10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nagy kaliberű katonai lőszerek vannak "feketelistán", ezeket beszerezni tudtommal csak külön engedélyel lehet, ahogy a fegyvereket is (ezért nincs a vadászboltok árlistáján sem 7.62x51 vagy 7.62x39-es vadászfegyver, vagy lőszer, pedig más országokban ezek is hozzáférhetőek). Mikor a vadászfegyvereimet vettem, külön utánakérdeztem ennek, a fehérvéri rendőrkapitányságon azt a felvilágosítást kaptam, hogy a katonai célú nagykaliberek itthon nem beszerezhetőek (vadász v. sportcélra), kizárólag rendvédelmi szerveknek hozzáférhetőek.

A magyar fegyvertörvény tervezetében emlékszem, hogy ki is volt ez még emelve a lőszerek terén (valami olyan megfogalmazással, hogy lőszernek minősül a ..., kivéve, ha kifejezetten katonai célra tervezték). A jelenlegi fegyvertörvény egy kalap ********, a szövege semmitmondó, abban hiába keresel erre utalóan bármit. De ha vásárolni akarsz mondjuk egy 7.62x39-es vadászfegyvert, és azt fel is vezetik a fegyverkönyvedbe... na az már egy szép kaland lenne. Érdemes egyébként a lenti MFS weboldalon megnézni a nagy kaliberű lőszerek osztályozását, vannak ugye a vadászlőszerek és vannak a katonai lőszerek.

Pisztolylőszereknél egy időben (90-es évek) a Makarov lőszer volt tiltva, mivel ugye a rendvédelmi erők azt használták.