10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Mint megtudtam, a rapid shooting az IPSC versenyek egyik vállfaja. Ez a legegyszerűbb mind közül, egyszerűen a gyors fegyverelővételen és tüzkiváltáson van a hangsúly. Hangjelzésre fegyvert elővenni, kibiztosítani (itt az első pályán még csőre is kellett töltetni), egy vagy két találatot elérni egy vagy két lőlapon és kész. Vannak egyébb alfajai az IPSC-nek, pl. steel challange, ahol több célt is le kell küzdeni, majd a végét az jelenti, ha lelövöd a fém bukócélt. A klasszikus IPSC pedig az, amikor egy szituációt kell megoldania a versenyzőnek. Tehát például egy imitált szobába belépni, leküzdeni az ellenséges célokat úgy, hogy a "baráti" lőlapokra ne lőjön.

Amikor elkezdtem utánanéz az IPSC-nek, én is láttam ezt a minor meg egyébb kategóriákat, de mivel a versenykiírásban és a magyar nyelvű szabályzatban nem szerepelt ilyen megállapítás, úgy gondoldoltam, hogy itt egy kicsit eltértek a nemzetközi szabályoktól. Ebben amúgy semmi meglepő nincs, nyugaton például kispuskánál szinte alap a zárt irányzék, itthon nálunk, Fejér megyébe is idén lesz először ilyen versenyszám (van is belőle gubanc, mivel minden sportegyesületnek csak nyilt irányzékú Toz-8-asa és Zul kispuskája van, zárt irányzék csak elvétve található errefelé).

Ami a Typhoon-t illeti, ott egyáltalán semmiféle tengerészeti igényt nem vettek figyelembe a tervezésnél, tehát alaposan át kell tervezni az egész gépet, nem csak a futóművet, pl. megerősített csatlakozási pont a törzs végén a fékezőhorognak, ill. felhajthatóvá tenni a félszárnyakat. Szvsz ez az áttervezés szép kis összeget emészthet fel (cirka 2-3 milliárd dollárba belekerülhet).

Amúgy érdekes, hogy az F-35B méreteit tekintve alig kisebb, mint a Typhoon, és nagyobb, mint a Rafale.