-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Voltal te akkoriban Yugoszlaviaban?! Minden rendben volt! Beke volt, egy utcaban lakott a bosnyak, a szerb, a magyar, a horvat, a szloven....
Persze ok is tudtak hogy Tito tartotta oket ossze vasmarokkal, es vannak olyan csoportok (pl szerb csetnik szakadar/nacionalista nezeteket vallo csoportok) akik mar 100 eve is csak a balhet kerestek...de nem volt gaz...en nagyon sokszor jartam kint (eloszor 78-ban 3 honaposan), mivel rokonok eltek vajdasagban/az adria partjan. Teljes nyugi volt, es idill...hadsereg meg kellett mert nem kis orszag volt am, melynek nagyreszen hatalmas hegyek, vegig tengerpart mely nemzetkozi vizekkel, tuloldalan a NATO-val volt hataros....
Szoval rendben volt minden...aztan kitalaltak hogy ha mar egyesek zugolodnak, meg igy megugy (ez nagyon bonyolult tema...minden videken mashogy latjak az okokat..mindenki kicsit beleteve a sajat serelmeit, torteneseit...(pl vajdasag: koztudottan ez "tartotta el az orszagot", ez volt az eleskamraja...es ebbol az ott eloknek (legnagyobb hanyadaban magyarok!) eleguk lett...)) akkor szakadjunk szet...elsosorban Szlovenek nem kertek a nagy Yugoszlaviabol es a szerbekbol..ebbol indult a balhe...(nem terek ki az etnikai tisztogatasokra, azok szvsz mellektermekek voltak...vagyis inkabb csak ugy eloleptek a hatterbol...nem magyarazom..aki tudja mit jelentett Tito az orszagnak az tudja mirol beszelek!*)...de ez mar tortenelem..es azota joppar reszet el is ferditettek...
*.: Titorol egy kis "mese"... Rokonok, ismerosok akik kint eltek (apai agon voltam oda kotheto) mindig konnybelabad szemmel kezdtek emlegetni Tito-t ha szoba kerult! Lent az adrian RAB szigeten is voltak ismeroseink, es aki jart ott (ma mar nem tudom meg van e) az lathatta a domb oldalan a nagy Tito feliratot kovekbol kirakva, ott ahol az egyik nyari rezidenciaja volt! akkor csinaltak mikor meghalt, es minden evben augusztusban (mar nem emlekszem valahogy aug 20 kornyeken volt..de lehet a szuletesnapjan...passz bazi regen volt) mikor a halalanak evforduloja volt felmentek ahelyiek es faklyakkal vilagitottak ki...es (sajat szememmel lattam!) zokogtak az emberek a varos foteren a megemelekezeseken! Persze lehet ezt mamar felremagyarazni...de nekem egyertelmu...az o szajukbol halottam ott, mar akkor (ez cirka 89 tajekan tortent meg velem(kb ugye akkor 8-9 evvel a hala utan) azt mondtak hogy el fog szabadulni a pokol es az orszag szet fog hullani! Mert Tito volt az aki vasmarokkal, bekeben egymasmellett elve, rendet tartott a nepek kozott Yugoszlaviaban! (es ezt alatamaszta a ket vilaghaboru elott idoszak tortenelmi esemenyei is)