57
 • teddybear
  #57
  Ne hidd, hogy az UV-led aztán örökké frissen fogja tartani az epret!
  Mivel egy aránylag kis szekrény belsejéről van szó, a falakról visszaverődő UV-fény eléggé bevilágítja az egészet. A cél itt nem a teljes(belső és külső) fertőtlenítés, hanem az, hogy a hűtőbe bekerült penész/baci/vírus ne tudjon terjedni.
  Az étel ettől még megromlik, ha van benne valami, ami tönkreteszi.
 • Imi3est
  #56
  Ha egy tál szamócát berakok a csoda hűtőbe, akkor a ledek hogy fognak a tál közepébe bevilágítani? Vagy csak 5 szemet tegyek be, hogy minden oldalról érje a fény? Vagy az UV-C átvilágít a szamócán?
 • whitespoot
  #55
  th-led.en.alibaba.com
 • whitespoot
  #54
  Leteszteltem a kulcstartót: UV-A (UV-A fényben a vízjel zöld,-C-nél vörös.
  De találtam C-s ledet : 280nm Germicidal UVC Leds - SMD 5050 .Ára e-mailben
 • whitespoot
  #53
  teddybear: Festékkel kapcsolatban igazad van,mármint nagyobb UV állóságú.
  Amit találtam ,nem hagyományos Kompakt cső,előtét kell hozzá,de ez előny lehet ,mert kívül is lehet helyezni,így ami hő itt keletkezik kint maradna.
 • teddybear
  #52
  Ebben a laborban hagyományos Tungsram gyártmányú fénycsövekkel világítottak, a Germicid fénycső is hagyományos szerelésű fénycső volt, szintén Tungsram gyártmány.
 • teddybear
  #51
  Gondolom mind a háromnak ellent kell állnia, mert 8-10 ezer méter magasságban a légköri nyomás a felszíninek ~1/4-e, és sokkal magasabb a sugárzási szint is. Azt ne kérdezd, hogy mennyivel. Az autó(barkácsbolti)festék ide nem jó, a felszínen sokkal kisebb az igénybevétel.
 • whitespoot
  #50
  teddybear : "a repülőgépeket UV-álló festékkel festik"
  Nem kötekedésképpen. UV -A,-B,-C ?
  Mert alapvetően-általában minden kültéri festék,autólakk UV álló.
  Ha nem így lenne a 2 hetes autód besárgulna.
  És vannak a műanyag autólámpák amikhez UV mentes izzót írnak elő, mert ha nem azt használsz besárgul-mattul öregszik a bura.Igen jöhet a kérdés ,és kívül a napfénytől miért nem sárgul be? Azért, mert kívülről kap egy UV álló lakkot.
 • whitespoot
  #49
  De találtam ipari csírátlanítót is.Az azt írja a készülék végigpásztázza az élelmiszert,becsomagolják és jónapot.
  Ezt csak azért írtam mert nem kell órák hosszat világítania,mert ha légmentesen le van zárva a doboz akkor nem is tud bemenni a kórokozó.
 • whitespoot
  #48
  Találtam germicid kompakt fénycsövet 5W , 8000 órás , 254nm. 3000 Huf.
 • figyu
  #47
  Hát, igazad lehet...

  Ezt egy Germicid leírásában találtam:
  Hatásosság: 0,2...0,4 W/m3
  És annak a hatásfoka csak 33%-os.

  Nehezen hiszem, de lehet, hogy tényleg elég pár kis LED. :0
 • teddybear
  #46
  Nem tudom pontosan, hogy mekkora fényteljesítmény kell a fertőtlenítéshez.
  Amikor a biotechnológián dolgoztam, ott egy 200 négyzetméteres labor éjszakai fertőtlenítéséhez 3 darab húsz wattos Germicid fénycsövet használtak, ami nem valami sok. Egy hűtő belső mérete viszont sokkal kisebb, ráadásul a fala vissza is veri a fényt, már ha olyan a bevonat.

  Ami viszont a hűtő belső felületének a bevonását illeti, a repülőgépeket UV-álló festékkel festik, ami ugyan drága, de nem kell sok belőle. A rozsdamentes acélrácsból készült polcok meg alapból UV-állók.
 • figyu
  #45
  Te most tényleg 1 bankjegyvizsgáló kulcstartó 3mm-es LEDjével akarsz egy hűtőt fertőtleníteni?? :0

  "esetleg bekerült bacik"-at a gyakorlatban milliárd/mm2-ben mérik.

  " Ha közelébe kerülsz egy működő példányhoz majd te is meglátod. Ha egyáltalán utána nézel." Ha van konkrét adatod a megfelelő energia/felületről kérlek oszd meg. Hasznos lenne, anélkül úgyse lehet nekiállni.

  "Az UV-álló belső meg értelemszerűen kell, nem értem hogy minek rugózol ezen annyit."
  Csak azért mert értelemszerűen nem fogsz ilyen hűtőt találni, tehát kizáró ok. Bár 1 bankjegyvizsgáló kulcstartó nem fogja lebontani a hűtőt :)
 • teddybear
  #44
  Megint tévedsz. Egy hűtőbe épített UV-fénynek nem az a feladata, hogy vírussal, baktériummal fertőzött eszközöket rövid idő alatt sterilizáljon, hanem hogy az esetleg bekerült bacik, penészspórák ne tudjanak szaporodni. Az a 18W-os fertőtlenítő csak egy kisebb laborsterilizáló, az ipari méretűek kW-os nagyságrendűek.

  Azaz nem kell ahhoz a mondjuk max. szűk fél köbméterhez néhány watt, elég annál jóval kevesebb is. Ha közelébe kerülsz egy működő példányhoz majd te is meglátod. Ha egyáltalán utána nézel.

  Az UV-álló belső meg értelemszerűen kell, nem értem hogy minek rugózol ezen annyit.

  Mobil sterilizátor. Nem egy állandóan a hálózatra kapcsolt eszközbe való, mert minek is? Itt mindig van 220v, akkor meg minek úgy készülni, mintha kempingbe élnél?
 • figyu
  #43
  "Itt néhány ledről van szó, ami néhány század wattot vesz fel"
  Ez lehet a félreértés alapja. Nem néhány led, hanem jelentős UV sugárzás kell. Nem megvilágítani akarjuk a bacit, hanem kinyírni.

  Én 1W-os (!) power LED-et linkeltem, és abból se elég 1db. Amit láttam gyári UV fertőtlenítőt az 18W-os. Ha valaki megépíti annak a LED-ek ára fog fájni.

  Ezért is írtam figyelmeztetést a megvakulással, amit nem tettem volna meg 1db bankjegyvizsgáló kulcstartó esetén.

  De -mondom- a fő gond nem az elektronika, hanem az olcsó UV áteresztő anyag megtalálása és nagy teljesítményű UV által lebontott műanyagok. Mivel kajához ér, így kivitelezés előtt ezt tisztázni kell egy vegyésszel. Ez könnyen kizáró ok lehet... nem vagyok vegyész, csak ötletelek, ilyesmire gondolok: PVC lebomlik, klórgáz keletkezik, az a kaja valamelyik összetevőjével, mondjuk idegmérget alkot. Lehet,hogy csak para, de kell a vegyész.

  És a hűtőd műanyag alkatrészeit is lebontja.
  Én továbbra is amondó vagyok, hogy a hűtővel várjuk meg a nagyokat (Siemens, Samsung, stb. - a gonosz multikat;) ), ha életképes akkor kb. 7-10 év és elterjed.

  A kis mobil meg elég univerzális, azt talán kivitelezni lehetne, de gyümölcsre még mindig nincs jó tároló ötlet (leginkább az alufólia borítás működhet). Így főleg NYÁK fotózáshoz lenne jó. A seb-, eszközfertőtlenítés sokaknak jó lehet, de számomra nem elég ok a kivitelezéshez.
 • teddybear
  #42
  Nem személyeskedem. Az ötleted sajnos nem gazdaságos, és szükségtelenül túlkomplikált.

  2. a mobil UV-fertőtlenítő jó ötlet, de a hűtőbe tenni pazarlás. Egyszerűbb egy pár alkatrészes fix rendszer.

  3. Ugyan tökmindegy, de azt is látom, hogy nem gyakorlati szakember. Olyasmire akarja felkészíteni a rendszert, ami nem üzemszerű állapot, azaz fölös funkciót hoz össze.

  4. Miért hiszed, hogy az áramgenerátor IC semmit sem fog disszipálni? Ha feszültség esik rajta, és áram folyik át, akkor mindenképp disszipálni fog. Csak egy közönséges ellenállás többnyire olcsóbb.

  Különben meg a teljesítményt is elszámoltátok. Itt néhány ledről van szó, ami néhány század wattot vesz fel. Összesen az egész kapcsolás teljesítményfelvétele nem több, mint fél watt, vagy még annyi sem.
 • teddybear
  #41
  Nem.
 • whitespoot
  #40
  Akkor az UV szűrő fólia kamu? :)
 • whitespoot
  #39
  De egy egyszerű csempe, márvány,égetett kerámia is jó lehet
 • whitespoot
  #38
  Az ezüst ,mint tudjuk, érintkezés útján fertőtlenít vagy antibakterizál.
 • whitespoot
  #37
  Akkor ezüst tálca vagy saválló acél vagy amiből az evőeszkőzök készülnek. :)
 • figyu
  #36
  A tükrös doboz :) tükrös ötlet :), de biztos nem jó. ;)
  Az ablaküveg kiszűri az UV-t, üvegek közül csak a kavarcüveg engedi át. Ez van...
 • whitespoot
  #35
  Igazad van,savas. A tükrös doboz :) kicsit bizarr ,de biztos jó.
  Van A-s és C-s pénzvizsgáló is.
 • figyu
  #34
  Alufólia csak elsőre jó ötlet: Savakkal valami káros anyag keletkezik. Ezért nincsennek már alumínium evőeszközök. Legalábbis így tudom.
  A gyümölcsök mind savasak, azért gyümölcsök ;)

  A bankjegyvizsgálós LED meg nem lesz jó hullámhosszú. Pl az általam linkelt LED 400nm-es, mig fertőtlenítésre 270nm kéne...
 • figyu
  #33
  Nem, a gyakori ki-be kapcsolgatás teljesen üzemszerű
  -IR távírányítóknál kb. 40kHz a vivő freki
  -mártix kijelzőknél is a cím alapján villogtaják végig.
  -a LED maximális fényerejét lehet villogtatással növelni (rövid ideig nagyobb áramot is elbír, ez üzemszerű, annyira, hogy írja is a datasheet:
  "Absolute Maximum Ratings
  Peak Forward Current IFP 500 mA
  (1/10 Duty Cycle, 0.1ms Pulse Width)
  Forward Current IF 350 mA"
 • figyu
  #32
  1. kérlek érvelj, ne személyeskedj.

  2. Az aksis ötlet nem túlbonyorítás, sőt: hűtőtől független kis mobil eszköz, elviheted nyaralni is. sebfertőtlenítésre is jó lehet... Csak berakhatod a hűtőbe is.

  3. kvp "breakdown feszultseguk"-böl láthattad volna:
  -hogy ő is ért hozzá valamit
  -itt le kellett volna esnie, hogy nagyon igaza van, egyenírányítás nélkül a LED 24VAC-t nem bír ki, és ezen nem segít a sönt. Az
  általam linkelt LED nél konkrétan "Absolute Maximum Ratings: Reverse Voltage VR 5 V" -szóval 24V*sqr(2) egy pillanat alatt megöli: nem villogni fog, hanem meghal.

  4. kvp gyönyörűen leírta: "nem eri meg a hutobe ellenallasos energia hovealakitos aramkort rakni," csak nem értedded meg miért: a söntön elfűtött pár watt a hűtőt belülröl fúti: tripla(!) veszteség (nem a LED-en esik, hanem fűt és még vissza is hűtheted. Ezért bőven megéri a step-down.

  Ne érts félre semmi bajom veled, sőt: úgy emlékszem jókat szoktál írni
 • whitespoot
  #31
  Nem ugrott be a neve.De így könnyebb megkülönböztetni a discó UV-től
 • whitespoot
  #30
  Szerintem azért kell,mert a pislogás csökkenti az élettartamot.Szerintem
 • teddybear
  #29
  Az a Germicid fénycső. Olyan fénycső amit direkt az UV-sugárzásra terveztek, azért, hogy egészségügyi létesítményeket meg hentesüzleteket fertőtlenítsenek a fényükkel.

  Jelen pillanatban nem igazán használható, mert sokat fogyaszt. A legkisebb is kb. 10-20 wattos, ami hosszútávon már komoly kiadás.
 • teddybear
  #28
  figyu és kvp! Ti ezek szerint soha a büdös életben nem terveztetek semmilyen gépet!

  Mondom, hogy feleslegesen túlbonyolítjátok az egészet! Akku és minden hozzávaló felesleges, mert ha nincs áram, akkor a hűtő sem hűt, azaz így is, úgy is megromlik az egész tartalma. Legfeljebb kicsit tovább tart.

  Akku azért sem kell, mert amíg a hűtő működik, addig van áram is. Áramkorlátozó IC, csak akkor, ha olcsóbb mint az előtét ellenállás. Egyenirányító? Nem kell, mert nem érdekes, hogy hunyorog-e a led. A bacit így is elpusztítja, meg úgy is.
 • whitespoot
  #27
  Na csak-csak összejön valami. UV fényből az a fajta kell ami az orvosi rendelőkben is látható az ajtók felett.
  Ez a dobozos ötlet nekem is tetszik.
  Kibélelem alufóliával,így fény nem jön ki,belül meg szóródik.
  UV led: lehet kapni kulcstartóra akasztható bankjegyvizsgálót kb 250 huf/db
 • figyu
  #26
  A tároló UV állósága nagyon kritikus. Közvetlenül a kajához ér és ha lebomlik, ki tudja mi keletkezik...

  A kis mobil ötlet frappáns, és szerintem olcsó is: csak 2xAA elem vagy aksi, StepUp konverter, időzitő + 1 gomb. És persze a LED, de csak ez a drága, a többi kb. 500-700 pénz. Az aksitöltést majd más elintézi, viszont kell valami viszajelzés/korlátozás is a túlsütés ellen.
 • kvp
  #25
  Eloszor is megfelelo frekvenciaju uv led kell. Van a piacon, csak nem sarki vegyes elektronikai boltban. Masodszor a led-eknek van egy reverse breakdown feszultseguk, annal nagyobb negativ feszultseget nem birnak ki, tehat kell legalabb egy vedodioda, de azt meg ugyebar felhullmos egyeniranyitonak hivjak. Ezen kivul kell egy aramkorlat, mert a led-ekben az nincs, de ha mar ilyet kesztiunk akkor nem eri meg a hutobe ellenallasos energia hovealakitos aramkort rakni, hanem egy step down converter kell, lehetoleg stabilizalt aramforras uzemmodban. Mindezeknek nem 0...70 hanem -20+70 fokos kornyezetben kell mukodniuk, tehat a toleransabb valtozatot kell venni.

  A vegeredmeny egy kapcsolo mod a huto ajtajaba, ami becsukott allapotban uv fenyt ad, egy egyeniranyito hid, hidegturo tapszuro kondenzator es aramkorlat ic, meg par megfelelo frekvenciaju uv led, lefele iranyitott fennyel, tehat ha nyitott ajtonal bekpacsol, akkor lehetoleg ne az ember szemebe vilagitson. Uv ledbol erdemes olyat venni, ami a megfelelo uv komponensek mellett egy gyenge lathato kek fenyt is bocsat ki (lehet ilyet kapni), ez jo indikator, sok ipari fertotlenitoben ilyen van.

  A huto eseten tenyleg nem art ha uv allo az anyaga, a regi zomancosak pl. ilyenek voltak, a modernekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Taroloedenyek eseten barmi jo, ami uv allo, de uv atlatszo, pl. szerintem az orvosi szilikonbol keszult eteltarolo dobozok jo resze ilyen. Nekem is van egy ilyen dobozom (meg 20 sima muanyag), tehat beszerezheto.

  Elso korben en azt tartanam jo megoldasnak, ha specialis tarolo dobozt adna ki valaki, amit a huto villanyegojevel kell parhuzamosan kotni. Amikor eg a lampa, akkor feltolti magat, majd a toltes megszunesekor (amikor becsukjuk az ajtot), akkor egy adott fix ideig egnenek a doboz tetejebe epitett uv led-ek. Igy a dobozbol nem jutna ki uv feny es bekotni is egyszerubb lenne. Az ararol nem tudok meg csak becslest sem mondani, de valoszinuleg nem lenne olcso...
 • teddybear
  #24
  Túlkomplikálod a dolgot.

  Elég a hűtő világításkapcsolóját morze-érintkezősre cserélni, így az ajtót kinyitva a rendes világítás, becsukva az UV kapcsol be. Stabilizátor IC, nem kell és egyenirányító se nagyon. A kutyát sem zavarja, ha vibrál az UV-fény a zárt hűtőben.

  Szóval összesen kell a morze-érintkező, egy csengőtrafó, és az UV-ledek + egy áramkorlátozó ellenállás.
 • figyu
  #23
  Még egy gondolat:
  Aki ilyennel kisérletezik (főleg lézer LED, ott az IR is veszélyes) rakjon mellé (lehetőleg sorosan) látható fényű LED-et is. Így hiba esetén se fogsz úgy megvakulni, hogy nem is látod mitől vakulsz meg...

 • figyu
  #22
  Kösz :), igaz
  Az UV , hanem UI-közti különbségen vitatkoztam volna (ibolya vagy viola. nem mindegy?), de az "UV-C a csíraölő" azzal nem tudok. Igazad van erre nem gondoltam. Ez azt jelentheti, hogy még nincs a piacon megfelelő hullámhosszú LED)

  Stab IC (+ egyenírányítás, ha tényleg váltó feszültség van ott) tényleg kell, nem nagy meló (pár forrasztás), de érteni kell hozzá. Illetve a hűtőt is át kell kábelezni, hogy a belső 24V akkor is menjen ha az ajtó zárva van.
  Illetve kéne valami energiatakarékosság is: az UV-nek nem kell folyton mennie, elég az ajtónyitás után kb. 20 percig. Meg ismételni, ha nem nyitogatják az ajtót: mondjuk 8 óránként még 20 percre bekapcsol.

  Igazad van a besárguló hűtővel, ráadásul lehet, hogy a sárgulás a kisebb gond, a bomlástermékek veszélyesek lehetnek. Ez kizáró ok lehet. Igazából UV ellenálló és visszaverő bevonat kéne (hogy minél egyenletesebb legyen benn a sugárzás).

  De ez se elég, mert ennyi melóval nem 5 szem epret szeretnék biztonságban tudni, hanem mindent. Szóval még kell sok légmentes tároló, ami UV ellenálló ÉS áteresztő... Nem biztos, hogy van ilyen épeszű árban. Nekem csak a kvarcüveg jut eszembe, de az úgy tudom nagyon drága.

  Szóval, lehet hogy lesz belőle valami, de túlmutat az amatőr szinten. 5-10 év múlva meglátjuk mire mentek a nagyok.
 • whitespoot
  #21
  Mielőtt vitatkoznánk :UV-A , UV-B , UV-C. Az UV-C a csíraölő hatású.
 • whitespoot
  #20
  Figyu: Amit belinkeltél,az nem UV , hanem UI Ultraibolya a leírás szerint
 • whitespoot
  #19
  Ezt kipróbálnám én is mert van pár szimpla uv ledem,de nekem egy ismerősöm azt mondta stab ic kell hozzá.A gond hogy nem tudom mi az.
  A másik gond:attól tartok besárgul a hűtő mint a purhab a napfénytől.
  Eper-szamóca ügyben annyit: a szamóca(erdei) kis apró teremtmény 1 cm körül van a mérete és nagyon finom:)
 • hartmano
  #18
  Tök mindegy,hogy minek nevezed,amit a boltban kapni az minden csak nem igazi gyümölcs:)
  Nincs normális íze a legtöbbnek,mert ásványi anyagoktól mentes talajon(?) nevelték..