95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
    Spektrum most! jon amasodik resz! Egeszen jo film, erdekes temat (finanszirozas)( feszeget az Ausztral legiero szempontjabol!!
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom a JAS-39EBS HU szerződésben nem szerepel...

Miután a rövid hatótávolságú légiharcrakéta-beszerzés még hátra van, kiváncsi vagyok eszébe fog-e ez esetleg jutni valakinek a HM-ben. Mert sisakcélzó nélkül, és AIM-9L v. M rakétákkal igen komoly visszafejlődésnek néznek mondjuk pilótáink elébe...
  • Seaweed
    Rendszeristenek sisakcelzot?! (vagy mar rendszerben van?)
  • [NST]Cifu
    Rendszerbe állították németországban az Iris-T légiharc rakétát. Vajon nálunk eszébe jutott valakinek, hogy ezzel a rakétával és sisakcélzóval a pilótáink fordulóharcban nem fognak visszafejlődni a MiG-29-hez és az R-73RDM-hez képest? :)

[center]

• Seaweed
    Rendben fejezzuk be mert Punker seggberug minket!
    (bocs ha a sitlusom nem szalonkepes...en mar csak ilyen idiot vagyok...)
  • I.C.ram
    Igazad van, az Újvidéket tényleg összekevertem egy másik területtel, bocs, de a többi dologban akkor sem értek teljesen egyet, de te valóban többet tudhatsz a dologról, ezt nem tagadom, de akkor sem kéne ilyen szarbanézős módon írnod. Titoról meg elég sokat olvastam ,hogy kialakulhasson véleményem róla.
  • Seaweed
    rgr that
  • Punker
    légyszives hagyjátok abba.
  • Seaweed
    Jezusom! Ez ne hireszteld mert kirohognek!

Most mit irkalsz itt marhasagotak osszevissza....mint irtam apai agon nekem komplett csaladi kapcsolataim vannak (foleg voltka, ugyanis a velem egykoru masod unokatesoim, es azok szulei meghaltak a haboruban! Volt aki a fronton, volt aki a szerb hadseregben, es volt aki dezertorkent atalt a horvathokhoz es azok oldaln esett el..), gyerekoromban en hosszu heteket toltottem a vajdasagban, ott tobb telepulesen is vannak/voltak rokonok, azoknal es az adrian meg ismerosok/rokonok-nal. Minden evben 4-5 alkalomm jartunk kint, min 3-4 napra, de volt hogy 2 hetre..) Nahmost nem tudom neked mi az a hudekomoly autentikus informacio forrasod...de az enyem, az ott elok/eltek elmondasai, mikor veluk voltunk szerintem rendben nullara degradalhatja a tied! Vajdasag temat meg ne nekem kezd el tanitani...gyakorlatilag szuletesemtol acsaladban azt halgattam hogy mi vajdasag, es a tobbi... (apan a masodik vh. alatt elsos elemista koraban a csaladal jottek at a harcok elol Szegedre, majd onnan Kecskemetre es kornyekere..)
    De hajra vitatkozz...biztos jobban tutod a dolgokat!
  • I.C.ram
    ja és ne keverjük össze az azonos nevű várossal Újvidéket.
  • I.C.ram
    Vajdaság a délebbi rész. Újvidék a határmenti rész. Nem vitázom veled, mert undoritó a vitastílusod. Rádhagyom inkább.
  • Seaweed
    Ez itt mar rohadtol off:
    Mikor jartal te Ujvideken?! Ha tisztaban lennel vele akkor nem irnal marhasagokat..ugynais az is a vajdasg resze....mas kerdes hogy ma a vajdasag ket orszag teruleten van.
    Melles egy szot nem ertettel abbol amit irtam, ez tisztan latszik! Nem jonnel itt ezzel a siratos temaval! Kerek perec leirtam hogy 89-ben mikor ezt lattam, az emberek ki is mondtak hogy miert sirattak, es mitol felnek...

Miert kell neked mindennel vitatkozni, ha fingod sincs a dologrol?! Nem voltal ott, nem tudsz semmit a dolgokrol!
    (most johetne az onfenyezesnek tuno hoyg en hanyszor jartam kint...de minek...azthittem eleg geyertelmu volt hogy rokoni szalak kotnek oda...jartam a haboru alatt is (92-ben es 93-ban is kint) lattam ELOBEN a haborut (bar nem kozelrol, de lattam)....es akkor 90% minden ember oda lyukadott ki hogy "Tito idejeben ilyen soha nem tortenhetett volna meg"...de hajra batran vitatkozz azzal hogy miert sirattak tiszta szivukbol Tito-t....hajra!)
  • I.C.ram
    Nekem meg az, hogy te sem ismered igazán, csak hallottál róla jót, és ezért el is könyvelted magadban a dolgot. Én is jártam Újvidéken, ami igaz nem a vajdaság, de hasonló a helyzet ott is, és egyáltalán nem tünt fel ,hogy Tito visszasírják. Sokan megsiratták Kádárt is, meg visszasírják a rendszerét, mert akkor jobban éltek, hát van ez így, de a gazdaság a romokban hevert. Ceaucescu-t is visszasírták, mégsem volt egy szentember. De megsiratták Sztálint, Lenint és az El Commandantet is megfogják... Lehet hogy azért annak jó emlékek róla, mert a keleti blokkban ő volt a legjobb vezető, de az tuti, hogy ő sem votl egy fedhetetlen múltú ember. Ezt az összefogást valószínűleg azért volt, mert Titoban egy csepp szerb vér sem volt.
  • Seaweed
    Szavadbol kitunik hogy nem tudsz a deli szomszedunkrol semmit. (Titorol meg plane semmit..aki Sztalinnal hasonlitgatja...hat khm...)

Vitaba meg megyek bele...
  • I.C.ram
    Jó hát Sztálint is megsiratták, mégsem votl olyan jó. Én valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy kommunista diktatúra jó legyen. Bár Tito tényleg kicsit próbált elszakadni Moszkvától, de attól még ő is hithű kommunista volt. Azt meg nem tudhatod, hogy milyen áron volt ott jó lét. Mindenestre arra gondoltam mikor írtam, hogy durva, hogy a balkánon ekkora haderő volt, hogy itt voltak a szomszédunkban és azért ma sem túl rózsás a kapcsolat velük.
  • [NST]Cifu
    Nézzük csak: az egyetlen komolyabb fegyvergyár, a FÉG ugye csődbe ment, jelenleg a "katonai" járműgyártás kimerül a RÁBA Jármű KFT-ben, amely idén pl. teljes 56db terepjáró tehergépkocsit adott el - mindet a HM-nek (figyelemre méltó, hogy ilyen viszonylag kis mennyiségű gyártásnál is képesek voltak nyereséget termelni). Ezen kívűl van még a Currus Rt., amely harcjárművek karbantartásával és felújításával foglalkozik főleg, és hihetettlenül jól jött neki az Iraknak átadott T-72-esek felújítása (mellesleg nemrég egy Iraki fejes úgy nyilatkozott, hogy a Kelet-európából ajándékba kapott eszközök (köztük a T-72-esek) életveszélyes állapotban vannak). Ezen kívűl van még egy maroknyi kisebb cég, aki megpróbál a felszinen maradni. Meg lehet nézni mire volt képes hajdan a magyar fegyveripar: volt páncélzott szállító harcjárműgyártás (PSzH), volt valódi fegyvergyártás, stb. Azóta csak leépül. Csúcstechnikát nem tudom miben tudunk előállítani, a C+D kiállítás anyagában én nem láttam olyan dolgot, amire azt mondanám, hogy igen, ez eszköz aztán a világ élvonalában van.
  • Seaweed
    Persze ezert irtam hogy ma ezt mar felre lehet magyarazni..de ott akkor a nyolcvanas evekben is tudtak hogy miert szomoruak...
  • Cat #14335
    A magyar hadiipar utolsó jó éve 1988-ban volt, azonban ma is képes csúcstechnológiát előállítani.
  • Punker
    na ja, tényleg más világ volt oda menni akkor.
  • Cat #14333
    "zokogtak az emberek a varos foteren"
    erre azért nem fog adni, mert ma is vannak akik zokognak kádár halálának évfordulóján

egyébként egyetértek, nekem apám jugobol jött át, sokszor voltam szabadkán, és 90' előtt mi is odajártunk vásárolni cipőt, kabátot stb.
    az más kérdés hogy a végén már röhögtunk a kézben tartott pénzhalmon, egy tojás is többmillió dinárba került
  • Seaweed
    Tehat ne legyenek az akkori Yugoszlaviaval szemben eloiteleteid..en szo szerint vagytam ra hogy ott elhessek! Olyan volt mint ma mi nekik!
    jobb eletkorulmenyek voltak minden szinten...szinte nyugat volt magyarorszaghoz kest...en meg emlekszem azokra az idokre...nalunk a boltok polcai (foleg 1985-87) tatongtak az uressegtol..ot kint meg minden volt, es nem csak aru, jo munkak, szinvonalas munka...ugy amblokk 3-4 szintel feljebb jartak tolunk! (azota is beszedtema az csaladban, ha nincs naluk haboru akkro ok kb 93-95-re Nyugatnemetorszag szintjere ertek volna... es mara?...hat nem is tudom...persze nem igy lett)
  • Seaweed
    Voltal te akkoriban Yugoszlaviaban?! Minden rendben volt! Beke volt, egy utcaban lakott a bosnyak, a szerb, a magyar, a horvat, a szloven....
    Persze ok is tudtak hogy Tito tartotta oket ossze vasmarokkal, es vannak olyan csoportok (pl szerb csetnik szakadar/nacionalista nezeteket vallo csoportok) akik mar 100 eve is csak a balhet kerestek...de nem volt gaz...en nagyon sokszor jartam kint (eloszor 78-ban 3 honaposan), mivel rokonok eltek vajdasagban/az adria partjan. Teljes nyugi volt, es idill...hadsereg meg kellett mert nem kis orszag volt am, melynek nagyreszen hatalmas hegyek, vegig tengerpart mely nemzetkozi vizekkel, tuloldalan a NATO-val volt hataros....
    Szoval rendben volt minden...aztan kitalaltak hogy ha mar egyesek zugolodnak, meg igy megugy (ez nagyon bonyolult tema...minden videken mashogy latjak az okokat..mindenki kicsit beleteve a sajat serelmeit, torteneseit...(pl vajdasag: koztudottan ez "tartotta el az orszagot", ez volt az eleskamraja...es ebbol az ott eloknek (legnagyobb hanyadaban magyarok!) eleguk lett...)) akkor szakadjunk szet...elsosorban Szlovenek nem kertek a nagy Yugoszlaviabol es a szerbekbol..ebbol indult a balhe...(nem terek ki az etnikai tisztogatasokra, azok szvsz mellektermekek voltak...vagyis inkabb csak ugy eloleptek a hatterbol...nem magyarazom..aki tudja mit jelentett Tito az orszagnak az tudja mirol beszelek!*)...de ez mar tortenelem..es azota joppar reszet el is ferditettek...

*.: Titorol egy kis "mese"... Rokonok, ismerosok akik kint eltek (apai agon voltam oda kotheto) mindig konnybelabad szemmel kezdtek emlegetni Tito-t ha szoba kerult! Lent az adrian RAB szigeten is voltak ismeroseink, es aki jart ott (ma mar nem tudom meg van e) az lathatta a domb oldalan a nagy Tito feliratot kovekbol kirakva, ott ahol az egyik nyari rezidenciaja volt! akkor csinaltak mikor meghalt, es minden evben augusztusban (mar nem emlekszem valahogy aug 20 kornyeken volt..de lehet a szuletesnapjan...passz bazi regen volt) mikor a halalanak evforduloja volt felmentek ahelyiek es faklyakkal vilagitottak ki...es (sajat szememmel lattam!) zokogtak az emberek a varos foteren a megemelekezeseken! Persze lehet ezt mamar felremagyarazni...de nekem egyertelmu...az o szajukbol halottam ott, mar akkor (ez cirka 89 tajekan tortent meg velem(kb ugye akkor 8-9 evvel a hala utan) azt mondtak hogy el fog szabadulni a pokol es az orszag szet fog hullani! Mert Tito volt az aki vasmarokkal, bekeben egymasmellett elve, rendet tartott a nepek kozott Yugoszlaviaban! (es ezt alatamaszta a ket vilaghaboru elott idoszak tortenelmi esemenyei is)
  • I.C.ram
    de a Yugoknak volt Európa második vagy harmadik legnagyobb, ami azért durva ahhoz képest, hogy balkán.
  • Cat #14329
    90ben mindenkinek bazinagy hadserege volt :)
  • AKSURV
    Jól mutattak volna az arab világban a keresztesek által kiéheztetett éhező kuvaiti gyerekek, mert Szaddam ezt mondta volna. Ráadásul nem lett volna lehetetlen felhalmozni készleteket. Inkább a víz lett volna szűk keresztmetszet. De itt is lehetett propagandát csinálnia szomjan halt gyerekekről civilekről..
  • I.C.ram
    Tito halálának idején lévő Yugora gondolok, mielött még kitört vlna a délszláv válság. De akkor is durva, hogy a balkán olyan hatalmas haderővel rendelkezzen.
  • [NST]Cifu
    Esetleg a régi, nagy Jogoszláviának...
  • [NST]Cifu
    Akkor egyszerűen körbezárják a várost, és kiéheztetik az iraki hadsereget... :)
  • I.C.ram
    Hmm.. Én úgy tudtam, hogy a Yugoknak volt Európa 4. legnagyobb hadserege talán, vagy valami ilyesmi.
  • AKSURV
    Elég lett volna Strela és Igla, de abból rengeteg. Minden háztetőre egy és akkor annyi a városi légitámogatásnak. Kuvait City-t pedig nem lehetett volna B-52-ről megszórni.
    Városi harcban pedig ugyanúgy kiderült az Abrams hiányosságai, mint most.
  • I.C.ram
    Erre simán mondhatnák azt, hogy az atomenergia sokkal biztonságosabb, mint az olajerőművek.
  • I.C.ram
    Azt egy szóval sem mondta, hogy nem Szaud-Arábia a legnagyobb kitermelő, de ahogy te is mondtad IRakban és Iránban vannak a legnagyobb kitermelés nélküli helyek. Utánuk jönnek a ruszkik, ahol ugye Szibéria meg rengeteg nyersanyagot rejt magában.
  • [NST]Cifu
    Ez az, amikor egy létszámban és felszerelésben nem rossz hadsereg mellett nincs megfelelő vezetés. Ha a helyzetnek megfelelő taktikát alkalmazzák az irakiak, akkor lehetett volna csúnya vége is dolognak. Voltak taktikailag jó húzásaik (pl. az olajkutak felgyújtása), de ezek inkább csak igen ritka "szinfoltok" a teljesítménynaplóban. Megvolt az erejük szárazföldön, hogy megállítsanak bármilyen haderőt, de nem volt megfelelő légvédelmük és légierejük, hogy hatásosan képesek legyenek megvédeni az eget. Márpedig a Spanyol polgárháború óta mindenki tudja, hogy a légtér uralása milyen fontos egy háborúban. Szaddam tanulhatott volna az Egyiptomiaktól és a Szíriaiaktól, akik az Izraeli légifölényt légvédelmi rakéták megfelelő alkalmazásával küszöbölték ki a Jom Kippur-i háborúban. De nem tanult. Meg is lett az eredménye.
  • AKSURV
    Talán meg van az a Népsz. amiben 1990-ben összehasonlították a két haderőt.
    Akkor azt az összehasonlítás adták alapul, hogy Saddam hadserege erősebb volt mint a teljes VSZ a SZU nélkül.
    Egymás mellé tették a két hadsereget és darabra technikára nagyobb volt Saddammé. Természetesen sejteni lehetett a Szövetségesek fölényét, de senkinek sem volt arról fogalma, hogy ennyire. pl. valami 20 000 hullazsákot rendeltek.
    Ha Szaddam Kuvaitban a kuvaiti civilek között városi harcra kényszeríti őket, csak a Köztársasági Gárda bevetésével is, az összes nehéz cuccot pedig jugo módra elrejti, okozhatott volna politikailag elfogadhatlan vesztességet...
    Dehát HA.... ebből rengeteg van.
  • [NST]Cifu
    Mivel jó volt Sadam titkosszolgálata, nyilván ezek az infók nekik is rendelkezésükre álltak, mégis rossz taktikát alkalmaztak.

Taktikailag, stratégiailag Szaddam hadserege mélységesen a béka feneke alatt volt, de ugyanakkor nem is igazán tudott volna mit kezdeni. A szövetséges hadigépezet ellen nem sok esélye volt, kezdve ott, hogy totális légi fölény volt az ellenségnél.

Ha második öbölháborús illetve a jelenlegi AK RPG IED "fegyverrendszert" az akkor rendelkezésre álló erővel technikával ötvözve alkalmazták volna egy nagyságrenddel nagyobb vesztességet okozhattak volna.

Az első öböl-háborúban az AK/RPG/IED nem működhetett igazán, mert egy talpalatnyi földet, Kuwaitot védtek, mintegy kétszázezer katonával. Az AK/RPG/IED taktika csak akkor működik igazán, ha az ellenség az én térfelemen ücsörög, de akkor viszont nem használhatok hagyományos haderőt, hiszen egy harckocsit, páncélos járművet vagy helikoptert pillanatok alatt kiszúrnak, és elpusztítanak. Ez a kettős hadviselés egyszerűen együtt nem működik, vagy csak szélsőséges esetben (pl. II.VH, amikor a hagyományos háború mellett folyt a Francia ellenállás, és az Angol titkosszolgálatok diverzáns akciói).

Egy fegyver sorsát alapjában határoza meg politika.
    Ha arra lenne szűkség ,hogy jövőre meg kell semmisíteni az iráni atomprogram létesítményeit és csak ezzel a fegyverrel lehetséges akkor lesz pénz paripa.

A politika nem tud csodát tenni, nem lehet azt mondani, hogy márpedig akkor is teljesítjük a tervet, ha a fene fenét is eszik is. A szovjetúnióban pár esetben megpróbálták, általában nagy és látványos kudarcok lettek belőle.
    Ilyen mai viszonylatban az ABL (AirBorne Laser), amelyre egyre több és több pénzt ölnek bele (jelengleg már alulról súrolják a 8 milliárdot, ha jól tudom), de még mindig nem lőttek vele, és úgy néz ki, hogy jó esetben is csak 2009-2010 körül állhat rendszerben (eredetileg megadott határidő: 2005).
    A HyStrike esetén is van még jópár megoldandó probléma, kezdve ott, hogy ne olvadjon el három másodperc után a robotrepülőgép a hatalmas hőterheléstől, amit a levegő súrlódása okoz.
  • AKSURV
    Mivel jó volt Sadam titkosszolgálata, nyilván ezek az infók nekik is rendelkezésükre álltak, mégis rossz taktikát alkalmaztak.
    Ha második öbölháborús illetve a jelenlegi AK RPG IED "fegyverrendszert" az akkor rendelkezésre álló erővel technikával ötvözve alkalmazták volna egy nagyságrenddel nagyobb vesztességet okozhattak volna.
    Egy fegyver sorsát alapjában határoza meg politika.
    Ha arra lenne szűkség ,hogy jövőre meg kell semmisíteni az iráni atomprogram létesítményeit és csak ezzel a fegyverrel lehetséges akkor lesz pénz paripa.
  • [NST]Cifu
    A Fas.org-ot el kell felejteni, mióta John Pike elhagyta őket, és továbbvitte a tudományát az újonan létrehozott Globalsecurity.org-ba, azóta a FAS.org sajnos halódik.

HyStrike @ Globalsecurity.org
  • [NST]Cifu
    A Tomahawk akkoriban olyan tökéletesen ismert fegyver volt, hogy az 1986-os Haditechnika Fiatalok füzetsorozatban hosszasan tárgyalták a robotrepülőgépek lehetséges terepkövetési módjait, melyeknél a BGM-109 volt az "alapeset", melyen bemutatták azokat.

Az amerikai "fehér" rendszerekről elég sokat meg lehet tudni. Természetesen bizonyos korlátok között, nyilván nem a legmélyebb részletekbe menően, de nagyon sok adat és részlet nyilvános róluk, ezek közé tartozik a Tomahawk is. A "fekete" programokról semmit sem lehet tudni, ilyen volt az F-117A az Öböl-háború elött. A "szürke" programokról már azon kívűl, hogy létezik, csak nagyon keveset lehet csak tudni, a képességeit is csak hozzávetőlegesen adják meg, ilyen pl. jelenleg az F-117A vagy az SR-71. Ez utóbbi pontos felderítési képességeit (pl. a radarrendszer által alkotott kép felbontóképességét) és pontos teljesítményadatait a mai napig nem hozták hivatalosan nyilvánosságra.
  • Seaweed
    AKSURV:

2010 az odebbvan meg jocskan...2005 most van, ez az egesz project meg lehet 1 ev mulva sullyeszto, mint megannyi jonak igerkezo program.
    (ugye ne kezdjuk el sorolni...mert reggelig se vegeznenk)
  • AKSURV
    http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/hystrike.htm
    pár link és video.