106863
1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • cylonflatus
    Most olvastam pont. Döbbenet. Bár melyik halál nem... Bye Bill.

• Devv
    Mi???
  • LasDen #95613
    Meghalt Bill Paxton
  • Zephyr Retiring
    Ebben egyértelműen neked kell döntened.
    Annyi biztos, hogy szerintem ezen döntésed miatt rengeteg jó, izgalmas és szórakoztató filmtől is elesel..
  • Zephyr Retiring
    Nem.
    Tudom már a látásod sem a régi, ezért 1016 x 1500-asban a kedvedért ide feltoltam :)
    (infó a képen felül.)
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.02.26. 16:30:22
  • CSOCSO
    Akarhanyszor latom a boriton a sok film festival logokat, azt a filmet messze elkerulom.
  • Tikal #95609
    azokat a díjakat csak kitaláltad, ugye?
  • Zephyr Retiring
    Pretty Ugly People (Csúnyán szép az élet) 2008 / független film kategória. IMDb

Először is lássuk a győztes díjak listáját amiket 2009-re bezsebelt ez a film:

- Crossroads film festival
    - Central Florida film festival
    - Long Island film expo
    - Gotham Screen film festival
    - Berkeley film & video festival
    - Berks movie madness festival..

Ezek után csak kíváncsivá tett engem is..
    Nézhető alkotás lett, némi humorral fűszerezve, bár néha egy picit túl abszurd lett..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ..a szexjelenet például totál hülyeség, a való életben ilyesmi nemigen történik meg

Összességében viszont ha a problémák végső megoldását vesszük figyelembe, elég ötletes lett.

A táj meseszép (akár CGI, akár valós, a lényegen semmit sem változtat) bár a díjak sokasága miatt én valódinak képzelem, érzem.
    Magamat is megleptem vele, hogy egyáltalán végig tudtam nézni, mert (fene tudja mi okból) a főszereplő (sztorimesélő) csajszi számomra érthetetlen okból hihetetlenül unszimpatikus személyiséget formált meg.
    Az esetek döntő többségében nincs kedvem végignézni a bennem ilyen érzéseket generáló alkotásokat.
    Hogy mégiscsak a végére jártam, az talán csak a többi szereplő játékának volt köszönhető..
    Végül is tetszett.
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.02.26. 13:28:05
  • Kongy
    Ha úgy vesszük igen, Patel csak a film második felében kapott komolyabb szerepet, és a főszerepen osztozik a kissráccal.
  • LasDen #95606
    Jack Reacher: Never go back

Én bírtam az első részt. És azért hozta azt a szintet, úgyhogy nem okozott csalódást. Cruise hozta a kötelezőt és minden más is rendben volt. Nem bánom, ha lesz folytatás.

6,5/10

Lion

Hű, ez nem volt semmi. Azt hittem, hogy a gyerekkori részt 15-20 percben lezavarják Zsákos Kidmanig, de jobban kifejtették. Ami persze nem is volt baj. Jobban elmélyítették az indiai vonalat. De azt nem értem, hogy Patel miért mellékszerepben kapott jelölést. Hacsak nem a screen time miatt. Mondjuk, így legalább van valami esélye nyerni. Megérdemelné. Nagyszerű film volt...

9/10
  • Kmarha
    Moonlight - Holdfény

Sokkal arcba mászóbb, kicsit polgárpukkasztóbb filmre számítottam a témájából adódóan, de kellemeset csalódtam. Kicsit művészi, független filmes hangulata van. Nem merít nagyot, de jól játszik a hangulattal és az érzelmekkel. Egy gettóban nevelkedett fiú 3 életszakaszába nyerünk betekintést, érintve első szerelmét, az iskolai megaláztatásokat, anyja drogokhoz fűződő függőségét, majd végül a felnőt korábban fejezzük be, ahol a múltja miatti gyötrődésének egy, talán lezáró fejezetével búcsúzik tőlünk a film. Egyszeri nézésre teljesen ajánlott a film azok számára, akik nem futnak világgá a film főszereplőjének hovatartozását ismerve.
  • Jeffjohnson
    Én is így vagyok vele. Sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, így sajna egy limonádé lett. Sebaj asszonynak tetszett, az is valami :).
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2017.02.25. 09:47:57
  • Jim Morrison
    Passengers
    Talán nem olyan rossz mint legtöbb helyen hallani. Bár ahogy most ezt írom ebben sem vagyok biztos. Egy kis űrt hagyott bennem.
    Vége annyira nem tetszett, elején cp annyira nekem nem tudta eladni a jeleneteket, de nem volt rossz ebben a komolyabb szerepbe. Olyan meh, egynek jó.
    Maybe
  • Zephyr Retiring
    Talán tévedek..
    ..de közben áttértünk a lexikális szókincsre. Persze a jó kérdés inkább az ki mit tekint szókincsnek?
    Egy átlagember cirka 4 - 5 ezer szót használ rendszeresen. Ha a ritkábban használt szavakat is belevesszük, még 10 ezer szóig is eljuthatunk.
    Folytathatnánk azzal, hogy mennyit használ egy híresebb angol író és mennyit egy ismertebb magyar firkász.
    De ezek a számok mindenképpen csak tippek, bárkitől is hallod őket.
    A webcorpus nyilvánvalóan olyan szavakra fog bukkanni, amit valaki valamikor használt. Tehát része a szókincsünknek..

Mélyebben elmerülve a témában (ha tényleg érdekel és nem csak úgy unalmadban kötözködsz) meg lehet hallgatni álláspontokat pl.az MTA szemszögéből is nézve, de azért én kétségbe vonnám a hozzáértésüket bizonyos dolgaik alapján..
    Például tény, hogy az ő útmutatásuk alapján még a mai napig is alapfokú követelmény az oktatásban a magyar nyelv eredetét illetően, hogy a finnugor népcsoport egyik al-ágából alakult ki, miközben ezt a "tényt" már réges-rég maguk a finnek is hülyeségnek tartják.

Az én véleményem erről az, hogy a nyelv folyamatosan fejlődik, változik és átalakul, használata során bővül (lásd: angol) vagy épp csökken ha kevesebben beszélik már (lásd: arbanász, amit alig 1000 - 1500-an beszélnek már csak)
    Ha nyelv eredeteket hitelesen akar valaki kutatni, akkor mindig érdemes figyelembe venni az adott nép hagyományait, szokásait vagy épp a népmeséit is.
    Amúgy meg igen nehéz helyzetbe kerül aki ilyesmire adja a fejét, mert egyrészt támadni fogják érte sokan, másrészt pedig épp az említett nyelv fejlődés változás miatt rengeteg szó jön innen is, meg onnan is.
    Nagyjából olyan mérvű mára már a keveredés, mint a föld népeink és fajainak a keveredése..

Minden nyelveredet közül a magyart kutatni a legnehezebb és legszomorúbb, mert a Habsburg uralom idején számos törvénnyel földbe-tiporták múltunkat, őseinket és írásunkat is.
    Bocs, ha nagyon eltértem a tárgytól. De remélem valahol föntebb sikerült választ kapnod a kérdésedre is..
  • Doncikutya
    Corpusnak szerinted mi köze van a szókincshez??? :D
  • Zephyr Retiring

Végre valamiben egyet értünk
    Egyelőre én sem akarok piros pontokat gyűjteni..
  • CSOCSO
    kosz.

mas: most nezem, hogy vesszot raktam a "hogy" utan :D lol
  • Tikal #95598
    Passengers

pff, hát azt hittem valami jó kis sci-fi lesz, de jobban utána kellett volna néznem előtte, mert nem az.. egy unalmas romantikus film..
    reméltem azt lesz a csattanó, hogy visszaaltatja, és felkelt egy másik picsát, de nem
  • Synchronous
    Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
    Film címeket angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
    IMDB linkért extra piros pont jár.
  • IMYke2.0.0.0
    " A demigod - your welcome enek volt a legjobb. "

Akkor megnyugodtam, hogy nem csak én éreztem így :)

Itt a dal (Dwayne "The Rock" Johnson énekel):

Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2017.02.23. 14:28:20
  • CSOCSO
    Atirtam a temat. Angolul irjatok ki a film cimet. Tok mindegy, hogy Koreai, Olasz vagy Angol filmrol van szo. Ha nem angol filmrol van szo, akkor zarojelben mehet az eredeti cim is. Magyar filmeknel nem fontos angol cimet irni. Eleg ha a Magyar cimet irod ki.

Ha valaki atgepeli nekem a tema-t ekezetesre akkor kicserelem. Koszi.

Hogy, maradjunk a temanal:

Moana
    Arayos mese volt. Engem nem zavarnak az eneklos mesek ( ha jok az enekek) A demigod - your welcome enek volt a legjobb.

Jobban tetszett mint az egy-ket legutobbi mese ( angry, birds, secret life of pets...)
  • Tikal #95594
    Hát persze :)
    Nem szoktam film kritikákat írni ide, max egy jó volt nem volt jót :)
  • IMYke2.0.0.0
    [2015] - (imdb) - "Little Boy" - 7/10
    (2017.02.22) (107 perc, amerikai)

A Busbee-család legidősebb fiúgyermeke sikertelen önkéntes sorozása miatt a családapa kénytelen bevonulni a háborúba - ami Ázsiába szólítja.
    A család szó szerint legkisebb fiúgyermeke megrekedt a növésben, és 8 éves korához képest is alacsonyabb az átlagnál - ezért a korosztálya és az idősebbek célpontja O'Hare városában. Mindenki vagy "Törpének", vagy "Kicsi Fiúnak" csúfolja, leginkább a helyi doktor melák, s bizonyára alacsony IQ-jú tökfilkója.
    Kicsi hősünk nagyon hísz abban, hogy Ben Eagle, a mágushoz hasonlóan, ha eléggé hisz, akkor épségben haza tudja varázsolni édesapját a japánok ellen vívott háborúból... s ez a hit, tölti meg a történetet tartalommal... és a helyi atya különleges, "ősi listája"... no és persze a városka egyetlen japán lakosa, Hashimoto, akivel kis hősünk nem akármilyen kapcsolatot kell kiépítsen a hőn áhított siker érdekében...

//Kellemes történet, szerethető karakterekkel --- (Emily Watson, Tom Wilkinson, Michael Rapaport, Kevin James és nem utolsó sorban: Cary-Hiroyuki Tagawa) - Jakob Salvati, a kis kölyök nagyon odatette magát ---, a határtalan szeretet, gyűlölet (diszkrimináció) és hit köré építve.
  • dartonite
    Nagyon jo lett!
    De mivel normalis minosegben meg nem talalkoztam vele, egy kozepes kamerasat fogtam ki es inkabb nem pontoztam.Az elso resznel sztem sokkal jobb es elorevetiti a folytatast aminek szemely szerint nagyon orulok.
    Ritkan latni ilyen szintu elkotelezettseget szinesztol mint amit Keanu Reeves lenyom ebben a szeriaban.Erdemes utanaolvasni/nezni hany honapokig keszitettek fel a jelenetekre es mennyire komolyan vette.Raadasul nekem nagyon bejon ez az assassin vilag is amit krealtak.Arrol nem is beszelve hogy vegig porgos, izgalmas es az akciojelenetek fantasztikusak.Az elso reszben azt hiszem 83 embert nyir ki a hos, itt kb a duplaja :D
  • PhantomAss
    Manchester by the Sea ( A régi város)

Több mint 2 órás film de nem tudtam abbahagyni, ami nálam nagy szó mert én 10 perc alatt elalszom bármilyen filmen.
    Vontatott, lassan indul be, látod a főszereplőt aki a mindennapjait tengeti és nem érted hogy mi van vele. Aztán a film közepe felé kiderül a borzasztó tragédia ami ennyire zárkózottá tette, és megérted az egészet.
    Mennyi hasonlóan elb***ott sorsú ember élhet közöttünk akikről azt hisszük hogy szimplán idióták, pedig csak nem látjuk mi történt velük.
    A maga kategóriájában én 9/10 pontot adok, talán a Szoba c. film volt hasonló hatással rám azok közül amiket mostanában láttam.
    Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2017.02.23. 08:07:38
  • Mentol
    A Te ....
    Fú, inkább hagyjuk!
    Utoljára szerkesztette: Mentol, 2017.02.23. 07:20:16
  • Zephyr Retiring
    Csak szívattalak tesó....értem én a vakert.
    De szívesebben olvasnék valami filmkritika félét tőled is már inkább..
  • Zephyr Retiring
    A hivatalos hazai bemutató csak ma esedékes ugyan,
    de amíg mások itt is megnézik és kommentelik, elolvashatod Palenyik Krisztián kritikáját innen :)
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.02.23. 06:23:34
  • Bokafix2
    Kicsit megakadt a szemem most a John Wick 2 imdb pontozásán... közel 8 és feles... gyerekek ez tényleg ilyen jó lett?
    Ráadásul ismét egy filmben Reeves és Fishburne. Valaki lökhetne egy kritikát.
  • Tikal #95586
    Jaj de nem érted miről van szó :) egy szóval se mondtam hogy angolul írjál ide, hogy sikerült ezt osszeraknod?

Köszönöm hogy korrigáltad magad és felfedezted hogy az angol nyelv szókincse sem csak 20 ezer szó. És köszi hogy felvilagositottal arról hogyan működik a Wiki :D
  • Zephyr Retiring
    " nem sikerült értelmezned amit írtam.. fuss neki még egyszer. "
    Oké, akkor nekifutok

"Elég bosszantó, mikor magyarul írják a címeket egyesek.."
    És ha én olasz lennék, vagy francia? Akkor is csak angolul írhatnék ide?
    Csak a te kedvedért pár infó tőlem is a témáról, amiről "fingom sincs":
    először is, ha kutakodom egy téma iránt, azt semmiképpen nem egy helyről teszem, hanem átnyálazok egyéb infókat is, és ha továbbra sem vagyok biztos a dolgomban, akkor felkeresek az adott témát illetően egy szaktekintélyt (mondjuk profot, vagy doktort) aki tanulta a témát, tehát hihetek neki.

másodszor... a wiki "tényeit" amit még akár te is korrigálhatsz, ha alá tudod támasztani egy forrással, én nem tekinteném példaértékűnek.

harmadszor pedig az az általad idézett anyag sem épp friss már.
    ha reálisabb számadatokat akarnék írni, mostanra már az angol nyelv lexikális szókincse (hála a szlengeknek is) eléri a közel 1 milliót...
    de vele együtt a magyar is fejlődik és megújul folyamatosan (mint minden egyéb nyelv) és mostanra a lexális szókincse már 19 millió felett jár...
    Hiteles forrásnak pedig nyugodtan tekintheted például a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék - Médiaoktatási és Kutatóközpontját is akár, akik ezzel a témával is foglalkoznak..

Részemről okés, ejthetjük a témát. Kösz mindent.
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.02.22. 12:12:37
  • Tikal #95584
    Ne haragudj, de a családi problémáid nem érdekelnek, Chewbacca pedig nem beszél angolul, talán ezért nem sikerült megértened még egyszer sem
  • Tikal #95583
    Ne haragudj, de nem sikerült értelmezned amit írtam.. fuss neki még egyszer. Egy szóval nem mondtam, hogy baj ha magyarul írsz, film címekről beszéltünk.

Az angol nyelvről meg világos hogy fingod sincs, különben nem mondanál akkora hülyeséget, hogy 20 ezres a szókincse.

Wiki a magyar szókincsről: "A legnagyobb magyar–idegen szótárak 120 000 szót tartalmaznak,[2] a következő húsz évben kiadandó A magyar nyelv nagyszótára pedig 110 000 szót fog tartalmazni.[3] A magyar nyelv szókincsét általában 60-100 ezer szóra teszik,[4] de az összes lexéma együttesen könnyen elérheti az egymillió szót.[5] Amint más nyelveken, egy művelt értelmiségi sem használ rendszerint 25-30 000 szónál többet.[4]"

Az angol oxford szótár 170.000 szóval bír. Szerintem hagyjuk a témát, nem vagyunk nyelvészek...
  • Kmarha
    Nocturnal Animals - Éjszakai ragadozók

Egy újabb egyedi, hangulat film tavalyról. Nehéz róla írni, egyrészt mert a történet részletezése spoiler lenne, másrészt mert számomra is elég nehéz volt követni az egészet. Bevallom, nekem sem állt össze teljesen a kép, de úgy érzem, ez második nézésre sokkal hatásosabb lesz.

Az érdekesség abban rejlik, hogy két (és fél) film zajlik egymás mellett. Adott a főszereplő (Amy Adams), kinek múltjából felbukkan az első férje (Jake Gyllenhaal), illetve annak a forgatókönyve, amit elküldött számára véleményezésre. A forgatókönyv szereplők tekintetében erős hasonlóságot mutatnak kettejük akkori és jelenlegi életére, így olvasás közbe a múlt, a jelen és az írott történet szálai egymásba gabalyodva tárulnak a néző szeme elé. Egyrészt a főszereplő számára, ez a forgatókönyv egy vallomás volt férjétől arról, milyen sebeket ejtett korábbi szerelme lelkén a múlt történései, másrészt az olvasása közbe előtörő emlékei egyfajta múltba mutató tükörként szolgálnak, szembesítve egykori énjét a mostanival.

Nehéz érteni, inkább érezni lehet. Ráadásul nem csak melankolikus, de bizonyos esetekben egyenesen gyomorforgató hatása van Erősen épít a tehetetlenség és a rettegés érzésére is, már ha a néző bele tudja élni magát a filmben belüli film főszereplő helyzetébe.
    Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2017.02.22. 08:21:46
  • Mentol
    Fúúúú, de qrva bosszantó lehet...

Engem meg az bosszant, hogy itt egyesek abba kötnek bele, hogy szinkronizálják a filmeket - én tudok angolul, de ha nem muszáj, akkor nem akarok azzal szórakozni, hogy kitalálom, mit akart mondani Csubbakka egy akciójelenet közepén. Ráadásul a család többi tagja NEM tud angolul - őket addig zárjam a pincébe, amíg filmet nézek?
  • Zephyr Retiring
    Bosszantó, hogy magyarul írnak egy magyar nyelvezetű fórumon?
    És még én vagyok előítéletes?
    Egy rakás csodálatos magyar nyelvezetű verset tudnék neked mutatni, amit az életben nem fordítasz le angolra.
    Mondjuk érthető is, ha az egyik szókincse alig húszezer szó a másik meg lassan már egymillió szó felett jár. (utóbbi nem az angol)
    Ennyit a nagy angolodról.

Nézzen mindenki filmet olyan szinkronnal ahogy neki jó. És kvittek vagyunk
  • RatBaG #95579
  • IMYke2.0.0.0
    1 - imdb linkre rákattintasz
    2 - oldalon látható pontozás alatt megkeresed a "12 March 2015 (Hungary)" linket, és rákattintasz
    3 - Lap közepén "Also Known As (AKA)" és megnézed ezt (jelen esetben ez a The Cobbler, de nyilván működik az ÖSSZES angol címnél):

"Hungary (literal title) A cipész
    Hungary A cipőbűvölő"
  • Dynamic
    Jobb helyeken a "Magyar cím, 2017 (English title, 2017)" kézenfekvő megoldást választják. De lehet, túlbonyolítom.
  • Tikal #95576
    Elég bosszantó, mikor magyarul írják a cím neveket egyesek, mehetek utána port.hu-ra megnézni miről beszélnek...

Amit írsz igaz volt 20 éve mikor az emberek csak a tv-ből tájékozódtak meg a tv újságból, meg a mozik is csak szinkronosan vetítettek mindent és nem sokan beszéltek angolul. Ma már mindenki a netről szedi az infót, youtube-n nézi a trailereket már jóval azelőtt hogy bármilyen szinkron lenne és szerencsére már mozikban is eredeti nyelven nézhetjük a filmeket nem valami elbaszott szinkronnal.