95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A Kuwaitnak eladott 28 db Typhoon már AESA radaros (Captor-E) lesz, bár tény, hogy ezek még most készülnek csak.

A többi gépre viszont épp integrálják (gondolom nem mindegyikre), bár tény, hogy nem sietik el.

Jah, csakhogy szoftver és logisztikai problémák miatt ahogy kinéz már a Kuvaiti gépek is csak 2020 körül készülnek el, mivel a Captor-E legalább két évet csúszik...

Nem látom a pontos számadatokat, de a hírek szerint a német kormány teljes mellszélességgel a Typhoon projekttel kívánja a Tornadókat kiváltani (furcsa is lenne, ha nem így lenne, és helyette F35-öket vennének). A gépet egyébként már javában fejlesztik a Tornado feladatkörére (legalábbis a bombavetés vonatkozásában).

Na ez az. Vagyis a Tornado IDS-t leváltani. Amit elviekben a Tranche 3 gépek is tudnak. A SEAD feladatkörű Tornado ECR-ek helyett viszont nem lesz semmi. Ez az a feladatkör, ahol az F-35 a lopakodó képesség miatt jelentős előnnyel bír, és ami anno felmerült, hogy hát majd a németek kitalálnak valamit, mert ugye az ALARM bár anno integrálva lett, a németek nem használják már (az ECR-ek is AGM-88-al repülnek). Az AGM-88 nincs integrálva az Eurofighterhez, sem más alternatíva, még a 2000-es években nagyon hajtották, hogy az MDBA Meteor bázisán csináljanak extra nagy hatótávú ARM rakétát, ám abból nem lett semmi.

Emiatt írtam, hogy fél szívvel támogatják csak az Eurofighter fejlesztéseket, mert ja, a Praetorian DASS-t is nagyon támogatták, amikor arról volt szó, hogy a német cégek is nagy szeletet kapnak a megrendelésből. De a feladatspecifikációknál simán megálltak a MAW szintű megoldásoknál, viszont a korai tervekben még szereplő extra radar-érzékelőket szépen kivették...

Ha Németország hirtelen sutba dobná a saját repülőgépiparát és elköteleződne az F35 mellett, lényegében rácsukná az ajtót erre az egész együttműködésre.

A gond a Luftwaffe oldaláról az volt, hogy a politikusok szépen figyelmen kívül hagyták a SEAD feladatkör problémáit, amikor a jövőről volt szó. Gyakorlatilag csak az igény formálódott meg az Eurofighter SEAD változatára, ám azt már senki sem támogatta, a britek is csak az ALARM integrációig mentek el. Csakhogy a briteknél lesz F-35B...

A Luftwaffe nem építheti arra a jövőjét, hogy na, majd 2040 körül lesz saját lopakodógépünk, pláne, hogy 2025 körül az utolsó Tornado ECR-t is ki kell vonniuk...
  • JYeti
    EF 15+28+12+71 = 126 db.

EF export

Ausztria - 15
    Kuwait - 28
    Omán - 12
    Szaudi-Arábia - 72 (valószínűleg vesznek még 48 db-ot)
    Katar - 24

Össz: 151

A harcászati avinokánál meg nemigen tudsz dönteni, adat nincs hozzá. Rafale esetén van néhány AESA-s gép, a többi PESA-s asszem, az EF-nél minden gép mecha legyezésű radaros. Ma már erősen ódivatú az ám...

A Kuwaitnak eladott 28 db Typhoon már AESA radaros (Captor-E) lesz, bár tény, hogy ezek még most készülnek csak.

A többi gépre viszont épp integrálják (gondolom nem mindegyikre), bár tény, hogy nem sietik el.

Az Eurofighter Gmbh lobbyzott azért, hogy a Tornado-k helyére 2 üléses EF-eket vegyenek a németek, amit a német kormány félszívvel támogatott (mert azért ennyit kifizetni nem akartak volna), míg a Luftwaffe akkori vezetője közölte, hogy ő inkább F-35A gépeket látna szívesen. Amiből lett egy szép kis durci a német kormány részéről, és a Luftwaffe főnöke pár hónappal később távozott...

Nem látom a pontos számadatokat, de a hírek szerint a német kormány teljes mellszélességgel a Typhoon projekttel kívánja a Tornadókat kiváltani (furcsa is lenne, ha nem így lenne, és helyette F35-öket vennének). A gépet egyébként már javában fejlesztik a Tornado feladatkörére (legalábbis a bombavetés vonatkozásában).

Nyilván nem baj az, ha a német kormány is belengeti, hogy azért van alternatíva, és ne dőljön a gyártó hátra, meg legalább bekérhetik az F35 adatait, hogy lássák, mi a helyzet.

A technikai aspektusok mellett persze erősek a politikai megfontolások is. Németország és Franciaország egyébként is most szeretné szorosabbra fűzni a haditechnikai kapcsolatait, fejlesztéseit és beszerzéseit, így különösen az új vadászgép fejlesztés során. Ha Németország hirtelen sutba dobná a saját repülőgépiparát és elköteleződne az F35 mellett, lényegében rácsukná az ajtót erre az egész együttműködésre.

Gondolom itt nem csak arról van szó, hogy akkor fejlesztünk-e saját gépet, vagy nem, hanem arról, hogy megtartjuk a vadászgépfejlesztési képességünket és know how-t, vagy ezt eldobjuk, és odaadjuk a pénzt inkább pl. az USA-nak, teljesen kiszolgáltatva magunkat másoknak a következő 50 évre kb. Nyilván most szép és jó minden, de semmi sem garantálja, hogy a jövőben is így lesz (ld. kereskedelmi háborúk, új USA kormányzat). Ki garantálja, hogy az USA nem lengeti be a szövetségeseinek, hogy esetleg a távolból ők ezt-azt a gépeken le tudnak tiltani, ha nagyon kekeckednek.. Nem tudom a pontos adatokat, de nem tartom ezt kizártnak. Másrészt, ha nincs alternatíva (pl. saját fejlesztési potenciál), akkor nincs verseny. USA-tól lehet gépet venni, annyiért, és olyat, amilyet az USA mond, ha nem tetszik, akkor fejlesz saját gépet.. ja nem tudsz? (azért az F35 esetén is ez-az le lett nyomva a partnerországok torkán, ld. Olaszország a gyártósorokkal)

Lehet persze szapulni az összeurópai fejlesztéseket, joggal (ld. A400M rögös útja), de sajnos két lehetőség van: felszámoljuk a saját iparunkat és odaadjuk a pénzünket az USA-nak, vagy kijárjuk azt az utat, hogy együttműködés útján versenyképes termékeket fejlesszünk, és házon belül tartsuk a képességeket, pénzt, gazdasági erőt stb. Mert a jövőben az USA-n kívül a jelek szerint nyugaton egyetlen ország sem fog önállóan vadászgépet fejleszteni (szép és jó, hogy a franciák egyébként egy tényleg kiváló gépet letettek egyedül az asztalra - bár ez a francia vadászgépfejlesztési tapasztalat fényében azért annyira nem meglepő -, de ők is mondták, hogy ez a jövőben nem tartható).

Y
    Utoljára szerkesztette: JYeti, 2018.12.08. 00:57:31
  • molnibalage83
    Az EF is lehet B61 hordozó platfrom...

Az FR kiválás oka volt, hogy neckik CATOBAR-os gép is kellett. A UK-t leszámítva meg senkinek nincs CV ambíciója és egészen az F-35B-ig ez csak STOL/VTOL Harrierezgetés volt, de 2010/11 óta már az sem...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.07. 12:09:21
  • JanáJ
    Nyilván, de megint csak egy dologra válaszoltál. A ladikos változatot azért emeltem ki amiért a nukisat is, mert ez mind idő és energia, tovább kell reszelni a gépet. Az EF-nél ezekkel nem kellett nyűglődni.

A 71 darabos EF eladásról én lemaradtam, így valóban sikeresebb.
    Tegnap azt olvastam, hogy a francia kivállás fő oka, hogy a saját hajtóművüket akarták használni, ami nem túl acélos. Miközben az EF-é meg nem csak erős, de megbízható is. Eu én így szeretlek...
  • molnibalage83
    Hogy milyen függesztési konfigok zárják ki egymást. Az EF esetén a törzs oldalára mindig felmehet a 4 db AIM-120, CL drop tank esetén is. A Rafale-nál, ha van CL tank, akkor csak a törzs két oldalán 1-1 db BVR AAM van, mert a pótos elő tudtommal nem lehet tenni AAM-et.

Bár a szárnyak alatt több pont van, de ott asszem vannak egymást kizáró konfigok vagy már elméletiek a gép repülési teljesítménye miatt.

A függesztmények terén nem nagy ezen a téren a difi, de a repülési teljesítményben már igen.

A harcászati avinokánál meg nemigen tudsz dönteni, adat nincs hozzá. Rafale esetén van néhány AESA-s gép, a többi PESA-s asszem, az EF-nél minden gép mecha legyezésű radaros. Ma már erősen ódivatú az ám...

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.06. 16:22:22
  • F1End
    Miben több az EF fegyverzetének variálhatósága? Nekem nagyjából azonos kategóriának tűnik mind AA mind AG tekintetben.

Egyébként a szaudiak tapasztalatairól EF tekintetében (eddig szeritnem ők használták élesben őket legintenzívebben) van valami írás valahol?
  • molnibalage83
    Csak azért van CV-s változata, mert csak a franciák igényeltek ilyet, mert az Etendard és Super E. + kőkorszaki F-8 Crusader helyett kellett valami. Nem azért nincs naval EF Typhoon, mert "nem tudunk", hanem mert "nem akartunk".

Exportra kb. azonos mennyiséget adtak el.

Rafale 24+24+36 = 84 db. A nagy, 128 db-os indiai rendelés még nem realizálódott, csak az első kisebb adag és utána elakadtak a dolgok, de nagyon.

EF 15+28+12+71 = 126 db.
  • JanáJ
    A jobb alatt arra gondoltam, hogy van haditengerészeti változata, tudtommal kisebb RCS-e van, nem tudok típus hibájáról, szerintem többet adtak el belőle exportra, van pl "nukis" verziója. Ha jól látom még előbb is lett szolgálatba hazudva. Mindezt egy Eu.-i középhatalomtól, miközben a túloldalon az angolok, németek, olaszok és spanyolok.
  • molnibalage83
    Ez ebben a formában generálisan nem igaz. A Rafale repülési teljesítménye és fegyverzet variálhatósága kismértékben, de elmarad az EF-től. Ráadásul mivel picivel nehezebb az EF ezért többet is őriz meg repülési teljesítményből, ahogy elkezded teleaggatni fegyverzettel.
  • JanáJ
    Az én meglátásom szerint az EF egy jó ötlet volt ami rosszul sült el. A Szu összeomlását senki sem látta, az ami fegyverek mindig jobbak voltak export téren. Ami vérciki, hogy a franciák egyedül összeraktak egy jobb gépet. Ezek után viszont nem értem hogy gondolják az 5 gent.
    Európának szerintem nem nagyon van - az angolokon kívül - szüksége lopakodóra. Az amerikaiak hóbortja mindenféle közép és kis hatalmak befenyítése. Eddig is ők mentek elöl, ezután is így lesz. Orosz o. nem veszély ilyen téren, más meg nincs.
  • fonak
    Rég el kellett volna kezdjék az európai stealth vadászgép fejlesztését, mondjuk két évtizede.
  • molnibalage83
    A legfurcsább az, hogy szimmetrikus a hiba, tehát kétszer követték el ugyanazt a hibát. Az, hogy anyagfáradás vagy bármi miatt egyszerre törjön el két ilyen elem, annak esélye 0. Valami szerelési bibi lehet, de hogy mi, arról lövésem sincs.
  • JanáJ
    A B verzióban az lenne vicces, hogy a bomb trucknak szánt gépek hülyére vernék a vadászokat (EF) :-) Persze akkor is csak a flotta töredéke lenne repképes. Lassan öntudatra ébredhetnének a németek.
  • repvez
    Furcsa eset F5
    A video alapján én nem éreztem, olyan erös leszállásnak, hogy ilyet okozzon, föleg, hogy még teher sem volt rajta, ezek szerint rakétával együtt a levegöen is letörhetett volna nagy túlterhelés mellett..
  • [NST]Cifu
    B verzió, hogy a politikusokat kihagyják a képletből, és a gyártók illetve a hadsereg dönti el, milyen gépet építenek. A politikusok ilyenbe nem mennének bele. :P

C verzió, hogy a hadsereg kihagyja az európai gyártók lobbyját meg a politikusok többségét, és vesznek F-35A-t. A katonai harci gép gyártást meg beszántják a fenébe. Sem a politikusoknak, sem a gyártóknak nem felel meg ilyen verzió.
  • JanáJ
    Na jó, de mos ott tartunk, hogy az EF semmire sem jó. AL hajkurászni drága, 4++++ gépnek nem vált be, meg amit tud azt is későn, turbánosokat bombázni nem tud, de ha tudna is drágán. Mi a megoldás? 100x ennyiért tervezünk valamit ami mire kijön már megint retro lesz. EU én így szeretlek.
  • molnibalage83
    Az EF gyártása annyira lassan futott fel, hogy szigorúan technokrata szemmel nézve a T3A/B is ma kis túlzással "kell a tökömnek" dolog, ha lehet F-35A-d. A LW parancsnoka ezt vallotta kb., jól ki is rúgták érte. Így legyen szakmai véleménye az embernek gazdasági politikai vonallal szemben...

Az egyfeladatos EF-et drágábban vették a németek, mint amiért az USAF veszi Lot 11 után az F-35A-t, ami azért valahol megalol.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.05. 13:44:22
  • [NST]Cifu
    Ha elemezni szeretném a Luftwaffe helyzetét, én azt tippelném, hogy a Luftwaffe nincs elájulva az Eurofightertől összeségében. Ha így lenne, feltehetően azt csinálná, amit mondasz. Számomra eléggé árulkodónak tűnik, hogy nem is nagyon hallottam arról, hogy a Luftwaffe komolyabb képességfejlesztésre vágyna az EF kapcsán. Pedig ahogy molni hsz.-éből is látható, elvi szinten semmi akadálya ennek, csak integrálni kéne hozzá a fegyverrendszereket és az érzékelőket. Eleve emiatt megy a húzd-meg-ereszd-meg a Luftwaffe, a német kormány és az Eurofighter Gmbh között, mert az Eurofighter gyártósorai szépen lassan állnak le a kevés megrendelés miatt (Katar tavaly aláírt 24 gépre, de azokat Olaszországban szerelik össze, így tavaly a BAe már elkezdte leépíteni a gyártókapacitását, mert az Ománnak legyárandó gépek után nincs megrendelés). Az Eurofighter Gmbh lobbyzott azért, hogy a Tornado-k helyére 2 üléses EF-eket vegyenek a németek, amit a német kormány félszívvel támogatott (mert azért ennyit kifizetni nem akartak volna), míg a Luftwaffe akkori vezetője közölte, hogy ő inkább F-35A gépeket látna szívesen. Amiből lett egy szép kis durci a német kormány részéről, és a Luftwaffe főnöke pár hónappal később távozott...
  • JanáJ
    És nem lenne egyszerűbb rendelni még modern EF-et, vagy fejleszteni hozzá SEAD-et? Gondolom a Tornadók is konténerrel SEADelnek. Biztos olcsóbb lenne mint egy zsír új gép, ami mire meglesz addigra ezt már drónok csinálják. Persze kicsit olyan lenne, mint verseny autót alakítani locsoló kocsivá.
  • [NST]Cifu
    A Tornado a németeknél a SEAD (légtérlefogó) és EW (elektronikai hadviselés) gép. Ezekre a német EF-ek tudomásom szerint nem alkalmasak. A leváltott Luftwaffe főtiszt ezeket akarta F-35A-val kiváltani, de nem hagyták neki...
  • molnibalage83
    Mert a német EF-ek nagy része tudtommal nem T3A/B szériás, PGM képességük nincs. Lényegben F-15C szinten vannak. Korszerű BVR képesség és jó idős vagy radarral segített buta bombázgatás megy, de az utóbbiban sem vagyok biztos.

A Tornadok kiesésével a LW lényegében PGM csapásmérő és SEAD képesség nélkül marad.
  • JanáJ
    Kicsit naivan kérdem, hogy miért okoz majd problémát a németeknek a Tornadok kiesése, ha az EF-ek többsége nem hadra fogható? Vagy túlrendelték magukat az EF-ekkel valami korábbi szerződés miatt? Feltételezem az újabb EF-ek röhögve - és drágábban - tudnák hozni a Tornado képességeit.
  • [NST]Cifu
    A következő európai vadászgép kifejlesztésére vonatkozó tervek eddig nagyjából két nagy csoportra volt osztható:

"Team Tempest": Nagy-Britannia, Olaszország és Hollandia
    "Next Generation Fighter (NGF)": Németország és Franciaország

Nos utóbbihoz most csatlakozási szándékát fejezte ki Spanyolország, erősítve az NGF program jövőjét. Érdekes kérdés, hogy miért döntöttek e mellett, de Spanyolország az Airbus és Dassault vezette programhoz állt eddig is közelebb, így sok meglepetés nincs benne. Egy említésre méltó, hogy a Spanyol védelmi miniszter és az Airbus katonai fejlesztésekért felelős vezetője is utalt arra, hogy mivel a Tempest és az NGF igénylistája nagyon hasonló, ezért nagy valószínűséggel a két program amúgy is össze fog olvadni a jövőben, mivel Európa nem engedhet meg magának két vadászgép-fejlesztési programot. E téren látványos hiányzó amúgy a svéd Saab, amely ugyanakkor a Dassault-al közös nEUROn UCAV programban érintett, márpedig az NGF valójában egy nagyobb rendszer, a Next Generation Weapon System (NGWS) része, és az NGF mellett nem ember vezette UCAV-ok is részesei.

A fő probléma ugyanakkor az, hogy több ország, első sorban Németország a Panavia Tornado, illetve Spanyolország az F/A-18 típus esetén, is küzd az elöregedő flottával. Mindkettő 2025 körül kezdene látványos problémát okozni, ám az NGF 2030 előtt aligha lesz harcra képes, sőt, inkább 2040 a céldátum, de a Team Tempest is 2035-öt jelölt meg célként. Németország számára az F-35A és az Eurofighter nyújthat megoldást, Spanyolország számára újabb F/A-18E/F gépek vagy az Eurofighter, ám eme kérdések terén sok a kérdőjel, főleg gazdasági és politikai téren...
  • Hpasp #89287
    2. rész

• ximix #89286
    AU-220M «Bajkal» - АУ-220М «Байкал»
    link

Tetszetős ez a sokféle kialakítás, a legegyszerűbb puritántól a komolyan felszereltig.

http://bastion-opk.ru
    link

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.12.03. 17:59:03
  • [NST]Cifu
    Irányított direkt irányzású 40-57mm-es gránát hadrendben még nincs szerintem.
    Az ATGM-eket nem nézve direkt irányzású lövedék semmilyen kaliberben nincs, csak indirekt tüzérségnél.
    Irányított lövedékeknél meg megint ott a bajom, hogy a kulcs az ár. Ha nem tudjuk az irányított lövedékek árát, akkor nincs viszonyítási alap, hogy nem lenne-e jobb a "hagyományos" gépágyú, plusz mellé 2-4 irányított rakéta...
  • molnibalage83
    Irányított intelligens gránátokra váltanak majd 57 mm-nél szerintem. Ezzel megy a drónvadászat és olyan fölényt ad más lövészpáncélossal szemben, hogy ihaj, amik nem pgm-mel lőnek.
  • [NST]Cifu
    Kínai QN-506: Én továbbra sem értem, hogy közvetlen irányzású irányítattlan rakétának mi a létjogosultsága egy harcjármű esetében. Meg hogy ilyen nagyjából nulla oldalsó védelemmel mit akarnak ettől a járművtől, amelyet ugye városi hadviselésre szánnak...

Harimau alias Medium Tank: A STANAG Level 5 azt jelenti, hogy 25mm-es gépágyú lövedéknek áll ellen szemből, 500 méteres távolságból. Egy 30mm-es gépágyúval szerelt lövészpáncélos, de akár egy BTR-80A is veszélyt jelent rá. Én továbbra se teljesen értem a koncepciót, mert tűztámogatásnál nem nyújt sokkal többet, mint egy lövészpáncélos, de más páncélosok ellen nem sokkal veszélyesebb, mint egy lövészpáncélos...

Oroszok 30mm-ról 57mm-re váltanak ha jól értem: Nem váltanak, csak megkezdik a fejlesztésekkel kapcsolatos teendőket. Ezzel annyi a probléma, hogy bár írják a BTR kategóriát is, oda az 57mm túl nagy. Lövészpáncélosnak pedig nem tudom hol lehet olyan helyzet, ahol a 30mm kevés, de az 57mm meg kell... Oké, ellenséges lövészpáncélosoknál, mint a PUMA. De várjunk csak, hiszen ott van az ATGM pont ezért a tornyon. Akkor meg?
  • JanáJ
    Szerintem a fegyverüzletek kb arra jók, hogy életben tartsd a gyártó sort.
  • molnibalage83
    Ha igaz az egyik diagram, akkor pontosan azt mutatja, amiről sokat pofáztam már n+1 helyen, amikor a sok konteós és más ember veri a dobot, hogy mekkora üzlet a fegyverbiznisz. Ja, igen, 0,1%. Az energetika és ásványkincs export meg 50%...
  • JanáJ
    Tudom, index, de olyan adatok vannak benne amit magamtól nem keresnék ki: Oroszok
    A nagy világhatalom Orosz o. ...
  • ximix #89279
    Plano Brasil hírek
    -------------------------
    -- Submarino Riachuelo (S40) --

-- (VBTP-MR) “Guarani” --

6x6-os hajtásképlet,max 100 km/h sebesség, Remax hőkamerás torony, 11 férőhely , IVECO Brazília a gyártó
    -link

Gur Khan hírek
    ------------------------
    -- Altay kötött egy 250darabos szerződést az állammal, ha jól értem. --
    - link

--Kínai QN-506

- link

-- Török-Indonéz fejlesztés "Harimau" az Indo Defense 2018-on. --

-link

-- Oroszok 30mm-ról 57mm-re váltanak ha jól értem --
    -link

-- Cseh Excalibur Army T-72 Scarab modernizációja --

-link

-- BMP-2M --

- link

-- „Iskander-M” --

- link

-- T-72B3M (modernizált) --

- link

-- Aktív védelem "Zaslon" és a "Zaslon-L" --

-link

-- Orsz optikák --
    -link

-- Irak (1991) "Abrams" --

-link

-- Kínai ööccá milis :) --

-- Szíriaiak mernek nagyot álmodni egyenlőre még csak photoshop-al :) --

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.12.02. 21:03:27
  • molnibalage83
    Zseniális hasonlat.
  • ximix #89277
    Az első híreknél sem értettem, hogy egy tankernak hogyan sikerült neki menniük, de nem semmi.
    Kb olyan ez mint egy 6 sávos autópályán 3 kamiont egy sport kocsival nem tudtak volna elkerülni, miközben az egyiket benzinkútnak nézték ...
  • molnibalage83
    Basszus gyakorlatilag a büszkeség szó mantrázásával az egyik okos simán eltűri a különösen nagy vagyoni kárt okozó szándékos rongálását, amit a Btk büntet tudtommal.

Komolyan mondom, hogy eszefaszom megáll. És akkor még ő áll neki osztani az észt, hogy okoskodók...
  • fonak
    Szerintem a turbómagyarozás nem adekvát, inkább a 29-es és ált. a ruszki technika iránti elborult rajongás szólt egyesekből.
    Valaha, mikor még nagyobb élet volt az sg-n, itt is rendszeresen vitatkoztál sokat egy-két ilyen fazonnal (nálad jobban talán csak Kővári Lászlót utálták), emlékszem halványan.

Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.12.01. 21:41:57
  • Ninju
    Urak! Erről a sorozatról szeretném kikérni a véleményeteket:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ok, bevallom már láttam és nem tartottam rossznak.
  • molnibalage83
    Olvasd csak tovább. Édes istenem, hogy meg azzal jönnek, hogy "parancs" és megtisztelés?

Miért van az, hogy a HT iránt érdeklődők számottevő része elborult turbómagyar....?
  • Lacusch69
    Látnád azt a pár kommentet a fosbúkon az Ex-katonák csoportban, az állítólagos izraeli gépveszteség miatt. ..
    Kb az jött le, hogy én vagyok a (z egyik) hülye, mert szeretnék róla képeket látni, nemcsak az orientalista.hu szövegét.
    Olyan xar ruszki propaganda csoport lett, hogy már utálok belenézni...
  • molnibalage83
    Édes istenem, azok a kommentek...