Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balumann
A szövegértés 40 pont, az esszé 60 pont. Az esszét több szempont szerint pontozzák, tartalmi minõség, szerkezet, nyelvi minõség, és akkor le lehet vonni írásképért meg helyesírási hibákért. Helyesírási szótárt is lehet használni C:
Legyen 3 oldal, és helyesírásra figyelj, akkor már van sok pont 😄

davidka003
Ja oké. De amúgy ha nagyon nem megy a szövegalkotás akkor mennyi esély van rá, hogy megvan a kettes? Szövegértés megy+szóbelire tudom a tételeket.

Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑

Balumann
Elméletileg adnak amikor kihúztad a tételt!

Balumann
Valaki nem tud esetleg jól megírt esszéket belinkelni? Mind1 milyen témában, csak szeretnék elolvasni néhányat h hogy hogyan fogalmazzák meg a dolgokat. Mert mi írtunk többet de szerintem sosem sikerült úgy megfogalmaznom eleve ahogy kellett volna 😄 Másét meg nem volt lehetõségem elolvasni.

davidka003
"Szóbelin meg amúgy is lehet irodalmi atlaszt használni."

Ez szép és jó csak nekünk ilyen nincs. 😞

Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑

kraawz
akk hasonló cipõben járunk 😊
sokat olvasok,térképet nyálazom,hasonlók. Viszont a tételek nincsenek kidolgozva. Párat el tudnál juttatni ? 😊

Ha érdekel 8500 ft szinte ingyenes sportfogadási bónusz, írj üzenetet!

Balumann
Mi szinte sosem vettünk életrajzot, még mondta is, hogy szóbelin az életrajzról maximum 1-2 gondolat, de ne is azzal kezdjük. Tétlekben természetesen írtunk egy kis életrajzot mert aztán lehet életrajzi hatásait említeni, de nem az a lényeges :S Szóbelin meg amúgy is lehet irodalmi atlaszt használni.

köszönöm szépen 😊

Balumann
Szerintem nézz meg korábbi érettségiket. Egyébként úgy van, hogy az írásbelinek 2 része van. Van egy szövegértés (van 1 hosszabb szöveg és arra kérdések), és utána van egy esszé írás, ahol 3-ból kell kiválasztani 1-et, alá kell húzni amelyiket választod. Az elsõ az érvelés, ott általában van egy ilyen kisebb szöveg, amire akár ellene, akár mellette kell érvelni, esetleg megadott szempontok szerint. A 2. az 2 mû összehasonlítása, itt most nem tom, hogy lehet-e szöveg gyûjteményt használni, vagy lesz-e szöveg nézésére lehetõség. A 3. pedig az 1 mû értelmezése, ami azthiszem minden esetben egy teljesen idegen vers, de megadják a szerzõéjét és annak évszámát is, meg 1-2 fontosabb szempontot is amire ki kell térni.

davidka003
Magyartól félek nagyon. A többi az menni fog.

"1.érvelés
2.két mû összehasonlítása
3.egy teljes mû elemzése"

Semmi ilyent nem is vettünk magyar órán. Mindig csak életrajzokat kellett tanulni. Remélem azért 20%-ot csak sikerül elérni. Amúgy ha a szövegértés feladat megy és még írok 1 oldalt a szövegalkotás feladatnál akkor az már megvan kettes?

Jajj Én már nagyon izgulok <#vomit>! Cupp <#puszis>
bobka
tavaly tettem le elõrehozva a földrajzot,idén lesz a normál.egy vicc volt de tényleg.a földrajz elõkészítõrõl csak engem meg a haveromat küldték haza hogy inkább aludjunk otthon 😄 aztán megvolt a tételek fele,azt elolvastam,bementem megírtam de semmi extra nem volt.lett 82%.aztán szóbelire megint elolvastam a tételek felét,kihúztam egy olyat ami meg se volt és 100%os lett.szóval simán megvolt az 5ös.ne izgulj,pite az egész.egy kicsit gondolkozol és minden menni fog.mondjuk elég nehéz megállapítani hogy kinek mennyit kell rá készülni,mert én szerettem nézegetni a térképet,meg sokat olvasok,szóval IQból írtam az egészet...ha érdekelnek olyan témák amik kapcsolódnak a földrajzérettségihez akkor könnyen fog menni

bobka.uw.hu

de most ez, hogy van amúgy?

ez irásbeli rész igaz?

az elején kiválasztom, hogy melyiket akarom és húzók egy mûvet ha például mûelemzést csinálok?!

és ez csak olvasmány vagy akár vers és egyéb ilyen mû is lehet?

gondolom ha fejbõl nem vágom a mûvet ill. nem olvastam az olvasmányt akkor cumi? (tehát nem kapok segítséget?!)

kraawz
nekem 2 hét múlva elõrehozott frajz érettségi. aki frajzból az elmúlt 2-3évben tette le,az írjon. Hogy készült,hogy érdemes,hogy sikerült.

A tavalyit megnéztem.. Háát.. Érdekes..
Egy éhezõ afrikai gyerek van a képen,a cikket az vmi Ausztrál Magazin Írta. Kérdés.. Melyik kontinensen készült a kép.. :|

Ha érdekel 8500 ft szinte ingyenes sportfogadási bónusz, írj üzenetet!

light00
Én mindig így voltam órai fogalmazásokkal, leírtam mindent, és még egy oldalt se tett ki, soha, tanár 4 év után már a haját tépte hogy lehetek ilyen hülye.
Aztán érettségin, ott voltam hogy vagy elemzek, vagy bukta, hát a többi tényleg rohadt nehéz volt nekem, szóval nekiálltam elemezni, és annyit pöcsöltem vele, hogy a végén majdnem nem fértem el a lapokon 😄
Szóval rizsázni annyit amennyit nem sajnáltok, csak figyeljetek hogy köze legyen a lényeghez 😄

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

Fujiryu
Én tavaly 2.5 oldalt írtam érvelésnek, mert elfogyott minden gondolatom és untam az egészet.Újraírtam,nagyobb betûkkel egy-két részt árfogalmazva.Lett belõle 2.75 oldal.Még volt egy órám nem írtam mégegyszer újra mert szépen befejeztem és reméltem csak nem lesz köcsög a tanárom.Meg aztán úgyis duplázásra mentem a két emelt vizsgámmal, szóval nálam a kettes volt a cél.Így aztán beadtam csonkán és mentem sörözni 😊.Magyartanárom közölte , hogy max 50%-ot kaphatok az esszé részre mivel nincs meg a három oldal...Annak akinek számít a magyar ez tanulságos történet sztem.Szóval rizsázzatok, és semmiképp ne unjátok meg 😊

Meet_FUJI_Your_Maker A csalók örökös védelmez?je, a lagmentes játékos akinek bead mindent a szerver.

Balo
"Vízhang". Remélem csak elgépelted.
Végigolvasva a hozzászólásokat annyit hozzátennék, hogy a magyar írásbelinél bármelyiket választod nem kell hozzá háttértudás. Pont hogy olyanokat adnak, akik nem olyan ismertek, hogy elkerüljék a régi sablonos megoldást: életrajzból levezetni az elemzést. Az érvelés meg nagyon rizikós tud lenni, nagyon függ a témától.

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.&#8221; - Emerson

shad0w
középszint egy vicc, a higgadtabbak mikor meglátják h mi a feladat, a kevésbé higgadtak pedig miután megírták fognak erre rádöbbenni 😊 írásbelitõl a legkevésbé sem kell félni, a szóbelire nem árt minimálisan készülni, de azt sem kell túlzásba vinni. emelt szintre viszont azért tényleg érdemes készülni, fõleg, hogy aki arra megy az valószínûleg nem csak átcsúszni akar, hanem valami jobb eredményt elérni.
sok sikert mindenkinek, simán menni fog.

don't give a fuck

Balumann
én is 😄

tommyg
jajj egyre jobban kakálok az egésztõl<#vigyor><#rinya>

ASUS P5B | Intel Core 2 Duo 2,133/1066/4MB/E6420 @ 2,6 Ghz | 3x1GB DDR2 Kingmax 800Mhz | ATI Radeon HD3870 512MB DDR4 | Samsung 500GB S-ATA 2 HDD | Windows Vista Ultimate 32-Bit

grizzly21
na ilyenkor van az a 3-4 nap amig nem olvasom el amit irtok aztan leullepedik megint minden😊
de sok sikert mindenkinek

[HUN]FaTaL
Elméletileg 3 oldal a minimum.

http://goo.gl/gd6Zi5

[HUN]FaTaL
Ne féljetek egy vicc az egész😊 Szóbelirõl meg csak hablatyolnak hogy 15 percet beszélj, öt perc után elzavarnak😄

http://goo.gl/gd6Zi5

PLackó
Látom kezd pörögni a topic 😊

Pár kérdésem lenne.
Magyar fogalmazásnál mennyi a minimum? Ha mondjuk csak 2 oldalt tudnák írni azt el sem olvassák és 0 pont, vagy mi a minimum határ? Esetleg ilyenkor csak pontlevonás van?

Még valami:Lentebb írtátok hogy új bizottság írja a törit.
Nahmármost ez nekünk nem túl jó nem?? Eddig tényleg könnyen meg lehetett szerezni a 3-4 es osztályzatot,viszont lehet hogy most bekeményítenek?

Fantomlovag
Õ, gyakorlati tanács... Magán az érettségin ne szóljatok be a tanárnak. Én megtettem annó, és nem volt túl jó a vízhangja. És még le is húzott...

Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetődőnek.)

Én se voltam sose jó író :S matek közelebb áll a szívemhez, bár abból rosszabbak a jegyeim mint magyarból 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Balumann
Jah én is így vagyok vele 😄

Balumann
De ott szóbelin kérdezhetnek a tanárok is, meg nem feltétlen kell végigbeszélni, ha elmondtál mindent amit tudsz akkor kész :| 15 percet végig beszélni a maximumhoz kell 😄 Ráadásul itt van kidolgozás idõ, nem kell ott improvizálni egybõl a kihúzás után (mint felelésnél).
Ráadásul ott az irodalomtörténeti atlasz is szóbelinél, az adott korról csak tudtok valamit mondani az alapján! Szerintem az írásbelitõl kell inkább félni.

Én mûvészet történetbõl is érettségizek, nah ott már a szóbelitõl is félek 😄 De még van idõ arra készülni.

kuci06
én az írásbelitõl nem félek, valahogy csak összejön mindegyik... de a szóbeli... na, az nagyon durva lesz :S
15 percig megállás nélkül beszélni? Sosem voltam jó felelõ 😄 És itt nem tudok nagy betûkkel írni 😄 Esetleg a jól bevált "öööö..." ? 😄

http://www.last.fm/user/kuci06 A valóssággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...

tommyg
én úgyvagyok vele hogy magyarból meg töribõl csak összekaparok 20 pontot...matek, angol pfff nemtom mi lesz ott

ASUS P5B | Intel Core 2 Duo 2,133/1066/4MB/E6420 @ 2,6 Ghz | 3x1GB DDR2 Kingmax 800Mhz | ATI Radeon HD3870 512MB DDR4 | Samsung 500GB S-ATA 2 HDD | Windows Vista Ultimate 32-Bit

5c0rp330n
inkább keddre kívánj szerencsét, az lesz az én halálom 😊
bár a második legjobban a hétfõtõl félek, de ott legalább nincsenek nagyratörõ céljaim 😊

Kandurex
na, sok szerencsét pupákok hétfõn 😊

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Balumann
Egyiket se tudom 😄D Sosem kaptam még 2-esnél jobbat esszé írásra (mert írtunk már többször is mind3 félét). De az 1 mû értelmezésében tényleg nincs esélyem, úgyhogy érvelés vagy összehasonlítás. Remélem olyan téma lesz amihez van 1-2 gondolatom is 😄
Sosem szerettem az irodalmat és nyelvtant, nem is ment sose. Kötelezõket sem nagyon olvastam ki, csak most a végén 2-t. Szerencsére tételeket kidolgoztunk és abból azért elég sok megmaradt, remélem elegendõ lesz a megfelelõ esszé megírásához.
Majd most kicsit másképp csinálok, írok majd vázlatokat piszkozat lapra (vagy hogy hívják), és akkor utána próbálom rendezni meg mondatba foglalni, és megpróbálok nagyobb betükkel írni ami általába csak 1 sorig szokott sikerülni. De legyünk optimisták, most sikerülni fog! :@ 😄

kuci06
jaja, én dolg. fogalmazásokba is bele szoktam írni néhány ilyen mondatot, hadd örüljenek neki, hogy "értékes/kreatív" mondatokat is ismerek 😄

http://www.last.fm/user/kuci06 A valóssággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...

Sablonmondatnak van értelme ? Csak mert nyelvvizsgán is meg volt adva az elsõ 3 szó, bár én úgy kezdtem a levelet mintha ott se lett volna 😄

kuci06
levélírás fõbb részei, sablonmondatok, nyelvtan, ilyesmik

én legalábbis ezeket tervezem átnézni 😄

Tényleg, csütörtökön érettségizek 😄
Angolra mit lehet tanulni ? Nyelvtant átnézni max nemde ?

5c0rp330n
asszem én érvelni fogok, mert azt lehet bármirõl írni, a többinél már lehet, hogy elvéreznék, nem túl nagy a háttértudásom sajna 😊
a matek emelt. az lesz a kemény. töriból írtunk próbát, eléggé a "nefárassz" kategória volt, és ennél még könnyebb is szokott lenni. esszéknél az orrod alá van téve a forrás, a képek, diagrammok, gyakorlatilag csak szövegbe kell önteni és szépen megfogalmazni, ami ott le van írva. meg sokszor olyan téma van, amirõl minimális háttérismerettel is lehet rizsázni kicsit. a másik részénél pedig a minimális információk, amiket kérdeznek, kinézhetõk az atlaszbõl teljes egészében. nem hiszem, hogy bele fogok nézni.

tommyg
de elviszed magad...honnan tudod hogy nemtudja?

Dying Soul
De úgy sem választod, mert nem tudod. Akkor meg?

szucsy89
irodalomból közép szinten megyek, és úgy van ahogy Balumann írta😊

1.érvelés
2.két mû összehasonlítása
3.egy teljes mû elemzése
Balumann
3 esszé feladat közül lehet választani, az egyik az 1 mû értelmezése, tehát az nem emelt szint :I

Dying Soul
Mûelemzés nagyon szimpla, ha sokat csinálja az ember, és szempontot úgy is adnak. Középszinten meg nincs is ilyen. Akkor mitõl félsz? Ha meg emeltre mész, akkor tényleg ideje félni, mert azt alapmûveltségbõl nem írod meg.

Fujiryu
Nekem úgy lett 77% a törim hogy elõ se vettem a könyvet az érettségire.Sõt még a 4 év alatt az összes dogát puskából írtam.Kiv 2t a Fr forradalmat és a 48-as szabadságharcot.Az elsõ felén szoptam az érettséginek, de a 20 esszébõl sikerült kiválasztanom egy olyan kombót ami könnyû volt(fr forradalom, rákóczi szabharc, budapset a századfordulón) az atlasszal.Szóval ettõl nem nagyonkell félni.Aki átolvas egy összefoglalókönyvet kétszer az a forrásokból és az atlaszból meg a saját fejébõl simán megírja.A magyar meg egy vicc.Mondjuk én könnyen beszélek mert dupláztam a két emeltszintûmet, és a többibõl csak átmenni akartam, de akkor sem bonyolult a középszint.A matekhoz meg annyit, hogy egy vicc.Az angol közép is az volt.Szóval sztem zéró para menni fog 😊 A tanáraid meg úgyse szivatnak meg ha tudják hova akarsz menni és az amibõl érettségizel fontos neked.Emelet szinten is kedvesek és segítõkészek ha látják rajtad hogy tudod, és nem nagyon szivatnak ha egy kis hibát csinálsz hanem hagynak javítani.Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.Szóval hajrá nektek 😊

Meet_FUJI_Your_Maker A csalók örökös védelmez?je, a lagmentes játékos akinek bead mindent a szerver.

Irodalomból az érvelés abból a szempontból könnyû, ha sok kötelezõt olvastál, vagy verset olvastál. Azt nagyon szeretik a tanárok ha megvillogtatod, hogy mit olvastál, és szövegbe tökéletesen beleillõ módon ezt le tudod írni.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

szucsy89
hát én mondjuk töritõl nem parázok, nézegettem tavalyi, azelõtti feladatsorokat, és kb a forrásból ki lehet írni a dolgokat úgy hogy legyen egy 4es minimum ha az esszéket megírod jól...irodalomból viszont ha bead egy ismeretlen író ismeretlen mûvét akkor nézhetek hogy mit kéne írni róla mert magamtól verset elemezni még nem próbáltam...(nem azt mondtam h nem tudok, de azért 3oldalt magamtól írni a metaforákról meg egyéb ilyen szarokról az kicsit necces😄)
Balumann
Hát igen, remélem könnyû lesz az esszé témája, legalább az 1-ik.

A matek tanár azt mondta, hogy nehezebbet vár mint a tavalyi. Velünk megiratott a tavalyinál kicsit nehezebb feladatsort (érettségihez hasonló módon), én 3-asra megírtam pedig nem vok nagy matekos.
Nekem nem is fontos igazán a jegy mert zenei pályán megyek tovább. De nálunk eleve gyengébb a közismeret (tehát az általános tantárgyak, mint pl. irodalom, töri, stb.), itthon szinte semmit nem is tanultam ezekre.
Esszét stöbbször írtunk de 2-esnél jobbat nem kaptam sose, nem nagyon megy nekem 😞

Töri szintén remélem nem lesz olyan nehéz.

na eddig nem paráztam, de most hogy így benéztem ide, kezd becsusszanni a csoki a gatyába :S
burkusdió
októberiek mindig nehezebbek...

töribõl biztos,hogy van egy ilyen kimondatlan de elfogadott tény,hogy a témakörök egymás után valamilyen rendszerben következnek...
valami olyasmit hallottam,hogy egyetemes töribõl ókor lesz, athéni demokrácia vagy római bizgentyûk
bár ezis olyan dolog,hogy az idióta diák utolsó kapaszkodója 😄

szucsy89
matekból mentem októberben elõrehozottat, kurvanehéz volt(nemcsak szerintem, tanárok szerint is) szal lehet számítani egy könnyûre, de ez persze csak tippmix😊

ez a rotációs rendszer meg érdekes, még errõl nem is hallottam, szóval ha valaki tud róla valamit írja le😄😄D