29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• szoltan
    De szar nektek, nekem 19-20.án lesznek a szóbelik!
    amikor még javában érettségiztek, akkor én már a Tiszaparton fogom süttetni a hasam egy hideg sörrel a kezemben :D
  • krissz88
    nekem 27én de nincs meg a kezdő löket..:D
  • Rage47
    nekem is akkor:p
    1ébként nagyon előre tanulni nem is jó, mert felét elfelejtem:) legjobb lenne mindent 2 nappal előtte, csak az meg nem megoldható igazán:)
  • Nuki
    az attól függ mikor lesz az érettségi :D
    mert én is ma kezdek el tanulni, és 25-én lesz a érettségim ^^
  • Rage47
    egyéntől függ :)
    nekem gáz lenne...
  • krissz88
    szerintetek gáz ha most kezdek el tanulni?
  • dunga
    Eddig csak olyan vonatkozásokat néztem át. Hétvégén meg majd akkor az egész életrajzokat.
  • Bucser
    Ezt sajnos nem tudom. Nekünk volt egy nyári gyakorlat és egy 13 hetes félévi gyakorlat. Mindkettőnél beszámoló is kellett az adott cégnél végzett munkáról.
  • Bucser
    Akkor fontosak életének jellemző részei hogyha megjelentek a költészetében. Ilyen volt Ady, Arany, Csáth Géza, Csokonai-Vitéz Mihály, József Attila.
  • Nuki
    vedd hozzá azt is ami az életéből az adott mű elemzéséhez fontos...
  • Zenszkij
    Paráztok mi, hú nagyon kemény lesz LOL
  • Sadist
    Vagy szakmai gyakorlatként mehetsz valamelyik nagy multihoz tanulni, amit aztán beszámítanak a többi tárgyad közé. Szegeden pl. a Siemens úgy tudom így csinálja.
  • dunga
    Köszi szépen
  • light00
    attol függ kiröl van szo.
    Van pár oylan, akinek részletesen el kell mondani az életét, van akiröl annyit: élt-alkotott-meghalt.
    El kell tudni mondani részletesen:
    Jozsef Attila
    Petöfi
    Ady
    Arany

A többiröl csak annyit, hogy kb mikor született, halt meg, hova járt, csak a legfontosabbakat. Házasság, esetleges dijak.
  • dunga
    Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy magyar szóbelin az irodalom résznél milyen részletességgel beszéljek az író/költő életéről? Elég csak nagyvonalakban, vagy mélyebben is bele kell-e menni?
    Válasz(oka)t előre is köszi!
  • Bucser
    kurva rágen szigorlatoztam belőle:) Alapokkal tisztában vagyok, de könyvet elővéve szívesen tudok magyarázni bármit:D

BTW asszem van közgázos topic valahol keress rá.

edit: Így igaz van topic Itten ni
  • grizzly21
    jah ebben van valami,
    egyébként a mikrot te vágod? (rövid hajad van?:D )
  • Bucser
    "Azt a néhány képletet, amire egy írásbeli matek vizsgán szükség lehet, pedig bármilyen embernek meg kell tudnia jegyeznie, főleg, ha már a felsőoktatásban tanul, csak néhány példa megoldása szükséges hozzá. "

Pedig hidd el vannak emberek akiknek ez nem megy. Ráadásul egy gazdasági szakon legközelebb matekra csak mikroökonomiában van szükség minimális (deriválás integrálás) meg statisztikában. Meg eseteleg termelés progra,mozásnál mátrixokkal kapcsolatos ismeretekre. De ezt is meg lehet csinálni józan ésszel végiggondolva.

A gond az hogy megtanítják az élettől elkülönült színetetikus példákat meg a típuspéldák megoldásait aztán baszhatjuk, mert baromira nem látni, hogy hol lesz erre valaha szükségem. Én meg alaptermészetemből fogva "ad hoc" jelleggel "csak mert meg kell tanulni én azt mondtam" felkiáltással nem tanulok olyat aminek nem látom értelmét.

Annak meg hogy soha nem puskáztál örülj: beférsz az eminensek közé:) Én elég sokat és nem tudom elképzelni, hogy van olyan aki soha (pedig ismerek személyesen ilyen embert).
  • 2XP
    A matek épp egy olyan dolog, amit nem lehet magolni. Nincs az az ember, aki be tudna vágni 200 oldalnyi bizonyítást szó szerint. Jó persze, a bizonyítás menetének vázát meg kell tanulni, hiszen nincs az a zseni, aki 2-3 óra felkészülési idő alatt magától kitalálná a farkas tételt, de ha érted a menetét, akkor pár hónapos gyakorlat után nem gond levezetni.

Amit leírtál az tipikusan a harmadrendű tehetségtelen matektanárok szemétkedése, akik nem vitték semmire az életben. Eddig azt hittem ilynek csak a középiskolában tanítanak, nem igazán értem, hogy kerülhettek hozzátok is ilyenek.

A másik hülyeség ez a függvénytáblából kiírom dolog. Nálunk is erről szóltak a fizikaórák, pedig senki sem lesz attól tájákozottabb, ha be tud helyettesíteni egy képletbe.

Azt a néhány képletet, amire egy írásbeli matek vizsgán szükség lehet, pedig bármilyen embernek meg kell tudnia jegyeznie, főleg, ha már a felsőoktatásban tanul, csak néhány példa megoldása szükséges hozzá. De sajnos az is tény, hogy a legtöbb helyen csak az ilyen techniaki dolgokat oktatják matekóra néven, nehogy már az értelmetlen száraz elmélettel is terheljék a szegény gyereket, pedig ezekre csak minimális időt kellene fordítani, hogy azért tudd, mit csinál a matlab, de ennyi ismerettel soha nem fogsz tudni felépíteni egy modellt.

Ja igen, és én soha nem puskáztam...
  • grizzly21
    hát látszik hogy nem a bme-re jártál, ebből a szempontból hidd el hogy itt elég konzekvensek, ha valamit elirsz ugymond, vagy nem ugy irod ahogy szokás, de a logikát értik belőle, és egyértelmüen jol számolsz az ugyanugy maxpont. az elvet akarják megtanitani és azt is kérik számon, pl vizsgázni sem kell ünneplőben az számit hogy mit tudsz, ez is csak egy példa hogy ezek nem favágó faszkalapok hanem értelem van amögött ahogy csinálják a dolgokat.
    konkrétan limesnél nem tudom milyen intervallumra gondolsz, határértéket pontban szokás számolni, de mindegy is, készségszintü mateknál én arra gondoltam, hogy egy másodfoku egyenlethez ne kelljen megoldoképlet, de ez csak egy primitiv példa, a lényeg hogy egy feladathoz hozzá tudj kezdeni, tudd hogy mit kell vele csinálni és mi az értelme.
  • Scholes18
    nekem meg kemény 20% lett az irodalmam!
  • Bucser
    Na ja csak annak semmi értelme, hogyha beböfögünk egy változót a köztudatba ami akár babszemjankó is lehetne és helyes hivatkozással sem fogja nekem elfogadni a definíciót a drága tanár más változóval. (gondolok itt bármilyen változóra hiszen azt csak értelemszerűen deklarálni kell és akkor bármire mondhatunk bármit szinte kivéve a Píre.) ráadásul a következő definícióban ugyanazon értelemben már más változót használunk deklarálás nélkül.

valóban nagyon sok értelme van készségszinten megtanulni a matekot.

Vagy például határérték számításnál áthúzza az egész feladatomat hogyha a limes alatt kicsit balra csúszott az intervallumkiírás... Meg sem nézi a feladatot holott jó volt.

Ezekre a készségszintű dolgokra gondoltál?

Deriválás, integrálás összefűzhető szabályait nyugodtan lehetne négyjegyűből, hisz ha nem tudod, hogy a helyettesítések összevonások hogyan működnek úgysem veszed hasznát csak a képletnek.

Egy csomó eloszlási tábla is benne van a függvénytábálázatban mi nem hazsnálhattuk a függvénytáblázatot csakis azt amit leadtaka fénymásolóba és oldalanként 10 forintért lemásoltuk... Nesze neked készségszint.
  • Bucser
    Ezzel kontrasztban viszont egyetemi főiskolai vizsgán semmit nem használhatsz. Ergo mindent fejből kell tudnod.
  • grizzly21
    matematikai szabályok pont azok amiket készségszinten kell tudni,
    néhány képlet ha van, vagy más amit ritkán használ az ember, azt nem kell fejből.
  • light00
    Én is leginkább ezért mennék technikusira (általános vegyésztechnikusi képzés). Ott is megtanljuk az egész ipar alapjait, s legalább egyetem alatt ezzel nem kell szivni. Csomo tanár is mondta, aki kémia/labor orát tart suliban, hogy ök is mentek Petrikböl egyetemre (jo akkor még egy kicsit erösebb volt ott a képzés), s az elsö néhány évet végiglubickolták, mert nekik simán megtanitották midazt a 4 év alatt, amit az elsö években a gimnazistáknak, másfajta sulibol jötteknek tanitanak meg.
  • Cuchulainn
    Egyszerű: arra kíváncsiak, ki az aki KÉPES megtanulni. Énnekem például rendszertan gyakorlatokon rengeteg latin nevet kellett megtanulni, gyakorlatilag teljesen értelmetlenül. Miután lefelelsz/levizsgázol úgyis elfelejted a nagy részét hamarosan. A dolog értelme viszont az, hogy ki az aki elég szorgalmas és elég "okos" arra, hogy leüljön és megtanulja. Mert ha erre hajlandó azért, hogy elvégezze az adott kurzust akkor valószínűleg elég kitartó ahhoz, hogy majd a szakmájában se legyen hanyag ha éppen olyan dolgot kell csinálnia amihez nem ért olyan jól vagy nem tetszik neki.
    A puskáról írtakkal egyetértek, ha valaki olyan puskát ír, hogy a tudását egészíti ki vele, annak előfeltétele, hogy tudjon valamit. De egy ilyen rámondom a tételt aztán amelyiket kihúzom annál bekapcsolom dologtól csak ostoba marad az illető...
  • light00
    Érettségin már ez megy, hogy tudod kinézni a megoldást a segédanyagbol. Törin atlasz, kronologiával. Na most akkor miröl is beszélünk. Matekon függvénytábla. Ha már egyszer az életben találkoztál hasonlo feladattal, függvénítáblában benne minden képlet, abbol lehet kiirni.

ui: pedig a polipropilén képlete oly egyszerü
  • Bucser
    Ez igaz:)

puskázás téma: azt sem tartom hülyeségnek ha valaki sajátgyártású puskáűt használ mert akkor legalább egyszer átnézte az anyagot amíg kinézte, hogy mit honnan kell másolnia:)

Szal ha valaki egyszer olvasott valamit az megragad benne (persze nem a polipropilén képlete vagy esetleg szerveskémiai láncképletek). Azt kellene szorgalmazni inkább, hogy segédanyaggal hazsnálni tudja a tudását és ne pedig minden fejből helyből kivágva kelljen tudni. Pl matematikai szabályokat mai napig kínlódva keservesen tanulom meg, pedig a gyakorlatot gyorsabban fogom fel mint bárki más a csoportban.

Szal nem értem hogy van ez:)

Puskázni mindenki puskázik. A lényeg, hogy az életben az épület amit tervez ne dőljön össze. Céget ne vigyen csődbe mikor odakerül és haladjon a korral azaz olvassa s zakirodalmat miután kijött az egyetemrtől. Mivel ott az esetek többségében elavult tudást szerez (pláne technológiai tárgyakra gondolok biológia informatika, vegyészek, mérnökök)
  • Cuchulainn
    Jó de ezt a mikroheadsetet nem hiszem, hogy a tanulásra árulják :)
  • Bucser
    "Ezzel most nem akarom azt mondani, hogy soha senki ne puskázzon az életben, de ez a fejhallgatós telefonos megoldás egy kissé extrémnek tűnik. "

Én fejlhallgatót MP3 lejátszót tanuláshoz használok, mert hallás után gyorsabban megjegyzem a dolgokat. Így amíg felmondom az anyagot biztos elolvasom egyszer legalább aztán meg csak lépegetek a tételek között ha kell valami:)
  • Cuchulainn
    Persze, nagyon nagy fejtágítás megy az egyetemen/főiskolán, de meg is van az oka. Azért tanítanak és kérnek számon sokkal többet, mint amire szükséged lesz, mert így legalább az alapok megmaradnak mindenből. Nagyon nem mindegy hogy azon a belső képzésen meg kell mutatni valakinek, hogy hogyan alkalmazza gyakorlatban amit tanult, vagy ott kell elkezdeni neki magyarázni az egészet. Erről mondjuk nincs személyes tapasztalatom, tehát csak gondolom.
    A kutatási részről mondottaknál viszont: úgy nem lehet kutatni, kísérletezni, hogy valaki nem ismeri a saját szakterületét ALAPOSAN. És ebbe bizony beletartozik az is, hogy sok olyat kell tudni, aminek az adott pillanatban úgy tűnik, semmi haszna nincs. Éppen azért, mert nem tudhatod, minek veszed majd hasznát.
    Ezzel most nem akarom azt mondani, hogy soha senki ne puskázzon az életben, de ez a fejhallgatós telefonos megoldás egy kissé extrémnek tűnik.
  • Bucser
    A HRM=human resource management (emberi erőforrás menedzsment)

Valamint miután gyakorlat, ezért nehezen tanulhatok elméleti dolgot, mivel kint vagyok cégnél 4 hétig a személyzeti osztályon...

A sanyi-s képről meg annyit, hogy poénnak jó és általában az állami munkáékra még igaz is lehet. Ám magánvilágban totál máshogy működik. Egy kb 350-400 fős vállalatot irányít 4-5 ember. Egy személyzetis egy gazdasági igazgató egy ügyvezető és egy fejlesztési igazgató (ő általában gazdasági szakember és nem mérnök mivel a mérnököket általában nem érdeklik a gazdaságossági számítások, a gazdaságos termelés és egyéb apróságok.) és egy termelési igazgató.

Ha beruháznak akkor felvesznek egy projektmenedzsert külsősként aki a beruházást lebonyolítja és egy mérnököt aki megtervezi a technológiatelepítést és leműszakivezeti azt. A mérnök feladata, hogy a műszaki tartalom megvalósuljon a projektmenedzseré pedig, hogy a gazdasági feltételek adottak legyenek és a költségkereten belül maradjanak.

De valóban feles téma és offtopic:) csak hogy ne legyen flém:)
  • grizzly21
    jajj, nem akarom lefikázni a szakmádat, de összefordult a gyomrom ahogy olvastam ezeket a szavakat. Az a kép jut eszembe hogy körüláll 10 ember egy lapátoló munkást aki felé az van írva hogy Sanyi, körülötte meg erőforrásmenedzser, humán mitoménmialofasz menedzser stb, háát. na mindegy, ebből flame lenne ugyhogy nem is folytatom.

egyébként szerintem elméleti dolgokat tanultok max ezen a HRM-en, amiről fogalmam sincs hogy micsoda, márpedig az a legtöbbször szöges ellentéte a gyakorlatnak. nekem van jonéhány ismerösöm aki már végzett bme-n, és arra alapozok amit ők mondtak..
  • Bucser
    Az esetek 95%-ban belső képzésen tanítanak meg arra amire szükséged lesz a melóhelyeden. Vagy melléd adnak egy szakit aki betanít (ezt hívják senior junior cserének) vagy a saját károdon tanulod meg. De kb a suliban tanultak nagy részét nem haszn osítod a munkahelyeden (mérnökök kivéve bár ott is rengeteg új dolgot kell megtanulniuk mire érdemi munkát kapnak a kezükbe) A kutatók meg úgyis kísérleteznek mindig:) szal tapasztalat alapján tanulnak:)
  • Cuchulainn
    Ebből ban lesz...
    Amúgy elég felesleges ostobaságnak tartom a dolgot. Mindenféle etikai és erkölcsi problémát félretéve: Ha ilyenekre szorul valaki, hogy átcsússzon egy vizsgán, akkor az mit keres ott ahol van? És még ha sikerül is neki, akkor is mit csinál majd amikor végez és netalántán elhelyezkedik a szakmájában? Bámul bután? Olyanból már van elég...
  • Bucser
    Ja ha te azt mondod, hogy előre rangsorolják akkor biztos úgy van..... Én meg aki HRM gyakorlaton volt ezt nem tudom hisz hülye vagyok...

BTW: élelmiszeripari vállalkozó-menedzser mérnök képzést fejezek be idén (kb semmi mérnöki tárgy nagyrészt pénzügy, marketing, közgáz, pénzügy-informatika szakosodással (az informatika minimális volt viszont a pénzügy eléggé mély)

Ez egy főiskolai közgáz diplomának felel meg (gazdasági BSC-nek beszámítják) 2 év kieg képzésen megyek egyetemi közgázra, meló mellett jövőre.
  • grizzly21
    nem vagytok kispályások.
    a mikro meg a fizika miatt lehet hogy veszek egyet mennyibe kerül?:D
  • Bucser
    #19373 "A Mikro és Makroökonomia mióta világ a világ kötelezően választható tárgy volt még a régi rendszerben (kredit előtti). Azaz muszáj volt megcsinálni csak te választottad meg mikor és hogy. Akárcsak aJogi alapismeretek szociológiai alapok és pszicho alapok."

"De mivel a közgáz az alapműveltség része és Magyarországon nagyon alacsony színvonalú a pénzügyi kultúra (pl emberek 90%-a nem tudja megmondani, hogy mit szabályoz a monetáris politika vagy alapvető dolgok, mint pl.: hogy mi az államháztartás és mi a költségvetés államadósság de maradjunk pénzügy témában egyáltalán hogy mi a THM) Ezért nagyon könnyen megvezethetőek mind a bankok mind a politikai pártok által"

válaszod: #19374-ben: "A mikroelőadáson szó nem esik arról, hogy mi az államháztartás és mi a költségvetés államadósság de maradjunk pénzügy témában egyáltalán hogy mi a THM. -.-"

És akkor most olvasd el újra én mit írtam és te mit reagáltál mert a kettőnek semmi köze egymáshoz.
  • Coco
    Sziasztok!Nem tudom, hogy ezt szabad-e itt remélem nem gond.Szóval létezik egy micro-headset amit vizsgákon, érettségin nagyon jól lehet használni.Telefonra vagy mp3 lejátszóra csatlakoztatható.Írásbeli szóbeli vizsgákon egyaránt nagyon jó.Eredeti amerikai gyártmány.Ha érdekel további info a www.fulhallgato.tk-n
    vagy [email protected]
  • ivjoe
    Látom nem gondolkozol, csak írsz. Azt írtad makro ÉS mikro.