22786
Html-, css- és php-help
  • phoenix1
    Hello. Innen letöltheted.
  • hispan2
    De nekem mincsen az oldalhoz CSS fájlom. Akkor hova tegyem az írt kódot, illetve honnan szerezzem be a benne szereplő htc-t?
  • passatgt
    script.aculo.us
    Ezzel próbálom,nem sok sikerrel:

</HEAD>
    <script type="text/javascript" SRC="prototype.js"></SCRIPT>
    <script type="text/javascript" src="scriptaculous.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="builder.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="controls.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="dragdrop.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="effects.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="slider.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="unittest.js"></script>
    <BODY>

<div id="div1" onclick="new Effect.BlindUp('#div2')">1. div</div>
    <div id="div2">2. div<br /><br /><br /><br /><br /><br /></div>
    <div id="div3" onclick="new Effect.BlindDown('#div2')">3. div</div>
  • Dj Faustus #4092
    No meg van egy ilyen is:
    ; Document expires after n minutes.
    session.cache_expire = 180

• Max7
    Hmmm pedig nekem olyan 20 perc után elfelejti az adatot és újra be kell jelentkeznem :(
  • Dj Faustus #4090
    - animálás
  • Dj Faustus #4089
    "Még egy kérdés ez már technikai: a session mennyi ideig jegyzi meg az adatokat inaktív böngészőben?"
    Idézet a php.ini-ből:
    ; Lifetime in seconds of cookie or, if 0, until browser is restarted.
    session.cookie_lifetime = 0

• passatgt
    igen már sikerült nekem is:)Most azt próbálom hogy valami efekt is legyen,ne csak így egyből eltűnjön
  • Dj Faustus #4087
    Működik - teszteltem több böngésző (IE5, IE6, IE7, Opera, FF) alatt.
    1. div kattintásra elrejti a 2. divet, 3. div kattintásra megjeleníti a 2. divet.
  • Max7
    Még egy kérdés ez már technikai: a session mennyi ideig jegyzi meg az adatokat inaktív böngészőben?
  • Max7
    Sziasztok! Most kivételesen nem php nem is html sőt nem is css segítségre lenne szükségem inkább megvalósítási helpre :)

Van egy adatbázisom amibe az userek saját árlistát készíthetnek! Mondok egy hasonló példát:

12 hónapra van 11 termék! Tehát ahoz hogy én az adatokat tároljam 12x11 oszlopra lenne szükségem ami ügye 132 oszlop! Ez igen csak megnövelné a munkaidőmet mire elkészülne, arról nem is beszélve hogy minden 1-es lekérdezés ideje megnőne jocskán ami sql terheléshez vezetne :)

Valakinek valami észerű 5lete hogy hogy tároljam az adatokat?

köffi :)
  • passatgt
    ezt arra mondtam hogy így próbáltam mint te leírtad,de nem működött ha mindegyiknél két onclick van
  • Dj Faustus #4083
    Idézlek:
    "ha az 1. divre rámegy" = onmouseover
    "Ha a 3.div-re kattintana" = onclick
  • passatgt
    igen csak ezzel is az a baj hogy egyik klikket hasunál másik meg rámutatást
  • Dj Faustus #4081
    Fejből:
    <div id="div1" onmouseover="document.getElementById('div2').style.visibility='hidden'; document.getElementById('div2').style.display='none';">1. div</div>
    <div id="div2">2. div</div>
    <div id="div3" onclick="document.getElementById('div2').style.visibility='visible'; document.getElementById('div2').style.display='block';">3. div</div>
  • passatgt
    köszi!:)

Más:adott 3 div valahogy így:

1.div
    _____
    2.div

_____
    3.div
    _____

Azt szeretném,ha az 1. divre rámegy,akkor a 2.div eltűnik,és a 3. div felmenne az 1.div-hez.Ha a 3.div-re kattintana,akkor meg az eredeti állapot állna be.Javascriptel próbáltam,de ugye az első divre ráraktam az onclick függvényt,azt mégegyszer nem használhatom fel:(Valami ötlet?Vagy egy példa?:)Kösz
  • Dj Faustus #4079
    IE PNG Fix with Background Support
  • hispan2
    De bezavar...
    Megnéztem, és ha az amúgy táblázat hátterében szereplő png képet csak mint egyszerű img teszem be, akkor átlátszó IE 6-ban is. Van erre megoldás?
  • hispan2
    Az alábbi megoldást választottam az ajánlott oldalról:

1) letöltöttem a -tpgnfix.js, majd feltettem a szerverre
    2) beírtam az alábbi kódot az oldal <head> részébe:

<!--[if lt IE 7.]>
    <script defer type="text/javascript" src="pngfix.js"></script>
    <![endif]-->

IE7-ben továbbra is jó (hisz annak nem is kell a kód), de IE 6-ban még mindig nem jó a dolog. Az nem zavarhat be, hogy elvileg a png egy táblázat hátter?
  • hispan2
    Köszönöm, holnap megpróbálom.
  • Dj Faustus #4075
    1. LiveHttpheaders Firefox kiterjesztéssel ellenőrizheted, hogy sikerült-e az űrlap elküldése.
    2. Ellenőrizheted az űrlap elküldését, ha kiírod az elküldött értékeket:
    echo $name;
    echo $url;
    echo $desc;

3. Ellenőrizheted a lekérdezés sikerességét, a die függvénnyel:
    mysql_query () or die ("Nem sikerült a lekérdezés").
    4: Felhasználótól szűretlenül adatot ne vegyél át! Gyönyörűen megtámadhatják az adatbázist. Nézz utána a mysql_real_escape_string függvénynek.
  • Dj Faustus #4074
    "IE6-ban viszont nem átlátszó a png"
    Ez egy tipikus probléma, az IE 7-es verzió előtt nem kezeli az átlátszó PNG-t.
    Ellene némi keresés után találhatsz megoldást.
  • passatgt
    adott egy ajanl.php kód:

<form method="post" action="ajanlok.php">
    <!--<input type="hidden" name="redirect_to" value="{$SENDTO}" />-->

TV Csatorna neve:<br />
    <input type="text" class="txt" id="name" name="name" value="Csatorna neve" />
    <br />
    <br />
    TV közvetítés url-je:<br />
    <input type="text" class="txt" id="url" name="url" value="mms://..." />
    <br />
    <br />
    Nyelv:<br />
    <input type="text" class="txt" id="lang" name="lang" value="Magyar" />
    <br />
    <br />
    TV Csatorna hivatalos oldala:<br />
    <input type="text" class="txt" id="address" name="address" value="http://" />
    <br />
    <br />
    TV Csatorna jellemzése pár mondatban:<br />
    <label>
    <textarea name="desc" cols="50" rows="10" id="desc" ></textarea>
    </label>
    <br />
    <p><input type="submit" name="submit" class="button" value="Beküld" /></p>

</form>

Ezt elküldi:(ajanlok.php):

<? include "function.php";

$name=$_POST["name"];
    $url=$_POST["url"];
    $desc=$_POST["desc"];
    $lang=$_POST["lang"];
    $address=$_POST["address"];

$sql666 = "SET NAMES 'latin2'"; /* nyelv */
    $result = mysql_query($sql666);

mysql_query("INSERT IGNORE INTO ajanlas (name,url,desc,lang,address) VALUES ('$name', '$url', '$desc', '$lang', '$address')");

if (mysql_affected_rows()==1){
    echo "Köszönjük, hamarosan leellenőrizzük";}
    else{
    echo "Sajnos valamilyen hiba lépett fel, kérlek próbáld meg késöbb";

}

?>

Táblák adatbázisban megvannak,de az űrlap adatait mégsem küldi el.MI lehet a gond?Előre is köszönöm
  • hispan2
    Ez fura...
    IE 7-ben működik az átlátszó png-kel kombinált átlátszó keret (http://hispan1.extra.hu), IE6-ban viszont nem átlátszó a png. Ez ennyire verziószám-függő?
    (innen van a megoldás: http://www.tutorial.hu/node/945, az "Átlátszó png mint háttérkép" módszer)
    Vagy mit kéne még a küdba írni, hogy az átlátszó png máshol is az legyen?
  • hispan2
    Felbecsülhetetlenül sokat segítettél. Komolyan, egy ideje már csinálok weblapokat Iframe-ekkel, de arra nem is gondoltam, hogy ez lehetséges. Köszönöm.
  • Dj Faustus #4070
    Pont nem régiben volt róla szó:
  • hispan2
    Értem, köszönöm. :(

Más (bár eddigi tudásom szerint ezt nem lehet megcsinálni, de hátha): van egy html oldal, annak van egy háttérképe. Ezen az oldalon van egy beágyazott keret (iframe). Azt szeretném, ha ennek az iframe-nek nem lenne háttere (tehát ha az iframe átlátszó lenne, a benne megnyitott weblapok háttere megegyezne az adott tartalmazó oldal hátterével). Az nem számít, hogy ezt az ifram-en belül kell-e megtenni vagy az iframe-ben megnyitott lapokon, a végeredmény volna a fontos. (más-más felbontásoknál ugyanis mindig ásutt van az iframe, így a benne levő lapoknak nem tudok olyan hátteret adni, ami mindig passzol, belesimul az index oldal hátterébe. Erre gondolnék:

• Dj Faustus #4068
    "Hol adom meg neki, hogy mi legyen ar RSS forrása"
    <body onload="loadNews('news.xml')">

"az origó rss-ét szeretném vele kiíratni"
    Külső domainből nem tudsz RSS-t behozni (biztonsági okokból).
    Hacsak nem PHP segítségével, de ahhoz a php-ben engedélyezve kell hogy legyen a külső domainek kezelése (azt meg ingyenes tárhelyen nem tudod megcsinálni).
    "A fenti kis program akár kliens-oldali RSS olvasásra is alkalmas lenne, ha csak az Internet Explorer létezne, de sajnos nem így van: a Mozilla nem hajlandó másik domain-ből megnyitni xml fileokat..."
  • hispan2
    Üdv!

Itt van ez a csodás RSS kezelő: http://www.tutorial.hu/node/69

Hol adom meg neki, hogy mi legyen ar RSS forrása (az origó rss-ét szeretném vele kiíratni)? thx
  • Dj Faustus #4066
    Az űrlapnál - ha nagyon maximalisták akarunk lenni - maximum formai bakik vannak (szóval olyasmik amelyek az akadálymentességgel/modernséggel kapcsolatosak) - a finomításokat megtalálhatod itt.

A feldolgozó szkriptnél pedig nem hagytad el véletlenül a kezdő és záró elemeket (<?php és ?>)? Másrészt a print függvénynél a változókat nem kell idézőjelek közé tenni. Harmadrészt kicsi finomításként (csak maximalizmusként ;) ) ellenőrizhetjük, hogy űrlapunkról érkezett-e a post (lehet még további finomításokat eszközölni a rejtett űrlapmezők, Captcha - az űrlapot kitöltő robotok elleni "írja be a képen látható kódot", stb...):
    <?php
     if ($_POST["submit"]) {
      foreach ( $_POST["nem"] as $nemek ) {
       print $nemek;
      }
     }
    ?>
  • Cat 02 #4065
    "Benne is van a nevében: "

jabocs :)
    1ébként most tanuljuk infón xD
  • morfologus
    Helló mindenkinek!

Szeretnék csinálni egy olyan ürlapot ami az "ügyfél" nemét kéri be de valahogy nem sikerül kiiratnom az eredményt.
    így csináltam:
    <form action="feldolgozo.php" method="POST">
    <input type="radio" name="nem[]" value="lány">Lány<br>
    <input type="radio" name="nem[]" value="fiú">Fiú<br>
    <input type="submit" value="rendben">
    </form>

a feldolgozóba ezt írtam:
    foreach ( $_POST['nem'] as $nemek ) {
    print "$nemek";
    }
    nem tudom, hogy mi lehet a baj, ha valaki tud akkor pls segítsen:-)
    előre is köszi
  • Dj Faustus #4063
    "de mégse történik meg a regisztráció ugyanis nem küld adatot rendesen a php-nak"
    Ellenőrizd (például a LiveHTTPHeaders Firefox-kiterjesztés segítségével) hogy az űrlap tényleg elküldi-e az adatokat a PHP-szkriptnek.
    Másrészt az adatbázisba való írásokat (magukat a lekérdezéseket) írasd ki a böngészőben, illetve vizsgáld meg, tényleg lefut-e a lekérdezés (mysql_query ("Ide gyün a lekérdezés") or die ("Nem futott le a lekérdezés");).
    Valószínűleg ez utóbbi a probléma.
  • Dj Faustus #4062
    Az SQL nem adatbázis, hanem lekérdező-nyelv (amit adatbázisok (tábláinak, a táblák sorainak) lekérdezésére, hozzáadására, módosítására, törlésére használnak).
    Benne is van a nevében: Structured Query Language - struktúrált lekérdező nyelv.
  • Cat 02 #4061
    adatbázis az az sql ugye ?
  • Max7
    Egy érdekes jelenséggel találkoztam!

Regisztrálok az oldalamon (saját regisztrációt irtam), de "véletlenül" elírom a megerősítő jelszót! A böngészőben nyomok egy vissza gombot felül visszamegy és ügye a jelszót újra be kell irnom, beírom helyesen és regisztrációra kattintok, de mégse történik meg a regisztráció ugyanis nem küld adatot rendesen a php-nak ami betenné az adatbázisba az adatokat viszont valamit küld neki mert a mail-t (megerősítő mailt) megkapom, de user ID = 0 és adatbázisba nem adja hozzá az adatot!

Erre tud valaki valami irányutat mondani mert ez nekem magas és értetlenül állok a dolgok elött!
  • passatgt
    Üdv!
    Sikerült megcsinálnom a stream-et.Azt próbálgatom,hogy hangerőszabályzót csináljak,de ne az alap mediaplayeres-t.Tehát a stream résznél kikapcsoltam a menüt,csak a kép látszik,és pár sorral lejjebb szeretnék egy hangerőszabályzót berakni,vagy legalább ami lenémítja.Meg lehet ezt oldani valahogy?(Pl javascriptel,mint amikor a háttérzenét kikapcsolja)
  • Dj Faustus #4058
    Tools/Options/Privacy/Show cookies/Remove (all) cookies
  • daxan
    Tudom, nem ide tartozik de a legújabb firefox-ban hogyan tudom törölni cookie-kat??
  • Dj Faustus #4056
    Körülbelül, csak a MySQL egy SQL lekérdezőnyelven alapuló adatbázisszerver, az Access pedig SQL nyelvet is használni képes adatbáziskezelő alkalmazás. Tehát az előbbi szerverre, az utóbbi kliensre jó.