ülés utáni napon tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy vannak hiányosságok az afganisztáni misszió ellátórendszerében és bizonyos eszközök beszerzése nehézkes, ugyanakkor hozzátette: nem volt olyan probléma, amely veszélyeztette volna a katonákat, vagy a művelet végrehajtását."

csak kimosták magukat.

• Punkerwork
    Kecsói repülősnap:

A jegyek június 20-tól az ország lottózóiban, a postahivatalokban, és minden olyan helyen, ahol lottószelvényt árusítanak előzetesen megvásárolhatók. Július 31-ig a kedvezményes (gyerek 14 éves kor alatt, nyugdíjas) jegy 1500 Ft, a felnőtt jegy 3500 Ft. Mindez augusztus 1-től 2000 Ft-ba, illetve 4000 Ft-ba kerül. A belépőjegy egyben nyereményszelvény is, amelynek tulajdonosa részt vesz a második nap végén, a helyszínen tartandó sorsoláson, amin egy Opel gépkocsit lehet nyerni. Augusztus 10-én pedig egy Volkswagen Polo személyautót is kisorsolnak azok között, akik a 06 /90-633-613-as emelt díjas számra már mostantól elküldik a város nevét, amely az idei repülőnapnak otthont ad."
  • Thanatos
    :DDDD
  • Sadist
    Tiltsák be a lézer irányzékot az összes fegyveres erőnél, mert a végén még megvakulnak szegény bűnözők

Erről a Halálos fegyver 4 jutott eszembe, amikor a magánnyomozó kérdezi:
    - Nahát, új pisztoly?
    - Nem, lézerszike. (Közbe meg belevilágít a csávó szemébe )
  • immovable
    meg egy pár évvel ezelőtt, ha volt előre jegyed azt felmutattad, kaptál autópályakedvezményt
  • immovable
    kösz...
    néztem a repulonap.hu-n de semmi infó nem volt a jegyekről, sőt még az árukról sem... / bár lehet csak én nem találom /
    akkor megveszem helyben...
  • Bucser
    az elővásárolt jegy ócsóbb ugy tudom:)
  • f2d
    Itt nézz szét: repnap
    Egyébként én mindig akkor szoktam megvenni a jegyet amikor bemegyek a reptérre, úgy van megoldva, hogy veszel egy jegyet a kapu előtt kb 10 lépés mulva a kapunál pedig elkérik. A belétetés pedig tömeg függő, semmivel sem vagy előrébb, ha előrendeled.
  • immovable
    egy kis off/

Nemtudjátok hol lehet előre jegyet venni az augusztusi kecskeméti repűlőnapra?

Előre is kösz!
  • f2d
    Hát ez jó!!
  • Cat #10566
    :D
  • Cat #10565
    A lézermutatók komolyan károsíthatják a látást
  • [NST]Cifu
    LoL :))
  • harcu
    A vicctopicban volt, ott nem nagyon értették egyesek :)

Az öreg mezőgazdasági pilóta jól bepiál este a kocsmában, és fogad a Concord pilótájával, hogy az An2-es gyorsabb, mint az ő gépük. Reggel találkozik a szerelőjével:
    -Hú, bazzeg, kurva nagy ökörséget csináltam tegnap. Fogadtam a Concord pilótáival, hogy az Ancsa simán lenyomja a gépüket.
    -Hát mindig hülye voltál, de mindegy, majd kitalálok valamit.
    Eljön a megmérettetés napja, a szerelőnek sok okosság nem jutott eszébe, így egy vastag drótkötéllel sunyiban utánaköti az Ancsát a Concordnak. A Concord elindul, szépen felszáll, majd pár ezer méteren szól a kapitány az első tisztnek:
    -Te, nézd már meg, jönnek ezek egyáltalán!
    Első tiszt hátranéz:
    -Szépen tapadnak...
    -Na akkor nézzük.
    A kapitány tol egy kicsit a gázkarokon, a Concord majdnem hangsebességgel repül.
    -És most? Jönnek még?
    -Kapitány, ezek nem nagyon akarnak lemaradni!
    Jó kis gép ez az Ancsa -gondolja a kapitány- de azért ennyire mégsem. Na mindegy, mindent belead a főnök, szinte áttolja a gázkart a műszerfalon, már remeg a Concord, majdnem szétesik, mikor odaszól a társának:
    -Na, most már biztos lemaradtak. :)
    Hátranéz az elsőtiszt, de tátva marad a szája:
    -Főnök! Azt hiszem jobb, ha feladjuk. Ezek még csak most csukják a futót, és nyilazzák a szárnyat.
  • Nex
    aerodinamikai mérnöknek tanul, asszem vezetni mondott de lehet h nem
  • [NST]Cifu
    Szerintem vezetni aligha, max. utasként hátul vendégeskedni. ;)
    De ettől még iszonyúan irigylésre méltó. ;)
  • katz
    Tudsz adni egy linket, ahol böven van róla infó?