Hunter

Szerves napelemek a mobileszközökhöz

Egy napenergia-technológiai áttörésnek köszönhetően hamarosan akár menet közben is tölthetjük hordozható elektronikai eszközeinket, például telefonjainkat, kameráinkat és e-book olvasóinkat.

A brit Warwick Egyetem kutatói egy szerves napelemmel rukkoltak elő, ami elegendő energiát termel egy lítium-ion akku közvetlen feltöltéséhez, anélkül, hogy több különálló elemet kellene sorozatba kötni. A nagy feszültség előállítása egyetlen kis kollektorból azt jelenti, hogy könnyedén beintegrálhatók a kereskedelmi eszközökbe, ahol a méret kulcsfontosságú tényező.

Az új szerves napelemek (OPV), melyekről az Advanced Energy Materials szaklap számol be, előállítása egészen olcsónak, súlyuk pedig rendkívül optimálisnak ígérkezik, és ami talán a legfontosabb, kompatibilis a hajlékony gyártási anyagokkal. Ezen felül a technológia használható feszültségszinteket állít elő akkor is, amikor a modul mérsékelt fényviszonyoknak, vagy részleges árnyékolásnak van kitéve.

Az egyetem kémiai karának tudósai be is mutatták az elem működését egy 7 Volt feletti üresjárati feszültséggel, ami több mint elegendő energiát jelent egy szabványos akku számára, a legtöbb kereskedelemben kapható lítium-ion cella ugyanis 4,2 V feszültségű. "Nagy lépést tettünk az olcsón előállítható napenergiájú töltők felé, melyek használat közben tölthetik a készülékeket kültéren és beltéren egyaránt" - mondta Tim Jones professzor, a kutatás egyik vezetője. "Egy kis, könnyűsúlyú napenergiájú töltő, ami méretét tekintve nem nagyobb egy hitelkártyánál beilleszthető például egy e-book olvasó akkujához, folyamatosan energiával látva el olvasás közben - akkor is ha odabent ülünk a kanapén"

A következő lépés a technológia átültetése a laboratóriumból a gyártásba, hogy kereskedelmi méreteken is elérhetővé tegyék az olcsó OPV töltőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #12
    A nokia altal afrikanak kinalt flexibilis tolto (lasd: masik cikk az sg-n) valoszinuleg a fenti cikkben leirt technologiat tartalmazza. Valoszinuleg a forras cikk keszitoi csak most publikalhattak a talalmanyukat, mivel hivatalosan is gyartasba kerult.
  • Fresh Duke #11
    "rendkívül optimálisnak ígérkezik" -> "rendkívül jónak ígérkezik" ?
    Az "optimális" szót inkább hanyagold, ha nem tudod értelmesen mondatba foglalni. No offense.
  • Omega #10
    Mulatságos lesz, ha majd néhány év múlva mindenki úgy megy az utcán, hogy a feje fölött tartja a mobilját.
  • item #9
    balbal ? Nem blabla-t akartál írni ??

  • Vol Jin #8
    Szinte minden cucc amit most használsz így indult, hogy valahol kutatók felfedeztek valamit, ment a szerinted blabla (gondolom a balbal ez akart lenni), most meg ott van a kezedben.
  • culas25hc #7
    Na ilyeneket már hallottunk elég sokat.... a balbal egyetem munkatársai kijelentették, hogy balbalba, és akár már éveken belül elkezdődhet a gyártás.

    Aztán eltelnek az évek, és nemhogy nőne az üzemidő, de lassan papírvékony vezetékes telefon lesz az okos telókból.
  • NEXUS6 #6
    Szépen egyenletesen lebarnul!
    ;)
  • Gladiator #5
    Anyumnak volt vmi Samsung telefonja két éve, annak is napelem volt a hátulján. Bár sose néztem, hogy tényleg működik-e, de gondolom nem poénból volt odatéve:D
  • A1274815 #4
    Kérdés: az UV-t hogy bírja?
  • kfkl #3
    Miért van olyan érzésem, hogy ebből sem lesz semmi, mint ahogy az összes spéci akuból, amiről voltak régebben hírek.