95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    és rendesen fordítva? :)
  • [NST]Cifu
    Ha jó angol nyelvű oldal, ezzel kezd szerintem.
  • tomcat1
    HAli! Tudna nekem linked dobni valaki a légiharc rakéták történetéről, főbb irányvonalakról?
    A lényeg, hogy minnél hosszabb legyen! Én csak 2-3 oldalakat találtam, előre köszi!
  • AKSURV
    Szerintem nem kellene a katonákat innen fikázni.
    Az adrenalin fröccs nagy mértékben csökkenti döntési képességet.
    Volt a TV2 Naplóban egy olyan riport ahol a riporterek kipróbálták az ölőszobát a Végh József pszichológussal. Simán a szó szoros értelmében csőbe húzta őket. Pedig csak egy játék volt.
    A döntési képességedet stressz alatt könnyen kipróbálhatod. Bungi jumping, majd utána megkérdezem a szorzótáblát. Csodálkoznék ha lenne egy értelmes válaszod.
    Az amik se csodakatonák. A kiképzésük jó, de egyénenként változó, hogy mi jön elő belőle éles helyzetben. Ráadásul döntéselméletben vannak jó döntések, és vannak rossz döntéseket javító jó döntések. A legrosszabb döntés, ha nem döntesz.
  • neuro
    ... a pdf verzió nincs meg valakinek véletlenül? :))
  • neuro
    nocsaknocsak... köszi a linket :)
  • horthy
    A világ atomfegyverkezése megállithatatlan folyamat ! Csak legfeljebb késleltetni tudják . Ha most az amerikaiak lebombázzák az iráni atomerőművet azzal se fognak sokat érni , betömnek a rossz sülyedő hajón egy lyukat de a másik helyen ujra kilukad a hajó és sülyed tovább . Ha iránnak nem akkor majd lesz egy másik amerikai vagy izrael ellenes államnak vagy csoportnak ilyen fegyvere ! Erőszak csak olaj az amúgy is égő tűzre ! ( lásd irak )És a tűz ki tudja mikor fog mindent felégetni ?
  • kiskorúbézoltán #17819
    PM
  • [NST]Cifu
    Még tavaly év végén.
  • neuro
    Offtopic: A Cyberpunk-nak megjelent már a 3. kiadása?
  • Zsolo007
  • I.C.ram
    Néha úgy érzem, hogy elkéne már egy reset a földön.
  • I.C.ram
    Az országok nem lehetnek cégek. Max eszköz/piac a cégeknek. Multik irányítják az országokat is, mivel a multiktól függ minden ország gazdasága.
  • haxoror
    Az országok is valahol "multi cégek" (nem a népek, hanem az országok)
    Ennek a cyberpunkos átalakulás majdnemhogy szükségszerű és lesznek azért előnyei is
  • Cat #17812
    Moszkva az iráni nukleáris ambíciók megbízható támasza

Az orosz atomenergetikai miniszter, Viktor Mihajlov leszögezte: Moszkva továbbra is együttműködik az atomenergia hasznosítását célzó technológiák terén Iránnal. Készen áll például arra, hogy gázcentrifugákon alapuló urándúsító berendezést adjon el az ázsiai országnak: elvégre "az urándúsítás nem katonai technológia"!

Az orosz kormány 1995 után ugyan kiszállt a hasadóanyaggal folyó üzletből - leszámítva a busehri erőmű építését -, ám ezzel párhuzamosan jelentősen bővültek a két ország vállalatai és intézményei közötti kétoldalú "kereskedelmi kapcsolatok" a nukleáris szektorban. Erős amerikai nyomásra Moszkva 1998-ban kénytelen volt több törvénnyel mérsékelni, illetve szabályozni az Iránba irányuló nukleáris technológiatranszfert. Ez azonban csak szerény sikert hozott. Mennél tovább tartott ez az állapot, annál világosabbá vált, hogy az orosz kormány többet tudott ezekről az üzletekről, mint amennyit beismert - és számos esetben kiterjesztette védőszárnyait bizonyos sötét üzelmek fölé.

Pedig az oroszok mindig is tisztában voltak Irán szándékaival. Az akkori orosz atomenergetikai miniszter, Jevgenyij Adamov 1998-ban két magas beosztású amerikai kormányzati illetékes füle hallatára beismerte, hogy Irán atomfegyver gyártására készül. Ez azonban - tette hozzá - nem ok Moszkva számára ahhoz, hogy beszüntesse a nukleáris együttműködést Teheránnal. Miniszteri kinevezése előtt néhány héttel, még egy ismert és Iránnal szorosan együttműködő orosz atomkutató intézet vezetőjeként Adamov a Reuters hírügynökségnek kijelentette: "Bizonyos vagyok abban, hogy Irán megpróbál atomfegyvereket gyártani. Oktalanság volna azt feltételezni, hogy nem akarnak atomfegyvert" előállítani.

Beleillett a képbe, hogy Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter 2000 januárjában a katonai kérdésekben folyó együttműködés folytatására tett ígéretet az iráni nemzetbiztonsági tanács titkárának, Haszan Rohaninak. Emellett közölte: Moszkvának szándékában ál a 90-es években kötött szerződésekből reá háruló kötelezettségek teljesítése is. Ezzel egyidejűleg az orosz kormány bejelentette, hogy Irán további három, a busehrivel megegyező típusú atomerőművet kíván rendelni Oroszországtól. Az ügylet titkos részletét a CIA szivárogtatta ki: Moszkva feltehetőleg eladta Iránnak a nehézvizes atomreaktor technológiáját. (A nehézvizes reaktor klasszikus példája a plutóniumot termelő blokknak.)

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) mindebből úgyszólván semmi sem jutott a tudomására. Noha már Szaddám Huszein Irakja is az orránál fogva vezette, a NAÜ szakadatlanul kitartott ama álláspontja mellett, amely szerint nincs ok feltételezni, hogy Irán a marginálisnál nagyobb léptékű nukleáris tevékenységet folytat. Annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor egy iráni ellenzéki csoport 2002-ben arról tájékoztatta a nemzetközi közvéleményt, hogy Irán komplett termonukleáris körfolyamat létrehozásán fáradozik. A csoport egyúttal közzétette a koordinátáit számos, eladdig ismeretlen iráni nukleáris létesítménynek, köztük az araki nehézvíz-gyártó üzemnek és a natanzi telepnek, amely ipari méretekben lesz képes uránt dúsítani - emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nem sokkal később a teheráni kormány megerősítette a csoport adatait, majd 2003-ban értesítette a NAÜ-t arról, hogy 18 éve dolgozik saját titkos atomprogramja megvalósításán. Gyorsan kiderült, hogy e program nélkülözhetetlen szereplője éppen Oroszország - mint nukleáris hardware szállítója és orosz atomtechnológiai szakemberek küldője.

Oroszország pozíciója az iráni atomprogram körüli vitában a fenti háttér ismeretében érthető meg: Moszkva egyrészt átfogó ismeretekkel bír e programról, másrészt bizonyos fokig részt is vesz annak megvalósításában. Oroszország, az iráni nukleáris politika keresztapja, tudja, hogy az iráni program nem csupán békés célokat szolgál. Súlyosbítja a dolgot, hogy Moszkva gyakorlatilag monopóliummal rendelkezik újabb nukleáris létesítmények iráni építésére. A jelenlegi ismeretek szerint a következő években további öt busehri típusú atomerőművet épít az orosz fél.

Végül az sem mellékes szempont, hogy Oroszország már jó ideje privilegizált szállítója lett Iránnak haditechnikai téren. Moszkvának tehát egyáltalán nem áll érdekében, hogy megtorpedózza Irán atomprogramját, de még az sem, hogy részleges kereskedelmi embargó lépjen életbe az iszlám köztársasággal szemben. Ráadásul a Nyugat is közreműködik Moszkva játszmájában. Az európai középhatalmak azért, mert - nem tudva Oroszország szerepéről az iráni atomprogram problematikus részeiben - még mindig becsületes ügynököt látnak Moszkvában. Az Egyesült Államok pedig azért, mert nem akarja kitenni magát annak a gyanúnak, hogy nem merítette ki teljesen a diplomáciai eszközökben rejlő lehetőségeket. Ezért nem nevezi Washington a nevén a katonai célokat szolgáló iráni atomprogram fő szponzorát.
  • Thanatos
    hát lehet tényleg ez lessz ha kinaiak igy folytatják :DDD
  • PaI2tizán
    Hát igen ha a vagyon és a hatalom az országok helyett cégek kezében összpontosul akkor már nem a nemzetek háborúznak hanem a cégek vagy talán cégek szövetsége egy nemzetet álarcként használva ilyen már előfordult.
  • Punker
    CyberPunk2020 az a jövő ezt mondom már évek óta, nem országok hanem multi cégek érdekei az elsődlegesek, lásd iraki háború és ez még csak a kezdet.
  • Thanatos
    "hozzátéve, hogy egy másik kínai vállalat nemrég egy teljes szovjet repülőgéphordozót vásárolt."

lassan már a kinei magáncégek is nagyhatalomnak fognak számítani :DDDDD
  • steweee
    minthogy a hozzászólást azzal kezdtem hogy a teljesség igénye nélkül, megpróbálva röviden csak a lényeget visszaadni, ezért vágtam meg a szövegeket.és direkt a személyeskedő megjegyzéseket ollóztam tőletek, mert azokat a (legalábbis SZTEM) reális tényekre kaptam válaszul olyan állításokkal szemben,
    amiket alá lehet támasztani.(pl azért nem vette észre a katona hogy mellbelövik, mert a panel annyit fog hogy alig érezte az ütést meg nagy szél volt,vagy vmi
    ilyesmit.)

azért kitűnik hogy a személyeskedő megjegyzések arány 5:1 (az enyém 17792) ami mondjuk fociban is nagyarányú győzelem/vereség

a szakmaiságot illetően a véleményemet kifejtettem. akár jó akár nem sztem már senki nem akar ezzel a témával foglalkozni, úgyhogy részemről vége mert még azok is megutálnak akik eddig nem.

és egyszer sem hanzott el tőlem hogy nem kell semmit tenni a sebesültekért (légyszi ollózd be a válaszba ha volt ilyen) hanem annyi hogy úgy kell megpróbálni menteni hogy az lehetőleg ne járjon újabb áldozatokkal

a hideg fejről annyit hogy éppen az vall nagy hidegvérre, ha egy társunkat lelövik mellettünk, ami azért zajjal jár(húsba csapódó lövedék, fájdalomnyögdécselés hacsak nem azonnal halálos a seb, erős vérzés, normálistól eltérő mozgás, magyarán összeesés stb.) és nyudogtam beszélgetünk mászkálunk tovább mint a videón.

végső megjegyzésként annyit, hogy ami te írsz a 17802 alján az hogy kapcsolódik hozzám? azt haxoror írta a 17780-ban. úgyhogy akkor én kérném hogy a hozzászólásokban legyünk következetesek
  • Bucser
    méghogy a kínaiakban nincsennek meg a militarista reflexek:D
  • Punker
    Vadászgépet vett irodadísznek egy kínai bizniszmen

legyen ez a vita lezárása és az új kezdete :)
  • Bucser
    kár:(
  • kiskorúbézoltán #17803
    Valóban más a véleményem , de tekintve , hogy mennyi szakértő van itt , inkább megtartom magamnak . ;)
  • Bucser
    Ha már idézel akkor pls pontosan és egészben ne félbevágva szöveget. Köszönöm.

"Hát ha egyszer olyan helyzetbe kerülsz hogy egy tűzharc során olyan sérülést szerzel aminél minden másodperc számít az életed vagy egészséged szempontjából akkor kívánom, hogy ugyanezen véleményen legyél mikor a esetleges társaid a fal mögött lapulva keresik a tüzért miközben te mondjuk elvérzel... És esélyt sem kapsz a túlélésre." Így már kicsit más aleányzó fekvése ugye?

#17782:

"De akik jelentkeznek azok nema pénz és politika miatt megy hanem mert be van hülyítve. És nem fogja ott hagyni a társát megdögleni az utca közepén mert éppen lőnek" mint írtam ha idézel csak pontosan szépen mert félremagyarázni én is tudok.

#17779 tőled:

"kissé gyerekes vagy. a romák csinálják azt hogy a haragosukra mondanak olyanokat hogy "így görbüljél meg" vagy a "rák egye ki a beledet" de tulajdonképp annak semmi köze ahhoz ha vkit elütnek az úttesten vagy éppen meghal rákban mert alkoholista dohányos..." Nem vagy te nekem haragosom se kutyám se macskám senkim sem vagy miért haragudnák:D A romák ilyenkor átkozódnak és ezt kívánják neked. Nem pedig azt kérik hogy képzeld bele magad a másik szituációjába! Ugye azért van különbség??? Úgyhogy újfent megkérlek ne magyarázz félre dolgokat.

Magáról az esetről pedig csak annyi a véleményem: Nem állapítható meg nyílvánvalóan honnan jött a lövés (gondolom te sem tudnad megállapítani 2 távolról leadott lövésről hogy honnan érkezett hogyha csak egy talál igen félreérthető szögben (felejtsd el kérlek a TV-t ahol egy járokelő elkiáltja magát, hogy onnan lőttek)). Mellesleg egy autónak 4 oldala van. Te melyik odlalára mentél volna ebben a helyzetben ha ott vagy? Utólag a legkönyebb okosnak lenni a karosszékben ülve a lekönyebb dirigálni és innen a legkönyebb azt mondani, hogy a katronát ott kellett volna hagyni amíg nem pucolnak el a lövészek. És ha az a katona meghal úgy hogy a megmentéséért nem tettek semmit próbálj meg továbbélni lelkiismeret furdalás nélkül. Te a hideg ész felől közelítessz meg mindent. de elég tévesen gondolkodsz ha azt hiszed, hogy ilyen helyzetben megmarad a hidegfejed. Még ha erre is vagy kiképezve.
  • steweee
    oké, akkor egy kis összefoglaló a tegnap esti hozzászólásokból, úgysem pörgött a topic tegnap , aki meg most kapcsolódik be az lehet nem akarja az összeset elolvasni, de így eldöntheti hogy kinek a véleménye a szimpatikusabb, és ki volt személyeskedő

a teljesség igénye nélkül:

17776 bucser:

"....kívánom, hogy ugyanezen véleményen legyél mikor a esetleges társaid a fal mögött lapulva keresik a tüzért miközben te mondjuk elvérzel... És esélyt sem kapsz a túlélésre.

Gratulálok ismét intelligens abszolut inhuman megszólalásodhoz... látszik neked az emberi élet egyre inkább csak statisztikai adat...

17782 bucser:

"...És nem fogja ott hagyni a társát megdögleni az utca közepén mert éppen lőnek. De gondolom te nem mennél semmi pénzért katonának hisz okos vagy(vagy csak gyáva ki tudja?):) Bár szerintem Kiskorúbének ehhez lenne pár szava biztos:D De tőled valóban nem vártam mást:D"

17783 thanatos:

"...kivánom midnen okoskodonak hogy ekrüljön hasonlo helyzetbe és akkor majd rájön hogy mit tudna/akarna/lenne képes csinálni vagy nemcsinálni..., ennyi..."

17785 thanatos (be sem copyzom, az egész egy hülyeség)

17788 thanatos

"...és nem is a te részedről inkább hanem megint sofosásban szenvedő elvtálsunk aki ebben emgint igen pro :)"

17794 bucser nem cigányoztam, az emberi butaságra utaltam, ezt te is tudod, de azért jó volt odaírni hogy cigányozok

"...mellesleg megjegyzem hogy te kezdtél cigányozni mikor csak annyira kértelek, hogy gondold bele magad az első lövést kapó helyzetébe. Ennyi.)
    -
    17779 steweee

a jókívánságaidhoz annyit, hogy szerencsére az élet már csak olyan hogy a tényeken alapszik és nem a szavakon. kissé gyerekes vagy. a romák csinálják azt hogy a haragosukra mondanak olyanokat hogy "így görbüljél meg" vagy a "rák egye ki a beledet" de tulajdonképp annak semmi köze ahhoz ha vkit elütnek az úttesten vagy éppen meghal rákban mert alkoholista dohányos...

kiskorúbézoltán - bocs, tényleg nem volt fair

az én álláspontom hozzászólásaimból röviden

17775 - "amúgy ezt a minél hamarabb tegyük a sebesültet biztonságos helyre doktrínát nem igazán értem, miért jó az ha a sebesülttel foglalkoznak addig amíg a támadó sincs meg, lehetőséget biztosítva hogy újabb lövésekkel harcképes katonákat terítsen le. amíg harc van addig harcolni kell, amíg nincs meg a támadó addig azzal kell foglalkozni hogy a harcképes emberek megpróbálják felderíteni és megsemmisíteni amíg van rá lehetőség." (lásd jubá-s videók és korábban linkelt képek stb.)

17786 - "természetesen ha arra reális lehetőség van akár egy tűzharc közben is hogy biztonságba helyezzenek egy sebesültet, akkor azzal érdemes megpróbálkozni, erkölcsi kötelesség és érdeke is egy katonának, hiszen adott esetben ő is csak így várhatja el ugyanazt a törődést a társaitól

de semmiképpen nem szólhat a mentési akció további értelmetlen veszteségekről, és ismét mintapéldája volt annak hogy mennyire rosszul tudnak hivatásos katonák lereagálni dolgokat..."

cnut -

szted egy (zsoldos)katonának mi a feladata ? (mondjuk háború esetén és nem békefenntartó akció keretében) embereket ölni. és még én vagyok inhumán? vagy az erkölcsi felelősséget le lehet rázni szted azzal hogy én csak parancsot teljesítek, ez a munkám stb.? aki buta, az bizonyára beéri ezzel. a katonaságnál azért van nagyon szigorú hierarchikus parancsalapú rendszer, hogy a gyilkosságokon ne kezdjenek el filozofálni a katonák. mert ha ezt megtennék akkor elég nehéz lenne háborút indítani mondjuk az olaj megszerzéséért mint jelen esetben. az irakiak miért lennének bűnösök ebben a háborúban, mikor a saját országuk területén folytatnak ellenállást megszálló erők ellen? magyarország történelmében hány ilyen momentum volt? és őket ünnepeljük meg hősöknek hívjuk.az hogy levagdossák elfogott katonák fejét az tényleg visszataszító, de valyon TE hogyan éreznél ha mondjuk a házatokat telibebaszná egy amerikai bomba és meghalna benne a családod? és az erőszak csak növeli az ellenállást, hiszen a polgári lakosságot kiirtani nem lehet, ellenben az ellenállók jelentős része az agressziót elszenvedett polgárok közül kerül ki

szerencsére az usaban is vannak azért értelmes emberek akik a háború ellen tüntetnek, pedig azokra rá sem lehetne fogni hogy anyagi érdekük fűződik a tüntetéshez
  • Bucser
    Bocsánat én kevertelek bele azzal mikor azt írtam, hogy "bár lehet hogy kiskorúbé-nek erről lehet más lenne a véleménye"
  • Thanatos
    pedig akár az is lehet hogy eltalálnád... :PPP
    érdekes hogy ez a topic csak akkor megy át flamebe és személyeskedésbe ha drága szofosó barátunk megszolal valami miatt... :/
  • Thanatos
    szvsz te nem érted a léyneget..., legalábbis annak amit én irtam mivel én iylet egy kibaszott büdös szóval nem irtam..., megfogadtam hogy neked soha nem válaszolok de ezt most nem tudtam megállni, pl ne probálj oylat a számba adni amit nem modntam, tulképp az lenne a jó hogyha már itt rontod a levegőt legalább engem felejts el..., byebye...
  • Cnut
    "vagyis alapvető definícióként kijelenthető , hogy aki zsoldosként háborúba megy az hülye."

Most az a baj hogy kimoderálnának ha a drága szülőd foglalkozására lenne tippem és ideírnám!
  • kiskorúbézoltán #17796
    A témához nem szóltam hozzá , tehát légy oly' szives ne keverj bele .
  • steweee
    válasz ment priviben
  • Bucser
    Hehhe:D Ezt inkább nem kommentelem mert megint úgy itélkezel mások felett hogy fingod sincs, hogy ki kicsoda:) (mellesleg megjegyzem hogy te kezdtél cigányozni mikor csak annyira kértelek, hogy gondold bele magad az első lövést kapó helyzetébe. Ennyi.)

[off]
    Egyébként baromira kíváncsi vagyok már mi a te végzettséged mert néha úgy adod elő magad mintha te szartad volna a marshall keresztet másszor önvédelmi nyomozási szagértő vagy harmadjára meg maffiakörökben forogsz:D Na most vagy te vagy a magyar rendőrség legtitkosabb fegyvere vagy te vagy a magyar rendőrség legtitkosabb fegyvere a szervezett bűnözés ellen:D

Bocs már régóta érdekel a dolog jöhet a válasz privátban is mert néha zsigerileg zavar a nagyképű fölényeskedésed. [off vége]
  • dara
    Ez van, ha nincs elválasztva a hk kűzdőtere a lőszertárolótól. Automata töltő rulez.
  • steweee
    nem érted a lényeget. bucser, thanatos (és kisk.b.zoltán ha jelen lenne most)azon a véleményen vannak hogy jobb ha az embert emelt fővel lelövik, mintsen hogy hagyja egy társát a földön heverni akár egy percig is akit meglőttek, vagy ne adj isten szégyenszemre fusson vagy fedezékbe bújjon.ezeket a dolgokat bármiáron el kell kerülni, inkább a hősi halál akár.mert a gondolkodás számukra megterhelő tevékenységet jelent. nos, hajrá fiúk, vár titeket a sereg, pont ilyen emberekre van szükség. ti lehettek a tökéletes katona (shadow warrior: no BRAIN, no gain)

egyébként legalább te jól látod a dolgokat. és már megint ők kezdtek el személyeskedni, és egyetlen hozzászólásomban sem mondtam hogy ÉN mit tennék vagy hogy képes lennék e rá, hanem csak annyit hogy mit célszerű és mit nem, egy képzett katonának meg az a dolga hogy igenis célszerűen cselekedjen saját és társai érdekében még akkor is, ha harci körülmények között van. hiszen azért katona
  • Thanatos
    ez a tipikus esete annak szvsz amikor jól megmodnjuk a frankót arr aamit egy hlye is kiszur..., gyk 5 odlal arról szol hogy milyen hülyék voltak az amcsika katonák, igen, és? annyit ragozzátok ezt a szerencsétlen ügyet mintha az itt irok felelnének az amerikai hadsereg komplett kiképzési módszeréért... :PPP
  • steweee
    oké, igazad van, ezen a fórumon tényleg szófosásban szenvedek. ezentúl röviden így fogok hozzászólni:

A verzió: (+)

nagyon jól reagálták le a katonák a dolgot, hiszen mivel én sem voltam katona, így én sem cselekedtem volna másképp/jobban, és ha azt hiszem hogy máshogyan is lehetett volna cselekedni, az csak azért van mert itthol ülök a meleg szobában a kényelmes fotelben

B verzió: (-)

nyomorék gépágyútöltelék mind, harmadvonalbeli katonák nulla túlélési ösztönnel, kár őket egyáltalán kiképezni ha úgysem használják amit ott tanultak
  • haxoror
    Karosszékből osztani az észt tényleg hülyeség, soha nem kommentálnék pl egy repülőbalesetet vagy egy tank kilövését "hülye volt mert úgy kellett volna csinálni hogy..." szöveggel mert nem értek hozzá.

De amikor valakik olyan szinten hülye birkák mint ahogy a videón van, azt már egy hozzám hasonló dilettáns is kiszúrja és felteszi a kérdést hogy ilyen esetben megszokott eljárás-e bután állni az utca közepén és hagyni hogy halomralőjenek?
    Még ha nem is tudom a megoldást akkor is biztos vagyok benne hogy rohatt módon elbaszták a dolgukat és 100 hogy egy ilyen helyzetet NEM így kell lereagálni, irritál hogy ilyen véglények fegyverrel a kezükben mászkálnak a világban.
  • Thanatos
    miért? amcsiktól mit vársz? :)
    énse őket védem csak innen osztani az észt enyhén szólva is idiotizmusra vall..., és nem is a te részedről inkább hanem megint sofosásban szenvedő elvtálsunk aki ebben emgint igen pro :)
  • haxoror
    És mind az öten leblokkoltak egyszerre? Érdekes hadsereg...

Ami a szöveged többi részét sajnos nem értem :)