63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• FRenkie
    kúrvajóóóŰ!!!
  • nenad
    Cskapi nagyon brutal jo! :)) Huhh, el tudnek kepzelni egy atlatszo karosszeriat!
  • PhantomW
    cskapi : zsér a kocsi, ezt a modelt belselye nélkül feltextúrázva mutatad egyszer nem?
  • nenad
    COLOR CORRECT, hot ziher hogy mukodik, brazillal is (bluros csavo irta )
    http://free.x3.hu/losalamos/ColorCorrect_v204.zip
  • nenad
    ...Azert mert annyi ember csinal vmit az nem jelenti az hogy valami a viragkorat eli... Sot!
    Sokszor elgondolkodtam mar ezen, az emberek egyszeruen megcsomorlottek(?)

De legyunk specifikusak, 1.A polymodellezessel gyakorlatilag nem lehet pontosan modellezni.
    (nem veletlen hogy senki nem hasznalja a cadben)

2. Az alltalad emlitett muveszek listaja nem is olyan hosszu, minden (99,9%) modellt gyakorlatilag ami filmbe vagy CADbe megy nurbsben keszitenek, miert? Mert FELBONTASFUGGETLEN. Most talan hagyjuk a meshsmootot mert azt mindenre lehet hasznalni csak arra nem hogy valami megtartsa karakteret, legyen az finom vagy markans. Vagy orakat kell kulon annak a setupjaval elkinlodni.

Polygonalis modellezes egyeduli szerintem alapja az jatekipar. Bar nurbs ugyanugy konfigolhato, de sokszor jobban jon ha az ember azt a keves polygont "kezben tartja"

legyen 2h:30m perc,ok...
    20 percnel nem hiszem hogy tobb kell nurbsben.
    Ezt videoval is ala tudom tamasztani.

De vegul ez persze csak veleny, ki ki menjen a maga utjan, en azt tartom ha van valami jobb es egyszerubb akkor azt erdemes...

Ps
    termeszetes hogy benne figyel az Uwv kod, hiszen hogyan rogzitene mashogy a texturat a polyhoz. Nem az UWV talalmanyaval van a gond hanem azzal, hogy ezt sokkal de sokkal jobban is lehet hasznalni, lasd BodypaintR2 DeepPaint2.x
    Ezt lassu reagalast tartom igazabol nevetsegesnek, amikor annyi renderer van mar mint a az egen a csillag, renderert integralnak, ugyanez a particle, stb rendszereknek. Ez buszken mutogatjak a videot az "uj" featureval, hogy maxban mostmar kezzel konnyeden stichelheted ossze az UWV mapokat. Hehe
  • Aldaryn
    Már jó ideje keresek ilyen plugint, Mármint a color correctot. A MAX ilyen cuccosai az RGB miatt (nem HSV... :(( ) elég ratyik. Na mind1. El tudnád küldeni a mailcímemre? ([email protected]) Előre is Köszike!
  • Aldaryn
    :) Karaj. Ritkán dobsz be dolgokat, de akkor olyat, ami negyon is tetszik...
    Milyen referenciáról dolgozol? Makett autó?
    Pl. a Burago gyárt tök jó, mondjuk drága modelleket, külső, belsővel egyaránt. Az tök jó Referenciának... :) VAgy ott van a Dragon, ők is sok, 1:16-os, vagy 1:8 (!!!)-as modellautót gyártanak, amiket uyagn össze kell rakni, de pl. belső modellezéséhez, karosszériához, stb... ez a legjobb referencia. Jobb, mint a valódi, mert szét is lehet gyorsan szedni. :D
  • cskapi
    ezt a képet, csak okulásul küldöm, hogy mit tesz az ember elméjével az unalom.
    Márciusban készült a tarosszéria, a múlt héten pedig annyira unatkoztam, hogy "kénytelen" voltam a beleit is megcsinálni.
    Remélem látható a kép

• Aldaryn
    Én pont az ellenkező véleményen vagyok úgyhogy szerintem leírhatom, hogy az ellenpólus is megszólaljon:

Szerintem a Poly modellezésnek nem fellegzett be. Éppen ellenkezőleg, a virágkorát éli. Minden felel, emerre megyek, nézelődök, emberek tucatjai, köztük nagy, kiemelkedő művészek, és az újabb generáció géniuszai is előszeretettel használják ezt a technikát... Gyors, és könnyen formálható, csupán rutin kell hozzá - de valljuk be: Mihez nem kell? - A kardomat nagyjából 6 óra alatt készítettem el, amiből nagyjából 2-3 óra volt modellezés, úgy, hogy nem mondhatom el magamról, hogy mestere lennék a poly modellezésnek. Ennyi idő alatt egy olyan, felbontását végtelenségig növelni képes modellt készítettem, ami szerintem gyártási kürülmények között is megállná a helyét - mondom ezt szerénység nélkül.
    Ahogy a processzorok egyre gyorsabbak lesznek, és egyre nagyobb számítási kapacitás csúszik be a képbe, a poly modellezés annál egyszerűbb lesz. Gyakorlatilag azt is lehetne mondani, hogy alternatív NURBS, mert maga a NURMS subdiv hasonló képpen viselkedik. (nehogy beleköss, tudom, hogy nem ugyan az! :)) )
    A ZBrush egy nagyon remek kis program. Eszméletlenül lenyűgöz, amit egyes halandók művelnek benne, azonban: LEgalább ugyan így lenyűgöz az is, amit más programokban, Lightwave-ben, MAyában, MAX-ban készítettek szintén halandók, poly modellezési és unwrapolási módszerekkel...
    Mindezek mellett szerintem a NURBS modellezés nem fog elterjedni, sokkal behatároltabb a felhasználása, mint a poylé, azonban bizonyos feladatokra, ha van vas a rendszer altt, a NURBS idestova tizenegynéhány éve a legjobb, és szerintem marad is. NEm lesz egyeduralkodó, de Mndig lesz.
    Másfelől egyetértek az unwrap, és a hagyományos UVW elavulásával, a módszer túlontúl körülményes... És most, hogy a számítási teljesítmények az egyszeri felhasználónak is lehetővé tezsik olyan programok gyors használatát, amelyekkel közvetlen a modellre dolgozhatnak, nos, az "Unwrappolás" talán kezd visszaszorulni a low poly modellek szintjére, a játékiparba... Bár ki tudja. Mindezek mellett a textúratér, még jó idejig textúratér marad, és lehet, hogy Cinama 4D-ben minden további nélkül festhetsz ide, oda, amoda, attól az a három betű, hogy UVW, még ott figyel valahol a kódban...
    Mellesleg a metaball modellezésnek anno nagy jövőt jósoltak... Én mégsem láttam olyannyira betörni a piacra.

Ja, és még valami: egyáltalán nem zúzódok a MAX használatával, sőt, kellemes kikapcsolódás minden erőfeszítés, és próbálgatás, vagy ha másként kellene mondanom: A ZBrush-al legalább annyira zúzódnom kell, mint anno a MAX-al, amikor kezdtem.

Az, hogy mit hoz a jövő, nem tudom pontosan. Szerintem egyre közelebb fogunk kerülni a ZBrush féle modellezéshez, és a poyl modellezés fejlődéséhez. Újfajta elképzelések szépen lassan beérnek, csak processzor kérdése:
    Ha majd egy fémvázon a deformációt nem vertexmozgatással, hanem az egér virtuális pofonjával készíthetjük, úgy, hogy közben a modell szépen, fizikailag korrekten deformálódik. Vagy vannak elképzelések molekula alapú modellezésről is, mint amilyenek a jelen folyadékszimulátorai, azonban mindezt szilárt tárgyakra is alkalmazva. Vannak olyan elvetemült fejlesztőelmék, akik ilyenekkel kísérleteznek, és a laborképek lenyűgözők, ha képek még nem is, de "történetek" már vannak...

Nem ellenérvnek szántam, amit mondtam, csak egy másik nézőpontnak.
    Sajnos Cinema 4D-t nem próbáltam ki ezidáig. Ha valami nagy baromságot írtam: hát ember vagyok.. asszem, akkor bocs.

L.J.
  • nenad
    Egypar gondolat.
    szerintem ezek a max modellezesi/texturazasi(fokepp UWV!!) eljarasok ideje lejart (kiveve nurbs). Lehet vele kinlodni, mert en annak talalom a RhinoNurbshoz/Sketchup Subdivision push pull modelling/Zbrush Sculpting, kepest (bocs akit megsert) Ezekbe benne van minden ami kell, sokkal kevesebb idobefektetessel.

Teccik amit csinaltok szo se rola, csak nem ertem minek zuzodni vele ennyit.
    :))
    tegnap ulok es nyuszkonak irtam a cinema 4d tutot, es csodalkozom, vajon miert nem lehetett maxot is megcsinalni igy, beteszed a lampat, beteszed a targyakat, radiosity bekapcs, lerendereled es gyonyorkodsz benne.Barmilyen szogbol renderelve egy szep kepet kapsz. Talan ez foghatott meg benneteket is a brazilban, alapbol teny hogy szebbet renderel.
    En el szoktam ilyeneken is gondolkodni, mi ertelme van ennek az agyonbonyolitasnak, C4d ugyanolyan nyitott a plugok fele, sot az egesz cucc egy plughalmaz, csakugy mint max, megsincs ossze vissza halmozva az egesz. No mind1 persze nincs vray C-hez igy huzom a szekeret tovabb.
  • Gabo
    Sziasztok!

Szóval nem tűntem el, csak két hétig szabin voltam és otthonról nem igazán neteztem. Miután visszajöttem, utána pedig egy jó darabig csak read only voltam a sok meló miatt. Terveztem ugyan, hogy a szabim alatt majd Maxozok, de nem igazán jött össze. Az első héten még nem tudtam foglalkozni a témával, a második héten pedig már nem tudtam. Azért egy hétbe belesűríteni két 80 km-es bringa túrát, némi strandolást és rengeteg olvasást, a játékokról nem is beszélve, nem volt egyszerű.

Aldaryn! Én egy felettébb rendes, becsületes (és szerény) KM vagyok, általában. De szeretem a meséimet penge módon kiegyensúlyozni, ami nem teszi igazán könnyűvé a játékosok életét. Persze ha egy karakter irracionálisan viselkedik vagy megfeledkeznek a csapat munkáról, akkor annak ők isszák meg a levét. CP 2020-ban aki fegyverrel hadonászik, az nem lesz túl hosszú életű...

Ennyi off topik után legyen egy kis 3D is.
    Fényképpel nem igazán tudok szolgálni, mert évek óta nem készült rólam használható kép. Azért majd körbenézek otthon...
    Fórumos logo készítése egy ideje ugyan napirenden van, de a mostani témám prioritást élvez. Valamivel több mint egy éve érlelődik bennem, szóval muszáj lesz elkészíteni. Tegnap végre sikerült megoldanom azt a problémát, ami miatt elakadtam. S bár a modellt amin dolgozok, immár sokadik alkalommal fogom újra kezdeni, jó néhány órányi munka után, de reményeim szerint a végeredmény meg fogja érni a dolgot. Amint azt már múltkor is mondtam, ha lesz valami értékelhető anyagom belőle, akkor teszek fel egy-két wip képet. De az is lehet, hogy inkább látatlanba végig csinálom az egészet és csak a végeredményt teszem majd elérhetővé. Meglátom.
    Ami pedig a fent említett probléma megoldását illeti. Újból bizonyítást nyert, hogy néha előbb át kellene gondolnom a feladatot, ami előttem van, minthogy egyből nekiesni a modellezésnek. Néha a modell elkészítésekor érdemes az egyes munka fázisokat (geometria elkészítése - UVW mappolás - textúrázás) felcserélni, mert lehet, hogy így nem kevés időt lehet a végére megspórolni. Jelen esetben például az vezetett jobb eredményre, hogy a félkész tárgydarabon a vertex tologatás előtt megcsináltam az UVW mappolást és az unwarpot. Ez a darab többször is felhasználásra kerül a modellemnél, minden esetben egyedileg igazított vertex-ekel, viszont a textúrája változatlan marad. Normál esetben a geometria elkészítése után kezd neki az ember a mappolásnak. Itt ez azzal járt volna, hogy a vertex totojgatást másodszor is meg kellett volna csinálnom, ez pedig baromi idő pazarlás lenne. Így csak egy sík lapot kell bevonnom és nem kell még előtte széthajtogatnom újból a modellem részeit.
    Ha majd meglátjátok a kész modellt, akkor megértitek miről is van szó. Persze tudom, hogy a fentiekkel nem fedeztem fel a spanyol viaszt, csak leírtam mindenki okulására.

Gabo
  • RelakS
    Sztem rövidkardnak erőlködés nélkül is elmegy
  • RelakS
    Fura..
    Felraktam a javítást, de nem emléxem, hogy a maxom bármikor is megadta volna magát azóta.
  • SaWo
    Nenad, profi lesz ... csak küld jényképet lécci ... :)
    Youth Te is, apelláta nincs. :D Aldaryn-t is sikerült rábírni, úgyhogy nincs mese ...
  • nenad
    itt egy testshot a keszulo GiTESTscenrol(qmc tweaked:):
    http://free.x3.hu/losalamos/testscene2.jpg
    az irrmap caculacio kb 2,5 - 3 perc, es eredetileg 500*500 on lett kiszamoltatva majd folyamatosan azt hasznalva radobtam egy ket texturat nagyobb felbontas melett majd causticst. 10perc osszesen.

Ja a texturak elesseget/saturaciojat (per textura alapon) egy nagyon franko kis pluggal alitottam be: Color corrector, ingyenes! A cucc tud HUE shiftet is igy ugyanaz a textura a sceme egy masik reszen akar mas szinekben megjelenhet....
    Nagyon szuper.

Alardyn>
    a vraylight "skylight portal" egyeb tulajdonsagairol itt olvashatsz:
    http://www.chaoticdimension.com/forums/phpBB2/viewtopic.php?t=2771
  • LionTR
    Youth: lehozta a kepeket! Kiralyos a Discman! Elsore nem is latok rajt semmi kivetnivalot!
    Frenkie: bocsi, azt hittem lemodellezed a hatso lampa kor reszeit, nem szoltam. Az alpha mappingolos dolgokban nem vagyok otthon. Az elso lapat amugy hogy csinaltad? Mer az jonak nez ki :) Egyebkent szep a modell, de ezt mar mondtam.
    Aldaryn: na! mar csak mapek kellenek ra, meg 1 hat (vagy mellkas) amibol kiall, es mar kuldheted is a versenyre! Amugy szerintem siman fogd ra a visszahajlo keresztvasra, hogy ez egy diszkard, ott meg ugye tokmindegy :))
    Ja, es keszulj vasarnapra! Szenvedni fogsz geco!! Háháháááhhhááááá!! (// a szemet KM :)))
  • FRenkie
    IDE süssetek!
  • FRenkie
    hb!

O
    ez a legujabb verzióm.a kasztni az végső állapot,persze még nincs mat.
  • Aldaryn
    A CGTalkon úgyis bámul, ha valahova beírsz... :D Úgyhogy kérlek, már mindegy...
  • youth #4498
    de 5K-n nem parkoló lesz?
  • youth #4497
    SaWo: nem hinném hogy engem akar bámulni a világ... amúgy meg most sehol nincs kamera amivel lefotózhatnám amgam...
  • Aldaryn
    Hi mindenki, az előbb kitett kard modellje leszedhető Innen... NEm nagy szám, de hátha van benne pár olyan modellezési megoldás, ami másokat is érdekelne... :))
    (semmi texmap...)
  • FRenkie
    5k-ra lehet a TT-m is elkészül!
  • fle go
    Azon lennek de epen az elejevel vannak gondjaim meg most semmi idom modellezni es a fene megesz!Node hatha 7 vegen sikerul osszehoznom.
  • SaWo
    Akkor próbálj úgy modellezni, hogy az eleje legyen kész. A hátulja úgy sem fog látszani az 5K-ban.
  • fle go
    Sawo: az nekem keves
  • SaWo
    Még van 510 kérdésnyi időd ... :D
  • fle go
    Rettent nagy bajban vagyok...elvetve dolgoznom is kell a cegben:( es most bekaptam egy roppant idoigenyes melot, legalabb 5 nap maxozas kimarad, igy nem fogok tudni elkeszulni a kocsival
  • Aldaryn
    Hell! De rég nem láttalak! Üdv megint! :))

A keresztvasról csak annyit, hogy eredetileg, papíron megrajzolva egy fogastőr akart lenni, ahol a fogak szerepét, fegyvertöréshez pl... a két szarv biztosította volna a penge tövénél. Ahogy modellezgettem, egyre inkább elszálltam a méretekkel, és a végén hosszúkard lett belőle, ahol a szarvak inkább körülfogják a pengét, mint kiegészítik... Úgyhogy a keresztvas itt vesztett a lényegéből. A lefele görbülés pedig egy az egyben itt alá van rendelve az esztétikumnak, mint a célszerűségnek.
    Amúgy elég sok olyan kardot, és tőrt láttam már, múzeumokban, könyvekben, ahol a keresztvas nem felfele görbült, nem tudom, pontosan mennyire rossz sz, ha a támadó fegyver lecsúszik a kardról, de az biztos, ha magakad, az kellemesebb.

Mellesleg JK-k szenvedésében való örömlelés egyáltalán nem etikus! De olyan jóóó....
  • SaWo
    SoftFX, Nenad, Youth, Nyiri még nem küldtetek fényképet a tablóra. Kérlek pótoljátok. Köszi az egész SG fórum nevében előrre is
  • SaWo
    Gabó! 1000 éve nem éláttunk/hallottunk/olvastubnk felőled. Legalább is én nem. :P Kicsit megkésve, de készül a 4000. hozzászóláshoz egy tablókép, ahova az összes fórumozó fényképét - legalább is jó néhányét - ki szeretnénk tenni. Tehát szükségm lenne tőled is egy fényképre - egy igazolványkép méretűre - és egy logóra, amit majd berax ide a fórumba is, szóval a (c) Gabo feliratot cseréld vmi dizálynosabbra .. :P
  • fle go
    Aldaryn: en egy szep renderelt kepre gondoltam nem a modelre, noha az is jol jonne, de ha itt leszel Pesten akkor megoldhato lesz az is:)
    Ja es Gabonak igaza van ami a kard hasznalojara vonatkozik:)
  • Gabo
    Aldaryn:
    Szép munka. Bár azért akad némi problémám vele, még ha nem is 3D-s szempontból.
    Az ilyen jellegű kardoknál a keresztvasnak elsődleges feladata az volt, hogy megakassza az ellenfél pengéjét. Viszont erről a lefelé ívelő keresztvasról a penge lecsúszna és így is sérülést okozhat a kardforgatójának. Ezen pedig azt hiszem a rúnák sem segítenének.
  • Gabo
    Mik derülnek ki.
    Sajna nekem az életemből egy jó ideje kimaradoznak a szerepjátékos megmozdulások. Amikor még ment a dolog, akkor általában mesélőként keserítettem a többiek életét M.A.G.U.S.-ban és néha CP2020-ban. Lehet, hogy megint bele kellene vetnem magam a dologba... Hiányzik a kaland íze, meg a többiek arcának a látványa, ahogy a karaktereik fogcsikorgatva szenvednek...
  • PhantomW
    hajrá szurkolunk:D
  • Quasar
    Ehe. Most tanátam. Én is így akarok.
    http://www.getbuzzy.com/modeling/home.htm
  • Aldaryn
    Ja, nekem ez a 3. kardom. Az előző kettő már majdnem 3 éves... :))))
  • Aldaryn
    Köszi. Ha elkészül, akkor majd elküldöm a modellt, de a texmapokat nemhiszem, mert kicsit nagy lenne. Így is van már majdnem 500K a modell. :) Hiába. betárcsázós modem, az betárcsázós modem....
  • Aldaryn
    Idő közben rájöttem, mire gondoltál, sorry, a vastagság, amit mondtál nálam a "szélesség", és szerintem is széles. Úgyhogy már korrigáltam... :)
  • Quasar
    Szintén!!! :)