A barátnő nevű élőlény
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Deviáns viselkedésnek nevezzük az olyan viselkedést, amely eltér a normáktól. Le lehet azonban szögezni, hogy ezek a normák nem örökérvényûek, az egyes közösségekben nem egyformák. Ezért problémát jelent egy-egy cselekmény deviánssá minõsítése, hiszen az csak egy meghatározott nézõpontból nézve deviáns."
Elõször is elnézést kérek a többiektõl, hogy idegen tollakkal ékeskedem... De naygjából azt terveztem leírni, amit fent idéztem. Ha valaki nem tartja be a normarendszert, hanem öntörvényû (jelen esetben énközpontú) normákat alkot saját magának, ami úgy kezdõdik, hogy "nekem mindent lehet, de a többiek csak tartsák be a szabályokat", akkor õ szerintem deviáns. Nem tartja be a szabályokat.
Lehet vitatkozni a jó és a rossz közti elenyészõ (és gyakran nem is világos) különbségrõl, vagy hogy hol, milyen normák érvényesek, de szerintem te egyszerûen eldöntötted, hogy nem tartod be a nálunk érvényes normákat és ebbõl kovácsolsz magadnak elõnyt. Ehhez pedig gyártottál egy tetszetõs elméletet...
\"A valóban cselekvök számára önmagukon kívül nincs más mérce!\" MWO: Kartal
Ugyanis a társadalom egyénekbõl áll.
Ha tömegesen kezdik az emberek individualizálni az erkölcsi normáikat, annak anarchia lesz a vége. (Már most is közel állunk hozzá, pedig most még "csak" a fene nagy liberál-demokráciát éljük. De már most is zömmel az történik, amit ÉN akarok, egyébként meg ne szóljon bele senki, mert senkinek semmi köze hozzá. Mert csak ÉN számítok...)
Az emberek túlnyomó hányada nem képes konkrét útmutatások nélkül "helyesen" élni. Ezért van szükség törvényekre, erkölcsi, kultúrális, vallási és szemléletbeli normákra.
Kevesekben van annyi bölcsesség és tartás, hogy a saját maguk által és saját maguk számára meghatározott elvek ne mások kárára szolgálják a saját boldogulásukat. Pedig alapvetõen rém egyszerû lenne a dolog: egyetlen elvhez kéne mindenkinek tartania magát: úgy keresni a saját boldogságom, hogy közben ne bántsak meg másokat. Ha eszerint élnénk, ha eszerint dolgoznánk, ha eszerint keresnénk a párunkat, ha mindenki odafigyelne a körülötte lévõkre, ha mûködni tudna a kölcsönösség fogalma és mindenki csak egységsugarú körön belül mozogna stb stb, sokkal egészségesebb lenne a világ.
De ez nem így megy Sosem ment így, és soha nem is fog. Az emberi közösség alapvetõen alkalmatlan erre - egyén szintjén megvalósítható. Könnyebb ellopni valamit, mint megdolgozni érte. Könnyebb a gyereket lehülyézni és leosztani neki két taslit, mint megpróbálni szót érteni vele és fegyelmezés nélkül nevelni.
Lehet mást csinálni. Lehet saját elveket kialakítani, de akkor nem lehet beilleszkedni. Kizár a többi ember, a közösség. Nem fogják elfogadni, nem fogják megérteni. (Láthatod: már a komminkáció szintjén megbukik a dolog. A gondolatfelvetést is ellenzik.)
Ez a helyzet. Kirekesztett leszel, ha nem vagy uniformizálva.
Tetszik vagy nem tetszik a legmaradandóbb alkotások, a legmaradandóbb történelem mind a diktatúrák monoteista közegében születtek. Egységet kovácsolni a szabadságban talán csak a görögöknek sikerült. Azóta senkinek. (Persze ez sem igazi, hiszen a görögök antik demokráciájának pilléreit is rabszolgák sokasága jelentette. És erõs társadalmi ranglétra volt a nemesektõl a kézmûvesekig. Átjárhatóság nélkül. Szóval szabadságról akkoriban is csak egy igen viszonylagos, szûk térben lehetet beszélni.)
Uff
tehát szerinted az normális hogy te egyéni erkölcsi mércét formálgatsz , de mások ezt ne csinálják mert ki tudja hova vezetne ... vagy hogy gondoltad? <#nemtudom>#nemtudom>
"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."
Én Krisztinek válaszoltam a "megölöm a férjem" & "eltöröm a bordáját" gondolatokra és nem azért írtam hogy általános felháborodást keltsek a dolgaimmal. De információ híján egyébként sem lehet semmiféle értelmes következtetést levonni a hallottakból. Egy kézeltörés számtalan okból, módon történhet. Akár baleset is lehet. Sajnos ez a "yo magyar vircsaft szerint" megfogalmazás tökéletesen igaz itt is.
Tulajdonképpen a lényeg az, hogy ha egyesével végignézzük az erkölcsi normákat a földön és elgondolkodunk rajta, hogy mindenféle népcsoportok erkölcsi mércéje a kulturális fejlõdés részeként alakult ki, akkor mért ne lehetne egy embernek egy saját erkölcsi mércét kialakítani, mondván: magam igényei szerint átformámálom az évszázadok alatt szabadon fejlõdõ és elavult normát és saját ösztöneim szerint intelligens ember módjára alkalmazom azt.
Természetesen csakis egyénileg értem ezt, mert társadalmilag ki tudja hová vezetne..
-----][----www.di.fm-----][------
"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."
Tökre kíváncsi lennék azon Nõnemû egyedekre, akik osszák itt nekünk az észt 😛
nekem ilyen "vajon a pénzemért szeret?" jellegû problémám nem igen volt soha (suzuki-m van) 😛
Az egyhetes BMW-ben azt is leszopják aki nem akarja..."
Milyen kocsid is van??? 😄D
még szinte alig ismerem, a tegnapi volt az egyetlen komolyabb találkozásunk, és azt tudni kell rólam hogy általában kell legalább 5-6 nap hosszabb együtt eltöltött idõ ahhoz hogy legalább olyan szinten megismerjem a csajt hogy járjunk is.. Namost ezúttal ez a sablon sajnos elmaradt, mivel miután hazavittem megbeszéltük hogy akkor holnap is találkozunk, erre egyszerûen lekapott..
kicsit hülye fejet vághattam mert szegény nagyon kétségbeesett hogy mit tett, de el nem tudjátok képzelni hogy mennyire aranyos arccal kérdezte "most haragszol rám?" ..áááá asszem túl könnyen leszek szerelmes<#szeret>#szeret><#szeret>#szeret>
a csaj iszonyú jófej, ahhoz képest pedig meglepõen intelligens, ja és tegyük hozzá hogy k..va jól is néz ki 😄D
hát nem tudom..boldog vagyok, de rosszul is érzem magam. Vannak pillanataim amikor egy-egy másodpercre bevillan a jövõ, ahol bebizonyosodik hogy ez a kapcsolat sem ér többet mint a 20 másik..
Elvi síkon... Ha nem hozza fel, hogy eltörte egy 15 éves csaj kezét, nagyon szívesen el tudnék vele vitatkozni arról, hogy érdemes-e megcsalni a másikat, vagy helyette legyünk hûségesek hozzá (értelmes vitára célzok, nem arra hogy a torkának ugrunk). Szerintem sincs egyértelmû fekete vagy fehér. Csak árnyalatok vannak. Esetleg utak. Ki melyiket választja, az az õ dolga.
Nem tudom, hogy miért balhéztak össze, hogy történt az egész, de a helyében akkor se dicsekednék vele. Mi Magyarországon élünk, a magyar társadalmi normák, a magyar jogrend nem tolerálja ezt a magatartást. Ezért is ugrott neki mindenki.
Még két dolog. Az egyik, nem hiszem hogy bárki is azonosít téged a sráccal, vagy az elveivel... Szerintem ez fel se merült. Viszont a másik, hogy a 14080.-at komolyan gondoltam... Ez valami betegség? Mert ha egyedül vagyok vele, akkor csak az lehet...
mindig meghallgatok másokat , érdekel mások véleménye , nincs olyan hogy "csaknekemvanigazaméskész" ...
"Szerintem az élet nem ennyire fekete-fehér..." ... lehet , nemtom
Mellesleg lekötelezve érezném magam, ha nem azonosítanátok ezen elvek vallójával csak azért, mert nem utasítom el magamtól, mint a yol idomított kutya a "fujjrossz" parancsra.
Az meg, hogy "ne próbáld meg megérteni más gondolkodását" ...?
Hát... ehh.
Inkább nem mondok semmit.
Õ egy kérdést tett fel - mi a véleményünk róla. Erre yo magyar vircsaft szerint mindenki elkezdett hõbörgni "mongyonle!" stílusban.
Pedig nem hülyeség a kérdés, amit feltett. Érdekes témákat feszeget.
Elvi síkon.
Az megint más kérdés, hogy én sem feltétlen szimpatizálok a poligámiával.
De mint gondolatébresztõ, érdemes lenne végiggondolni, hogy hogyan is mûködnek ezek a társadalom/vallás/neveltetés és egyéb környezeti befolyások által belénk programozott viselkedésminták az ösztöneink ellenében. Vagy épp fordítva - ez most mindegy.
Ahelyett, hogy ortodox módon mindenféle belegondolás nélkül elkezdjük zengeni a zsoltárokat.
De mi sem ismerjük õt.
Mégis a torkának ugrottunk egybõl.
Egyébként látszik ,hogy nem ismersz ,mert akkor bizti nem mondanál ilyet.
Egy idõben magam is sokat foglalkoztam ezzel a gondolatkörrel, és eléggé messzire vezetõ téma lenne, ha elkezdenénk boncolgatni az erkölcsi morál és az általános értékrend alapjait, vallási, társadalmi és földrajzi hely-specifikusságait.
Hm... Valahogy nem tudom most összeszedni igazán a gondolataim. Nem tudom, mi van... Mindegy. Majd máskor.
Ahogy élsz, annyit érsz... Elõbb vagy utóbb úgyis találkozol önmagaddal...
Az alkoholmentes sör az első lépés a guminők felé.
"De mivel ket eve van meg, "
Mihez van két éve? hogy jött le hogy 13 éves volt?
FeketeFény 2005. ápr. 17. 16:55 | Privát | Válasz | #1274
!!!15!!!<#nezze>#nezze> éves a barátnõm, most 23 vok. Ennyit a kérdésrõl.
Tehát igennem a 15<#hamm>#hamm> éves barátnõm kezét törtem el. De Mi köze ennek az ösztönökhöz? <#falbav>#falbav>