22786
Html-, css- és php-help
  • rushman
    hát ezt nem értem...
    az A osztályban te hívod meg a szülő konstruktortát nem? ( $object=self::__construct();)
  • Anotino
    Pont az a problema, hogy a szulo konstruktor hivodik meg a leszarmazott konstruktora helyett.

Leegyszerusitett pelda:

abstract class A
    {
    public function __construct(){};
    public function get_object()
    {
    $object=self::__construct();
    return $object;
    };

}

class B extends A
    {
    }

$object=B::get_object();
    Az a gond hogy hiaba hivtam meg a B:: nevterbol a get_objectet, mindenkepp az A konstruktorat hivja meg, ami persze abstract osztaly es jon a hibauzenet.

Kicsit utanaolvastam, ugy tunik ez egy php "hiba". A self:: -nek ebben az esetben B-nek kene lennie. Php6 -ban terveznek megoldast ra, ugy nez ki, hogy majd a this szocskaval ($ nelkul) lehet majd hivatkozni az aktualis osztalyra.

Szoval nincs mas hatra, mint a fuggveny feluldefinialasa mindegyik leszarmazottban (lenyegeben copypaste :/). Kar, mert jo sok melot megsporolt volna ez hosszutavon.
  • Dj Faustus #4293
    Mert beveszi az entitásokat.
  • rushman
    jé, neked sem írta ki ezt: & n b s p ;
  • rushman
    a </head> tag elé szúrdd be ezt:

<style>
    p
    {
    margin-top: 0;
    margin-bottom: 0;
    }
    </style>

a javascript kódban a submenu[] tömbökben pedig töröld ki a paragraph szóközöket, tehát csak <p></p> maradjon a <p> </p> helyett.

csúnya megoldás de működik
  • Dj Faustus #4290
    "A probléma csak annyi, hogy az újonnan megnyíló "lamenük" között van egy pár feleslehes sor."
    Idézet a Javascript (NEM JAVA! Az más! NE keverjük össze a Gizikét a gőzekével!) forráskódból:
    <font face="Arial" size="1"> <b> <a href="feliratok.htm" target="alap">Feliratok</a> <p> </p>
    Mint látható a linkek között van egy <p> </p>, ami egyrészt egy üres bekezdést hoz létre, másrészt a bekezdés alapbeállításából fakadóan a bekezdés felett és alatt 1 sorköznyi margó lesz. Ezt kell kiiktatni (Margók kiiktatása CSS-sel: margin-top: 0px; marrgin-bottom: 0px;).

Egyébként én is a CSS-alapú menűket preferálnám - lásd:

• hispan2
    Én maradnék ennél :)
  • rushman
    szükő = szülő
  • rushman
    én a helyedben css menüket használnék, keress rá a gugliban
  • rushman
    Szükő konstruktorjának meghívása gyermek osztályban
  • hispan2
    Egy újabb kérdés:

Alább van egy apró Java menü:

http://stalker.hardwired.hu/menu.htm

A menü kategóriáira kattintva bejönnek az alpontok. Az "a" és "b" betű csak azért van ott, hogy lássam, lejjebb tolja-e őket a menü, ha dolgozik.
    A probléma csak annyi, hogy az újonnan megnyíló "lamenük" között van egy pár feleslehes sor. Azt szeretném, ha a megnyíló almenük éppen úgy szorosan, közbülső sorok nélkül követnék egymást, mint ahogy a fő kategóriák. Próbáltam elhelyezni a sortörés kódját itt-ott, de mindig hiba volt a vége.
  • blackgamer
    igen, ettől féltem, akkor megpróbálok azzal kezdeni valamit, köszi a reagálást
  • Anotino
    public function create_object($otherdata)
    {
    //otherdata atalakitasa a konstruktornak megfelelo formaba
    $object=new self($otherdata);
    return $object;
    }

elvileg igy lehet hivatkozni sajat osztalyra, de hiaba hivom a B::create_object-et, tovabbra is A osztalyu objektumot akar letrehozni.
  • hispan2
    Hálás köszönet. Ma is megtanultam valamit.
  • Anotino
    Udv,

abstract class A
    {
    protected $data;
    public function __construct($mydata)
    {
    $this->data=$mydata;
    }

{
    $object=new A($otherdata);
    return $object;
    }

public function get_data()
    {
    return $this->data;
    }
    }

class B extends A
    {
    }

$object=B::create_object('bla');
    print $object->get_data();

Ezt a kodot szeretnem mukodokepesse tenni. Az a gond, hogy a B::create_object() a A ososztalyban definialt fuggveny, es ott egy A osztalybol akar peldanyositani: Fatal error: Cannot instantiate abstract class A in /var/www/icst.org/htdocs/test.php on line 14

azt szeretnem elerni, hogy a B create_object() fuggvenye egy B osztalyu objektumot hozzon letre. Mivel nagyon sok leszarmazott osztaly lesz, el szeretnem kerulni a create_object() feluldefinialasat.

Vegulis egy olyasmira lenne szuksegem, mint a $this, csak az osztalyra vonatkozzon:

{
    $object=new ACTUALCLASS($otherdata);
    return $object;
    }

Meg lehet oldani valahogy? A doksiban nem talaltam megoldast.
  • Dj Faustus #4280
    "Mit lehetne tenni? Milyen megoldást tudtok ajánlani a dolog leküzdésére?"
    Mivel az SG SQL szerveréhez nem férsz hozzá, nem sok mindent.
    Maximum a forumchat_read.php-vel tudsz operálni - az új hozzászólásokat kiszeded, és lemented magadnak, a felhasználói listát pedig bizonyos időközönként frissíted.
  • Dj Faustus #4279
    "style résznél a repeat helyére mit írjak, hogy NE ismétlődjön (próbáltam egy csomó szót; no, norepeat, false; nem jöttek be)."
    Nem csodálom hogy nem jöttek be - a CSS referenciában nem szerepel sem a no, sem a norepeat, sem a false.
    El kell olvasni a CSS referencia ide-vonatkozó részét, ott le van írva.

• hispan2
    Üdv!

A #4144 üzenetben kaptam segítséget ahhoz, hogy egy adott kép egy adott táblázat hátterében végtelenszer ismétlődjön.

Most is hasonlóról lenne szó (igaz most a kép egy közönséges jpg), de a feladat épp az ellenkezője lenne: a képnek nem kéne ismétlődnie. A FrontPage alapértelmezésben ismételteti a jpg képeket, tehát ha kitörlöm a repeat-részt, akkor is ismétlődik a háttér. Arra viszont nem jöttem rá, hogy a style résznél a repeat helyére mit írjak, hogy NE ismétlődjön (próbáltam egy csomó szót; no, norepeat, false; nem jöttek be).
  • blackgamer
    A fórum főoldalán található chat-et szeretném teljes képernyőn futtatni.
    Sajnos a forumchat_engine.php így magában nem nagyítható, mivel a forumchat_read.php csak az első 8 sort tartalmazza + a bejelentkezett felhasználókat

Kérdeztem illetékest, és nem érhető el irc klienssel a chat, mert nem irc alapú. Új forumchat_engine.php írására pedig nincs hajlandóság SG részéről.

Mit lehetne tenni? Milyen megoldást tudtok ajánlani a dolog leküzdésére?
  • phoenix1
    Az ínyenceknek egy kis finomság vagy kreativitás serkentő :)
  • CattiBrie
    Gondoltam, hogy nem úszom meg. :S
    Köszi
  • Dj Faustus #4274
    Nincs (HTML-ben pláne, hisz az csak egy leírónyelv), ezt magadnak kell megírni.
    Például átalakítod a számot sztringbe és minden 3. karakter elé beraksz egy szóközt.
  • CattiBrie
    Hi!

Létezik olyan parancs, vagy kulcsszó HTML/JS, vagy valamiben (mindegy, hogy mihez tartozik), hogy amikor én kiiratok egy számot egy mezőbe, akor azt ezresenként tagolja?

Tehát:
    23100 helyett 23 100

Ilyen be iratom ki és JS-sel adom meg a "szam" értékét.
    <input name="szam" type="text">

Köszi!
    Catti

BÚÉK!

vafeN: jó a postfixed :P
  • Dj Faustus #4272
    Jobb oldalon van egy SQL fül, arra rákattintasz, a szövegmezőbe bemásolod az SQL lekérdezést, majd Végrehajt (vagy ennek angol megfelelője) gomb.
  • vafeN
    Értem. olyan myphpadmin-ba hogy tom beteni?:D ( tom hogy hülyeségeket kérdezek, de vhogy meg kell tanulni^^ )
  • Ch_Slater
    php-ba nem tehetsz bele így egy SQL lekérdezést. tehát nem kéne működnie. ha mondjuk myphpadmin-ba teszed be, akkor ott már működnie kell. de ott meg nem kellenek a <?php és a ?> részek, csak a lekérdezés...
  • vafeN
    Értem, de most akkor működnie kéne nem? Mármint, tutomal az EasyPhp az tett fel mysql-t is. Amugy semmi elírási hiba nincs benne?
  • dogfish
    thx
  • Dj Faustus #4267
    "Valaki léci segítsen. Ebben mi a hiba? (PHP)"
    Annyi, hogy ez nem PHP, hanem egy SQL lekérdezés (egy adatbázisban táblát hoz létre, melyben szerepel egy email és egy id mező).

"hanem mondjuk forum.php-re. ezt hogy tudnam megoldani, hogy sehogy ne menjen?"
    .htaccess átirányítás - már ha a tárhelyen engedélyezve van a .htaccess használata (ingyenes tárhelyeken nincs).
  • vafeN
    Valaki léci segítsen. Ebben mi a hiba? (PHP)
    <?php

CREATE TABLE emails (
    email tinytext NOT NULL,
    id int(80) NOT NULL auto_increment,
    PRIMARY KEY (id)
    ) TYPE=MyISAM;

?>
  • dogfish
    na egen, ez is megoldas, de nem ez volt a kerdes >) nem lehet letiltani valahogy (vagy atiranyitani), hogy ne lehessen bejutni kozben sem? persze az is megoldas, amit mondtatok, de van erre egy kulon script?
  • Max7
    Ftp-ről letörölsz mindent csak az index.phpt hagyod fent és saját gépen megfelelő környezetben fejleszted tovább az oldalt majd ha kész akkor feltöltöd az ftp-re!
  • Lazarus
    legjobb ha letöltöd winyóra az egész oldalt ideiglenesen
  • dogfish
    hali! lehet, hogy ez egy kicsit furcsa kerdes lesz, de erdekelne a dolog. elmagyarazni nem tudom, (felejtek magyarul :S ) ezert inkabb egy peldat irok le:

eppen ujitom az oldalt, de a szerveren meg a regi php, image, html fileok vannak, de a regi index.html oldal helyere berakom az ujat "fejlesztes alatt". akkor azt valaki ki tudja kerulni, hogyha beirja a regi url cimet, de nem index.html-re akar menni, hanem mondjuk forum.php-re. ezt hogy tudnam megoldani, hogy sehogy ne menjen?
    elore is thx!

sry, ha erthetetlen voltam... :)
  • The Garrett
    köszi a gyors választ ;)
  • Dj Faustus #4260
    "tudnatok nekem mondani olyan css parancsot amivel szöveget/bármit formázva csak IE alatt lesz látható?"
    Nem pont CSS, de IE-only:
    [url=http://www.quirksmode.org/css/condcom.html]Conditional comments #1[/url]
    [url=http://virtuelvis.com/archives/2004/02/css-ie-only]Conditional comments #2[/url]

Ez már CSS:
    Targeting IE only with CSS
  • The Garrett
    hi,
    tudnatok nekem mondani olyan css parancsot amivel szöveget/bármit formázva csak IE alatt lesz látható? :)

Visszafele találtam rá megoldást ( csak IE alatt nem, minden más böngésző alatt igen), de nekem sajna nem az kene :/
  • Mersanti
    nagyon szépen köszönöm:)
  • Dj Faustus #4257
    "document.form.text.value"
    1. A <textarea>-nak id attribútumot:
    <textarea id="szovegdoboz"></textarea>
    2. A kép onclick esenényénél hivatkozz az szövegdobozra:
    document.getELementById('szovegdoboz').value = this.src;
    Ajánlott példa:
  • phoenix1
    ha esetleg szükséged lenne egy jó CMS rendszerre ajánlom a Joomla-t. Ép az előbb telepítettem és meg kell hogy mondjam, nagyon meg vagyok vele elégedve. :)