Hunter

Rovarokkal kutatják az ősi oxigénszinteket

A földtörténeti ókor 70 centiméteres szárnyfesztávú óriás szitakötőinek létét általában a légkör magas oxigénszintjeinek tulajdonítják. Az Arizona Állami Egyetem (ASU) kutatói kísérletekkel is alátámasztották az elméletet, ugyanakkor kimutatták, hogy nem minden rovarra volt ilyen hatással a múltbeli oxigéntöbblet, a valaha élt legnagyobb csótányok például ma szaladgálnak a világban. Felmerül tehát a kérdés, hogyan és miért reagálnak a különböző csoportok másként és másként a légköri oxigén változásaira?

A változások bekövetkezésének magyarázata valószínűleg a rovarok légzőszerveiben keresendő. Amennyiben sikerül felmérni az oxigénszintek által a különböző rovarokra gyakorolt változások irányát, egyszerűbbé válhat a megkövült ősi példányok tanulmányozásából következtetni a múlt oxigénszintjeire.

"Főként az érdekel minket hogyan befolyásolhatták a múltbeli oxigénszintek a rovarok fejlődését" - nyilatkozott John VandenBrooks, az ASU munkatársa. Kutatótársaival azokat a tulajdonságokat, képességeket, vagy adott esetekben szervi idomulásokat kezdték keresni a modern rovaroknál, amik kiemelkednek a különböző oxigénkoncentrációk között. A csapat csótányokat, szitakötőket, sáskákat, lisztkukacokat, és más rovarokat, illetve bogarakat vizsgáltak a különböző oxigénkoncentrációjú atmoszférákban, hogy lássák a kialakuló hatásokat.

Az egyik eredmény szerint a szitakötők gyorsabban váltak kifejlett példányokká a hyperoxiás közegben, ugyanakkor a csótányok lassabban fejlődtek és méretben is jelentősen elmaradtak a jelenlegi normál körülmények között kifejlett társaiktól. Összességében a 12 vizsgált rovarfajból 10 mérete csökkent az alacsonyabb oxigén koncentrációjú atmoszférákban, ugyanakkor igen változatos reakciókat tanúsítottak a dús oxigénnel rendelkező közegekben.

"A szitakötők felnevelése okozta a legnagyobb kihívást" - mondta VandenBrooks, mivel többek között nem létezik szitakötő-eleség. A fiatal példányok élő zsákmányra vadásznak, amit VandenBrooks tanítványai biztosítottak számukra napi rendszerességgel. "A szitakötők tenyésztése közismerten bonyolult feladat. Egyike vagyunk azon keveseknek, akiknek laboratóriumi körülmények között sikerült felnőtt példányokká nevelnünk ezeket a rovarokat "

A csoport három szitakötő tenyészetet, összesen 75 egyedet nevelt fel. Egyet a valaha volt legalacsonyabb 12 százalékos, egyet napjaink 21 százalékos, és egyet a múlt legdúsabb, 31 százalékos oxigéntartalmát imitáló környezetekben. A csótányokkal koránt sincs ennyi probléma, amit bárki megmondhat, akinek már volt szerencséje megküzdenie velük az otthonában. Ezen felbuzdulva a kutatók hét csoportot, összesen 100 csótányt vezettek végig a felnőtté válás rögös útján hét különböző környezetben, amik 12 és 40 százalékos oxigénkoncentráció között váltakoztak, szimulálva az összes múltbeli oxigénszintet. Nekik azonban gondot okozott a magas oxigénszint, kifejlődésük kétszer annyi időt vett igénybe.

"Ez pontosan az ellentéte annak, amire számítottunk" - összegzett VandenBrooks. Az egyik lehetőség, hogy a hyperoxiában fejlődő csótányok tovább maradtak lárva állapotban, feltehetőleg arra várva, hogy környezetük egy alacsonyabb, kevésbé megterhelő oxigénszintre váltson. A nem várt eredmény arra sarkallta a kutatókat, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a csótányok légzőszerveit, amik közvetlenül juttatják el a gáznemű oxigént a szövetekbe.

A hyperoxiás csótányokat az Arrangone Nemzeti Laboratóriumban egy röntgensugarú szinkrotronnal vizsgálták, hogy a lehető legaprólékosabb képet kaphassanak légcsöveikről. A felvételek kimutatták, hogy légcsövek jóval kisebbek, mint alacsonyabb oxigénszinteken felnőtt társaiké. A cső méretében bekövetkezett csökkenés a testméret csökkenését vonta maga után, nagyobb szövetmennyiséget ugyanis nem bírt volna oxigénnel ellátni a kisebb légcső.

"Számos elmélet született az oxigén szintek az állatok evolúciójára gyakorolt hatásairól, valójában azonban senki nem tesztelte őket. Ezért mi egy kéttagú megközelítést alkalmazunk: elsőként a modern rovarokat tanulmányoztuk változó oxigénszintek között, másodikként pedig a rovarok kövületeit vizsgáljuk, hogy megismerjük a múlt változásait ezeknek az eredményeknek a fényében" - mondta VandenBrooks. A következő lépés tehát a borostyánban megkövült rovarok légcsöveinek tanulmányozása lesz, hogy lássák, vajon ezek mit mesélnek a múlt különböző időszakainak oxigénszintjeiről. Az első lépésből nyert eredmények jobb kiindulási alapot biztosíthatnak a fosszíliákból levonható következtetésekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #27
  ..Azon a képen egy nagyon kicsi ember látható játékpuskával.
 • halgatyó #26
  Abban biztos vagyok, hogy ez a tudósoknak is eszükbe jutott, csak a sajtóban nem jött le.
 • Kara kán #25
  Jogos!
 • halgatyó #24
  A gondolat igen érdekes és értékes, de a tudományos bizonyítékokat még gyűjteni kell, szerintem. A rovarok (bármely élőlény is) mérete nagymértékben függ a táplálékbőségtől is, meg az adott fajra vadászó ragadozóktól, meg a lehetséges búvóhelyektől az adott környezetben. Ezeket persze szintén befolyásolhatja az oxigénszint, de hogy hogyan, mennyi idő alatt, és még azonkívül mi, az jó kérdés.
  A mostani labor körülmények között, kizárólag csak az oxigénszintet beállítva, a többi körülmény aligha vehető figyelembe, pláne ilyen rövid idő alatt (evolúciós léptékkel rövid)
 • halgatyó #23
  Sorry... 404 not found
 • droidka #22
  "600 millió éve nem nagyon voltak gerincesek"

  -Ami akkor élt, annak a nagy része valószínűleg megsemmisülhetett, tehát a fenti kijelentésed egy erős találgatás. A kambriumban már léteztek gerinchúrosok.

  Meg van egy jó dokumentumfilm, amiben azt mondja, hogy Dél-Afrikában találtak palarétegben megkövesedett csapanyomokat, ezt mutatja is pár másodpercig, amiben szerinte egy ízeltlábú a nyomai vannak és ez állítólag három méter hosszú lehetett és 1 méter széles. Hehe. Karbon rétegből szedték ki. Erről egyelőre eddig a világhálón nem találtam semmi egyéb dolgot sem, sajnos.

  Ha érdekel esetleg valakit akkor szóljatok, megpróbálhatom feltenni egy megosztóra(ha sikerül). Ez a Spektrumon volt még régebben, az volt a címe, hogy Burgess-pala. • NEXUS6 #21
  Általában értettem a rovarokra, hogy meg tudnak nőni, a cikk sem csak a szitakötőkkel foglakkozik, illetve, hogy a kísérlet eredménye nem egészen volt egyértelmű, a csótányok pl. lassabban nőttek.

  600 millió éve nem nagyon voltak gerincesek, ma amelyik kicsit nagyobbra nő azt egyből levadássza egy macsek, vagy kutyus.
 • torreadorz #20
  Engem egyszer gyerekkoromban megkergetett egy hatméteres kutya (legalábbis ezt állítottam). A szüleim meg jót nevettek rajta amikor meglátták a kutyát. Hiába na, gyerekként minden nagynak tünik...
 • Kara kán #19

  Potroha max. 10 cm (4"), szárnyfesztávolsága max. 19 cm (7,5"). Ez a legnagyobb szitakötő!

  Magyar neve: óriás légivadász.
  Úgy is táplálkozik, hogy kitépi a pókokat a hálóikból, és megeszi.
 • Kara kán #18
  Hát persze!
  "In the UK dragonflies reach a length of about 85 mm [hossz] and a wingspan [szárnyak fesztávolsága] of about 120 mm. This is the size for the larger "Hawker" dragonflies such as the Emperor and Brown Hawker. Damselflies, which are the much smaller and weaker flying relatives of dragonflies, are much smaller. The largest in the UK are the Demoiselles. These have a body length of about 50 mm and a wingspan of about 60 mm.

  The biggest wingspan of a living dragonfly is the Central American Megaloprepus coerulatus with a wingspan about 19 cm. This is a thin, long-abdomened damselfly. The bulkiest dragonfly may be Petalura ingentissima from Australia (female wingspan to about 16 cm), a central African Anax species or a reported, but apparently uncollected, aeshnid from Borneo. Perhaps the smallest Dragonfly is Nannophya pygmaea from east Asia including Malaysia and Japan. This species is only 15 mm long with a wing span of about 20 mm.
  In prehistoric times dragonflies were much larger, the largest flying insects ever. The largest member of the extinct Protodonata was the Permian Meganeuropsis permiana with a reconstructed wingspan (based on fragments, scaled to complete fossils of similar animals) of about 70-75 cm."