Filmek, amiket most láttunk...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ugye nem is érzed, hogy mennyire gáz vagy? (naná, hogy nem...)
"All those moments will be lost in time, like tears in rain."
Oszt majd próbálkozz elismertebb oldalakra kerülni - nem fog menni ezzel a szar íráskészséggel.
(de tényleg - 😄DD)
Lényegében az "õ topikjában" basztatod, szal... relax
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
ON:
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
Merész dolog ez... Fogod a világ egyik leghíresebb vadnyugati sztoriját és összefoglalod egy mondatban, majd elégedetten csettintesz: meg van a cím! Ami egyben spoiler is, hiszen mindannyian tudjuk, merész álom csupán, hogy a nézõknek akár a fele is ismerte volna Jesse James sztoriját! Így aztán a nagy többségnek kapásból pofon, hogy mikor leülnek, már tudják, a kezdeti "idill" csúfos véget ér majd. De a címválasztás funkciója nem merül ki annyiban, hogy hosszával és leleplezõ mivoltával felhívja magára a figyelmet, ennek ugyanis komoly szerepe lesz abban, ahogy Jesse-hez viszonyulunk már a legelsõ pillanatban! Ugyanis végig ott motoszkál majd az agyunkban, bármit is tesz, bárhová megy, bármennyire is feléledni látszik a remény: tulajdonképpen egy élõhalottat nézünk.
Elõbbi kijelentésem a filmidõben elõrehaladva újabb értelmezést nyer: Jesse James (Brad Pitt -élete legjobb formájában!) hétköznapjait szép lassan átjárja a paranoia... A kezdetekkor még összetartónak tûnõ csapata az utolsó vonatrablás után feloszlik, és az egykori társakat/barátokat körbelengi az árulás gyanúja, ami szép lassan oda vezet, hogy Jesse magára marad. Egyedüli társai a Ford testvérek maradnak, de a bizalom már közöttük is luxus.
A kisebbik Ford testvér, Robert, aki gyerekként a filléres Jesse James füzeteken nõtt fel, bálványként tisztelte a rablót, így érthetõen rajongással közelít hõse felé. A 20 éves kölyköt alakító Casey Affleck a film legerõsebb pontjai közé tartozik, alakítása minimum félelmetes, de inkább nyugtalanító... a zavarodott ifjú tekintet mögött nehéz biztos pontot találni, s bár a cím közli, hogy ki merre tart, ahogy Robertet, úgy minket is folyamatos kételyek gyötörnek: képes ez a srác megtenni? Egyáltalán: meg kell-e tennie?
Hát persze. Egyedüli kérdés az indok csupán, amivel Jesse bizony jócskán szolgál is: paranoiája révén egyre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb lesz, ráadásul a túldimenzionált "nép hõse" szerepkört is hamar levedli magáról. Az ominózus jelenetben egy álomszerûre komponált vonatrablásban követhetjük a frissen megismert hõsünket, minden olyan, mint azokban a füzetekben... De a füst elszáll, a fények eltûnnek és lekerül az álarc: Jesse James nem mitikus regényhõs, agresszív tolvaj csupán, egyszerû ember, akit azért nem véletlenül övez a hírneve, de nem is mindenre szolgált rá!
Remélem érezhetõ ezekbõl a kusza mondatokból, hogy a film lényege nem éppen a tûzpárbajaiban rejlik, mindez annyira igaz, hogy azokból egyetlen egy sincs benne, ill. de, bár kíváncsi lennék, az kit elégít ki és milyen módon; elõre szólok: ez nem a Lucky Luke! Ami viszont igazi hangsúlyt kapott, az nyilvánvalóan a karakterrajz. A két fõ- és címszereplõ olyan részletesen bemutatott és kidolgozott jellem, amilyet nem westernben, de még erre "szakosodott" drámákban vagy életrajzi filmekben sem nagyon látni! És mivel ez a film központi témája, így nem is fecsérelném a szót, a vonások úgyis mindenki agyába beleégnek, a film után tudni véljük majd, milyen volt a Vadnyugat!
Azok a füzetek alkotják a film elsõ fél óráját és tulajdonképpen a gerincét, amiket Robert Ford olvasott gyerekként. Mindez leírva kissé sután hangzik, de a filmnyelv csodákra képes: mindannyian olvastunk már kalandregényt, ha éppen nem vadnyugati témában, akkor valami indiános, esetleg fantasy sztorit, és gondolom gyerekként nem okozott kihívást, hogy képzeletünkben életre hívjuk a betûket! Úgy tûnik, van, akinek ez felnõttként sem okoz gondot! Aki látta az Õrület határán, esetleg az Új világ c. Terence Malick filmeket, az most jókora elõnyben van, mert könnyedén értelmezi azt, amire mûvészi narráció alatt gondolok. Akiknek az elõbbi két film kimaradt, azoknak mankó: mind a szereplõk, mind a gondolataik lírai, versszerû formában kerülnek bemutatásra, kissé kopottas, korhû nyelvezettel! Ez olyan szintû pluszt ad, oly mértékben segíti a beleélést, hogy szinte már nem is kívánunk többet, pedig kapunk!
A látványvilágért az a Roger Deakins a felelõs, aki néhány hónapja elkövette a No Country for Old Men c. vizuális merényletet, s tessék ezalatt a lehetõ legmagasztosabb jelzõket érteni! Aki látta, tudja: hihetetlen érzéke van mind a dinamikus jelenetekhez (ember vs. dzsip jelenet az elején), mind a feszültség fokozásához! Utóbbinak itt is nagy szerepe lesz, de Deakins most rátesz még egy lapáttal: a gyerekként megálmodott kalandokat festi a vászonra, hogy aztán a beleélés tetõfokán rántson vissza a valóságba! A festi szót tessék komolyan venni, néhány helyen odáig "fajul" a dolog, hogy elmosódni véltem a határokat filmmûvészet és festészet között.
Mehetne még az ömlengés a Nick Cave által megkomponált gyönyörû zenérõl, vagy a film végét jellemzõ érzelmi maghasadásról, de kihagyom, mert akkor mi marad nektek? Jó lenne, ha minél többen megnéznétek ezt a -nincs jobb szó- tökéletes filmet, méltán foglalja el a dobogó elsõ helyét ebben az évtizedben a No Country for Old Men oldalán, mert egy fikarcnyival sem gyengébb! Azt, hogy jobb-e, nem tudom, talán csak megközelítés kérdése, de azt hiszem, ilyen magasságokban ez már talán mindegy is!
mielõtt valaki belekötne a stílusba, az írás a blogomba készült, csak mivel az egy konkurens játékoldalhoz kapcsolódik, ezért nem akartam linkelni!
Ja neked. Számomra eléggé földhöz ragadt volt. Casey Affleck-nek meg van kb 2 arca, azt adja mindig (buta vigyor meg a sértett kisgyerek arc). A motyogós beszédrõl nem is beszélve. Mintha félkegyelmû lenne.
----------------------
3/10
Minden nagy színésznek el kell játszania néha egy-egy töltelékszerepet, nyilván nem lehet mindig Nr.1-t alakítani Nr.1. filmekben.
Igy van ez most is ebben a sorozatgyilkosos-thrillerben Al Pachino fõszereplésével.
A sztori:
Pachino rohangál végig és szopatja egy sorozatgyilkos, akik lányokat öl. A gond az annyi, hogy Mr. Pachino alakította igazságügyi szakértõ nemrég juttatta rács mögé a gyilkost, aki a kiveégzésére vár. Itt jön a bonyodalom: az igazi gyilkos van a rács mögött, vagy csak egy másoló-gyilkossal van dolgunk.
Egyedi sztori igaz? Ugyan ilyen "egyedi" a történetvezetése, a vége is.
Abszolute kihagyható, még egy Pachino-õrült sem veszít semmit, ha nem látja a MESTER ezen brillírozását.
\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"
--------------------------
3/10
Uhhhh. Drámának egész jó lett volna. Egészen addig amíg nem derült ki mi-mik is vannak a ködben. Onnantól már vicc az egész.
A vége pedig nemhogy nem csavaros, hanem szánalmas. Nem ajánlom.
Pontosan ez a gondom nekem is.
8/10
Azért ennyire nem volt jó a film, de mivel Bale a korosztályának legjobb színésze és nagyon régen találkozhattunk egy igazi westernfilmmel megérdemli a magasabb értékelést. A vége egy kicsit elcsépelt (nem rossz, de...), azaz szvsz jobban megérdemelt volna egy "komolyabb" befejezést a film. Aki a stílust szereti annak egyszer mindenképpen tetszeni fog sztem.
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Olyan helyen dolgozom, ahol sok hülye van, és ha mindegyiknek nekiállnék ilyen stílusban, már nem lenne fogam..
no offense
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
Meg ne sértõdj de most erre mit mondjak?
Ha neked csak afilm jó amiben nem kell gondolkodni akkor gratulálok, egészségedre, és akkor ne nézz olyan filmet amin gondolkodni kell.
Uff.
"Bear leads to bad things"
Btw. megint csak a személyeskedés megy.. Én pl értettem a film lényegét, de szerintem ettõl még nem kell, hogy tetszen.. Nem hiszem el, hogy ezt nehéz felfogni..
Látod, ez például széleskörben elfogadott, hogy jó, nekem pedig kurvára nem tetszik..
Ellenben ez szintén az, és ez már tetszik nekem is:
Remélem sikerült érzékeltetnem a lényeget..
Jó, hát akkor mirõl beszélünk? Ennyit az egész vitáról, komolyan mondom, hogy röhej vagy. Idejössz, hogy vágod a filmet oda-vissza, a tesóddal lefejtitek róla a legutolsó értelmezést is, erre kiderül, hogy kb. belealudtál és amikor elmagyaráznám, akkor közlöd, hogy beledumálok ezt-azt.
I.C.Ram: amit Casey Affleck és Brad Pitt a Jesse Jamesben nyújt, ahhoz hasonlót évek óta nem lehetett látni. A film pedig kb. megfogalmazhatatlan magasságokban mozog, de van egy olyan gyanúm, hogy Te ezt már csak azért írtad be, hogy idegesítsd vele azt a néhány idetévedõ, valamit érõ szerencsétlent. Ha nem, akkor gratulálok, véleményeddel valószínûleg egyedül vagy az egész világon.
az al/arc szvsz kiraly film volt anno ( 10 eve?)
a masik kiraly kis film a szikla, amit siman el tudnek kepzelni egy metal gear solid filmnek 😊
a halalaval kapcsolatban jol belemagyarazhatsz ileyeneket de a lenyegen nem valtoztat: ettol a jelenet nem lesz kiralysagos.. ez nem valtoztat semmit= a csavo halala sehogy/szarul van megcsinalva.. mintha a rendezonek fingja nem lett volna hogyan oldja meg a jelenetet.
ugyan ilyen lett chigur vagy kinek az autobalesete es a film vege... szerintem ez gagyi.. szerinted meg halalosan kiraly.. hurra..
ui: nem fogom meglesni mert nem erdekel.. nahde mindegy.
Dögunalom. Casey Affleck meg megint bebizonyította, hogy pocsék színész. Szenvedés volt végignéznem.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
Nem rossz, de nem is olyan jó, mint imdb-n szerepel. A vége szerintem simán kiszámítható. Régen biztos nagyobbat üthetett. 6,5/10
nice legs. what time to open?
Érdekes volt a történet, de sok üresjárat volt benne. pl miért terméketlenek a nõk? vagy mi történik ha megtalálják a babát? Ezekre még lehetett volna 1 kis idõt szánni mert elég sok volt az idõhúzás benne. És ez a másik dolog: érdekes módot választott a rendezõ (Alfonso Caurón). A filmben egy jeleneten belül alig található vágás. egész jelenetek (10-15 perces részek) lettek felvéve megállás nélkül. Elég egyedi megoldás, volt ahol bevállt, de volt pár olyan rész is ahol el lehetett volna ettõl tekinteni. És a karakterek sem voltak eléggé kidolgozva. Oké néhány dolgot tudunk róluk fõleg a fõszereplõrõl, de lehetett volna több is. Ezen felül semmi extrát nem találtam a filmben, egy kicsit többre számítottam.
6.5/10
Ál/Arc - Face/off
Újra megnéztem John Woo nagysazbású akció filmjét. A film nem a valóságra alapul, szerintem nem is ezt célozta meg. Itt jönnek elõ például a kisebb nagyobb hibák hogy: attól hogy kicseréljük John Travolta és Nicholas Cage testét, még a testi szerkezetük nem lesz ugyanaz, és valljuk be merõben eltér egymástól a két színész testalkata. A történet is 1 kcisit sablonos, a jó bosszút áll a rosszon és végül happyend. Ennek ellenére egy jó kis pörgõs látványos szépen megkomponált akciófilmet kapunk, és én ezért is ültem le elé.
7.5/10
ÁKOS - MÉG KÖZELEBB
Mondjuk egy pár helyen el lett magyarázva, de mindegy...Ha nem érted, nincs azzal semmi baj, mert ez kb. olyan, mint amikor egy posztmodern festményt magyaráz valaki.Vagy átjön, vagy nem.Ha nem jön át, és nem érted vagy nem érzed, az nem azt jelenti, hogy az a festmény egy faszság.
Amikor Llewelyn azonban már a feleségét is beáldozza és ráadásul félre is kefél, a film és a történet, ill. a filmegyensúly szempontjából kibillen és "elértéktelenedik". Így fordulhat elõ, hogy a halála már szart sem érdekel és a karaktere pont úgy siklik ki a filmbõl, ahogy néhány jelenettel a halála elõtt a jelleme is.
Ezzel szemben a film aktív szereplõi közül egyedül Chiguhr él túl mindent, még az autóbalesetet is, mert õ a végsõkig állja a szavát.
Ennyi.
Hát ez nagyszerû.
Amúgy ényleg bármit rá lehet fogni, de kapaszkodj meg! aki értette a filmet az így gondolja ahogy én. Szóval nem lehet, tényleg nézz magadba nem lehet hogy veled van baj?!
Elképzelhetetlen hogy te nem éretettél meg valamit?
Miért szégyen be vallani, hogy hülye vagy, baszzus?
Fogadd el, ez nem a te értemli szinteden lévõknek készült.
Ennyi, vita le zárva én befejeztem, és nem akarom újrakezdeni, ennek fényében nem kérek mindenféle reakciókat.
😄😄nabazzeg...😄😄
ja varjal... ezt a szoveget amit leirtal azt magamtol is ki tudtam talalni, barmire barmit ra lehet fogni...
kerdem en: MIERT VAN AZ hogy miota van SG.. paran jonnek hogy mindenki hulye ok ertettek a filmet de meg olyan informaciot nem birtak kinyogni amitol a sok hulye iq szegeny azt mondta volna: jee.. paszmek neked igazad van.. de hulyek vagyunk!!!!!!!!!!! ez tenyleg ezert meg azert tortent vagy ez azert meg ezert es mikor...
NEEEEM a sok IQ harcos csak hulyesegeket zagyval hogy hat tudod meg kene erteni.. meg nem az a fontos hanem ez.. LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOSER!!!!!!
De mivel látom a gondolkodás nehezen meg, hát ez a filmet sem neked készítették.
<#zavart1>#zavart1>
na más:
Boogeyman 2
gondolom, akik látták az elsõ részt, sokaknak nem tetszett (nekem tetszett 😊 )
nos ez az úgynevezett második rész kifejezetten jól sikerült, én nagyon élveztem.
és tartogat pár meglepetést a film, úgyhogy érdemes megnézni 😉
7/10
922044:16 SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE \"I think I crashed your plane\"
semmi valóság-alapja nincs, mindent csak a filmesek találtak ki, egyedül talán Ted Bundyval lehet valami párhuzamot vonni, mert az õ "tevékenységébõl" merítettek ötletet