Napi Online

Új vízerőmű a Rábán

Három évtizede nem épült Magyarországon vízerőmű, ezért is nagy jelentőségű a Rába folyó nicki duzzasztóműve mellett elkészült kenyeri vízerőmű, melyet egyéves próbaüzeme után tegnap adott át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító vízerőmű közel négyezer család éves villamosenergia-igényét fedezi úgy, hogy közben több száz tonna légszennyező anyagtól kíméli meg a környezetet. Az erőművel együtt megépült egy hallépcső is, amely biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyó alsó és felső szakasza között. A 2,1 milliárd forintos beruházáshoz a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program keretében 317,5 millió forint uniós és kormányzati támogatás érkezett.

A kis erőműnek köszönhetően évi 216 tonna kén-dioxiddal, 9500 tonna szén-dioxiddal, 5,5 tonna szén-monoxiddal és 8 tonna porral kevesebb kerül a levegőbe, miközben a vízenergia hasznosításával évi 13 ezer tonna szén vagy 2500 tonna fűtőolaj felhasználása váltható ki.

Az erőmű építése 2007-ben kezdődött és tavaly fejeződött be, azóta tartott a próbaüzem. A projekt keretében felépített műben két egyforma, egyenként 771 kilowatt névleges kapacitású, közel vízszintes tengelyű turbinát helyeztek el. A kis erőmű gyakorlatilag emberi irányítás nélkül üzemel, évente átlagosan 9 millió kilowattóra áramot termel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nemtommi #8
    Mo. tudtommal írt alá megállapodást a dunai hajózás zavartalanabbá tételére (Jelenleg mi egy dugót jelentünk a Dunán folyó hajózásban, főként a nyári időszakokban). Ezt jelenleg folyószabályozási művekkel próbálják megoldani, pedig minden vízügyes tudja, hogy egy folyón, amit elkezdtek lépcsőzni, azt onnantól végig kell lépcsőzni. Sajnos politikai kérdést csináltak ebből a problémából, amit senki sem mer 89 óta felhozni, mert még él bennük, hogy erősen benne volt ez is az MSZMP buktájában. Remélem az fel sem merült senkiben, hogy mindenkori kormányunk esetleg meghallgatna szakértőket a témában.
  • nemtommi #7
    + bizonyos időközönként az új fűtőelemek ára (nem kell már sokat aludnunk a földi uránkészletek kimerüléséig sem), + a régiek elhelyezése (atomtemető építése, vagy fizetni külföldre a tározásért), tényleg megéri. Mellesleg a Dunát érő hőterhelés sem fokozható a végtelenségig (a jelenlegi állapotban még nincs hődugó a folyón, nem tudom, hogy vizsgálták-e a bővítés utáni helyzetet LKV, KV idejére).
  • Sanyix #6
    Atomot nekünk!
  • KillerBee #5
    Drágább valamivel, de az üzemeltetés vsz. olcsóbb, ami hosszabb távon előnyösebbé teheti.

    Na persze nincs annyi megfelelő esésű folyónk, ami pótolhatna egy atomerőművet, meg mérhetetlenül többe kerülne 2x600MW teljesítményre megépíteni egy tározót, ami az erőművet függetleníthetné a vízhozam szezonális változásától. Szóval bárki bármit mond, jelenleg és a belátható jövőben nincs alternatívája az atomenergiának.
  • Molnibalage #4
    2,1 milliárd 2 x 771 kW. 1361 Ft/kW Hmm.... Elgondolkoztató az ár.

    Két új blokk mennyibe fájna Pakson? 600 millárdot emlegettek / blokk?
    600 milliárd / 600 MW = 1000 Ft / kW. Hm....
  • Vanek úr #3
    Én sem láttam, de ismerőseim már otthagyták a Rábát (pedig szerették). Ahogy Ők mondták: az érdekesebb, élvezetesebb részek vesztek el az új erőművek, duzzasztóművek miatt (mert nem csak egy ilyen építmény készült az elmúlt pár évben, csak ezt az egyet említik most, mint egy éve működő, de csak most átadottat). Azóta Szlovákiába járnak át a Garamra...

    Mellesleg az erőmű előtti részeken a folyó 'átalakul', hiszen fel van duzzasztva a víz, és más a vizitúrás élvezeti értéke is (a folytonos átemelésekről nem is beszélve).
  • KillerBee #2
    Nem láttam még tájképet az új erőművel, de nem biztos, hogy feltétlenül elcsúfítja a tájat. Ez egy kis erőmű, nem egy olyan behemút, mint Bős-Nagymaros (lett volna). Egy ipari létesítmény - főleg akkor, ha nem szennyezi a környezetet - szépen bele is illeszkedhet a tájba.

    A dunai vízlépcső éppen hogy megvalósult, csak nem a magyar oldalon (is). Bár szerintem az egész elhibázott lépés volt, a magyar kormányok ott követték el a megbocsájthatatlan hibát, hogy annak ellenére kiléptek a beruházásból, hogy a szlovákok kitartottak mellette. Így most a vízlépcsőnek csak a hátrányos következményeit szenvedjük, az előnyökből nem részesülünk. A közösen megvalósított beruházásba ráadásul sokkal több beleszólásunk lehetett volna, mint van most a tisztán szlovák beruházásba.
  • Vanek úr #1
    Éljen, éljen. Ezzel a vizitúrázók is átpártolnak más folyókra, ami még nincs tele erőművel, és emiatt nincs elcsúfítva a táj...

    Vagyis a 'zöld' energia nem is annyira zöld, mint hirdetik; csak nem vizsgálnak meg minden szempontot (mellesleg a Dunán meg pont annak örülnek, hogy nem valósult meg a vízlépcső - szerintem ez minimum ellentmondás).