Hunter

A cocker spániel a legagresszívebb kutya

Ha agresszív kutyákról beszélünk, aligha ugrana be bárkinek is az angol cocker spániel elsőként. Pedig egy spanyol tanulmány szerint az ártatlan külsejű, lógó fülű jószág jóval hajlamosabb az ellenséges viselkedésre, mint bármely más kutyafaj tagjai.

A felfedezés újabb adalék ahhoz az egyre gyűlő bizonyíték halmazhoz, mely szerint az agresszivitás egy öröklődő jellemvonás, azaz a gének és a tenyésztési gyakorlat egyaránt segíthet meghatározni egy kutya viselkedését. "Országunkban és adatbázisunk szerint az angol cocker spánielnél tapasztalható a legtöbb agresszivitási probléma" - nyilatkozott a tanulmányt vezető Marta Amat, a Barcelonai Egyetem állatorvosi karának kutatója, aki munkatársaival 1040 kutyatámadási esetet elemeztek.

Az esetek nagy részében a támadásokat cocker spánieleknek, rottweilereknek, bokszereknek, yorkshire terriereknek és német juhászoknak tulajdonították. Még mélyebbre ásva az adatokban Amat és csapata felfedezte, hogy az angol cocker spánielek nem csak az idegenekkel, de saját gazdáikkal szemben is hajlamosabbak az agresszív fellépésre, mint más kutyák.

A spániel fajon belül az aranyszínűek és a hímek bizonyultak a legellenségesebbnek. A tanulmány megerősíti egy másik spanyol kutatás eredményeit, amit a Cordoba Egyetem csapata végzett el. Vizsgálataik ugyancsak agresszívebbnek találta a hím és az arany angol cocker spánieleket a nőstényeknél és a kevert színűeknél. Ami a színt illeti, Amat elmagyarázta, hogy a barnás színért felelős melanin pigment biokémiai útvonala azonos a dopaminéval és más agresszív viselkedést szabályzó agyi vegyületekével, illetve megjegyezte, hogy a tulajdonosok hajlamosak a barátságos külső, vidám karakter miatt megfeledkezni arról, hogy a családi kedvenc eredete szerint egy vadász eb, ezért elhanyagolják a kutya nevelését. Az is köztudott, hogy megfelelő élet- és mozgástér hiányában ez a faj stresszessé válik, ami egyenes út az agresszív viselkedés felé.

Más szakértők elsősorban a gazdikat okolják, mondván nincs születésénél fogva rossz kutya, csak rossz gazda. A cordobai tanulmány vezetője, Joaquin Perez-Guisado, aki több más tanulmányt is végzett korábban a cocker spánielekkel, bebizonyította, hogy a tulajdonosok csekély kutyanevelési és kiképzési gyakorlata különböző fajok 711 tesztalanyánál vezetett agresszív viselkedéshez. Minden lehetséges okot számításba véve munkatársaival megállapította, hogy a kutyák uralkodási agressziójának 40 százaléka a gazda tekintélyének hiányával kapcsolatos, akik minimális vagy leginkább semmilyen fegyelemre nem tanítják kutyáikat. A kutatók szerint egy jól kiképzett kutya normál esetben nem tanúsít ilyen magatartást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • billxxx #91
    Teljesen igaz
  • KillerBee #90
    Biológiai ismereteid igen komoly bővítésre szorulnak. ROTFL

    Ahogy a latin ismereteid is igen hézagosak, ui. felcserélted az első két szó sorrendjét, a szólás helyesen: similis simili gaudet. Az alany (similis, nominativus) áll elöl, utána áll a bővítmény (simili, dativus).
  • Epikurosz #89
    Ő a cocker spániel:
  • Epikurosz #88
    Tényleg ari a yorki:
  • Epikurosz #87
    Simili similis. LOL.
  • johnsmitheger #86
    Akkor ez nem cocker, hanem ROCKER spániel!
  • KillerBee #85
    Lehet engem szidni, meg azt is tudom, hogy nem nagy élmény egy patkánykolónia a háznál, de én sajnálom szegény patkányokat.
  • vanclemmons #84
    húú szép látvány lehetett... :D
    ez amúgy minden terrierre vonatkozik, mindenki azt hiszi, hogy milyen cukik meg picik, úgyhogy nincs is nagy mozgásigényük, nagy frászt, nekik van a legnagyobb. ráadásul munkakutyák, úgyhogy dolgoztatni kell őket.
    a spánielek dettó, illetve gyakorlatilag az összes kutya, kivéve a direkt társasági kutyáknak kitenyésztett fajtákat, csak arra sokan lusták, hogy utánanézzenek, milyen vérmérsékletű ebet is visznek haza.
  • Reaperr #83
    Nagyon sokan tartanak "kicsi aranyos" Yorkikat a lakásban mert nem tudják, hogy igazából milyen is a kutyájuk. A fészerben régen voltak patkányok és az istenért nem tudtam őket elintézni a német juhászom nem tudta őket elkapni meg igazából nem is nagyon érdekelte. Feleségemnek volt "van" egy yorki kutyája hát mondom kipróbálom, mert olvastam valamikor régen, hogy direkt erre tenyésztették ki Angliában. Na azt a vérengzést amit a "kicsi aranyos" yorki művelt nem akartam elhinni sírtak a patkányok a kutya meg egyre inkább beindúlt, hát nem kell mondanom egy patkány sem élte túl a találkozást a "kishölgyel". Na ennyit, hogy milyenek ezek a kicsi lakásban tartott terrierek igazi valójukban amire kitenyésztették őket!!
  • Artak #82
    Nem vagyok a fiad baromarc!
    A falkát meg nem úgy értettem ahogy te a csökött elméddel gondolod.
    A házimacska általában tartozik valakihez. Megosztja valakivel az életterét. Valakivel aki erősebb nála. És ez késztetheti arra, hogy bizonyítson, neki van ott helye.
    Azt meg egy szóval sem mondtam, hogy baj ha szeretik a simogatást. De én például nem cserélném le csak úgy asszonypajtást egy vadidegen kedvéért mert hogy nekem tökmindegy hogy kitől kapom meg a dédelgetést.