95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Hurrá, öntöltő fegyverből (amit golyós puska esetén itthon tilos vadászatra használni) kézzel mozgatott zárszerkezetűvé (a fórum szerint mauser zár típusúvá) alakított öszvért csinálnak belőle. Ennek mi értelme? Pláne 300e Ft-ért? Ennyiért már egy Tikka v. Sako vadászpuskát kapni, egy százassal többért pedig már egy Steyr Scoutot...

Mondjuk kiváncsi lennék, hogy iratták be a fegyverkönyvbe, és hol vesznek hozzá lőszert. :)
  • Cat #16811
    Dragunov vadászatra
  • [NST]Cifu
    Mit gondolsz miért volt akkora balhé anno abból, amikor egy tartalékos megkérdezte Rumsfeld-től, hogy miért kell a szeméttelepen guberálniuk kidobott, sérült páncélelemek után, hogy a terepjáróikat felszereljék? Rengeteg HMMWV van irakban, de még több amerikai katona. Olyat is látni képeken, hogy teherautókon járőröznek. Ez van. A fent említett eset után pótcselekvésként a Pentagon nekiállt felpáncéloztatni több tízezer HMMWV-t, de szakértők ezt a lépést kritikával illették, mivel a HMMWV a felpáncélozás után túlterhelt lesz, ami sem a megbízhatóságának, sem a menetképességeinek nem használ.
  • rohadt alma
    Ezt egy kongresszusi bizottságnak kellene kivizsgálni.Ez egy aljas dolog.
  • [NST]Cifu
    Valószinüleg ilyen jutott. Rengeteg képen látni, hogy amerikai katonák finoman szólva nem "szabvány" HMMWV-n járöröznek (helyben "tuningolt" mad max járművek), sőt, egyenesen zsákmányolt járműveket használnak olykor...
  • rohadt alma
    Ezek a katonák miért nem katonai járműben voltak?
  • [NST]Cifu
    Mint megtudtam, a rapid shooting az IPSC versenyek egyik vállfaja. Ez a legegyszerűbb mind közül, egyszerűen a gyors fegyverelővételen és tüzkiváltáson van a hangsúly. Hangjelzésre fegyvert elővenni, kibiztosítani (itt az első pályán még csőre is kellett töltetni), egy vagy két találatot elérni egy vagy két lőlapon és kész. Vannak egyébb alfajai az IPSC-nek, pl. steel challange, ahol több célt is le kell küzdeni, majd a végét az jelenti, ha lelövöd a fém bukócélt. A klasszikus IPSC pedig az, amikor egy szituációt kell megoldania a versenyzőnek. Tehát például egy imitált szobába belépni, leküzdeni az ellenséges célokat úgy, hogy a "baráti" lőlapokra ne lőjön.

Amikor elkezdtem utánanéz az IPSC-nek, én is láttam ezt a minor meg egyébb kategóriákat, de mivel a versenykiírásban és a magyar nyelvű szabályzatban nem szerepelt ilyen megállapítás, úgy gondoldoltam, hogy itt egy kicsit eltértek a nemzetközi szabályoktól. Ebben amúgy semmi meglepő nincs, nyugaton például kispuskánál szinte alap a zárt irányzék, itthon nálunk, Fejér megyébe is idén lesz először ilyen versenyszám (van is belőle gubanc, mivel minden sportegyesületnek csak nyilt irányzékú Toz-8-asa és Zul kispuskája van, zárt irányzék csak elvétve található errefelé).

Ami a Typhoon-t illeti, ott egyáltalán semmiféle tengerészeti igényt nem vettek figyelembe a tervezésnél, tehát alaposan át kell tervezni az egész gépet, nem csak a futóművet, pl. megerősített csatlakozási pont a törzs végén a fékezőhorognak, ill. felhajthatóvá tenni a félszárnyakat. Szvsz ez az áttervezés szép kis összeget emészthet fel (cirka 2-3 milliárd dollárba belekerülhet).

Amúgy érdekes, hogy az F-35B méreteit tekintve alig kisebb, mint a Typhoon, és nagyobb, mint a Rafale.
  • [NST]Cifu
    Szvsz a célgépen lehetett valami robbanó- vagy pirotechnikai töltet, hogy látványosabb legyen a dolog.
  • Cat #16804
    http://www.compfused.com/directlink/1270/

kár, hogy semmit nem látni
  • Thanatos
    istenem , erre nem gondoltam :D pedig ha save as se megy akkor már gáz van, de mgésem :D
  • Sadist
    Ne a linkre bökj, hanem másold ki és új ablakban nyisd meg.
  • Thanatos
    compfused.com-ot akarja menteni html-ként... :(
  • Cat #16800
    jobb klikk, save target as.
  • Thanatos
    nekem nem jon be és a kezdő odlalra dob... :/
  • dara
    Ha alapvetően az IPSC-re épül (Te "IPSC rapid shooting" néven említetted), akkor előfordulhat, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a fegyverekre is. Lehet nem elég pontos az általad linkelt szabálykönyv. Ez viszont nem téged minősít.

Kiváncsi lennék a tengerészeti Typhoon orrfutójára. Jelenlegi formájában nem hiszem, hogy akár csak egy leszállást is kibírna. Mondjuk ez igaz a főfutójára is.
  • Cat #16797
    http://66.98.238.14/~compfuse/media/12phkff/berreta-shotgun_535.wmv
  • Cat #16796
    az utolso tiz másodpercben mi az a nagy robbanás? mi lő ki mit?
  • [NST]Cifu
    A versenykiírásban csak ennyi szerepelt: 9 mm vagy nagyobb kaliberű maroklőfegyver. Nem volt osztály megjelölve.

A Pssh.hu oldalról letölthető a versenyszabályzat.

Ebben pedig ennyi van:

3.1.6. Gyári öntöltő maroklőfegyver divízió
    Minimum 9mm kaliberű, DA vagy DAO, illetve SAFE ACTION (glock) rendszerű, gyári kivitelű maroklőfegyver. Két kivételtől eltekintve módosítást a fegyveren végrehajtani tilos. Az engedélyezett módosítások a markolat burkolathéjának cseréje, illetve az irányzék más (fém) irányzékkal való cseréje.

Szó nincs semmiféle hüvelyhosszról vagy bármiféle 9x19-ről. Csak a kaliber van megadva. Pont.

Én odamentem ezek alapján felkészülve. Mikor jött a versenybíró, hogy 9mm-es shortal nem indulhatok, ki is fakadtam, hogy sehol sem tesznek említést semmiféle korlátozásról a 9mm-es kaliberen túl, márpedig annak megfelel a fegyver. Na mindegy, legközelebb marad a CZ-75B.
  • dara
    Azért az LRS-nek is van némi köze hozzá.

Ne csoda, hogy nem indulhattál Browning Short-tal. Elméletileg nem elég erős még Minor kategóriához sem. Emellett a minimális lövedékátmérő mellett (9mm) meg van határozva a minimális hüvelyhossz is: 19mm! Itt a Divisions alatt elolvashatod mindezt.
  • [NST]Cifu
    Spanyol-Amerikai haditengerészeti hadgyakorlat. (10,8 Mbyte)
  • Bucser
    NAgyon JÓ!!!!
  • Ren
    Cifu: Elvileg 1982-2003 közötti számok teljesen egészében fent vannak és kereshetőek itt
  • [NST]Cifu
    Érdekes fordulatot vett az új Queen Elizabeth-osztály sorsa. Szerencsétlen angol hordozókról még mindig nincs eldöntve, hogy milyen gép kerüljön a fedélzetükre, ami azért nem lenne mindegy, lévén jó tudni még az építés fázisában, hogy ugrósáncos, vagy katapultos indításra készítsék fel a hajót. Az "A terv" értelmében ugye F-35B STOVL vadászgépek kerültek volna a hajók fedélzetére. Ezen terv alatt rezeg a léc egy ideje, miután egyfelől úgy tünik, hogy a Royce-Rolls semmiféle megbízást nem kap az F-35 hajtóműveivel kapcsolatosan, másfelől még mindig nincs tisztázva a korábban felmerült szoftver forráskódok átadása, amelyet az britek mindenképpen szükségesnek tartanának, míg az amerikaiak hajthatattlannak tűnnek.

Most új "B terv" körvonalazódott, mégpedig meglepő fordulattal - az új hordozókra francia Dassault Rafale M gépeket telepítsenek. Már a felvetésre is majdnem kiugrottak a bőrükből a franciák, mivel mintegy 150db gépről lenne szó, ami nem jönne rosszul az eddig kissé gyengélkedő exporteredmények után. A terv mellett szól, hogy a Rafale M kész van, nem kell kifejleszteni, az is, hogy a francia Richellieu hordozó a Queen Elizabeth féltestvére lesz, így üzemeltetés terén a francia és az angol tapasztalatmegosztással működhetne, és ráadásul az ára alacsonyabb lehet, mint az F-35B gépé. Persze a felvetéshez lesz pár szava valószinüleg még az Eurofighter lobbynak is, akik egy hordozófedélzeti Eurofighterrel álmodoznak együtt, de gyakorlatiasan nézve az új felvetés egyáltalán nem hamvában holt.

[center]
    A Terv: F-35B

B terv: Rafale M

C terv: Tengerészeti Eurofighter
  • [NST]Cifu
    Pontosan. Amúgy nem semmi, minden HT cikk megtalálható a neten? :)
  • [NST]Cifu
    Passz, én is csak néztem a Bel SE oldalát, amikor ezekkel a képekkel találkoztam. Kissé meglepődtem. :)
  • Ren
    Cifu: erre a cikkre gondolsz?
  • katz
    Elvileg létezik olyan sportág, h "military lövészet" félautomata puskákkal. Elvileg. Gyakorlatban én csak annyit tudok róla, h a minősítési szinteket nézve láttam, h már erre is van ^^
  • [NST]Cifu
    Nehéz kérdés, talán a rakéta megfogalmazás helyesebb, de szvsz a RAP besorolás sem hibás. Valamelyik Haditechnika újságban volt egy komolyabb cikk róla, de most csak netes forrásokra tudok támaszkodni. Ezek szerint volt egy gyorsítótöltet, ami a csőtorkolatnál 45m/s sebességre gyorsította a lövedéket, és a rakétahajtómű csak a csőtorkolatot elhagyva indult be.
  • [NST]Cifu
    Hát a szituációs lövészeten kívűl más ilyet nem tudok, az meg viszonylag szűk kört megmozgató sport és pláne kevés az az egyesület, amely belevág a mind anyagilag, mind jogi hercehurcák miatt problémás félautomata hosszú fegyver beszerzésébe (emlékezetes ugye a BT96-osok bevonása is, pedig az csak egy félautomata MP5 másolat). Nemrég voltam a ORFK-RSZKK nagytétényi lőterén egy IPSC rapid shooting versenyen, hogy egyáltalán megnézzem a saját szememmel, hogy is néz ki egy ilyen (hoztuk a formánkat, kiderült, hogy a kiírástól eltérően nem volt revolveres versenyszám, pedig az egyik sporttársam azzal jött, az is kiderült, hogy hiába volt a kiírásban legalább 9mm-es kaliber megadva a maroklőfegyverek versenyszámában, az valójában legalább 9x19-es lőszert jelentett, tehát az a pisztoly, amivel én versenyeztem volna, egy 9mm-es Short lőszert tüzelő Beretta, valójában nem volt megfelelő - végül mindketten lőhettünk a versenyen, az eredményeink amúgy is csak vigaszdíjra lettek volna elegendőek :)). Ezen a versenyen volt pisztoly kaliberű puska versenyszám is, amit rendőrségi MP5-össel végeztek el, mivel a versenyzők egyesületeinek döntő többsége nem rendelkezik ilyesmi fegyverrel. Amúgy a versenyre végülis Belme Attila csábított el, majd rákérdezek, hogy ők miként és hogyan versenyeztek katonai kaliberű fegyverekkel.

Belme Attila egy IPSC versenyen (a fegyver nekem CZH 2003-nak tűnik, ez a jó öreg Vz.58 félautomata sportváltozata).
  • geri15
    Rákerestem Gugliban és tényleg azaz, thx! :)
  • I.C.ram
    Nem egy Tokarev TT-33?
  • geri15
    Valaki nem tudja megmondani, hogy ez milyen fegyver lehet? A markolatán sarló és kalapács van, és állítólag már legalább 30 éves. Amint látni lehet már hatástalanítva van, szóval ártalmatlan :-) (I guess)

Sorry az utolsó kép szélessége egy picivel nagyobbra sikerült mint 800 pixel.
  • dara
    Az nem lenne meglepő, mivel a fegyveres sportok jelentős része kötődik "némileg" a hadviseléshez.

Visszatérve a Sturmtiger-re: a lövedéke ugyebár rakéta és nem RAP (Rocket Assisted Projectile - rakéta póthajtású lövedék). Mert szerintem az előbbi. És nekem úgy tűnik a szakmai álláspont is ez.
  • [NST]Cifu
    Sportcélra igen?
  • katz
    Most nézegettem a fegyvertörvényt és nem találom aztr a részt ami a katonai lőszerekkel üzemelő fegyvereket tiltaná, csak az automatákat.

A katonai lőszerrel üzemelő fegyvereket csak vadászathoz nem lehet használni tudtommal.
  • dara
    Elvégre az SP nem éppen hadi lövedékkonstrukció. Sőt olyan célra kifejezetten tiltott.
  • [NST]Cifu
    Hmm... érdekes, 7.62x39-es SP lőszer vásárolható civil célra? Nofene...
    Ennek majd utánakérdezek még a hatóságoknál.
  • [NST]Cifu
    Nagy kaliberű katonai lőszerek vannak "feketelistán", ezeket beszerezni tudtommal csak külön engedélyel lehet, ahogy a fegyvereket is (ezért nincs a vadászboltok árlistáján sem 7.62x51 vagy 7.62x39-es vadászfegyver, vagy lőszer, pedig más országokban ezek is hozzáférhetőek). Mikor a vadászfegyvereimet vettem, külön utánakérdeztem ennek, a fehérvéri rendőrkapitányságon azt a felvilágosítást kaptam, hogy a katonai célú nagykaliberek itthon nem beszerezhetőek (vadász v. sportcélra), kizárólag rendvédelmi szerveknek hozzáférhetőek.

A magyar fegyvertörvény tervezetében emlékszem, hogy ki is volt ez még emelve a lőszerek terén (valami olyan megfogalmazással, hogy lőszernek minősül a ..., kivéve, ha kifejezetten katonai célra tervezték). A jelenlegi fegyvertörvény egy kalap ********, a szövege semmitmondó, abban hiába keresel erre utalóan bármit. De ha vásárolni akarsz mondjuk egy 7.62x39-es vadászfegyvert, és azt fel is vezetik a fegyverkönyvedbe... na az már egy szép kaland lenne. Érdemes egyébként a lenti MFS weboldalon megnézni a nagy kaliberű lőszerek osztályozását, vannak ugye a vadászlőszerek és vannak a katonai lőszerek.

Pisztolylőszereknél egy időben (90-es évek) a Makarov lőszer volt tiltva, mivel ugye a rendvédelmi erők azt használták.
  • dara
    "...itthon a szabályozás szerint katonai kaliberű fegyver nem engedélyezett civil tartásra..."

Idéznéd az adott törvény/rendelet számát, pontos szövegét? Csak azért, mert akkor 9x19 Luger/Parabellum és 9x18 Makarov sem tartható civil célokra, mivel mind a kettő hadilőszer (is). Azt tudom, hogy az olaszoknál így van, azért is kell a sportolóiknak 9x21-et használni.
  • [NST]Cifu
    Na, hogy a vita végére pontot tegyek, egy kis bölcsesség a Fulton Armory (egy amerikai fegyvergyártó cég) oldaláról a témában vágóan:

They are not the same, 'cause the .308 Win was released by Winchester several years before the Army standarized the T64E3 as the 7.62MM. You'll get an endless discussion of pressure specs, endless because SAAMI and the Ordnance Dep't measured pressure in different, unrelateable ways. Howver, the chamber drawings are different.

They are the same, 'cause nobody (and Clint's been looking for many years!) makes 7.62MM ammo that isn't to the .308 "headspace" dimension spec. So 7.62MM ammo fits nicely into .308 chambers, as a rule.

Most of the time it's a distinction without a difference. But if you intend to shoot .308 commercial in a military arm chambered for 7.62MM, first check the headspace with .308 commercial gauges first. You may get a surprise.

Magyarul (a .308Win és a 7.62x51mm):

Nem azonosak, mivel a Winchester gyár a .308Win kalibert évekkel azelött bocsátotta ki, mielőtt a hadsereg elfogadta a T64E3-at és a 7.62mm NATO lőszert. Lehet végtelenségig vitatkozni a töltényűri nyomásról, mivel a különféle szervek eltérő módon határozzák meg azokat. A lényeg az, hogy a két lőszerre való töltényűr méretei eltérőek.

Azonosak, mivel egyetlen gyártó sem készíti a 7.62x51mm-es lőszerét úgy, hogy ne férjen be a .308Win töltényűrébe. Vagyis szabály, hogy a 7.62x51mm NATO lőszer szépen belemegy bármilyen .308Win puskába.

A különbségek elhanyagolhatóak. Viszont ha civil .308Win lőszert akarsz katonai 7.62x51mm-es puskából kilőni, először ellenőrizd le, hogy a hüvely nyaka és átmeneti része megfelelő-e. Különben lehet, hogy meglepetésben lesz részed.