29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
dehh, még csak az kéne. Én 16-án letudom az egész érettségit, és azután már csak a ponthatárok érdekelnek.. szal hagyjanak békén, megfelel nekem a 83%, még ha normális szövegértéssel 90 fölé is mennék :D:D -
nahh, matek letudva..
15ös (3szög szögei és odalai közti összefüggések) tételt húztam, a felépítéssel meg maga atétellel nem volt igazán gondom.. a feladat már más tészta.. :D
Segíteniük kellett, bár mindig nem értem a látószögkörív h. a fenébe jö na tételhez, de végülis segítésggel megoldottam, bizonyítottam.:)
Ha rontok is, nem vészes :) -
az lenne a korrekt ha újraíratnák? brávó. az egész szar nem ér meg annyit, hogy újraírjam. és biztos voltam benne, hogy rossz pár javítókulcs, mivel a feladatok fele idegesítően kétértelmű volt, amiket meg nem magyarázhatott volna nekem senki, hogy mi az, ami miatt mégis egyértelmű. -
Aspyrin #23558 Újraítathatják a magyar érettségit...
-
Elektronikában teljesítményszámításoknál pl.
épp ezt tanulom:D
Programozásban én egy útvonaltervező írásánál használtam, de sztem mindenhol kell ahol koordináták vannak. (GPS feldolgozó, képfeldolgozás stb.) -
martoncz #23556 vállalatoknál profitmaximalzálás idő / legyártott termék / befektetett pénz függvényében: adott egy bevétel illetve egy kiadás függvény, a kettő különbsége adja a profitot, segítségével meghatározható, hogy milyen paraméterek esetén lesz maximális a profit.
vagy pl bizonyos pályák építése esetén területmaximalizáláshoz, ha ismerik hogy milyen alakú hely áll rendelkezésre vagy tudják a kerületet.
ésatöbbi -
um, mondjuk van egy függvényed, egy költségfüggvény... és keresed azt a helyet, ahol a legkisebb, nyílván a ha konvex, akkor a minimumhelyében lesz a szélsőértékhelye.
de nagyon sok helyen kell keresni a szélsőértékhelyet
vagy ha konkrét példaként elfogadják, hogy a fél életed ezzel töltöd matekon differenciálszámításból, akkor az is konkrétpélda. -
Yepp #23554 infósoktól kérdem: ti már elkezdtétek tanulni a tételeket? :)
én ma fogok nekiálni, talán kicsit ráér hiszen csak 16-18 között vizsgázok vmikor.. :) -
de konkrét példák kellenek alkalmazásnak, én meg tényleg nem tudom..
A programozás hol használja ki a miniomumot, maximumot? Vagy az építészet, fizika..stb? -
programozas, epiteszet, fizika, biologia, kemia, kozgazdasagtan, de tenyleg minden -
Moros #23551 kösz, ezek jók -
mondjuk a 3szög csoportosítása szögek szerint, vagy a szögfüggvények -
Moros #23549 nekem pedig mondjatok már egy definíciót a 15-ös tételhez (összefüggések a háromszög oldalai és szögei között) -
konkrét példa? :) -
kb mindenhol ahol van függvény -
aha, holnap
bízok a vizsgáztatókban, állítólag ma tök rendesek voltak :)
A tétel kapcsán én sem igazán tudok, pl. fizika vagy más hol a fenében használhatja a szélsőérétékeket.. -
számtani közép>=mértani közép
ezt sok szélsőérték feladatban alkalmazzák. egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki :) nemtom mit várnának ide amúgy. holnap mész amúgy? -
újra egy kis segítséget kérnék a matek emeltesektől.. a szélsőértékes tételhez tudnak vki mondani nekem külső alkalmazást?
előre is köszönöm
doddencs -
Vola #23543 jaja, ilyen hálózatkezelői és kiépítői cucc, pl az esettanulmányunk még a 4edik szemeszterre egy nagyobb suli teljes számítógépes hálójának kiépítése volt sokféle szempont szerint és dokumentálva, aminek elviekben a kivitelezését is meg tudtuk volna (múlt idő :D) már tenni, persze a gyakorlat mindig más, nah meg már sokat felejtettem xD ezért kell is vegyek majd egy Linksys routert, hogy legyen mit programozni.
A felvételivel szerintem nem lesz gáz (van egy angol ECL B2 nyelvv.), így 395 körül leszek, csak azért mégis jobb lenne ha ott lenne még az a plusz 30pont, mivel a kívánt koleszba elvileg nehezebb lesz bekerülni mint a mérnökinfós szakra :D (PE-MIK) -
köszönöm :D:D -
Moros #23541 Transzormáció fixpontja olyan pont, melynek képe önmaga -
Moros #23540 google:
Invariáns egyenes: olyan egyenes, amely megegyezik a transzformáció melletti képével
pl középpontos tükrözésnél az összes, a kp-on átmenő egyenes
(nem ugyanaz, mint a fixegyenes, melynek minden pontja fixpont) -
Matek emeltesek!
Az egyik tétel, pontosan az egybevágósági transzformációk.. a transz. jellemzésénél ugye van olyan,h. fixpont, ill. invariáns egyenes. Akinek erre a két fogalomra van korrekt definíciója, ossza meg velem pls.
THX -
az ilyen informatikai cucc nem? Tehat olyan helyre is jelentkezel gondolom? Akkor viszont ne aggodj, nem tudom hany nyelvvizsgad van, de az info a tobbi real kozott az a hely, ahova bekerulni nem nehez. Azt is mondhatnam a bme-re (es altalaban real helyekre) bekerulni nem nehez, elvegezni igen, mig pl kozgazra bekerulni nagyon nehez, elvegezni kevesbe. -
Vola #23537 persze, nem feltétlen leszel jó szakember, mer egyértelmű h teljesen más a tananyag és minden apró fasságot be kell vágni amit úgysem fogsz használni és abszolúte nem érdekel. Én csak azt mondtam h ha valaki az adott szakra kért 2 tárgyból kiemelkedőbben teljesít az valószínűleg jobban is fogja vágni az ahhoz kapcsolódó tárgyakat és akár jobban is fogja érdekelni mint az aki a korábban említett "összesítéses" elv alapján kerül be ugyanoda, amit nem feltétlen a szakhoz köthető tárgyak emeltek feljebb. Persze ha azokból teljesít rosszabbúl akkor a II. 200pontos rész lesz gyengébb de a lényeg h a duplázás azokat juttatja előnyösebb helyzetbe akik a nézett 2-t jobban tudják és ez így jó.
A középiskolás, éreccségi tanulmányok szintjét meg sztem totál fölös az érveléseidben ecsetelgetni a felsőoktatásban lévő szinthez képest, elég egyértelmű h közük sincs egymáshoz az egymásra épülésen kívűl. Nem mondom h én biztosan meg fogom állni a helyem mer fingom sincs mi vár majd rám, de nem is hasonlítgatom az iskolákban tanultakhoz, mivel az alapjában véve lófasz :D de az eddigi eredményeim és az érdeklődési irányom azt mutatják h ez az a pálya ami érdekel, avagy a műszaki infó. Hogy jó szakember lesz-e belőlem az majd elválik, rajta leszek az ügyön, de példának okáért jobb eséllyel történne meg ez velem egy olyannal szemben, mint aki kimaxolja az első 100pontot, csinál egy jó éreccségiátlagot %-ban, megszerzi az összes többletpontot, de a nézett 2 tárgyban meg jóval gyengébben teljesít de mégis egyenlő lesz az összpontunk.
a töris dolgokhoz meg annyit még hogy nyílván hogy nem az abból vett logika és ismeretek lesznek azok melyek majd megkönnyítik az egyetemista dolgát, és valóban nem sokat ér, de azért azt elismerhetjük sztem hogy hozzátesz valamennyicskét, ha nem is sokat. És ez a kevés a legtöbb azokhoz képest mint amit a többi tárgy adhat ha nem a törit néznék hanem a fennmaradtakból vmeiket. Töri után még az idegen nyelv a legkorrektebb de az meg sztem alap hogy tudni kell vmiféle nyelvet, meg nyelvvizsgát stb, de nem tartom igazán jónak mivel nyelvet bárki tud tanulni, és az így semmit nem tükröz irányultság szempontjából, persze jó ha vki nagyon vágja, de az akkor is mindenhova kell.
Én egyet sajnálok leginkább, ami valszeg csak keveseknek zavaró, de pl nekem is hogy lófaszt sem adnak olyan papírokra melyek nem a középszintet képviselik, hanem annál azért sokkal többet érnek de mivel az OKJ nem tette rá a kis bélyegzőjét, így kitörölhetem vele a seggem. Én pl a Cisco CCNA-mmal vok így, ami valóban nem egyetemi szintű (bár ott is óraszámba megy egykét helyen) de megérne azért egy +30pontot mer azért nem minden második embernek van és nemzetközileg is elismert, csak az oktatási minisztériumban nem. -
az=akkor -
nyif :D
csak arra szerettem volna felhivni a figyelmet, hogy a kozepiskolai anyag azonkivul hogy nem kapcsolodik esetekben (tori) a tanultakhoz, valojaban kivert lofasz az egyetemen leadott dolgokhoz, es attol meg, hogy erdekel valami gimiben es valahogy leteszel egy jo erettsegit, az nem jelenti azt, hogy te jo szakember leszel, vagy egyaltalan 1 ev mulva amikor nem azt tanulod, hogy a kisnyuszi szoros mert emlos, hanem hogy mi zajlik le a labujjaban hormonalis szinten amikor ugy gondolja hogy ehes, az lehet hogy rajossz, hogy ez valojaban teged nem erdekel. -
az tény, h önmagában az eseményekből le lehet vonni törvényszerűségeket, következtetéseket, és ezekből egy elég átfogó kép ki tud alakulni. de ehhez nem szükséges az évszámok, konkrét események ismerete, csak nagyon nagy vonalakban, hogy mi hogyan történt, ez pedig akkor is benne marad az emberben, ha nagyjából figyelt töriórán és egyébként nem sokat tanult rá.. nem azt mondtam, hogy semmi szükség nincs a történelemre, mert nagyon is van, csak mint felvételi tantárgy egy reál szakhoz kicsit túlzás. -
Ez butaság. Történelem nem más, mitn egy rakás esettanulmány. Attól, hogy valaki tudja, mi azaz infláció attól még kurvára nem fogja tudni, hogy mikor következik be, és mik a társadalmi hatásai... -
ez pár alapfogalom, amiket ha megért az ember, semmi további konkrét történelmi esemény ismerete nem szükséges ahhoz, hogy jobban lássa az ember, hogy mi mire jó. -
Nem a világválságról. Hanem a gazdasági vonatkozásairól: szuperinfláció, devalválás, pénz aranyhoz, ezüsthöz kötése, állami beruházások, stb. Ezekből látja a legjobban az ember, hogy mi mire jó. -
En nehezen tudom elkepzelni hogy akar kozgazon akar bme-n a gazdasagi vilagvalsagrol kene tudni barmit is, meg ugy altalaban a tortenelemrol, de
ebbol is csak az latszik, hogy mennyire nem ertek szerencsere a kozgazhoz:) -
Én töriből emelteztem, és elég sok tétel kifejezetten gazdaságtörténelemről szólt. Én is a gazdasági világválság tétel húztam, és gyakorlatilag az egész tétel arról szólt, hogy miért következett be, hogyan oldották meg, stb. Ez mind-mind gazdaság.
Szerintem teljesen helyén van a töri felvételi tárgy. -
azert az hogy meg leginkabb a tori valo oda felvetelinek, nem tul jo indok arra hogy annak kene lennie:) Pl lehetne csak matek, vagy matek+kozgaz (ilyen targy is van asszem).
Ez a tortenelem osszefuggesei ez jo duma, de ezzel speciel nem ertek egyet. A tortenelem szerintem fontos targy, mert kell hogy az ember muvelt legyen legalabb valamilyen szinten, ismerje a sajat multjat. De a tortenelem osszefuggesei legtobbszor vagy olyan egyszeru logikai kovetkeztetesek amiknek semmi koze az egyetemi kozgazhoz, vagy olyan bonyolultak hogy senki nem fogja tudni osszerakni (vagy nem is lehet mert a tortenelem is tele van homalyos foltokkal).
En nem kozgazra jarok, csak nekem is fura hogy miert kell a tori felvetilnek...mas szakoknal azert nem igy van, kicsit tullovagoljatok a temat szerintem, ami a lenyeg h sokszor tenyleg nem sokat szamit hogy mibol erettsegizel...lehet orulni hogy eltoroltek a felvetelit, szerintem ez a legnagyobb kibaszas amit a diakokkal megtehettek (meg ugye nephulyites msz(m)p modra, de ebbe bele se menjunk), ugyanis aki azt hiszi hogy felvettek pl bme-re akkor mekkora csaszar mar az sehol sincs az igazsagtol, mert az meg semmit nem jelent. Regen jelentett, akkor nem dobtak ki az emberek 50%-at nehany ev alatt -
Vola #23527 jah még az idegen nyelv... - azt hülyeség sztem, bár töltelékként van ahol az is beleszámíthat, mivel sosem 2 van csak melyet nézhetnek. Általában a minimum az 3 + 1 tárgy melyből az uccsó az az esetleg szakközépsuliban, a jelen irányvonalban, a közgazdaságtan. Mostmár főleg nem köthecc bele... ;) -
Vola #23526 én tökéletesen egyetértek Veled, csak vannak akik nem képesek elfogadni mások igazát, szal akár könyvet is írhatnál, akkor sem tudnád meggyőzni xD
viszont arra kiváncsi lennék hogy akkor közgázra mit tenne be Magus felvételi tárgynak a töri helyére... lehetőségei:
- matek az alap, sztem egyértelmű miért.
- fizika, biosz, kémia kilőve
- magyarhoz sincs sok köze, max fogalmazáskézség kell de az alap mindenhol szal hülyeség lenne, mer akkor bármely szakon kérhetnék
- informatika? van benne valami, de max középszinten, mivel emelt szinten senki nem nyomná mer pascal lenne az uccsó amit közép suilban egy közgázos tanulna, vagy ha igen akkor is 1/100, ergo hátránnyal indulnának a többletpontokért.
- közgáz/ügyvitel mint szakmai tantárgy? ideális lenne, DE nem lehetséges mivel gimiseknek lenne hátránya emiatt a szakközépisolába járokkal szemben.
- művészettörténelem, tesi? :DDD sztem nem kell részleteznem...
hmmm.... asszem felsoroltam minden tárgyat... vagy várjunkcsak!!! áhhhá! mi is maradt ki??? Csak nem a TÖRTÉNELEM ??? hmmm.... ez senkinem sem hátrányos + van egy kis értelme is az összefüggések avagy a logika miatt! Nah asszem elmagyaráztam Kedves Mágus barátunk h miért ezt kérik gazdasági szakon... ;) ebbbe kössél bele baszki :DDDDDDDDD -
s ha már ennyire erősködsz a törivel, valszeg tizenhatidok Lajos és a közgazdász matek között nincs túl sok párhuzam, mindazonáltal szerény véleményem szerint, akinek nehézségére esik meglátni a történelmi események közti összefüggéseket, egyszerű példa a a gazdasági világválság, vagy mondhatnám a történelmi materalizmus a francia forradlomban. Az az ember szted mennyire fogja eredményesen átlátni a százszorta kuszább gazdasági összefüggéseket? -
most komolyan, ezekkel a sarkított példákkal kit akarsz meggyőzni?
építész nyiltnapon a dékán világosan elmondta, h a két legfontosabb tantárgy a matek és a fizika, sőt ki is cikizte, h minek van bent a biosz, mert csak beerőltette a minisztérium.
Te bizonyára okosabb vagy nála, kiváncsi lennék hogy tudnád meggyőzni, ugyan már Dékán űr, vegyék már fel azt a suta kezű, ujjain számoló, fikából csak annyit értő, h az eső lefele esik, szegénykémet nem hagyták kibontakozni, az érettségi úgyse számít semmit... -
midnen rendszernek megvannak a maga hibái, de valahogy basszus el kell dönteni a felvételt..
Az egyetemen pedig remény szerint a nem odavalók szépen kipotyognak -
te jobban átlátod az összefüggést az AVC görbe és az MRTS között x és y helyettesítő termékre mert tudod, hogy XIV. Lajos milyen rendelkezéseket hozott? Semmi köze hozzá.
Az, hogy rossz jegyei voltak, az nem azt jelenti, hogy nem jó belőle. Nekem pl egy tipikus nő volt a matek tanárom, az összes genetikai hibájával és folyamatosan 3-as voltam, mégis benn vagyok a felsőoktatásban. Sok mérnökismerősöm nagyon jól teljesít a 2-es 3-as középiskolai matekjával.
ha valaki teljesen hülye, akkor nyílván nem fog ebből továbbmenni
vagy ha már ennyire ott vagyunk, hogy predesztináció van, akkor egy kiskuntarcsai kancigány fia, akinek a tanárjai nem mertek rossz jegyet adni, nagyobb eséllyel lesz jó mérnök ha már látom mindenki mérnöknek megy, mint egy jobb gimiben 3-as matekos? ugyanmár. semmit sem számít az érettségi, nem ott dől el, hogy neked van e affinitásod vmihez vagy nem