91389

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Her Laca
    Ja és ami talán a legfontosabb.
    Van egy olyan pályánk ahol négypercenként bejön egy halom gép.
    Végtelen lőszer,és el kell kezdeni lövöldözni őket. Na ott meg lehet tanulni lőni.Ha kell elküldöm neked ,a másik ,hogy 1vs1 ben dogolj jó sokat lehetőleg nálad jobb ellenfelek ellen.
  • Her Laca
    Gratulálok:)
    Menni fog ez csak elhivatottnak kell lenni.
    Javaslom még hogy pl a repülések alatt vegyél fel track-et.
    Azután nézegesd vissza ,be lehet állítani a lejátszást úgy hogy külső nézetben lásd a gépeket tudsz váltani a bent lévő gépek között.
    Sokat lehet tanulni ebből is. Ki hogy ,és mikor használja például a flepset,hogyan helyezkedik ,mikor lő stb.
  • SirArcheer
    Tegnap kétszer sikerült az elmenekülés a RAF elől. ;)
    Volt egy üldözésem is egy sérült Spitfire, de nem sikerült lelőni, de legalább én üldöztem valakit. :D
    Én a szárnyak alapján próbálom különböztetni a gépeket, mert azokat a fordulózó angol gépeknél jobban észrevenni mint a hűtőt.
  • ranGer2
    Na ez durvulás kéremszépen...
  • Her Laca
    Nem én nem a csaliztatásra gondoltam.
    Géppározásra.
    Csak veled nem jutottunk el odáig,sőt amikor velünk voltár már nem nagyon erőltette senki.
    Régebben bizony nagyon szigorúan vették ezt pl a ricsinél.
    Kaptam a fejemre én is amikor nem úgy csináltam és szegény Jupi azt se tudta hova tűntem.
  • Szepy2884
    Punka: A Messer
  • SirArcheer
    Köszönöm mindenkinek a segítséget.
    A leírásokat holnap megszerzem a tanácsokat most gyakorlom.;)
    Herr Lacc természetesen jöhet minél több segítség/tipp!
  • Szepy2884
    Ha már a letehetetlen könyvekről van szó, akkor én még ezt is ajánlanám KG 200

Bár fikció, de vélt és valós tényeken alapul, amik a mai napig titkosítás alatt állnak. Dióhéjban arról van szó, hogy a németek a területükön kényszer leszállt angol és jenki bombázókat felújították és századokat létrehozva belőlük Norvégiai bázisokon, az ellenség kötelékeiben elvegyülve tevékenykedtek, de a fő cél, hogy sértetlenül behatolva London fölé, egy speciális bombát akartak eljutattni szövetséges erők főhadiszállásába.
  • Szepy2884
    De én azokra a speciális taktikai formációkra és lépésekre gondoltam (ahogy írtam is) amit a valóságban alkalmaztak. Csak emlékezz a Nostromóval repült coopokra! Nem volt hülyeség, sőt! Csakhogy a gyakorlatban valahogy nem akart sosem összejönni, mert túl sok céltudatos gyakorlást, összeszokottságot és fegyelmet igényelt volna.
    Inkább hagytuk az egészet és maradtunk a jól bevált "libasorban egymásután aztán meg aki kapja marja" taktikánál.

Amiről te beszélsz az az egyszerű "csaliztatás". Ata-val mi is szoktuk alkalmazni és bizony igencsak eredményesen. Sőt a WC-WF-on van egy nagyon jól összeszokott nemzetközi társaság, akikkel szintén nagyon jól összelehet dolgozni és élvezet együtt repülni.
  • PhantomAss
    a messzer Punkától nincs meg vkinek pdf vagy egyéb formában?
    még nem olvastam de érdekelne
  • Fürtös
    Ajánlanék még egy nagyon jó könyvet:
    A címe:Stukák az irojára sajna már nem emlékszem,nagyon jó olvasmány hasonló Hannig könyvéhez,szinte letehetetlen!
  • AarPoe
    Új egyéni magasságrekord: BI6, 34190m!
    Nem is volt olyan buta az a Verne Gyula... :)
  • Her Laca
    "1. sokan nem track ir-el repülnek hanem hatswitch-el és elvesztenék egymást is meg az ellent is."

Szepy!
    Enged meg ,hogy ellent mondjak neked.
    Igenis géppárban tökéletesen lehet repülni itt is,a titka az összeszokottság. Sok sok példát tudnék felhozni,de pl itten van Gida és Negh. Bármikor ,bármilyen helyzetben tudják hol a másik. De láttam én még Pumásokat is géppárazni annó. De ez lassan a legendák körébe tartozik.
  • Her Laca
    Ez tetszik:))
    Micsoda kis gyorstalpaló alakult itt ki:D
    Bár ezért van ez a fórum,többek közt.
  • Richtofen
    Kiegészítve az előttem szólókat:

Szerintem legfontosabb a helyzetfelismerés/helyzetértékelés(situational awareness).

Ha full-real szerveren játszol (márpedig csak ott érdemes :) ), akkor az érzékeid le vannak korlátozva egy szűk látóteret biztosító kabinra, és némi hanghatásra. Márpedig a fenyegetés legtöbbször nem látható irányból érkezik.

Pl, mindig légy tisztában vele, hogy:
    - hol vagy (pl hol van baráti reptér, aminek a légvédelme segíteni tud ha bajban vagy)
    - milyen gépek vannak a közeledben, melyik barát, melyik ellenség
    - a többi gép energiaszintje a sajátodhoz képest milyen. Ez alapján tudsz dönteni, hogy melyik a legalkalmasabb célpont, melyik a legnagyobb fenyegetés.

Ez egy nehéz és hosszadalmas tanulási folyamat
    - az elején azt sem tudja az ember, hogy mi ölte meg
    - később már tudja, hogy mi ölte meg
    - később tudja, hogyan kerülhette volna el
    - aztán lassan elkezdi érezni, hogy hogyan kerülje el a lelövést
    - és egyre gyakrabban tud győzelmet elérni.

Az is győzelem, ha egyben hazaérsz!
  • Richtofen
    Ha elboldogulsz az angol szöveggel, akkor van néhány iromány amit szimulátor-játékosok írtak. Ezek közül némelyik igencsak alapos, kifejezetten a játékbeli harcra vannak kihegyezve (persze részben élnek ezek a szabályok a valóságban is)

Az egyik legjobb szerintem a 'Shoot to Kill: MarkShot's EAW guide'.
    Ez nem il-2-n, hanem az ősi European Air War szimulátoron nevelkedett pilóta írása. Valahol megvan PDF-ben, a neten most csak Ilyen WIKI formában találtam meg. Én gyakorlatilag ez alapján kezdtem tanulgatni a légiharcot. Persze ha van egy hozzáértő mentorod az jobb, de nagyon sok okosság van benne.

A másik jó kis könyvecske az In Pursuit: A Pilot's Guide to Online Air Combat. Valahol ez is megvan otthon PDF-ben, de most látom, hogy az Amazon-on árulják papír alapon is.
  • Szepy2884
    Pontosan! Bárki bármit is mond, amit mi csinálunk annak köze sincs a valósághoz, legalább is kevés és az is csak nagyrészt illúzió. A valóságban volt a kötelék prancsnok és a kísérő(i). Formációban repültek és formációban is támadtak. A kísérő legfeljebb csak akkor lőhetett, ha a felettese elvétette és megengedte neki, vagy amikor valaki a felettesét támadta, mert ez volt a dolga hogy védje a 6-ját. Szóval nem volt elkolbászolás hacsak nem vesztették el egymást valahogy. A játékban pedig mindenki arra megy amerre lát és arra ami mozog. Még ha többen együtt is repülnek és közben kommunikálnak is, még akkor sem lehet betartani azokat a taktikai manővereket amiket a valóságban alkalmaztak mert:
    1. sokan nem track ir-el repülnek hanem hatswitch-el és elvesztenék egymást is meg az ellent is.
    2. még ha mindenki track ir-el is repülne, sem lehetne a taktikát tartani mert így is elvesztenék egymást is meg az ellent is.
    Hogy miért? Csak gondolj bele! Ha a valóságban is olyanok lennének a látási viszonyok, látótávolságok és stb ahogy a játékban látsz, akkor nem hogy a repülő alkalmasságin nem engednének át, de még az zebrán sem,
    fehérbot nélkül!
  • Her Laca
    És biza a lövés!
    nem árulok el titkot asszem,de sokaknak problémája az elétartás.
    Próbáld ki a következőt. Haúgy érzed pont megfelelő az elétartás hát ne lőj hanem duplázd meg a távolságot.Akkor lesz jó.
    És Szepinek igaza van. Csak lazán ,egyszer Szepi mondta ezt NE TÚRD A LEVEGŐT a géped orrával.
  • Szepy2884
    Bizony bizony, ahogy a mester mondja!

A következőkre van is egy szép példám:
    1. Ismerd a saját géped előnyeit ,hátrányait.
    2.Ismerd az ellenfelek gépeinek előnyeit ,hátrányait.
    3.Erőltesd rá azt a harcmodort az ellenfeledre amiben a te géped erősebb.

Raták ellen repültem Emillel. A Raták folyton energia többletben volt mint én aki nem rég szálltam fel, de ezt sikerült a javamra fordítani azáltal, hogy mindig a szemből támadást erőltettem, de vigyázva arra, hogy én ne legyek egy szintben a Ratával hanem kicsit mindíg alatta. Ugyanis a Rata karburátoros és nem közvetlen befecskendezésű, ezért ha célba akart venni, lekellett volna nyomni az orrát amitől befulladt volna. Persze így is próbálkoztak, de szegény csóri Raták kvázi egyenesen repültek el fölöttem, míg én egy felrántással szétlőttem a hasukat.

Már kezdtem őket sajnálni, de folyton megették. Persze amint tudtam igyekeztem feljebb kerülni és magasból lecsapni ahogy az a nagykönyvben van írva, de ebből is látszik, hogy improvizálni mindig tudni kell :)

Ja és még van egy saját taktikám: "Sose akard ráerőltetni a revidet a célpontra inkább hagyd hogy ő kerüljön bele."

Ennek az az értelme, hogy ha mindenáron ráakarod tenni a revit, az sokszor túl sok felesleges mozgást eredményez amivel csak az energiádat koptatod, ráadásul sok lőszer vesztességel is jár aminek eredménye semmi, de hogy mindenki oda jön az biztos. Inkább repülj lazán, lezseren és csak akkor lőj rövid sorozatokat, ha biztos vagy a találatban. Ja és mielőtt lősz, néz hátra.

• Her Laca
    Könyvből nem fogsz megtanulni IL2 vel légi harcot vívni.
    Azon egyszerű oknál fogva ,hogy ez nem olyan (most sokan megint megköveznek) mint egy igazi légi harc.
    Gondolj bele. Micsoda manővereket tudunk csinálni ezekkel a virtuális gépekkel,igaziból sem gép sem ember nem bírná ezeket ki.
    Ha megnézel a neten eredeti felvételeket .láthatod ,hogy szinte alig manővereznek ,szinte sajnálatra méltónak tűnnek ahogy lövik őket.
    Itt meglősz valakit ,hát csinál olyan flikkflakkot ,meg negatív manővert ,hogy eszed megáll.
  • Scottt
    Ha valaki unná a lövöldözést^^
  • Her Laca
    És még valami eszembe jutott.
    Azt veszem észre,hogy a nagy többség ész nélkül szalad a harc színhelyére.
    Aztán lelövik őket,mivel nem mérik fel a helyzetet.Nagyon fontos,hogy tájékozódj a gépek helyzetéről,hovatartozásáról és azt támadd ami számodra a legkedvezőbb.
    Ha ellenséget látsz és alacsonyabban vagy közel azonos magasságban vagy térj ki és gyűjts magasságot. Ha szembe jön veled az ellen mindig nyomd alá a géped gyűjts sebességet és ahogy elhaladtok egymás mellett húzd fölfelé ,minél magasabbra lévén nagyobb a sebességed így valószínű neked kopik el az energiád később.Alapvető hiba ,hogy sokan lefele nem pedig felfele csinálnak manővert. Ha te kerülsz magasabbra így csak vissza kell borítanod ,míg neki a kapaszkodásra megy el az energiája.
    Na mára ennyi, ha érdekel még szívesen adok tippeket.
  • SirArcheer
    Ok. Ezeket gyakorlom majd, de pont ezért("És még sok minden van de írhatnám napestig:)") akarok egy könyvet.
  • Szepy2884
    Ez ez :) Köszi szépen rendelem is mingyá'
  • Nohab
    Fegyvertársak?
  • Nohab
    Szepy2884 és Lacusch69, köszönöm sokat segítettetek. :)
  • Her Laca
    Jól mondja Lacusch.
    PL a BOB serveren ugyi a piros pilóták nehezményezik,hogy rendre zuhanásba megyünk át ahogy egy kicsit is előnytelen pozícióba kerülünk.
    Pedig csak kihasználjuk,hogy az emil jobban gyorsul,és nagyobb a végsebessége.Ők fordulnak ,mi meg egyenesen repülünk. Ha bután csinálja az ember így is úgy is megfogják akármelyik oldalon repül. Ha jól akkor győz. Vagy nem,de az már sokszor szerencsén múlik.
    De a másik példa egy IX es Spittel már nem csinálok ilyet ,lévén gyorsabb mint általában a messák,így marad a dog,vagy a BZ.
  • Lacusch69
    +1: Számszerűen ismerd a géped és az ellenfél műszaki adatait. Nem a valóságost, hanem az játékbelit.
    Pl. tudod, hogy a Dora9 900km/h-nál még nem szakad, a Shitek 850-nél már igen. Vagyis: ha előnytelen vagy egyenlő pozícióban találkoztok, ne fordulózz, hanem az elérhető legnagyobb sebességgel indulj békésebb tájak felé. A Shit vagy lemarad, vagy darabokra szakad.
  • Her Laca
    Milyen taktikát akarsz tudni?
    Egy gyorstalpalót most adhatok.
    1. Ismerd a saját géped előnyeit ,hátrányait.
    2.Ismerd az ellenfelek gépeinek előnyeit ,hátrányait.
    3.Erőltesd rá azt a harcmodort az ellenfeledre amiben a te géped erősebb.
    4.Légy te a legmagasabban
    5.Te vedd észre hamarabb az ellenfeled
    És még sok minden van de írhatnám napestig:)
    De legfőképp tanulj meg jól lőni,mert akkor leszel igazán sikeres ha az első rácsapásoddal már sérülést tudsz okozni.
    Tegnap mikor ránk csaptál a Hurrival pl elkezdtél spirálban emelkedni egy Messer elől.(én voltam) Nem sokat kellet vacakolnom ,hiszen a BF jobban emelkedik,te meg teljesen kiszámíthatóan repültél.
    Na pl ezeket vésd észbe.
  • SirArcheer
    Ezek közül van amelyik harcászattal kapcsolatos?
    Taktikák, stratégiák stb...
    Valami kezdőknek is érthető formában.
  • Lacusch69
    Szia Szepy!
    Olvasgass nyugodtan továbbra is, én nem nagyon érek rá... (vagy nagyon nem érek rá?)

Könyvajánló... azt nem tudom, hogy a Dongóknál van (volt)-e, a Pumáknál biztosan van.

PUMA KÖNYVAJÁNLÓ
  • Szepy2884
    "és még sok más, de én csak ezeket olvastam"

persze olvastam többet is, csak most ezek jutottak hirtelen eszembe de nyugodtan egészítse ki a listát aki akarja.

Ja és persze utcai árusoktól belehet szerezni Kurt Rieder, magyar hangja Földi Pál "gyöngyszemeit" is ha az ember nagyon unatkozik és valami olvasni valót akar ócsón
  • Szepy2884
    Ó persze nagyon szívesen! :)

Először is ami az abszolúlt etalon és kötelező az Tobak Tibi bácsi összes műve mint: Pumák földön égen, Pumák és boszorkányok,
    Punka György: A Messer
    Norbert Hanig: A Luftwaffe szolgálatában
    Heinz Knocke: A hazámért repültem
    T. H. Rolszki: Fehér sas kék mezőben

és még sok más, de én csak ezeket olvastam és még sok könyvet szeretnék még becserkészni. Példáúl egyszer láttam az egyik könyvtárban egy könyvet ami szintén sok elbeszélésen alapúl (én ezeket szeretem), mégpedig az angliai csata mindkét oldalon repülő katonák emlékein. sajnos akkor nem volt pénzem és amikor visszamentem, hogy Karácsonyra meglepjem magam, valaki már megelőzött én meg majdnem elbőgtem magam
    Azt hiszem Fegyvertársak vagy mi volt a címe.

Apropó a Dongók honlapján felvolt sorolva pár köny némi ajánlóval, de amikor legutóbb néztem, már nem találtam

Ja és ezúton köszönöm Lacusch-nak a támogatást, még mindíg sok könyvvel lógok neki
  • Nohab
    Pontosabban milyen könyveket is olvasol? Vannak naplószerű vagy regényszerű köteteid? Lennél oly szíves és írnál pár címet? Szeretnék néhány könyvet venni, hogy elfoglaljam magam, illetve a 5-6 éves Il-2-es tudásom gyarapítani.
  • Her Laca
    Na látod!! Ez az én szív fájdalmam. Állandóan Grippen,meg Grippen,meg egy 29 es,meg az ezerszer látott gépek. A múltkor ha Muhaháék nincsenek akkor a B25 öst meg a Corsairt se látjuk közelről. Pedig ahogy az a Corsair odagurult becsület szóra libabőrös lettem. A szele meg majdnem lefújt minket a töltésről. Van ott engine az már biztos.
  • Szepy2884
    akkor egy kicsit tovább fájdítom a szíved messer
  • Szepy2884
    Na hogy a témánál maradjunk, nekem nagyon bejönnek a Gun cam-es felvételek. Már csak azért is mert így is lehet gyakorolni az előretartást
  • TG Gida
    Futni kell annak.
  • Scottt
    Jah elég jóféle cucc a Halifax,de a B-17est főleg a kabinját nem übereli^^
    (Én AAA fórumról garázdálkodtam saját magamnak 1 mod packot,az alap Unified installer+Ami nekem szimpi pl Fi-159,Me-210 kabinok,füst ilyenek)
  • Her Laca
    Szepy drágám.
    Eszem be sem volt a lelkedbe gázolni.
    Nem is akarlak biztatni oktalan vásárlásokra:) azt csinálsz a pénzeddel amit akarsz,no meg helyesen a szabadidőddel is. De had lehessen nekünk is azt csinálnunk a pénzecskénkkel,és a szabadidőnkkel amit akarunk ,komolyabb lelkifröccsök nélkül:D
    Ami pediglen az árakat illeti biza itt a fórumon már alant belinkelték hogy 16 ért van . Mért nem olvasol előtte ,mert így félreérted,oszt én is félreértem aztán meg majd jól megharagszunk egymásra.:)