Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Aldaryn
    Én pont az ellenkező véleményen vagyok úgyhogy szerintem leírhatom, hogy az ellenpólus is megszólaljon:

Szerintem a Poly modellezésnek nem fellegzett be. Éppen ellenkezőleg, a virágkorát éli. Minden felel, emerre megyek, nézelődök, emberek tucatjai, köztük nagy, kiemelkedő művészek, és az újabb generáció géniuszai is előszeretettel használják ezt a technikát... Gyors, és könnyen formálható, csupán rutin kell hozzá - de valljuk be: Mihez nem kell? - A kardomat nagyjából 6 óra alatt készítettem el, amiből nagyjából 2-3 óra volt modellezés, úgy, hogy nem mondhatom el magamról, hogy mestere lennék a poly modellezésnek. Ennyi idő alatt egy olyan, felbontását végtelenségig növelni képes modellt készítettem, ami szerintem gyártási kürülmények között is megállná a helyét - mondom ezt szerénység nélkül.
    Ahogy a processzorok egyre gyorsabbak lesznek, és egyre nagyobb számítási kapacitás csúszik be a képbe, a poly modellezés annál egyszerűbb lesz. Gyakorlatilag azt is lehetne mondani, hogy alternatív NURBS, mert maga a NURMS subdiv hasonló képpen viselkedik. (nehogy beleköss, tudom, hogy nem ugyan az! :)) )
    A ZBrush egy nagyon remek kis program. Eszméletlenül lenyűgöz, amit egyes halandók művelnek benne, azonban: LEgalább ugyan így lenyűgöz az is, amit más programokban, Lightwave-ben, MAyában, MAX-ban készítettek szintén halandók, poly modellezési és unwrapolási módszerekkel...
    Mindezek mellett szerintem a NURBS modellezés nem fog elterjedni, sokkal behatároltabb a felhasználása, mint a poylé, azonban bizonyos feladatokra, ha van vas a rendszer altt, a NURBS idestova tizenegynéhány éve a legjobb, és szerintem marad is. NEm lesz egyeduralkodó, de Mndig lesz.
    Másfelől egyetértek az unwrap, és a hagyományos UVW elavulásával, a módszer túlontúl körülményes... És most, hogy a számítási teljesítmények az egyszeri felhasználónak is lehetővé tezsik olyan programok gyors használatát, amelyekkel közvetlen a modellre dolgozhatnak, nos, az "Unwrappolás" talán kezd visszaszorulni a low poly modellek szintjére, a játékiparba... Bár ki tudja. Mindezek mellett a textúratér, még jó idejig textúratér marad, és lehet, hogy Cinama 4D-ben minden további nélkül festhetsz ide, oda, amoda, attól az a három betű, hogy UVW, még ott figyel valahol a kódban...
    Mellesleg a metaball modellezésnek anno nagy jövőt jósoltak... Én mégsem láttam olyannyira betörni a piacra.

Ja, és még valami: egyáltalán nem zúzódok a MAX használatával, sőt, kellemes kikapcsolódás minden erőfeszítés, és próbálgatás, vagy ha másként kellene mondanom: A ZBrush-al legalább annyira zúzódnom kell, mint anno a MAX-al, amikor kezdtem.

Az, hogy mit hoz a jövő, nem tudom pontosan. Szerintem egyre közelebb fogunk kerülni a ZBrush féle modellezéshez, és a poyl modellezés fejlődéséhez. Újfajta elképzelések szépen lassan beérnek, csak processzor kérdése:
    Ha majd egy fémvázon a deformációt nem vertexmozgatással, hanem az egér virtuális pofonjával készíthetjük, úgy, hogy közben a modell szépen, fizikailag korrekten deformálódik. Vagy vannak elképzelések molekula alapú modellezésről is, mint amilyenek a jelen folyadékszimulátorai, azonban mindezt szilárt tárgyakra is alkalmazva. Vannak olyan elvetemült fejlesztőelmék, akik ilyenekkel kísérleteznek, és a laborképek lenyűgözők, ha képek még nem is, de "történetek" már vannak...

Nem ellenérvnek szántam, amit mondtam, csak egy másik nézőpontnak.
    Sajnos Cinema 4D-t nem próbáltam ki ezidáig. Ha valami nagy baromságot írtam: hát ember vagyok.. asszem, akkor bocs.

L.J.